Οι φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Γερμανία και το Βέλγιο την περασμένη βδομάδα έδειξαν για άλλη μια φορά τη γύμνια της προστασίας του πληθυσμού απέναντι στις φυσικές καταστροφές, ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου.
Ο αριθμός των θυμάτων όλο και αυξάνεται, καθώς μέχρι χτες το μεσημέρι οι νεκροί στη Γερμανία είχαν φτάσει τους 165, οι τραυματίες ήταν πάνω από 670 και εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι. Το ίδιο διάστημα, στο Ανατολικό Βέλγιο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 31 και οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες. Σε κατάσταση επαγρύπνησης για πλημμύρες παραμένουν οι αρχές σε Ολλανδία, Τσεχία, Ελβετία.
Ο φόβος για αύξηση των νεκρών στη Γερμανία είναι ορατός, αφού η κατάσταση συνεχίζει να είναι κρίσιμη τουλάχιστον για τις επόμενες μέρες. Αντιπλημμυρικά φράγματα έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και είναι ερώτημα αν και πόσο θα αντέξουν στις υδάτινες μάζες, ενώ μεταλλεία έχουν πλημμυρίσει.
Μεγάλες καταστροφές
Για άλλη μια φορά οι αστοί πολιτικοί «κατόπιν εορτής» υπόσχονται μέτρα στήριξης στους πληγέντες (εδώ από την περιοδεία της Μέρκελ) |
Το κρατίδιο της Ρηνανίας - Παλατινάτου και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας είναι τα κρατίδια που πλήγηκαν περισσότερο. Πάνω από 23 πόλεις και χωριά στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με εκατοντάδες σπίτια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, δρόμους και γέφυρες να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αφού γύρω στις 120.000 άνθρωποι δεν έχουν προς στιγμή πρόσβαση σε ρεύμα. Το ίδιο ισχύει και για την παροχή πόσιμου νερού, ενώ έκκληση των αρχών προτρέπει στο βράσιμο του πόσιμου νερού λόγω των βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης. Μεγάλες καταστροφές φαίνεται να έχει δεχτεί και το δίκτυο φυσικού αερίου, αφού η δημοτική εταιρεία ρεύματος της περιοχής «Energienetze Mittelrhein» χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ δραματική και θα χρειαστούν βδομάδες μέχρι και μήνες έως ότου αποκατασταθεί το δίκτυο. Αυτό θα σημαίνει για τους περισσότερους της πληγείσας περιοχής καμία δυνατότητα παροχής ζεστού νερού και χειμώνα χωρίς θέρμανση.
Στο οδικό δίκτυο έχουν παρουσιαστεί μεγάλες καταστροφές, σε μερικούς δρόμους οι μάζες του νερού υπέσκαψαν το υπέδαφος, αλλού έχουν πλημμυρίσει και εγκλωβίσει αυτοκίνητα. Ακόμα και το Σάββατο η πυροσβεστική έψαχνε για εγκλωβισμένους στους αυτοκινητόδρομους. Η κυκλοφορία ακόμα και σε αυτοκινητόδρομους, όπως τον κεντρικό Α1 στην περιοχή του Λεβερκούζεν, έχει απαγορευτεί για αόριστο χρόνο. Στην περιοχή Ερφστατ - Μπλέσεμ ο αυτοκινητόδρομος κατέρρευσε, ενώ σε άλλες περιοχές έχουν πλημμυρίσει οι σήραγγες.
Εκτός λειτουργίας τέθηκε και η σιδηροδρομική συγκοινωνία, αφού έχει διακοπεί σε πολλά σημεία του δικτύου στην ευρύτερη Δυτική Γερμανία, ενώ οι αρχές απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας, να μην επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους.
Εκτός λειτουργίας βρέθηκε και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, κάτι που έκανε ακόμα πιο δύσκολη την επικοινωνία των πληγέντων με τις αρχές ή με τους συγγενείς τους. Τα μέτρα έγκαιρης προειδοποίησης ήταν πεπαλαιωμένα και σε μερικές περιοχές δεν λειτουργούσαν.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ έσπευσε στις περιοχές που έχουν πληγεί και υποσχέθηκε άμεση βοήθεια ...χωρίς γραφειοκρατία, δηλώνοντας ότι αυτή θα συμπεριλαμβάνει και την ανοικοδόμηση των κτιρίων και επιχειρήσεων. Φυσικά το ίδιο έπραξαν και οι εκπρόσωποι των άλλων αστικών κομμάτων, υποσχόμενοι βοήθεια και άμεση αποκατάσταση. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία βρίσκεται μπροστά σε εκλογές τον Σεπτέμβρη. Πολλοί θυμούνται αντίστοιχη προεκλογική περίοδο τον Αύγουστο του 2002, όταν πλημμύρισε ο Ελβας προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στη Σαξονία. Η κυβέρνηση προανήγγειλε ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθεί ένα πακέτο βοήθειας, ενώ ο υπουργός των Οικονομικών, Ολαφ Σόλτς, υποψήφιος πρωθυπουργός των Σοσιαλδημοκρατών, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι προβλέπεται άμεση βοήθεια 300 εκατ. ευρώ και η πρωθυπουργός Μέρκελ περιοδεύοντας στις πληγείσες περιοχές ισχυρίστηκε ότι «η Γερμανία είναι ισχυρή χώρα, θα αντιμετωπίσουμε και τώρα τις δυνάμεις της φύσης».
Περισσότερο από το 85% των φυσικών πλημμυρών έχουν γίνει τους τελευταίους αιώνες γύρω από τον Ρήνο, από τότε που οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε αυτές τις περιοχές. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν μεγάλες πλημμύρες, όπως το 1993 και 1995. Γενικότερα οι χειρότερες πλημμύρες τα τελευταία χρόνια από ποτάμια που διασχίζουν τη Γερμανία ήταν στο Oder το 1997, στον Δούναβη το 1999, 2002, 2005 και το 2006 και στον Ελβα το 2002 και το 2006. Παρ' όλα αυτά δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιες τραγικές καταστάσεις. Δεν υπήρξε πρόβλεψη για αρκετές επιφάνειες υπερχείλισης που θα μπορούσαν να δεχτούν τις υδάτινες μάζες, ενώ το πρόβλημα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ρήνου και Ρουρ, ήταν και είναι γνωστό. Αντίθετα, σε περιοχές υπερχείλισης επιτράπηκε η ανέγερση κατοικιών, σε ορισμένες περιπτώσεις με τους ιδιοκτήτες να μη γνωρίζουν για τον κίνδυνο σε περίπτωση πλημμύρας.
Η καγκελάριος Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στις πληγείσες περιοχές μίλησε για «αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή». Είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βιαστούμε, πρέπει να είμαστε ταχύτεροι στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής (...). Αν και δεν μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι μια πλημμύρα από μόνη της είναι κλιματική αλλαγή, μπορεί να συμπεράνει ότι το σύνολο των περιβαλλοντικών ζημιών στη Γερμανία είναι κλιματική αλλαγή...». Σε αυτό το πλαίσιο, η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Περιβάλλοντος Σούλτσε έσπευσε να ζητήσει περισσότερα μέτρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και πιο γρήγορη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Τα καιρικά φαινόμενα ήταν έντονα και σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας έπεσαν στην περιοχή Νάχροντ - Βιπλινγβέρντε 182 λίτρα νερού ανά τετ. μέτρο μέσα σε 72 ώρες. Στην περιοχή του Χάγκεν με ανάλογη βροχόπτωση υπολογίζουν το ύψος της πλημμύρας σε επίπεδα που επαναλαμβάνονται κάθε 30 χρόνια. Τέτοια φαινόμενα όμως δεν είναι πρωτόγνωρα και στη Γερμανία και σε πολλές χώρες.
Αυτό που είναι ωστόσο δεδομένο είναι ότι οι αστικές κυβερνήσεις στη Γερμανία, στην Ελλάδα και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο αντί να παίρνουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης από φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς κ.λπ.), επιμένουν να πριμοδοτούν την κερδοφορία του κεφαλαίου με όχημα τη δήθεν «πράσινη ανάπτυξη». Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας θεωρούνται για τα αστικά κράτη, την ΕΕ, κόστος και μη κερδοφόροι τομείς για το κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι σε πολλές περιοχές της Γερμανίας βασικό κορμό των δυνάμεων πυρόσβεσης αποτελούν οι εθελοντές, γιατί το μόνιμο προσωπικό και ο εξοπλισμός του είναι πιο ακριβά.
Ετσι, στο πλαίσιο του «green deal» (πράσινης συμφωνίας) της ΕΕ πριμοδοτούνται νέα πεδία κερδοφορίας για μονοπωλιακούς ομίλους όπως η αιολική ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά, η ηλεκτροκίνηση, που ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ορθολογικά προς όφελος των λαών, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου στηρίζουν αποκλειστικά και μόνο τα κέρδη των λίγων, όπως δείχνει ανάγλυφα το παράδειγμα της Ελλάδας με την ανεξέλεγκτη χρήση των ανεμογεννητριών που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον.
Τα μεγάλα λόγια των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων και στη Γερμανία δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή ταξική πολιτική τους, που οδήγησε και σε αυτήν την καταστροφή, η οποία κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί «χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος».
Σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα διεκδίκησης, για έργα και υποδομές που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Κίνημα που θα συναντηθεί με τον αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον λαό. Που να βάζει στο στόχαστρο το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.
Την αλληλεγγύη της στον λαό της Γερμανίας και των άλλων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ.
Σκληρή ταξική πολιτική
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μεγάλα λόγια των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων και στη Γερμανία δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή ταξική πολιτική τους, που οδήγησε και σε αυτήν την καταστροφή, η οποία κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί «χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος».
Σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα διεκδίκησης, για έργα και υποδομές που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Κίνημα που θα συναντηθεί με τον αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον λαό. Που να βάζει στο στόχαστρο το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.
Την αλληλεγγύη της στον λαό της Γερμανίας και των άλλων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ........ Ανατροπή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής χωρίς οπορτουνιστικά φούμαρα για μεταβατικές σταδιακές μπούρδες και παπάτζες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ