Απροκάλυπτη και χυδαία επίθεση στα συνδικάτα και στον αγώνα των εργαζομένων για καλύτερα μεροκάματα στη ναυπηγοεπισκευή εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση βουλευτών του ΚΚΕ.
Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τους εφοπλιστές που επισκευάζουν τα πλοία τους εκτός Ελλάδας, διότι πολύ απλά κερδίζουν
περισσότερα από την μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, ο υπουργός Εργασίας μίλησε για «πατριωτικό εφοπλισμό», που, ούτε λίγο - ούτε πολύ, αναγκάστηκε να επισκευάζει αλλού τα πλοία. Επιτέθηκε σε «συνδικαλιστικά σωματεία» που έκαναν -όπως είπε- «καταλήψεις σε πλοία» και δεν επέτρεπαν «την ομαλή λειτουργία και την επισκευή πλοίων» και πρόσθεσε ότι «λες και το έκαναν σκόπιμα για να υπονομεύσουν την ελληνική οικονομία».
«Είναι ντροπή, αυτά τα λέει η Χρυσή Αυγή» φώναξαν από τα έδρανα βουλευτές του ΚΚΕ. Αργότερα, πήρε το λόγο ο βουλευτής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, και υπογράμμισε ότι ο υπουργός Εργασίας είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος του ΣΕΒ και πως επιτίθεται στο εργατικό κίνημα, διότι είναι υπέρ του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Υπενθύμισε ότι οι εφοπλιστές αξιοποίησαν και την εγκληματική Χρυσή Αυγή, για να ρίξουν τα μεροκάματα (δείτε video).
Το όλο θέμα προέκυψε κατά τη συζήτηση Ερωτήσεων βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για το μέλλον των ναυπηγείων Ελευσίνας, τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσουν στην εταιρεία «ONEX» -όπως έγινε με το ναυπηγείο της Σύρου- ειδάλλως θα μπει λουκέτο, όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης. Τα ναυπηγεία Ελευσίνας κατασκευάζουν δύο τορπιλάκατους του Πολεμικούς Ναυτικού και έχει συμβόλαιο για την κατασκευή άλλων δύο, όταν ολοκληρωθούν οι πρώτες. Τα συμβόλαια αυτά είναι κρατική προίκα προς τους νυν και τους επόμενους ιδιώτες ιδιοκτήτες.
Οι περίπου 600 απλήρωτοι εργαζόμενοι του ναυπηγείου είναι στον αέρα. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αδ. Γεωργιάδης, ο σημερινός ιδιοκτήτης θα πρέπει να υπογράψει το σχέδιο ενδιάμεσης λειτουργίας του ναυπηγείου, που στην συνέχεια θα μεταβιβαστεί στην εταιρεία «ONEX», με την οποία φαίνεται πως η κυβέρνηση είναι σε προχωρημένες συζητήσεις. Ο υπουργός ανέφερε ότι αν δεν συνηγορήσει η ιδιοκτησία Ταβουλάρη, τότε τα ναυπηγεία θα κλείσουν και οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Καμία δέσμευση δεν υπάρχει για το εργασιακό μέλλον των 600 εργαζομένων, με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση να δηλώνει αόριστα «θα βρούμε λύση», που ασφαλώς δεν συνιστά καμία διασφάλιση.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, έμμεσα έθεσε ζήτημα αλλαγής των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών στο ναυπηγείο Ελευσίνας -και όχι μόνο- λέγοντας ότι ναυπηγεία υπάρχουν και σε άλλες χώρες της περιοχής και πως η ναυπηγοεπισκευή είναι ένα «ανταγωνιστικό προϊόν ως προς την ποιότητα και το κόστος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου