Πώς βλέπετε τα μέτρα σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα;
Η επάνοδος στην κανονικότητα γίνεται σε συνθήκες μεγάλων κινδύνων και μεγάλων αντιφάσεων. Κινδύνων από τα ελλιπή μέτρα προστασίας, όπως για παράδειγμα στα σχολεία… Αντιφάσεων, που έχουν να κάνουν με την πίεση να πάρει μπροστά η καπιταλιστική μηχανή. Δείτε για παράδειγμα το εξής:
Από τη μια η κυβέρνηση ποινικοποιεί μια απλή παρέα νέων και από την άλλη χαιρετίζει τις συστάσεις της Κομισιόν, που για να στηριχτούν οι όμιλοι στις Μεταφορές και τον Τουρισμό, γράφει στα "παλιά της τα παπούτσια", "κανόνες" και "πρωτόκολλα". Και φυσικά, "η βελόνα έχει κολλήσει" όπως πριν, στην "ατομική ευθύνη", προκειμένου να κρυφτούν οι μεγάλες κρατικές ανεπάρκειες.
Αισιοδοξείτε για την κατάσταση από εδώ και πέρα; Εννοώ, ο χρόνος που δώσαμε στο ΕΣΥ, πειθαρχώντας στους περιορισμούς που ετέθησαν, αρκεί για να αντιμετωπίσει επιτυχώς τυχόν νέο κύμα του ιού;
Ο χρόνος που κερδήθηκε με την αποφασιστική στάση του λαού να τηρήσει τα περιοριστικά μέτρα, δεν αξιοποιήθηκε για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Λείπουν χιλιάδες προσωπικού από το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ οι ελάχιστες προσλήψεις είναι με ημερομηνία λήξης. Λείπουν τα νοσοκομεία που είχαν κλείσει πριν και εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά. Λείπουν οι αναγκαίες ΜΕΘ. Φοβόμαστε ότι όλες αυτές οι ελλείψεις θα έχουν ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες για την υγεία του λαού, λόγω του ότι "πάγωσαν" θεραπείες, ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία. Και αντί η κυβέρνηση να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, τον επιδοτεί και από πάνω. Τώρα όμως επιβάλλεται λαϊκή κινητοποίηση για να διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση όλου του λαού σε σύγχρονο, δημόσιο σύστημα Υγείας.
Συχνά ακούγονται συγχαρητήρια στους "μαχητές της πρώτης γραμμής" ενάντια στην πανδημία. Θεωρείτε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης τους αποζημιώνουν και εμπράκτως;
Έμπρακτη αποζημίωση σημαίνει να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως διατυπώνονται από τα σωματεία, τις ομοσπονδίες τους. Αντί για αυτά, η κυβέρνηση διαφημίζει την προσήλωσή της στην πολιτική της υποβάθμισης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2020, εν μέσω πανδημίας, για να συζητάμε αν το υγειονομικό προσωπικό θα είναι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, που κάποια κόμματα, τα οποία κυβέρνησαν, το θυμήθηκαν πολύ όψιμα. Μάλιστα, για να έχει κάποια στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, χρειάστηκαν δεκάδες διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, κ.ά. Αποζημίωση για τους υγειονομικούς είναι η αποκατάσταση των μισθών τους στα επίπεδα του 2009, οι μαζικές προσλήψεις και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η αποκατάσταση στα επιδόματα αδείας και εορτών.
Όλα δείχνουν πως έρχεται νέα οικονομική κρίση, πιθανώς και μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Τι πρέπει να γίνει για να αντέξουν σε κάτι τέτοιο τα ήδη ταλαιπωρημένα επί δεκαετία ελληνικά νοικοκυριά;
Διανύουμε ήδη μία νέα κρίση του καπιταλισμού, για την οποία η πανδημία λειτούργησε μόνο ως καταλύτης. Τα σημάδια της επιβράδυνσης υπήρχαν από πριν. Η ΕΕ, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, συμφωνούν ποιος θα πληρώσει πάλι τα σπασμένα: Ο λαός. Οι διαφορές τους αφορούν τον τρόπο και το χρόνο που θα γίνει αυτό. Ο λαός μας, με την πείρα από την προηγούμενη κρίση, τώρα πρέπει να πει: "Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά! Την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο". Και το ξεκίνημα μπορεί να γίνει απαιτώντας να καταργηθούν τα δήθεν έκτακτα -κατά παραγγελία του ΣΕΒ- αντεργατικά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου.
Και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Είναι ο "κορμός" της οικονομίας μας…
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει "με δύο μέτρα και δύο σταθμά" αυτοαπασχολούμενους και μεγάλες επιχειρήσεις. Από τη μία ανεπαρκή μέτρα, που ουσιαστικά συγκεντρώνουν τις υποχρεώσεις των μικρομεσαίων την επόμενη μέρα και από την άλλη πακτωλός δισ. ευρώ και διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Η κοροϊδία συνεχίζεται και με τη χαλάρωση των μέτρων. Στην Εστίαση, οι μικρομαγαζάτορες μετρούν με το χάρακα τα τετραγωνικά -πολλοί ετοιμάζονται για λουκέτο-, ενώ στις αερομεταφορές που εργαζόμενοι απολύονται και οι επιβάτες στοιβάζονται, κατευθύνονται δισεκατομμύρια ευρώ.
Μπορεί η πανδημία να έχει μονοπωλήσει σχεδόν το ενδιαφέρον της ειδησεογραφίας, πλην όμως οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται. Φοβάστε κλιμάκωσή τους; Ίσως και θερμό επεισόδιο;
Το απαράδεκτο σύμφωνο της Τουρκίας με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία μάλιστα έχει και τη στήριξη του ΝΑΤΟ, οι συνεχείς παραβιάσεις, ακόμα και η αξιοποίηση του Προσφυγικού, αποτελούν στοιχεία της τουρκικής στρατηγικής που μπορεί να οδηγήσουν εκεί. Επίσης, συνεχίζονται τα παζάρια, ώστε η Τουρκία να διατηρηθεί στο ΝΑΤΟ, να μην απειληθούν οι σχέσεις της με την ΕΕ. Μόνο που αυτά τα παζάρια μπορούν να έχουν επικίνδυνα ανταλλάγματα που ακουμπούν και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Άλλη μια απόδειξη πως οι ισχυρισμοί πως "η συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας" είναι εκτός πραγματικότητας.
Με την επάνοδο σε κάποια "κανονικότητα" και την άνοδο της θερμοκρασίας αναμένεται νέα έξαρση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού. Τι θα πρέπει να κάνει η χώρα μας κατά την άποψή σας;
Αυτό που θα έπρεπε να κάνει και πριν την πανδημία, δηλαδή να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά, προκειμένου να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που μεγαλώνουν τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για κλειστά κέντρα και να πιέσει για μια δίκαιη ισοκατανομή στις χώρες της ΕΕ. Σε συνθήκες πανδημίας, αυτό γίνεται ακόμη πιο επείγον.
Επιλέξατε να τιμήσετε και φέτος την εργατική Πρωτομαγιά, έστω και μέσα σε ειδικές συνθήκες. Πέραν από τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης, δεν φοβηθήκατε πως ίσως ήταν επικίνδυνο για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην ιδιαίτερη αυτή συγκέντρωση;
Όλοι όσοι πήραν μέρος στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, τήρησαν κατά γράμμα όλα τα μέτρα προστασίας που υπέδειξαν οι υγειονομικοί. Αυτό αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν ακόμη και αυτοί που την επέκριναν, όπως επικρίνουν άλλωστε και κάθε εργατική κινητοποίηση. Αυτό που πραγματικά ενόχλησε είναι η "πειθαρχημένη απειθαρχία" του ταξικού κινήματος, με την αποφασιστική συμβολή του ΚΚΕ σε αυτό, που πειθαρχεί στα μέτρα προστασίας για να προστατεύσει και τη ζωή των εργαζομένων, αλλά απειθαρχεί στο σιωπητήριο που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη, με αφορμή την πανδημία, αλλά και με τη συνδρομή άλλων κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ. Ενόχλησε, επίσης, ότι η πλειοψηφία του λαού ταυτίστηκε με την αγωνιστική εικόνα του Συντάγματος.
Γιατί επιλέξατε να μην είστε παρών στη λιτή τελετή μνήμης των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα πριν από δέκα χρόνια στη "Marfin"; Είναι κακό να τοποθετηθεί μία πλακέτα στη μνήμη τους;
Όπως ξέρετε, την ίδια μέρα κατέθεσα στεφάνι σε αυτή την πλακέτα. Άρα απαντήσαμε εμπράκτως στο ερώτημά σας. Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο οι φιέστες της κυβέρνησης, με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, που εκτός των άλλων, επιχειρήθηκε να λειτουργήσει και ως άλλοθι για όλους όσοι κυβέρνησαν και με ευθύνη τους άφησαν στο σκοτάδι τους προβοκατόρικους και άλλους μηχανισμούς που έδρασαν γι' αυτό το έγκλημα. Αναφέρομαι στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν την κυβερνητική εξουσία εναλλάξ τα τελευταία 10 χρόνια. Η υποκρισία είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν σκεφτεί κανείς ότι το Δημόσιο προχωρούσε σε ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν τις συγγενείς των θυμάτων και όταν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ και όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Περιμένετε δικαίωση των θυμάτων έστω και τόσα χρόνια μετά;
Οπωσδήποτε η πραγματική δικαίωση δεν μπορεί να έρθει μόνο με την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων, αλλά κυρίως με την αποκάλυψη και την τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος. Και αυτό μπορεί να το απαιτήσει ο λαός, για να σταματήσει επιτέλους όλη αυτή η προσπάθεια, φανερή ή συγκαλυμμένη, να ταυτιστούν οι δίκαιοι αγώνες του με τη δράση επικίνδυνων προβοκατόρικων μηχανισμών που οδηγούν σε τραγωδίες σαν αυτές που ζήσαμε στη "MARFIN".
Πώς βλέπετε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία; Θεωρείτε ότι ήταν κατάλληλος ο χρόνος που ήρθε;
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας όχι μόνο δεν επιλύει τα μεγάλα προβλήματα στη μόρφωση των μαθητών και των φοιτητών, που γιγαντώθηκαν αυτή την περίοδο, αλλά τα οξύνει ακόμα περισσότερο. Μετατρέπει το Λύκειο σε μια εξεταστική αρένα, εμπορευματοποιεί ακόμη περισσότερο την Παιδεία, εντείνει τους ταξικούς διαχωρισμούς, ενώ προβλέπει ακόμα και αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και αφήνει ανοιχτό για Γυμνάσια και Λύκεια να συμβεί το ίδιο με Υπουργική Απόφαση. Πρέπει να επιστραφεί στα αζήτητα. Το παζλ της αντιδραστικής πολιτικής στην Παιδεία συμπληρώνεται και από την αντιπαιδαγωγική τροπολογία που κατέθεσε για βιντεοσκόπηση του μαθήματος. Είναι επικίνδυνη και δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Γι' αυτό βλέπουμε ως ελπιδοφόρες τις μαζικές αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών, των φοιτητών. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μείνουν τα σχέδια αυτά στα χαρτιά!
Η επάνοδος στην κανονικότητα γίνεται σε συνθήκες μεγάλων κινδύνων και μεγάλων αντιφάσεων. Κινδύνων από τα ελλιπή μέτρα προστασίας, όπως για παράδειγμα στα σχολεία… Αντιφάσεων, που έχουν να κάνουν με την πίεση να πάρει μπροστά η καπιταλιστική μηχανή. Δείτε για παράδειγμα το εξής:
Από τη μια η κυβέρνηση ποινικοποιεί μια απλή παρέα νέων και από την άλλη χαιρετίζει τις συστάσεις της Κομισιόν, που για να στηριχτούν οι όμιλοι στις Μεταφορές και τον Τουρισμό, γράφει στα "παλιά της τα παπούτσια", "κανόνες" και "πρωτόκολλα". Και φυσικά, "η βελόνα έχει κολλήσει" όπως πριν, στην "ατομική ευθύνη", προκειμένου να κρυφτούν οι μεγάλες κρατικές ανεπάρκειες.
Αισιοδοξείτε για την κατάσταση από εδώ και πέρα; Εννοώ, ο χρόνος που δώσαμε στο ΕΣΥ, πειθαρχώντας στους περιορισμούς που ετέθησαν, αρκεί για να αντιμετωπίσει επιτυχώς τυχόν νέο κύμα του ιού;
Ο χρόνος που κερδήθηκε με την αποφασιστική στάση του λαού να τηρήσει τα περιοριστικά μέτρα, δεν αξιοποιήθηκε για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Λείπουν χιλιάδες προσωπικού από το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ οι ελάχιστες προσλήψεις είναι με ημερομηνία λήξης. Λείπουν τα νοσοκομεία που είχαν κλείσει πριν και εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά. Λείπουν οι αναγκαίες ΜΕΘ. Φοβόμαστε ότι όλες αυτές οι ελλείψεις θα έχουν ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες για την υγεία του λαού, λόγω του ότι "πάγωσαν" θεραπείες, ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία. Και αντί η κυβέρνηση να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, τον επιδοτεί και από πάνω. Τώρα όμως επιβάλλεται λαϊκή κινητοποίηση για να διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση όλου του λαού σε σύγχρονο, δημόσιο σύστημα Υγείας.
Συχνά ακούγονται συγχαρητήρια στους "μαχητές της πρώτης γραμμής" ενάντια στην πανδημία. Θεωρείτε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης τους αποζημιώνουν και εμπράκτως;
Έμπρακτη αποζημίωση σημαίνει να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως διατυπώνονται από τα σωματεία, τις ομοσπονδίες τους. Αντί για αυτά, η κυβέρνηση διαφημίζει την προσήλωσή της στην πολιτική της υποβάθμισης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2020, εν μέσω πανδημίας, για να συζητάμε αν το υγειονομικό προσωπικό θα είναι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, που κάποια κόμματα, τα οποία κυβέρνησαν, το θυμήθηκαν πολύ όψιμα. Μάλιστα, για να έχει κάποια στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, χρειάστηκαν δεκάδες διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, κ.ά. Αποζημίωση για τους υγειονομικούς είναι η αποκατάσταση των μισθών τους στα επίπεδα του 2009, οι μαζικές προσλήψεις και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η αποκατάσταση στα επιδόματα αδείας και εορτών.
Όλα δείχνουν πως έρχεται νέα οικονομική κρίση, πιθανώς και μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Τι πρέπει να γίνει για να αντέξουν σε κάτι τέτοιο τα ήδη ταλαιπωρημένα επί δεκαετία ελληνικά νοικοκυριά;
Διανύουμε ήδη μία νέα κρίση του καπιταλισμού, για την οποία η πανδημία λειτούργησε μόνο ως καταλύτης. Τα σημάδια της επιβράδυνσης υπήρχαν από πριν. Η ΕΕ, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, συμφωνούν ποιος θα πληρώσει πάλι τα σπασμένα: Ο λαός. Οι διαφορές τους αφορούν τον τρόπο και το χρόνο που θα γίνει αυτό. Ο λαός μας, με την πείρα από την προηγούμενη κρίση, τώρα πρέπει να πει: "Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά! Την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο". Και το ξεκίνημα μπορεί να γίνει απαιτώντας να καταργηθούν τα δήθεν έκτακτα -κατά παραγγελία του ΣΕΒ- αντεργατικά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου.
Και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Είναι ο "κορμός" της οικονομίας μας…
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει "με δύο μέτρα και δύο σταθμά" αυτοαπασχολούμενους και μεγάλες επιχειρήσεις. Από τη μία ανεπαρκή μέτρα, που ουσιαστικά συγκεντρώνουν τις υποχρεώσεις των μικρομεσαίων την επόμενη μέρα και από την άλλη πακτωλός δισ. ευρώ και διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Η κοροϊδία συνεχίζεται και με τη χαλάρωση των μέτρων. Στην Εστίαση, οι μικρομαγαζάτορες μετρούν με το χάρακα τα τετραγωνικά -πολλοί ετοιμάζονται για λουκέτο-, ενώ στις αερομεταφορές που εργαζόμενοι απολύονται και οι επιβάτες στοιβάζονται, κατευθύνονται δισεκατομμύρια ευρώ.
Μπορεί η πανδημία να έχει μονοπωλήσει σχεδόν το ενδιαφέρον της ειδησεογραφίας, πλην όμως οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται. Φοβάστε κλιμάκωσή τους; Ίσως και θερμό επεισόδιο;
Το απαράδεκτο σύμφωνο της Τουρκίας με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία μάλιστα έχει και τη στήριξη του ΝΑΤΟ, οι συνεχείς παραβιάσεις, ακόμα και η αξιοποίηση του Προσφυγικού, αποτελούν στοιχεία της τουρκικής στρατηγικής που μπορεί να οδηγήσουν εκεί. Επίσης, συνεχίζονται τα παζάρια, ώστε η Τουρκία να διατηρηθεί στο ΝΑΤΟ, να μην απειληθούν οι σχέσεις της με την ΕΕ. Μόνο που αυτά τα παζάρια μπορούν να έχουν επικίνδυνα ανταλλάγματα που ακουμπούν και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Άλλη μια απόδειξη πως οι ισχυρισμοί πως "η συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας" είναι εκτός πραγματικότητας.
Με την επάνοδο σε κάποια "κανονικότητα" και την άνοδο της θερμοκρασίας αναμένεται νέα έξαρση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού. Τι θα πρέπει να κάνει η χώρα μας κατά την άποψή σας;
Αυτό που θα έπρεπε να κάνει και πριν την πανδημία, δηλαδή να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά, προκειμένου να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που μεγαλώνουν τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για κλειστά κέντρα και να πιέσει για μια δίκαιη ισοκατανομή στις χώρες της ΕΕ. Σε συνθήκες πανδημίας, αυτό γίνεται ακόμη πιο επείγον.
Επιλέξατε να τιμήσετε και φέτος την εργατική Πρωτομαγιά, έστω και μέσα σε ειδικές συνθήκες. Πέραν από τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης, δεν φοβηθήκατε πως ίσως ήταν επικίνδυνο για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην ιδιαίτερη αυτή συγκέντρωση;
Όλοι όσοι πήραν μέρος στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, τήρησαν κατά γράμμα όλα τα μέτρα προστασίας που υπέδειξαν οι υγειονομικοί. Αυτό αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν ακόμη και αυτοί που την επέκριναν, όπως επικρίνουν άλλωστε και κάθε εργατική κινητοποίηση. Αυτό που πραγματικά ενόχλησε είναι η "πειθαρχημένη απειθαρχία" του ταξικού κινήματος, με την αποφασιστική συμβολή του ΚΚΕ σε αυτό, που πειθαρχεί στα μέτρα προστασίας για να προστατεύσει και τη ζωή των εργαζομένων, αλλά απειθαρχεί στο σιωπητήριο που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη, με αφορμή την πανδημία, αλλά και με τη συνδρομή άλλων κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ. Ενόχλησε, επίσης, ότι η πλειοψηφία του λαού ταυτίστηκε με την αγωνιστική εικόνα του Συντάγματος.
Γιατί επιλέξατε να μην είστε παρών στη λιτή τελετή μνήμης των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα πριν από δέκα χρόνια στη "Marfin"; Είναι κακό να τοποθετηθεί μία πλακέτα στη μνήμη τους;
Όπως ξέρετε, την ίδια μέρα κατέθεσα στεφάνι σε αυτή την πλακέτα. Άρα απαντήσαμε εμπράκτως στο ερώτημά σας. Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο οι φιέστες της κυβέρνησης, με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, που εκτός των άλλων, επιχειρήθηκε να λειτουργήσει και ως άλλοθι για όλους όσοι κυβέρνησαν και με ευθύνη τους άφησαν στο σκοτάδι τους προβοκατόρικους και άλλους μηχανισμούς που έδρασαν γι' αυτό το έγκλημα. Αναφέρομαι στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν την κυβερνητική εξουσία εναλλάξ τα τελευταία 10 χρόνια. Η υποκρισία είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν σκεφτεί κανείς ότι το Δημόσιο προχωρούσε σε ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν τις συγγενείς των θυμάτων και όταν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ και όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Περιμένετε δικαίωση των θυμάτων έστω και τόσα χρόνια μετά;
Οπωσδήποτε η πραγματική δικαίωση δεν μπορεί να έρθει μόνο με την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων, αλλά κυρίως με την αποκάλυψη και την τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος. Και αυτό μπορεί να το απαιτήσει ο λαός, για να σταματήσει επιτέλους όλη αυτή η προσπάθεια, φανερή ή συγκαλυμμένη, να ταυτιστούν οι δίκαιοι αγώνες του με τη δράση επικίνδυνων προβοκατόρικων μηχανισμών που οδηγούν σε τραγωδίες σαν αυτές που ζήσαμε στη "MARFIN".
Πώς βλέπετε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία; Θεωρείτε ότι ήταν κατάλληλος ο χρόνος που ήρθε;
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας όχι μόνο δεν επιλύει τα μεγάλα προβλήματα στη μόρφωση των μαθητών και των φοιτητών, που γιγαντώθηκαν αυτή την περίοδο, αλλά τα οξύνει ακόμα περισσότερο. Μετατρέπει το Λύκειο σε μια εξεταστική αρένα, εμπορευματοποιεί ακόμη περισσότερο την Παιδεία, εντείνει τους ταξικούς διαχωρισμούς, ενώ προβλέπει ακόμα και αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και αφήνει ανοιχτό για Γυμνάσια και Λύκεια να συμβεί το ίδιο με Υπουργική Απόφαση. Πρέπει να επιστραφεί στα αζήτητα. Το παζλ της αντιδραστικής πολιτικής στην Παιδεία συμπληρώνεται και από την αντιπαιδαγωγική τροπολογία που κατέθεσε για βιντεοσκόπηση του μαθήματος. Είναι επικίνδυνη και δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Γι' αυτό βλέπουμε ως ελπιδοφόρες τις μαζικές αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών, των φοιτητών. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μείνουν τα σχέδια αυτά στα χαρτιά!
Συνέντευξη
στην εφημερίδα «Real News» και στη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου, παραχώρησε
ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης
Κουτσούμπας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου