Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Η «καραμέλα» της «ατομικής ευθύνης» δεν κρύβει τις τεράστιες ευθύνες της

Τις επιπτώσεις από την ανευθυνότητά της σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τη συνειδητή επιλογή να εξυπηρετήσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον Τουρισμό επιχειρεί να φορτώσει η κυβέρνηση στο λαό. Ετσι, συνεχίζει να επικαλείται την «ατομική ευθύνη», την ώρα που η ίδια παίρνει απόφαση να αυξήσει την πληρότητα στα πλοία για χάρη των εφοπλιστών, επιβάτες συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξαιτίας των αραιών δρομολογίων
και έλλειψης προσωπικού, και οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από χώρους εργασίας δουλεύουν απροστάτευτοι, ελέω υποταγής της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Χαρακτηριστικά της υποκρισίας τους όσα αποφασίστηκαν χτες στην τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον πρωθυπουργό, σύσκεψη που θα γίνεται 3 φορές τη βδομάδα. Κατέληξαν ότι από σήμερα έως 18 του μήνα η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, «προκειμένου να μη ληφθούν δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πληρότητας των πλοίων», όπως είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, βάζοντας μπροστά την έγνοια τους να μη μειωθούν τα κέρδη των εφοπλιστών, με νωπή την κυβερνητική απόφαση να αυξήσει το όριο στην πληρότητα επιβατών στα πλοία από το 60% στο 85%. Επίσης, παρατείνεται μέχρι και τις 15 Αυγούστου η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

Μέτρα πασπαλισμένα ξανά με επισημάνσεις και νουθεσίες, σαν αυτές που αράδιασε χτες, για πολλοστή φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ότι «εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό».

Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, προσπάθησε να δικαιολογήσει την αύξηση της πληρότητας στα πλοία, λέγοντας ότι «υπήρξε απόφαση της Επιτροπής των ειδικών». Επιβεβαιώνοντας δε τις συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα, είπε ότι «εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση και εξακολουθήσουν να είναι εστία ανησυχίας οι μεταφορές - και ιδίως τα πλοία -, τότε είμαστε έτοιμοι να ξαναδούμε τα θέματα της πληρότητας».

Στην ερώτηση, τέλος, αν η κυβέρνηση εξετάζει επιβολή ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης ή και άλλα μέτρα (όπως τα sms στο 13033, ή τοπικά lockdown»), δεν απέκλεισε τίποτε. Οπως είπε, όλα «θα αξιολογηθούν, όταν θα έχει εκτιμηθεί τι απέδωσαν τα υφιστάμενα μέτρα (...) Αν χρειαστεί τις επόμενες ημέρες, φυσικά και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί».

Στο μεταξύ, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε χτες πως «δεν μπορούμε πια να πάμε σ' ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας».
 
Εξαιτίας της αύξησης της πληρότητας στο 85%,
δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας
262 κρούσματα μέσα σε τρεις μέρες!

Στα 77 έφτασαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα χτες Δευτέρα 3 Αυγούστου, ανεβάζοντας τον αριθμό τις τρεις τελευταίες μέρες στα 262, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Τα 10 από αυτά είναι εισαγόμενα (τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, τα 2 προσήλθαν αυτοβούλως), 28 στην Αττική, 9 στον Εβρο (όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης), 7 στη Θεσσαλονίκη (τα 2 συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους), 5 στην Κέρκυρα, 4 στην Καβάλα, 3 στην Κορινθία, από 2 σε Εύβοια, Κυκλάδες, Χανιά, από 1 σε Ευρυτανία, Ηράκλειο Κρήτης, Λέσβο, Μαγνησία, Πέλλα (το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη).

Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο εντοπίστηκαν άλλα 185 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 21 είναι εισαγόμενα (13 κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και 8 που προσήλθαν αυτοβούλως). Τα υπόλοιπα κατανέμονται ως εξής: 52 στη Θεσσαλονίκη (τα 14 σχετίζονταν με το γάμο στους Αμπελόκηπους), 38 στην Αττική, 36 στην Καβάλα (τα 34 σχετίζονται με ιχνηλάτηση σε εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων), 7 στη Χαλκιδική, 6 στη Μαγνησία (5 σχετίζονται με μπαρ στο Βόλο), 4 στην Κέρκυρα, 3 στην Πιερία, από 2 σε Κορινθία, Ξάνθη και Φθιώτιδα και Ηράκλειο, από 1 σε Λάρισα, Πέλλα, Αχαΐα, Βοιωτία, Αρκαδία, Ημαθία, Γιάννενα, Καστοριά, Κοζάνη, Χανιά. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.737 (ημερήσια μεταβολή +1,7%).

Οπως ανακοινώθηκε, 13 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 69 έτη, 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Ενώ χτες άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Είχαν προηγηθεί 2 ακόμη θάνατοι το Σαββατοκύριακο, με το σύνολο των καταγεγραμμένων θανάτων να φτάνει τους 210, με διάμεση ηλικία των θανόντων τα 76 έτη. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε πάνω από 21 περιφέρειες, ενώ κρίσιμη αναμένεται η επόμενη βδομάδα κυρίως για τα νησιά. Ο δείκτης μετάδοσης Ρ0 παραμένει κάτω από το επίπεδο συναγερμού που είναι το 1 αλλά παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση, ενώ αυξάνονται και οι νοσηλείες Covid-19 σε απλές κλίνες.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι αύριο θα προχωρήσει σε διαδοχικές συναντήσεις με τους διοικητές των ΥΠΕ και όλων των νοσοκομείων της επικράτειας «στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας όλων των νοσηλευτικών δομών της χώρας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων "Covid-19"». Πρόκειται για άλλο ένα βήμα επικοινωνιακού και διαχειριστικού τύπου και όχι ουσίας, καθώς το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει ρημαγμένο σε προσωπικό και πόρους, οι 5.000 προσλήψεις συμβασιούχων δεν επαρκούν να καλύψουν τους 30.000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές που λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 6 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας η κυβέρνηση δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ επιπλέον ως έκτακτη κρατική χρηματοδότηση του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου