Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

«Τρέχουν» οδυνηροί συμβιβασμοί

Με ανεξίτηλη τη σφραγίδα των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών «τρέχουν» οι οδυνηροί συμβιβασμοί στα Ελληνοτουρκικά σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και των λαών της περιοχής, όπως επιβεβαίωσαν ξανά οι εξελίξεις της βδομάδας που πέρασε.


Συγκεκριμένα, καθώς η τουρκική προκλητικότητα συνεχιζόταν απτόητη, με το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» και τουρκικά πολεμικά πλοία να πλέουν για τρίτη συνεχή βδομάδα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν νέες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, στο Βερολίνο γίνονταν διαδοχικά από Τετάρτη έως Παρασκευή άτυπες σύνοδοι των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ και συναντήσεις του γγ του ΝΑΤΟ, όπου επιβεβαιωνόταν ξανά ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έχουν μπει για τα καλά στο «τραπέζι» του ιμπεριαλιστικού παζαριού, της προσπάθειας διατήρησης της ΝΑΤΟικής συνοχής και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία.

Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ, ο Ελληνας υπουργός Ν. Δένδιας προσήλθε την Παρασκευή καλλιεργώντας ξανά κάλπικες προσδοκίες για το ρόλο των εταίρων της ντόπιας αστικής τάξης, λέγοντας πως «περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» και εισπράττοντας ξανά τις χιλιοειπωμένες δηλώσεις «συμπάθειας», τις οποίες κατόπιν παρουσίασε ως «ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων», σημειώνοντας ότι «η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο. Μία κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνοδο ο Μπορέλ διάβασε στους μετέχοντες υπουργούς ένα «έγγραφο επιλογών» ενόψει «περαιτέρω διαμόρφωσής του προς υποβολή σε επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» (στις 24-25/9), ενώ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τόνισε πως η «προσπάθειά» τους στην ΕΕ εστιάζει στο να βρουν ένα «μονοπάτι για υγιείς σχέσεις» με την Αγκυρα, σημειώνοντας πως «θα προσπαθήσω να φτιάξω έναν χώρο για διαπραγματεύσεις».

«Διάλογος για όλα με την Αγκυρα»

Εξαιρετικά επικίνδυνα ήταν και όσα απάντησε όταν ρωτήθηκε αν ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τις «θαλάσσιες ζώνες», όπως λέει η ελληνική κυβέρνηση (ανοίγοντας βέβαια και εδώ την πόρτα στο «παζάρεμα» των κυριαρχικών δικαιωμάτων), ή όλα τα θέματα που βάζει η Τουρκία (μουσουλμανική μειονότητα, χερσαία σύνορα στον Εβρο, αποστρατιωτικοποίηση νήσων, κυριαρχία νήσων κ.λπ.).

Επανέλαβε εκεί την απαράδεκτη θέση ότι αυτή τη στιγμή έχουμε «γεωτρήσεις σε διαφιλονικούμενα (disputed) ύδατα», και επιβεβαιώνοντας πως η ένταξη των Ελληνοτουρκικών στο ευρωτουρκικό παζάρι δίνει «αέρα στα πανιά» όλων των τουρκικών διεκδικήσεων, σημείωσε: «Πρέπει να μιλήσουμε με την Τουρκία για όλα, σε αυτό το σύνθετο πλέγμα σχέσεων, αλλά στην παρούσα φάση πρέπει να επικεντρώσουμε στις γεωτρήσεις και την παρουσία τουρκικών πλοίων σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα, που είναι και το πιο επικίνδυνο και επείγον».

Στο ίδιο τέμπο, ο προεδρεύων της συνόδου, υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας, μίλησε για «πολύπλοκες σχέσεις» ΕΕ - Τουρκίας λόγω των γεγονότων στην Ανατ. Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «θέλουμε να στηρίξουμε δημιουργικό διάλογο, προσπαθήσαμε να μεσολαβήσουμε (σ.σ. ως Γερμανία) και θα το ξαναπροσπαθήσουμε τις επόμενες μέρες και βδομάδες. Ο δημιουργικός διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για διέξοδο».

Μίλησε επίσης για «διαφορές» που «μπορούν να επιλυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο», ενώ σε άλλες του δηλώσεις έκανε λόγο για «πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν» και τα οποία «πιθανόν - και αυτό θα ήταν η πιο εύκολη οδός - να τα επιλύσουν τα αρμόδια δικαστήρια. Αυτό είναι και ένα θέμα σε αυτές τις συνομιλίες».

Είχαν προηγηθεί άλλωστε οι εξίσου αποκαλυπτικές δηλώσεις Μέρκελ - οι οποίες παρουσιάστηκαν ως τάχα «στήριξη» στην Ελλάδα - πως «πρέπει να στηρίξουμε τους Ελληνες φίλους μας όπου έχουν δίκιο», επαναλαμβάνοντας ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση και ότι για να γίνει αυτό «πρέπει να μιλάει κανείς με όλες τις πλευρές».

Σε «πλατφόρμα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ τα επικίνδυνα παζάρια

Σημειωτέον, στο Βερολίνο βρέθηκε και ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε και συναντήσεις με τους Ελληνες υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης (...) Και συνεχίζουμε να παρέχουμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για να συναντηθούν και να συζητήσουν οι σύμμαχοι πώς να βρουν τη λύση σε αυτήν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», επιβεβαιώνοντας πως το πλαίσιο της «επίλυσης» βάζουν οι ΝΑΤΟικοι σχεδιασμοί και ο στόχος της ΝΑΤΟικής συνοχής απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην περιοχή.

Αντίστοιχη παρέμβαση γινόταν και από τις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Ντ. Τραμπ να επικοινωνεί την Τετάρτη διαδοχικά με τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον Ρ. Τ. Ερντογάν και ξανά μετά με τον Ελληνα πρωθυπουργό, που όπως διέρρεε το Μαξίμου «έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

Ξεκάθαρος για το πλαίσιο αυτό ήταν και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Φίλιπ Ρίκερ, που σε επιστολή του προς ελληνοαμερικανική οργάνωση τονίζει ότι «η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία σε τομείς αμοιβαίου συμφέροντος και να αντιμετωπίζουμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ενώ προσθέτει πως η κυβέρνηση Τραμπ «ανησυχεί βαθιά για τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μεταξύ των ΝΑΤΟικών συμμάχων Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτές οι εντάσεις περιπλέκουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να παρουσιάσει ένα ενωμένο μέτωπο ενόψει των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενέχουν κίνδυνο ακούσιας κλιμάκωσης. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τη συμμαχική ενότητα στο ΝΑΤΟ, να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να διασφαλίσουμε ότι οι γραμμές επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτές».

Μπλέκει επικίνδυνα το κουβάρι

Παράλληλα με τις διεργασίες στο «τραπέζι» των ιμπεριαλιστικών παζαριών, το κουβάρι μπλέκει επικίνδυνα και στο «πεδίο», εκεί όπου οι στόλοι Ελλάδας και Τουρκίας είναι σε πλήρη ανάπτυξη, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται, και συγκεντρώνονται στρατιωτικά μέσα (πλοία και μαχητικά αεροσκάφη) από μια σειρά κέντρων, πραγματοποιώντας συνεχείς ασκήσεις, «με το δάχτυλο στη σκανδάλη».

Τις περασμένες μέρες δυνάμεις από Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία διεξήγαγαν μεγάλη άσκηση στην Κύπρο («Ευνομία») εγκαινιάζοντας μια «Τετραμερή Πρωτοβουλία» (QUAD) προς «επίτευξη μιας ενισχυμένης συλλογικής ναυτικής και αεροπορικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή», ενώ την ίδια ώρα ιταλική φρεγάτα και αμερικανικό αντιτορπιλικό - που προηγουμένως είχε κάνει συνεκπαίδευση με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό - συνεκπαιδεύονταν διαδοχικά με τουρκικές φρεγάτες στις επίμαχες ζώνες της Ανατ. Μεσογείου...

Στο μεταξύ, πέρα από τη NAVTEX για τη συνέχιση των ερευνών η Τουρκία έχει εκδώσει και άλλη NAVTEX, για ασκήσεις με αληθινά πυρά 1η και 2 Σεπτέμβρη στα ανοιχτά του Ισκεντερούν (κόλπος Αλεξανδρέττας), στα βορειοανατολικά της Κύπρου.
Την Παρασκευή στην Αθήνα βρέθηκε και ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης (Special Operations Command Europe) των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Ντ. Τέιμπορ, ο οποίος επισκέφτηκε τον Αμερικανό πρέσβη και το υπουργείο Αμυνας, όπου είχε επαφές με τη στρατιωτική ηγεσία, για τη δρομολόγηση και άλλων κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων.

Να σημειωθεί πως ήδη από την Πέμπτη το απόγευμα έχουν προσγειωθεί στη Σούδα 4 μαχητικά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία, ενώ την Παρασκευή, καθώς δύο θηριώδη βομβαρδιστικά των ΗΠΑ πέρασαν, σε μία «συμβολική» πτήση - μήνυμα προς άλλα κέντρα, από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν για να τα συνοδεύσουν πάνω από την Ελλάδα, «παραλαμβάνοντάς» τα κατά την είσοδό τους στον ελληνικό εναέριο χώρο από τη «σύμμαχο» Τουρκία και τα τουρκικά «F-16».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου