«Μπράβο στην ΚΝΕ, μπράβο στο ΚΚΕ, είναι μεγάλη τονωτική ανάσα, όχι μόνο για τη νεολαία, αλλά για όλους τους εργαζόμενους», «Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να φιμώσουν το ανατρεπτικό μήνυμα που εκπέμπει το ΚΚΕ και και ΚΝΕ, ήθελαν να δείξουν ότι έχουν "παγώσει" όλα, αλλά δεν το κατάφεραν, ήδη ο κόσμος μιλάει για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ».
Σάββατο βράδυ, στην κορύφωση των εκδηλώσεων της ΚΝΕ και πλήθος έχει κατακλύσει τον χώρο του Φεστιβάλ με την αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας όλου αυτού του κόσμου. Όλα τα στιγμιότυπα που εκτυλίσσονται είναι για όλους πρωτόγνωρα. Σε κάθε παρέα -όλοι καθισμένοι στα τραπεζάκια- δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για όλα όσα βλέπουν.
Είναι ξεχωριστό το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που κορυφώθηκε σήμερα. Ένα Φεστιβάλ αλλιώτικο, μα τόσο γνώριμο. Το μαχητικό και αγωνιστικό κλίμα του Φεστιβάλ δεν έκαμψαν οι ειδικές συνθήκες στις οποίες πραγματοποιούνται φέτος οι εκδηλώσεις του, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της ανάγκης μέτρων πρόληψης της μετάδοσής του. Εκατοντάδες νέοι και νέες πήραν τη θέση τους στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης, διαμορφώνοντας το «ψηφιδωτό» των συνειδήσεων που δεν υποτάσσονται, όπως παίρνουν τη θέση τους στον καθημερινό αγώνα για τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.
«Σοσιαλισμός, για να μπορούμε ν' "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή»
Με τις κόκκινες σημαίες υψωμένες και την απόφαση να αγωνιστούν μέχρι να γίνει πράξη η κοινωνία στην οποία θα μπορούν νεολαία και λαός ν' «ανασαίνουν» ελεύθερα, απαλλαγμένοι από τον βραχνά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, υποδέχθηκαν στο βήμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ το βράδυ του Σαββάτου, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
«Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός»: Το σύνθημα αντήχησε δυνατό στην επισήμανση της ομιλίας ότι ο «πραγματικός ιός» που στερεί από τους λαούς τα δικαιώματά τους είναι ο καπιταλισμός.
«Να αλλάξουμε αυτό τον κόσμο. Να τον φέρουμε στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων»: Το κάλεσμα από το βήμα της συγκέντρωσης έδωσε τη σκυτάλη στις καθημερινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Υγεία και τα δικαιώματα του λαού, στην πάλη για «να νικήσει η ζωή», όπως τόνιζε και το σύνθημα του Φεστιβάλ, για το σοσιαλισμό.
Ήταν και σήμερα «παρών»
Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν σήμερα «παρών»... Με τα λόγια του, τη μουσική του, τις υπέροχες μελωδίες που μας χάρισε... Τέτοιες μέρες ήταν πέρσι που χάρισε στο κοινό του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» την τελευταία του συναυλία... Στο 43ο Φεστιβάλ το 2017, εκεί όπου έκανε μια από τις πρώτες του εμφανίσεις μετά το ξεκίνημα της περιπέτειας της υγείας του, είχε δηλώσει: «Εδώ είναι ο κόσμος μου... Εδώ είναι οι άνθρωποί μου...».
Τέτοιες στιγμές μάς θύμισε το μικρό βίντεο-αφιέρωμα που προβλήθηκε πριν την έναρξη της συναυλίας. Ήταν μια «υπόκλιση» από μεριάς της ΚΝΕ προς τον μεγάλο μας συνθέτη, η απουσία του οποίου παραμένει βαριά. Μια υπόμνηση ότι τα τραγούδια, η μουσική και η στάση ζωής του θα μας συντροφεύουν στους «σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν».
Το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» «έκλεισε» με ένα μελωδικό αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, που φέτος δεν είναι παρών στο Φεστιβάλ. Την ενορχήστρωση του αφιερώματος έχει κάνει ο Θύμιος Παπαδόπουλος και συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης.
Μια μεγάλη τονωτική ανάσα
Ο Βασίλης, 22 ετών, σπουδαστής πλοίαρχος στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, όπως είπε ήρθε στο Φεστιβάλ για πρώτη φορά μαζί με συναδέλφους του ΚΝίτες. «Είναι μεγάλη υπόθεση, ανέφερε, ότι φέτος η ΚΝΕ κατάφερε να οργανώσει αυτή την τεράστια εκδήλωση. Είναι το καλύτερο που μπορούσε να προσφέρει στους νέους σε αυτές τις συνθήκες. Τονώνει, εμψυχώνει. Δείχνει ότι δεν μπορεί κανείς να σταματήσει τους νέους ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον».
Λίγο πιο πέρα σε άλλη παρέα, η Ηλέκτρα, 24 ετών, ό,τι έχει τελειώσει το Βιολογικό και τώρα είναι άνεργη, θα πει: «Μπορεί να μην είναι σαν τα άλλα Φεστιβάλ, όμως νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό. Έχει άλλα χαρακτηριστικά. Γίνεται σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες. Παντού απαγορεύσεις, περιορισμοί. Λίγο - πολύ λένε στους νέους τα κεφάλια μέσα και εκτονώσου στο Διαδίκτυο. Και έρχεται η ΚΝΕ, διοργανώνει το Φεστιβάλ και λέει στους νέους μην το βάλετε κάτω. Όμως αν δεν το έκανε, δεν θα ήταν η ΚΝΕ».
Ο Γιάννης, 51 ετών, ηλεκτρολόγος σε ιδιωτική εταιρεία, έχει έρθει στο Φεστιβάλ με τον γιο του που είναι ΚΝίτης. Ο ίδιος δήλωσε πρώην ΠΑΣΟΚος: «Τα μέτρα προστασίας είναι εντυπωσιακά. Το ήξερα ότι θα ήταν έτσι. Είχα δει από την τηλεόραση τους εργαζόμενους κομμουνιστές συνδικαλιστές τι είχαν πετύχει την 1η Μάη. Μπράβο στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ, είναι μεγάλη τονωτική ανάσα όχι μόνο για τους νέους, αλλά για όλους τους εργαζόμενους».
Η Νικολέτα, 43 ετών, είναι ιδιωτική υπάλληλος σε εταιρεία. Η ίδια είπε: «Ήρθα για πρώτη φορά. Με έφερε η φίλη μου που είναι με το ΚΚΕ. Δεν περίμενα να είναι έτσι. Τέτοια οργάνωση δεν έχω δει αλλού. Είναι κάτι πολύ διαφορετικό από άλλες εκδηλώσεις. Όλη αυτή η εθελοντική προσπάθεια... Κατ' αρχάς δεν έχω ξαναδεί τόσους πολλούς νέους μαζεμένους να διασκεδάσουν με τέτοιο ποιοτικό τρόπο. Δεν έχω λόγια να περιγράψω. Το μόνο που μπορώ να πω ότι η προσπάθεια της ΚΝΕ είναι εξαίρετη».
Στην ίδια παρέα βρίσκεται η Ειρήνη, 41 ετών, επίσης ιδιωτική υπάλληλος η οποία μεγαλώνει μόνη της ένα παιδί 6 ετών. «Έχω έρθει και σε άλλα Φεστιβάλ. Όμως ότι τώρα η ΚΝΕ διοργάνωσε αυτό το Φεστιβάλ, έδειξε πως ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να φιμώσουν το ανατρεπτικό μήνυμα που εκπέμπει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Ήθελαν να δείξουν ότι έχουν "παγώσει" όλα, αλλά δεν το κατάφεραν, ήδη ο κόσμος μιλάει για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Είμαι σε αναστολή από τον Μάρτη και δεν ξέρω, τώρα που παρατάθηκε αυτό το μέτρο, μέχρι πότε. Ζω με 534 ευρώ και με αυτά πληρώνω νοίκι και πρέπει να ζήσω και το παιδί μου. Τα κουτσοβολεύω. Όμως είναι ζωή να λες κάθε μέρα έτσι; Και είναι χιλιάδες σαν και εμένα. Το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ, που νομίζω ότι είναι πολύ πετυχημένο, δείχνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου