Τις θέσεις του στο ιμπεριαλιστικό παζάρι και στο τραπέζι των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή σπεύδει να ενισχύσει το τουρκικό κεφάλαιο, που κατέφυγε χτες σε νέες προκλήσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, σε μια περίοδο που ετοιμάζονται η έναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών αλλά και η Διάσκεψη για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, ενώ «ξεπαγώνουν» οι διεργασίες για τα διχοτομικά σχέδια στο νησί.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα από συνέντευξή του σε εφημερίδα του Κατάρ, όπου είχε επίσημες επαφές, διαμήνυσε πως «έχουμε εκφράσει δυνατά σε όλες τις πλατφόρμες ότι δεν θα δεχτούμε καμία λύση που αγνοεί την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. το ψευδοκράτος) και που μας περιορίζει στις ακτές, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας ανά πάσα στιγμή και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», ενώ ισχυρίστηκε ότι «έχουμε διατηρήσει ανοιχτά τα κανάλια διπλωματίας από την αρχή. Η Τουρκία έχει δείξει δυνατά και ξεκάθαρα ότι υποστηρίζει τη μείωση της έντασης και ευνοεί το διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο».
Την ίδια στιγμή ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του στην Μπρατισλάβα (βλέπε σχετικό θέμα στη σελίδα 3), εμφανίστηκε με μια σειρά χάρτες, κατήγγειλε πάλι ως «μαξιμαλιστικές» τις διεκδικήσεις της Ελλάδας και επανέλαβε για το Καστελόριζο ότι δεν γίνεται ένα νησί μόλις 2 χλμ. από τις ακτές της Τουρκίας να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα 40.000 τ.χλμ. Επίσης χαρακτήρισε «κίνηση κακής πίστης» τη συμφωνία που υπέγραψε η Αθήνα με το Κάιρο.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Αγκυρα ανακοίνωσε και τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά, το τριήμερο 26 - 28 Οκτώβρη στο Αιγαίο. Μάλιστα εκδόθηκαν δύο Navtex από τους υδρογραφικούς σταθμούς Σμύρνης και Αττάλειας, δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Εύβοιας, της Σκύρου, των Ψαρών και της Χίου.
Με τον «αέρα στα πανιά» που της δίνουν τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια, η Τουρκία και το ψευδοκράτος κλιμάκωσαν χτες τις προκλήσεις και στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου στήθηκε μια ολόκληρη φιέστα για το «άνοιγμα» των Βαρωσίων, του τουριστικού φιλέτου στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, που πριν από το μεσημέρι άνοιξε «στο λαό και σε επισκέπτες» - όπως ενημέρωναν οι κατοχικές αρχές - Τουρκοκύπριους και άλλους, χωρίς την απαραίτητη προσκόμιση κάποιας άδειας.
Το απόγευμα, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ - που θεωρείται στενός συνεργάτης της κυβέρνησης Ερντογάν - παρευρέθηκε κι αυτός στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να κάνει δηλώσεις, μετά από ενστάσεις του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», επειδή είναι ένας από τους υποψήφιους «προέδρους» στις «εκλογές» που θα γίνουν την Κυριακή στα Κατεχόμενα.
Ο βουλευτής του κεντροδεξιού «Κόμματος Εθνικής Ενότητας» του Τατάρ, Ογουζχάν Χασίπογλου, ανακοίνωσε ποια τμήματα της ακτής θα μπορούν να χρησιμοποιούν λουόμενοι και μίλησε για σταδιακό άνοιγμα της Αμμοχώστου, αναφέροντας ότι «σύντομα θα ανοίξουν κι άλλες περιοχές». Ασφαλώς, το «παρών» έδωσαν από τη πρώτη μέρα κτηματομεσίτες που έσπευσαν να αξιολογήσουν επενδύσεις και τις επόμενες κινήσεις.
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε Τουρκία και ψευδοκράτος για «έκνομη και κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας» (μεταξύ άλλων το ψήφισμα 550 του 1984 του ΣΑ του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους είναι απαράδεκτες και ζητούσε τη μεταβίβαση της περιοχής στη διοίκηση του ΟΗΕ), αναφέροντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής». Πρόσθεσε δε ότι «η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς καλούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τα όσα περιλαμβάνονται στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τερματίζοντας τις μονομερείς έκνομες ενέργειες, προκειμένου να επιτραπεί μια νέα πρωτοβουλία του γγ των Ηνωμένων Εθνών που στόχο θα έχει την οριστική επίλυση του Κυπριακού».
Το απόγευμα, ο δήμος Αμμοχώστου οργάνωσε διαμαρτυρία για τις εξελίξεις στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «παρακολουθούμε με θλίψη και συνάμα με αγανάκτηση τις ενέργειες της Τουρκίας και των εγκάθετών της στην Κύπρο», όπως και ότι «είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι κάτω από τετελεσμένα και απειλές».
Σημειωτέον, οι εξελίξεις στα Βαρώσια φαίνεται ότι θα επιταχύνουν κι άλλες διεργασίες στα Κατεχόμενα, μετά και την αποχώρηση του «Κόμματος του Λαού» από τον «κυβερνητικό συνασπισμό». Μάλιστα ο Τατάρ χτες τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της διενέργειας και πρόωρων «βουλευτικών εκλογών». Τη δική του επίδραση θα έχει ασφαλώς και το αποτέλεσμα των «προεδρικών εκλογών» της επόμενης Κυριακής, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον Τατάρ να προηγείται λίγες μονάδες από τον σημερινό «πρόεδρο» Μουσταφά Ακιντζί.
Από τις Βρυξέλλες, χτες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς πότε θα υπάρξει νέα τοποθέτηση της ΕΕ για τις εξελίξεις, διευκρίνισε πως «ό,τι ήθελε να πει η ΕΕ ειπώθηκε στη δήλωση του ύπατου εκπροσώπου Μπορέλ την Τρίτη το απόγευμα». Την Τρίτη ο Μπορέλ είχε διαφωνήσει μεν με τις τελευταίες επιλογές της Αγκυρας, εξηγώντας πάντως ότι η ανησυχία του αφορά το ότι «θα περιπλακούν οι προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών» και ξεκαθαρίζοντας πόσο «επείγουσα» είναι η «ανάπτυξη εμπιστοσύνης αντί της δημιουργίας μεγαλύτερων διαιρέσεων». Μετά από εκείνη τη δήλωση, οι Βρυξέλλες διέρρευσαν ότι θα ακολουθήσει και «νέα», «πιο ολοκληρωμένη» «θέση των 27», ωστόσο χτες ο Στάνο περιορίστηκε να δηλώσει γενικόλογα ότι «τα κράτη - μέλη της ΕΕ παρακολουθούν, αξιολογούν και θα λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις», ενώ για τις νέες Navtex δήλωσε πως «αυτό που εμείς ως ΕΕ περιμένουμε είναι η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, και η δημιουργία συνθηκών και η συμμετοχή σε εποικοδομητικό, θετικό διάλογο».
Από τη μεριά του, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο του Φόρουμ Παγκόσμιας Ασφάλειας (GLOBSEC) που έγινε χτες στην Μπρατισλάβα (ο ίδιος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης) πανηγύρισε για το ότι «καταφέραμε να φέρουμε κοντά την Τουρκία και την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ» και ότι «έχουμε πλέον καθιερώσει αυτό που αποκαλούμε στρατιωτικό μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης (military deconfliction mechanism), για να μειώσουμε τον κίνδυνο περιστατικών και ατυχημάτων».
Κύπρος ενιαία μια Ιθαγένεια χωρίς ξένα στρατεύματα με τον λαό ιδιοκτήτη των μέσων παραγωγής. Αυτή είναι η λύση για το πολυεθνικό νησί κόντρα σε όλη την καταστροφή των τελευταίων 65 χρόνων που προκάλεσαν οι δύο εθνικισμοί. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή