Ερώτηση
Η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο αποτελεί νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Αυτή η κίνηση εντάσσεται στην επιδίωξη διαιώνισης της κατοχής στο 37% του νησιού και της προώθησης διχοτομικής λύσης του κυπριακού ζητήματος, που απεργάζονται η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Η τουρκική αστική τάξη και με αυτήν την κίνηση επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Αξιώνει επίσης μερίδιο από τις επεμβάσεις της που υποθάλπουν οι ΕΕ – ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Συρία, Λιβύη και Ιράκ, ενώ επεμβαίνει στρατιωτικά στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία. Αξιοποιεί τη στρατηγική ευρωατλαντική στόχευση για να κρατηθεί η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο ενθαρρύνοντας την προκλητικότητά της προκειμένου να μειωθεί η ρωσική επιρροή.
Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή εγκυμονεί κινδύνους για τους λαούς μιας και η καπιταλιστική οικονομική κρίση ενισχύει τους ανταγωνισμούς και τους εθνικισμούς για το κυνήγι του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. Οι ενέργειες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν μπορούν να εγγυηθούν για τα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά στην πράξη ανοίγουν το δρόμο για να προωθηθεί η επιζήμια για τους λαούς συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο.
Με βάση τα παραπάνω πώς τοποθετείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής στο αίτημα να σταματήσει το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων και τα σχέδια για διχοτομική λύση του κυπριακού, να τερματιστεί η κατοχή του 37% της κυπριακής Δημοκρατίας που διαιωνίζεται για 46 χρόνια;
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου