Ένα ακόμη ράπισμα στους ισχυρισμούς των αστικών κομμάτων της χώρας μας ότι δήθεν οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες αποτελούν «ασπίδα» για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αποτελούν οι σημερινές δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.
Συγκεκριμένα, μία μέρα πριν επισκεφθεί την Αθήνα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η ασφάλεια της Τουρκίας είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ», επιβεβαιώνοντας ότι η Άγκυρα, συνεχίζει να αποτελεί ισχυρό παράγοντα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, ο γγ της λυκοσυμμαχίας αναφέρθηκε στην «τηλεφωνική γραμμή» που δημιουργήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λέγοντας ότι «αυτός ο μηχανισμός προέκυψε χάρη στις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών». Υπενθυμίζεται ότι στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ προχώρησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος τελικά οδήγησε στη Συμφωνία της Μαδρίτης, τον Ιούλη του 1997, μεταξύ Κ. Σημίτη και Σ. Ντεμιρέλ, η οποία προέβλεπε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει «τα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας» στο Αιγαίο και δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όπως θα μπορούσε να θεωρηθεί η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων (έρευνες στην υφαλοκρηπίδα, επέκταση χωρικών υδάτων κ.λπ.).
Μετά από όλα αυτά και ενθαρρυμένος από την απροκάλυπτη ΝΑΤΟική στήριξη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιδόθηκε σε ένα μπαράζ προκλητικών δηλώσεων, επιρρίπτοντας ουσιαστικά στην Ελλάδα την ευθύνη για την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η στάση της Ελλάδας ήταν αρνητική τις πρώτες μέρες. Υπήρξε ένταση, αφού η Ελλάδα έστειλε τα πολεμικά της πλοία στις έρευνες που κάναμε», είπε ο Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στον Στολτενμπεργκ, και πρόσθεσε πως «μετά τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε λάβει μέτρα για τα εθνικά συμφέροντα τα δικά μας και των Τουρκοκυπρίων. Το ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Δεν θέλουμε ένα ατύχημα μεταξύ συμμάχων. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα συμμετέχει πλέον σε αυτές τις συναντήσεις και είμαστε ευτυχείς».
Ακολούθως, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατηγορώντας την Αρμενία για την κατάσταση που επικρατεί. «Δεν είναι νέο ότι η Αρμενία επιτίθεται σε πολίτες και άμαχους. Το έκαναν ξανά τον Ιούλιο και τώρα επιτέθηκαν σε πολίτες και στρατιώτες. Πρόκειται για εγκλήματα πολέμου και δεν έχουν γίνει ακριβείς προτάσεις για τη λύση του προβλήματος τα τελευταια 30 χρόνια. Όλοι πρέπει να ζητήσουν από την Αρμενία να αποσυρθεί από τα εδάφη που έχει καταλάβει».
“παλιές συγκρούσεις που θεωρούνταν για καιρό θαμμένες ξεσπούν ξανά, ενώ ενισχύονται τα παραδείγματα μυωπικού, εξτρεμιστικού, μνησίκακου και επιθετικού εθνικισμού”.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάπας Φραγκίσκος για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
"παλιές συγκρούσεις που θεωρούνταν για καιρό θαμμένες"
Μέχρι και ο Πάπας το κατάλαβε ότι οι συγκρούσεις σταματισαν από το 1920 έως το τελος του 1980
ΔΣΕ
ΟΥΥΥΥΦΦΦΦΦ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Διαγραφή