Καθώς καθημερινά αυξάνονται ταχύτατα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και μαζί τους οι ανάγκες νοσηλείας και τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ (τους 169 έφτασαν την Τρίτη οι διασωληνωμένοι), ξεσκεπάζεται το κυβερνητικό παραμύθι περί δήθεν «θωράκισης» του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Ήδη, η κατάσταση που διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά στο θέμα των ΜΕΘ είναι εκρηκτική:
-- Παρά τις ανακυκλώσεις κλινών ΜΕΘ σε βάρος της θεραπείας άλλων σοβαρών ασθενειών, οι κλίνες ΜΕΘ-Covid πανελλαδικά είναι κατειλημμένες κατά 63%. Στην Αττική η πληρότητα βρίσκεται στο 71% (99 κατειλημμένες κλίνες από τις 140 για κορονοϊό), ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει ανέβει ήδη στο 76% (63 κατειλημμένες από τις 83).
-- Αντίστοιχα πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό πληρότητας στο σύνολο των ΜΕΘ (για όλες τις ασθένειες), δείχνοντας τα όρια της πολιτικής της ανακύκλωσης κλινών, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η πληρότητα φτάνει στο 70% σε όλη τη χώρα, ενώ ειδικά στην Αττική ανεβαίνει στο 81,3% στο σύνολο των κλινών ΜΕΘ (292 κατειλημμένες από τις 359).
-- Σε περιοχές που η πανδημία βρίσκεται «στο κόκκινο», οι πληρότητες στις ΜΕΘ φτάνουν σε μια σειρά νοσοκομεία ακόμα και στο 100%. Χαρακτηριστικά, στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι στο 100% στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», στο «Παπαγεωργίου» και στο «Γ. Γεννηματάς» (10 κλίνες). Το ίδιο συμβαίνει και στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής.
-- Μεγάλα νοσοκομεία μεγάλων πόλεων έχουν «φρακάρει», με αποτέλεσμα να στέλνουν βαριά περιστατικά σε μικρότερα νοσοκομεία, ακόμα και όταν αυτά δεν έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Χαρακτηριστικά, στα Γιάννενα τα δύο νοσοκομεία είναι γεμάτα μετά τις μεγάλες συρροές στη βιομηχανία τροφίμων, με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι από το γηροκομείο με τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού να στέλνονται σε μικρότερα νοσοκομεία της Ηπείρου, ακόμα και σε νοσοκομεία χωρίς κλίνες ΜΕΘ-Covid (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση που η κατάστασή τους επιδεινωθεί περαιτέρω).
-- Η ίδια η απαράδεκτη απόφαση για μείωση έως και 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων στις «κόκκινες περιοχές», όπως και οι εντολές για άμεση αναστολή όλων των τακτικών εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Κομοτηνή, είναι κινήσεις άμεσα συνδεδεμένες με τις τεράστιες ελλείψεις και στις ΜΕΘ, με την πολιτική των μετακινήσεων και των επικίνδυνων «μπαλωμάτων».
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και των προκατόχων της
Από παντού ξεπροβάλλουν οι τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τις τεράστιες ελλείψεις σε ΜΕΘ, αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που 8 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα Υγείας με τις αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ και με την αναγκαία στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, ενώ ακόμα και σήμερα, μέσα στην έξαρση του δεύτερου κύματος, αρνείται να προχωρήσει στην αναγκαία επίταξη των μεγάλων μονάδων του ιδιωτικού τομέα. Αντ' αυτού, εξασφαλίζει νέα «δωράκια» στους κλινικάρχες, διπλασιάζοντας την ημερήσια αποζημίωσή τους για κάθε νοσηλεία σε ΜΕΘ, δίνοντας δυνατότητες για επέκταση κλινών ΜΕΘ χωρίς κανέναν έλεγχο προδιαγραφών και με το ίδιο προσωπικό.
Με διάφορα «δημιουργικά μαθηματικά», η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «λειτουργούν» περίπου 1.000 κρεβάτια ΜΕΘ, όταν ακόμα κι έτσι, η Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό της, θα έπρεπε να έχει 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, ανεξάρτητα από την πανδημία.
Αντ' αυτού η κυβέρνηση προβάλλει τον στόχο των 1.200 κρεβατιών, δηλαδή βάζει «στόχο» να καλύψει μόλις το 1/3 των αναγκών, με βάση τον «ευρωπαϊκό μέσο όρο» των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας, που χρεοκόπησαν με πάταγο ήδη από το πρώτο κύμα, αφήνοντας εκατόμβες νεκρών...
Τα ίδια τα κρεβάτια ΜΕΘ που λειτουργούν δεν έχουν όλο το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό. Σύμφωνα με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας, ένα κρεβάτι ΜΕΘ χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις νοσηλευτές και έναν γιατρό. Χαρακτηριστικά, πριν από δύο βδομάδες, η κυβέρνηση έκοψε την κορδέλα των 50 κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία» (δωρεά της Βουλής), ωστόσο μέχρι χτες λειτουργούσαν μόλις 12 κρεβάτια κι αυτά με δανεικό προσωπικό και κάτω από τις ελάχιστες προδιαγραφές (10 γιατροί αντί για 12).
Σοβαρά ερωτήματα και προετοιμασία εδάφους για απαράδεκτες καταστάσεις
Στο μεταξύ, σοβαρά ερωτήματα προκαλούν μια σειρά στοιχεία σχετικά με τις νοσηλείες και τους θανάτους από κορονοϊό στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τη βδομάδα 19-25 Οκτώβρη, οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό σημειώθηκαν σε απλές κλίνες Covid των νοσοκομείων, με τους θανόντες να μην μπαίνουν ποτέ σε ΜΕΘ.
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 63 θανάτων αυτό το διάστημα, καταγράφονται 31 θάνατοι διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ και 32 θάνατοι ασθενών σε κλινικά τμήματα εκτός ΜΕΘ.
Τα ερωτήματα μάλιστα γίνονται ακόμα περισσότερα από το γεγονός ότι η διάμεση ηλικία των ασθενών που πέθαναν σε ΜΕΘ ήταν τα 77 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που πέθαναν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη.
Προκύπτει επομένως το ερώτημα γιατί τόσα πολλά περιστατικά πεθαίνουν χωρίς να νοσηλευτούν καθόλου σε ΜΕΘ, όπως και γιατί η ηλικία τους είναι κατά τεκμήριο μεγαλύτερη από την ηλικία των ασθενών που πέθαναν σε ΜΕΘ.
Η ανησυχία μεγαλώνει από την εμφάνιση τις τελευταίες μέρες μιας αρθρογραφίας που προλειαίνει το έδαφος για τη «διαλογή» ασθενών, για καταστάσεις ανάλογες με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (όπως στην Ιταλία), όπου γιατροί υποχρεώνονταν να διαλέξουν ποιον ασθενή θα βάλουν σε κάποια από τις ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και ποιον θα αναγκαστούν να αφήσουν να πεθάνει εκτός ΜΕΘ.
Χαρακτηριστικά, σε άρθρο τέτοιου περιεχομένου αναφέρεται ότι «είναι ανάγκη η επιστημονική κοινότητα να θέσει σαφή επιστημονικά κριτήρια για τη διαλογή στις ΜΕΘ λόγω Covid-19. Τα συγκεκριμένα κριτήρια θα πρέπει να στηρίζονται στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες». Σπεύδοντας μάλιστα να καλύψει ως μονόδρομο την αντιλαϊκή πολιτική που πετσοκόβει τις λαϊκές ανάγκες στα μέτρα των τεράστιων ελλείψεων του δημόσιου συστήματος Υγείας, το ίδιο άρθρο ισχυρίζεται ότι «ιδεατές απαντήσεις, του τύπου να φτιάξουμε ικανό αριθμό εντατικών για να μην έχουμε αυτά τα διλήμματα, σε περιόδους πανδημίας είναι αδύνατες». Και για επίταξη του ιδιωτικού τομέα φυσικά ούτε λόγος...
Μεταθέτει από τώρα προκλητικά τις ευθύνες στους γιατρούς η κυβέρνηση!
Καλούμενη να σχολιάσει τα παραπάνω στοιχεία κατά τη χτεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, η κυβέρνηση επιχείρησε προκλητικά να συσκοτίσει τις μεγάλες ευθύνες της ίδιας και των προκατόχων της, πετώντας ήδη από τώρα το «μπαλάκι» στους γιατρούς!
Ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, χωρίς να πει ούτε μια κουβέντα για τα στοιχεία, περιορίστηκε να αναφέρει ότι είναι «ψέματα και συκοφαντίες», ότι «είναι αδιανόητο πως μπορεί να αφήνονται άνθρωποι εκτός ΜΕΘ», ενώ προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «η διασωλήνωση είναι ιατρική πράξη για την οποία αποφασίζει ο γιατρός (...) Ας αφήσουμε την ιατρική κοινότητα να κάνει τη δουλειά της»!
Λες και η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις 3.500 αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ, λες και προχώρησε στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για να μπορούν να κάνουν οι γιατροί το λειτούργημά τους, λες και δεν είναι η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική και οι τεράστιες ελλείψεις που προκαλεί, αυτό που θέτει τα απάνθρωπα όρια που είδαμε και σε άλλες χώρες με μεγαλύτερη εξάπλωση της πανδημίας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου