«Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς...» Κώστας Βάρναλης
Διαρροές, δηλώσεις και δημοσιεύσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες για την αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 από τη σημερινή κυβέρνηση.
Κι αυτό στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της εύρυθμης λειτουργίας της παραγωγής και των "δικαιωμάτων" των εργαζόμενων. Φυσικά δεν περιμένουμε ντροπή από τους ιθύνοντες γι' αυτή την απάτη. Υπηρετικό προσωπικό της μεγαλοεργοδοσίας είναι, τα αφεντικά τους υπηρετούν και σα συνειδητή πρωτοπορία του κεφαλαίου, κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους στο ρόλο του συλλογικού καπιταλιστή που έχουν αναλάβει. Η δημοκρατία τους είναι η ασυδοσία των εργοδοτών και το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Ο λαός -για τους κρατούντες- είναι για να διαλέγει κάθε 4 περίπου χρόνια ποιος θα τον τσαλαπατά και θα τον προσφέρει γονατισμένο στις ορέξεις και απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών. Αυτή είναι η αστική δημοκρατία. Δημοκρατία για μια ασήμαντη μειοψηφία και δικτατορία σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και του λαού. Δεν φτάνουν οι μισθοί πείνας και τα ημερομίσθια των 600 ευρώ το μήνα που καθιερώθηκαν χρόνια τώρα. Δεν φτάνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι που ζουν στην αθλιότητα, τώρα τους προσφέρουν οι ανέντροποι και αδίσταχτοι δώρο στους εργοδότες σκλάβους με 200 ευρώ το μήνα.
Η κρίση και η πανδημία είναι η ευκαιρία για ικανοποίηση της ακόρεστης δίψας του κεφαλαίου για νέα υπερκέρδη και προνόμια. Βαφτίζουν εκσυγχρονισμό την κατάργηση της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης και της δράσης στους τόπους δουλειάς. Βαφτίζουν δημοκρατία το φακέλωμα των εργαζομένων και τη γνωστοποίηση της δραστηριότητάς τους στους εργοδότες με το ηλεκτρονικό σύστημα συμμετοχής και ψηφοφορίας στις διαδικασίες αρχαιρεσιών και απόφασης για κινητοποιήσεις, καθορίζουν 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών του σωματείου στην απόφαση για νόμιμη απεργία, όταν οι ίδιοι με χίλια ράμματα και τάματα εκλέγονται και κυβερνούν με το 20% - 25% των εχόντων δικαίωμα ψήφου και καυχιόνται για τη δημοκρατική εκλογή τους. Ακόμα και όταν κάτω από τις παραπάνω συνθήκες παρθεί μια απόφαση, αυτή μπορεί να ματαιωθεί είτε στα δικαστήρια με διάφορα προσχήματα, είτε να μειωθεί η αποτελεσματικότητά της με τα τερτίπια της αύξησης του προσωπικού ασφαλείας κ.ο.κ. που σκέφτονται.
Όλα αυτά και άλλα που προσπαθούν να «εκσυγχρονίσουν», σκοπό έχουν να βάλουν στο «γύψο» τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου για να εξασφαλίσουν λιγότερα δικαιώματα στους εργαζόμενους, πλούτη για το κεφάλαιο, την επιστροφή σε παλιές μαύρες εποχές. Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι όσο το κεφάλαιο γιγαντώνεται, τόσο σαπίζει και γίνεται επιθετικό και αδίστακτο. "Το κεφάλαιο είναι νεκρή εργασία που σα βρικόλακας ζει μόνο ρουφώντας το αίμα της ζωντανής εργασίας. Και όσο πιο πολύ ζει, τόσο πιο πολύ αίμα ρουφάει" (Κ. Μαρξ).
Αξιοποιώντας την πανδημία, ψηφίζουν ΠΝΠ καταργώντας την 8ωρη απασχόληση, την υπερωριακή προσαύξηση και αμοιβή, επιβάλλουν την ηλεκτρονική εργασία ξεθεώματος, νομιμοποιούν απολύσεις, διαλύουν εργασιακές σχέσεις και την ίδια ώρα εξασφαλίζουν καινούρια προνόμια με τη μείωση των εισφορών, της φορολόγησης της εργοδοσίας και της παραχώρησης εκατομμυρίων ευρώ με το τσουβάλι στο κεφάλαιο. Με τη φόρα που πήρε η σημερινή κυβέρνηση, θα τακτοποιήσει σύντομα τις εναπομείνασες (από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) απαιτήσεις του ΣΕΒ (ΣΕΒ: Το 60% των αιτημάτων μας έλυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ).
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτά και άλλα σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού. Η ίδια η αστική τάξη με τους πολιτικούς της εκπροσώπους ήταν αυτή που έφερε το ιδιώνυμο τη δεκαετία '20, τους φασιστικούς νόμους της διχτατορίας του Μεταξά τη δεκαετία του '30, των 509 & 375 της δεκαετίας του '40, την 7χρονη χούντα, τον απεργοκτόνο νόμο 330/1976 του Λάσκαρη που πίστευε πως με τον νόμο αυτό θα ερχόταν "το τέλος της ταξικής πάλης", όπως δήλωνε, το άρθρο 4 το 1984, το 50%+1 πρόσφατα του ΣΥΡΙΖΑ. Η εργατική τάξη ήταν αυτή που με τους αγώνες, τις θυσίες, το αίμα της κατάφερνε πάντα να ανοίξει δρόμους. Με πισωγυρίσματα, ναι, αλλά πάντα και πιο ψηλά.
Τη δεκαετία του '60 ήταν που οι οικοδόμοι απέναντι σε αντεργατικούς νόμους και τρομοκρατία, με αγώνες, απεργίες, αιματηρές συγκρούσεις επέβαλαν την ένταξη ειδικοτήτων στα ΒΑΕ defacto 7ωρο και το Σάββατο 6ωρο και το δωροαδειόσημο. Ως τότε, οι οικοδόμοι δεν έπαιρναν δώρο, άδεια κ.τ.λ.
Σε συνθήκες "κατάργησης της ταξικής πάλης", επέβαλαν με τους αγώνες τους την πιλοτική εφαρμογή της άμεσης επικόλλησης ενσήμων, της ένταξης επιπλέον ειδικοτήτων στα ΒΑΕ.
Τη δεκαετία του '80 ήταν που οι οικοδόμοι απέναντι στην άρνηση και επίθεση της τότε κυβέρνησης επέβαλαν το νέο 7ωρο σε 5ήμερη πλέον βάση, μείωσαν το όριο συνταξιοδότησης στα 58 έτη, μετά από 37 24ωρες και 48ωρες μαζικές απεργίες, ολοκλήρωσαν την αύξηση του δωροαδειόσημου, νομοθετήθηκε το χειμερινό επίδομα κ.ά. Τη δεκαετία του '80 ήταν που αναπτύχθηκαν αγώνες στα μεγάλα έργα. Οι διεκδικήσεις και οι καταχτήσεις σε ημερομίσθια, συνθήκες εργασίας, εφαρμογή ωραρίου, συνδικαλιστικές ελευθερίες και δράση στους τόπους δουλειάς, μετά από σκληρές μάχες και συγκρούσεις με τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες και τα τσιράκια τους. Αντίστοιχα το ίδιο έγινε και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Για παράδειγμα, στο τέλος της δεκαετίας του '70 και αρχές τις δεκαετίας του '80 ήταν που στο γκέτο του Νιάρχου στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά από σκληρές και αιματηρές συγκρούσεις έξω στην πύλη και σε συνέχεια μέσα στο χώρο των ναυπηγείων μπήκε δειλά - δειλά και κουτσουρεμένα η δημοκρατία και η συνδικαλιστική δράση στο χώρο. Σ' αυτές τις συγκρούσεις χτυπήθηκε και τραυματίστηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Κάππος και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι, έχασε το μάτι του τότε από χτύπημα των ροπαλοφόρων του Νιάρχου ο εργάτης του ναυπηγείου Παναγιώτης. Ο συσχετισμός δυνάμεων και ο αγώνας ήταν που το '80 και '81 στο γκέτο της ΕΑΒ με καθολική συμμετοχή στην απεργία επέβαλαν την επαναπρόσληψη εκατοντάδων τρομοκρατικών απολύσεων, την ικανοποίηση αιτημάτων, συνδικαλιστικές ελευθερίες. Τι καθόριζε πάντα την πορεία και τα αποτελέσματα; Η μαζικοποίηση των συνδικάτων, η ενεργοποίηση των μελών, η ενότητα και ο αγώνας των εργαζομένων. Ο συσχετισμός δυνάμεων.
Τη μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν κυβέρνηση και εργοδοσία. Έτσι γινόταν πάντα από τη γέννηση της εργατικής τάξης μέχρι σήμερα. Αυτήν την περίοδο που το κίνημα βρίσκεται σε ύφεση και ο συσχετισμός υπέρ της εργοδοσίας, η πλουτοκρατία με τους πολιτικούς της υπηρέτες λύνει υπέρ της τους λογαριασμούς της με τους εργαζόμενους.
Αυτό θα συμβαίνει όσο η εργατική τάξη, ο λαός, να το πάρει απόφαση να αλλάξει τους συσχετισμούς και να πει το "ως εδώ, θα αναμετρηθούμε με το κεφάλαιο, θα αχρηστεύσουμε νόμους και θα επιβάλουμε το δίκιο μας". Έτσι γινόταν πάντα. Από μας εξαρτάται. Ο ταξικός αγώνας είναι σαν να κάνεις ποδήλατο, με το που σταματήσεις το πεντάλ, πέφτεις.
Για να γίνουν όμως ουσιαστικές και σταθερές βελτιώσεις στη ζωή των εργαζομένων, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η κοινωνία που ζούμε είναι ταξική και πρέπει να πάρουμε θέση, πρέπει να διαλέξουμε σε ποια πλευρά θα στοιχηθούμε. Να απαλλαγούμε από προλήψεις και αυταπάτες, "να μη βλέπουμε τον εαυτό μας σαν προσωρινά ατυχήσαντες εκατομμυριούχους, αλλά σαν καταπιεσμένο προλεταριάτο" (Τ. Στάινμπεκ), να μη βλέπουμε το κράτος και τους μηχανισμούς του σαν ουδέτερους, αλλά ταγμένους στην υπηρεσία της αστικής τάξης ("Το κράτος είναι η εκτελεστική επιτροπή της άρχουσας τάξης" Κ. Μαρξ). Το ίδιο και τα στηρίγματά της, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης("οι εφημερίδες είναι το μπουρδέλο της σκέψης" Ο. Μπαλζάκ, τότε δεν υπήρχε τηλεόραση ούτε κόμματα της εργατικής τάξης). Να θυμόμαστε πόσα ψέματα και συκοφαντίες ακούστηκαν από επίσημα χείλη εκπροσώπων του κεφαλαίου για τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Στην απεργία της "Goodyear" ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος διαρρήγνυε τα ιμάτιά του όταν αυτή μετακόμισε στην Τουρκία για περισσότερα κέρδη, ισχυριζόμενο πως γι' αυτό ευθύνεται η απεργία, ο συνδικαλισμός και οι εργατικές διεκδικήσεις. Μετά από αυτήν την περίοδο, δεκάδες επιχειρήσεις μετακινήθηκαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και σε άλλες και καμάρωναν οι ίδιοι επικριτές για την αποκαλούμενη εξωστρέφεια, που θα φέρει τόσα καλά στην οικονομία της χώρας.
Χτες η ΠΙΤΣΟΣ (χωρίς απεργία), έφυγε για την Τουρκία, πετώντας στο δρόμο 250 εργαζόμενους. Ούτε κουβέντα για τους φίλους Γερμανούς επιχειρηματίες. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Κουβέντα δε βγάζουν οι ίδιοι για τις εν ψυχρώ ληστείες που πραγματοποιούν οι επιχειρηματίες σήμερα, όταν προσλαμβάνουν εργαζόμενους για 4ωρο, τους απασχολούν 8ωρο, τους ασφαλίζουν μερικώς και τους πληρώνουν μισό μεροκάματο. Κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά στη μη καταβολή δώρου και όταν υποχρεώνονται να το χορηγήσουν, στέλνουν τους φουσκωτούς μπράβους τους συνοδεία στα ΑΤΜ ώστε να το εισπράξει ο εργαζόμενος και να τους τα δώσει πίσω. Γι' αυτά και άλλα εγκλήματα, τσιμουδιά. Αυτή είναι η ελευθερία και η δημοκρατία τους. Ασυδοσία για το κεφάλαιο, ληστεία και υποταγή για τους εργαζόμενους.
Άλλη μια φορά, πρέπει να το βάλουμε στο μυαλό και στην καρδιά μας: «Η κοινωνική ιστορία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πάλη των τάξεων» Κ. Μαρξ.
Γι' αυτό, βήμα το βήμα, αυτόν τον αγώνα να τον φτάσουμε ως το επίπεδο της ανάγκης.
Αυτόν τον αγώνα τρέμουν. Ναι, τον τρέμουν. Αλλιώς γιατί να ψηφίσουν νέους αντεργατικούς νόμους; Γιατί να θωρακίσουν κι άλλο το σύστημά τους; Ξέρουν πως θα έρθει η ώρα της αναμέτρησης. Αυτή η ώρα, βέβαια, δεν θα έρθει και θα πέσει σαν ώριμο φρούτο, «Πρέπει να κουνήσουμε και το δέντρο», όπως έλεγε ο Ε. Γκεβάρα.
Όχι στον εκσυγχρονισμό - πισωγύρισμα του συνδικαλιστικού νόμου.
Αγώνας, να μην περάσει.
Αγώνας για αχρήστευση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων.
Το δίκιο μας στους δρόμους θα κριθεί, κόντρα στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.
«Άιντε θύμα, άιντε ψώνιο, άιντε σύμβολο αιώνιο, αν ξυπνήσεις μονομιάς, θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς» Κ. Βάρναλης.
Του Κυριάκου Κερασουνλή, πρώην προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου