Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για το θέμα των αποφοίτων κολεγίων και πανεπιστημίων της ΕΕ, που ψηφίστηκε με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.
Σκοπός της τροπολογίας είναι να υποχρεώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) να εγγράφει αποφοίτους κολεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού και αντίστοιχα να υποχρεώσει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους κολεγίων για να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού, ενώ προβλέπει ότι τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας με τις ρυθμίσεις αυτές η ελληνική πολιτεία συμμορφώνεται με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε πλημμελή ενσωμάτωση διατάξεων της οδηγίας 2005/36/ΕΚ. Στην πραγματικότητα, η ευρωενωσιακή οδηγία έχει εδώ και χρόνια ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία και έχουν ακολουθήσει πολλές ρυθμίσεις από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έκαναν επιπλέον βήματα στην αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων. Ωστόσο η αναγνώριση των πτυχίων αυτών των αποφοίτων σκόνταφτε στην άρνηση των Επιμελητηρίων να τους εγγράψουν και να αποδώσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Με την τροπολογία επιχειρείται να εξαναγκαστούν τα επιμελητήρια να κάνουν τις αντίστοιχες εγγραφές.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ακόμα βήμα τόσο στην αναγνώριση των κολεγίων, όσο και στην αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, αφού προλειαίνει το έδαφος για την εισαγωγή περαιτέρω φίλτρων και κατηγοριοποιήσεων από την απόκτηση του πτυχίου έως της άσκηση του επαγγέλματος, ενώ νομιμοποιεί την ακόμα μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση τίτλων σπουδών για την ίδια ειδικότητα.
Όσοι παριστάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα με τη συγκεκριμένη διάταξη «θέλουν να κρύψουν ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη χτίζουν τον κατακερματισμό των πτυχίων και των τίτλων, την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων αξιοποιώντας οδηγίες της ΕΕ τις οποίες κανείς τους δεν αμφισβητεί. Οι διαφορετικές "ταχύτητες" και διαδικασίες πρόσβασης σε κατακερματισμένα δικαιώματα είναι αυτό που ζητάνε οι μεγάλες επιχειρήσεις. Οι φοιτητές δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους αποφοίτους των κολεγίων. Όλοι μας έχουμε ανάγκη το πτυχίο που να εμπεριέχει την αναγκαία γνώση να μας εξασφαλίζει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα με όλα τα δικαιώματα», σχολιάζει για τη συγκεκριμένη εξέλιξη το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στην αναλυτική ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση που έχουν συζητηθεί και στις τελευταίες συνόδους των πρυτάνεων.
Στην τροπολογία αντέδρασε έντονα το ΤΕΕ που ετοιμάζει σχετικές προσφυγές σε διοικητικές και δικαστικές αρχές, δηλώνει ότι «θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η εγγραφή αυτών των αποφοίτων μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας» και ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για αυτό από κοινού με άλλα επιμελητήρια, με τα πολυτεχνεία και τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας. Μάλιστα λέει ότι η απόφαση αυτή ήταν σχεδόν ομόφωνη στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, με μόλις 2 «παρών» και χωρίς καμία ψήφο κατά, σε σώμα 220 μελών.
Αντίστοιχα η Πρυτανεία του ΕΜΠ ζητά «αναθεώρηση της πρόσφατης απόφασης για άκριτη απόδοση αδείας άσκησης επαγγέλματος σε όσους δεν κατέχουν αναγνωρισμένο δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού», προσθέτοντας ότι το σύνθετο έργο του μηχανικού που αφορά τον σχεδιασμό του χώρου και τη προστασία του κτισμένου περιβάλλοντος, το «εξασφαλίζουν πενταετείς σπουδές που ολοκληρώνονται με επίσημα αναγνωρισμένο δίπλωμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου