Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας


Συζήτηση με τον βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ και ΣΤ' αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιώργο Λαμπρούλη


Συζητάμε με τον ιατρό πνευμονολόγο και βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργο Λαμπρούλη, ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να ενταχθεί στο ιατρικό δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Η κίνηση αυτή έρχεται ύστερα από την επιστολή που είχε στείλει προς τον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητούσε να απαλλαγεί προσωρινά από τα καθήκοντά του ώστε να συνδράμει στη μάχη κατά της πανδημίας.

-- Κύριε Λαμπρούλη, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπάρχουν μεγάλες στρατιωτικές μονάδες, όπως η 1η Στρατιά, η 110 Πτέρυγα Μάχης, η 32η Α/Κ ΜΜΠ (Στρατόπεδο Μπουγά), η Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα, το Στρατόπεδο «Σ/χη Γεωργούλα», η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 111 Πτέρυγα Μάχης, όπου έχουν εκδηλωθεί πολλά κρούσματα κορονοϊού. Τι μέτρα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα στρατόπεδα;

-- Το ΚΚΕ από την αρχή της πανδημίας τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσα όλων των αναγκαίων μέτρων που αφορούν τόσο την προστασία της υγείας του λαού μας όσο και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του. Ανάμεσά τους και μέτρα προστασίας της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των νέων στρατευμένων. Παράλληλα, όλο το διάστημα έως σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, αξιοποιώντας την κοινοβουλευτική διαδικασία, έχει καταθέσει δεκάδες Ερωτήσεις στη βάση των αιτημάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των νέων στρατευμένων. Στηριζόμενοι στα επιστημονικά συμπεράσματα και τις οδηγίες, αλλά και θεωρώντας ότι η ευθύνη του κράτους είναι να σχεδιάζει κεντρικά και να υλοποιεί όλα τα απαιτούμενα αναγκαία μέτρα πρόληψης απέναντι στην εξάπλωση του κορονοϊού, απαιτήσαμε και απαιτούμε άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σειρά μέτρων και ενεργειών όπως:

  • Μείωση του συγχρωτισμού στους θαλάμους σε όλους τους χώρους των στρατοπέδων.
  • Να γίνονται απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους τακτικά.
  • Να επιταχθούν ξενοδοχεία, ξενώνες, κατάλληλα οικήματα, για να μεταφερθούν στρατευμένοι προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός στους θαλάμους.
  • Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο και αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες, στα στρατιωτικά νοσοκομεία.
  • Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας.
  • Να ληφθούν αυστηρά μέτρα υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους και κλειστούς χώρους των στρατοπέδων.
  • Ελεγχοι στις εισόδους - εξόδους των Μονάδων.
  • Να υπάρξει μέριμνα για τα ύποπτα περιστατικά σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Χορήγηση μέσων προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) σε κάθε στέλεχος και στρατιώτη.
  • Χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος σε στρατευμένους και μέριμνα για δωρεάν μετακίνηση από και προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας.

-- Ως βουλευτής, αντιπρόεδρος της Βουλής αλλά και μάχιμος γιατρός, ποια μέτρα πιστεύετε πως πρέπει να πάρει άμεσα η κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

-- Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε πλήρη εξέλιξη, ο λαός βρίσκεται απροστάτευτος και εξουθενωμένος, με μόνο όπλο την ατομική ευθύνη και με αντίπαλο την κρατική αδιαφορία. Το ότι δεν πήρε η κυβέρνηση όλα τα μέτρα που απαιτούνται σε έκτακτες συνθήκες, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αποτελεί συνειδητή επιλογή της. Αυτό συμβαίνει διότι οι υπηρεσίες και δημόσιες δομές Υγείας αντιμετωπίζονται από την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως και από τις προηγούμενες, ως περιττό κόστος. Την ίδια ώρα όμως αξιοποιείται η πανδημία για να στηριχθούν παραπέρα οι μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας, μέσω ενοικίασης, με αυξημένο κονδύλι, κλινών ΜΕΘ (μη-Covid) και άλλων υπηρεσιών, όπως τα διαγνωστικά τεστ, ευνοώντας την κερδοσκοπία. Συγχρόνως, η κυβέρνηση προωθεί νέα επίθεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με είσοδο ιδιωτών με ΔΠΥ, με επίθεση στη σταθερή εργασία στο ΕΣΥ, με επέκταση των ΣΔΙΤ, με επέλαση των μεγαλοεπιχειρηματιών στα νοσοκομεία, στοχεύοντας στην ενίσχυση του εμπορευματικού χαρακτήρα και στη λειτουργία τους με γνώμονα τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να βγούμε από αυτόν τον πόλεμο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στις ΜΕΘ.
  • Να ανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία, οι κλινικές, οι περίπου 10.000 νοσοκομειακές κλίνες και οι δομές ΠΦΥ που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Ενταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων γιατρών στη μάχη της πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Αμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών, ΜΕΘ, ΜΑΦ, χειρουργείων και διαγνωστικών αλυσίδων, διαγνωστικών τεστ, ώστε να διασφαλιστούν δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε ασθενείς με Covid-19, αλλά και η ουσιαστική παρακολούθηση και αντιμετώπιση μη μολυσματικών ασθενειών.
  • Στελέχωση των τμημάτων ιατρικής στα δημόσια νοσοκομεία, για πρόληψη και αντιμετώπιση τόσο του επαγγελματικού κινδύνου όσο και των συνεπειών στη δημόσια υγεία.
  • Δημιουργία τοπικών μονάδων δημόσιας Υγείας, σε άμεση διασύνδεση με τις δομές ΠΦΥ, υπεύθυνες για την καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων, τον εντοπισμό - απομόνωση κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους.

-- Εχουμε πλέον συμπληρώσει 8 βδομάδες γενικευμένου lockdown και τα δεδομένα δείχνουν αργή πτώση και στασιμότητα της πανδημίας, αντί της ραγδαίας πτώσης που ήταν ο στόχος. Αυτό αποδεικνύει τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα. Συνεπώς, δεν είναι σαφές ότι απαιτούνται ευρεία ιχνηλάτηση και μαζικά δειγματοληπτικά τεστ του πληθυσμού, άμεσα, σε όλη την επικράτεια;

-- Ηδη από την πρώτη φάση της πανδημίας, οι συστάσεις του ΠΟΥ προς όλα τα κράτη ήταν «τεστ, τεστ και πάλι τεστ». Η κυβέρνηση όμως, όλο το διάστημα, από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με δωρεάν μαζικά τεστ παντού ώστε να σταματήσει η μαζική εξάπλωση, επιμένει να πορεύεται με σημαία την ατομική ευθύνη. Σφυρίζει αδιάφορα στις συγκεκριμένες προτάσεις των εργατικών σωματείων, τα οποία προειδοποιούσαν πως οι χώροι δουλειάς θα εξελιχθούν σε μαζικές εστίες υπερμετάδοσης, όπως και έγινε, για παράδειγμα στη Βόρεια Ελλάδα, στη Βοιωτία και τελευταία στη Δυτική Αττική. Ετσι, ενώ μπορούσε η κυβέρνηση, δεν το έκανε, γιατί την προστασία της υγείας τη θεωρεί κόστος και το κόστος απειλή για τη μεγάλη καπιταλιστική κερδοφορία. Αυτός είναι και ο μεγάλος ένοχος! Γιατί τα μαζικά κρούσματα σε εργασιακούς χώρους σε όλη την επικράτεια δεν έγιναν από «αρνητές της μάσκας», αλλά από την έλλειψη κάθε στοιχειώδους προστασίας των εργαζομένων, με ευθύνη κυβέρνησης και επιχειρηματιών.

-- Ο μαζικός εμβολιασμός αρχίζει στη χώρα μας, ξεκινώντας από τους υγειονομικούς. Εσάς, ως γιατρός και ως ένας από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, ποια είναι η γνώμη σας για το εμβόλιο;

-- Αναμφίβολα ο μαζικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος για την προστασία της υγείας του λαού. Θεωρώ και ως υγειονομικός πως αποτελεί πράξη προσωπικής και συλλογικής ευθύνης, και επ' αυτού δε χωράει κανένα δίλημμα από κανέναν. Το ζήτημα είναι ότι ο στόχος εμβολιασμού του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού θα απαιτήσει ικανό διάστημα, αρκετών μηνών. Εως ότου ολοκληρωθεί, ο λαός μας θα παραμένει εκτεθειμένος, αφού η κυβέρνηση αγνοεί συνειδητά και συστηματικά την επιβεβλημένη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως και όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ κ.λπ. Και ακριβώς αυτή η στάση της κυβέρνησης τη συγκεκριμένη περίοδο μπορεί να οδηγήσει στην υπονόμευση του ίδιου του εμβολιασμού. Διότι και τώρα που ξεκινά ο εμβολιασμός, αυτό που αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά είναι η ανάγκη ενίσχυσης και θωράκισης του συστήματος Υγείας, ιδίως της ΠΦΥ, σε προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε όχι μόνο να προετοιμαστεί και να διενεργηθεί, αλλά και να παρακολουθηθεί η πορεία του εμβολιασμού και του εμβολιασθέντος πληθυσμού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου