ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΜΠΛΟΚΗΣ
Αλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στα επικίνδυνα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών πρόσθεσε η κυβέρνηση στέλνοντας πολεμικό πλοίο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου.
Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» απέπλευσε, κατά τα λεγόμενα των αρμοδίων, για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού στο Αμπου Ντάμπι το διάστημα 21 - 25/2. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η συμμετοχή της φρεγάτας στις εκδηλώσεις «εντάσσεται στην ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων με τα ΗΑΕ, η οποία σε στρατιωτικό επίπεδο κορυφώθηκε με την υπογραφή (9/12/20) του Πρωτοκόλλου Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, για το έτος 2021».
Είχαν προηγηθεί, βέβαια, συμφωνίες που υπογράφτηκαν το Νοέμβρη, κατά την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι, μεταξύ των οποίων συμφωνία για «συνεργασία» στους τομείς Εξωτερικών και Αμυνας, που περιλαμβάνει «Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής», η πρώτη σχετική διμερής συμφωνία που υπογράφει ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 75 χρόνια. Κατά πληροφορίες, θα αποτελέσει «πρόπλασμα» για την ανάπτυξη μιας νέας πολυμερούς συνεργασίας στον άξονα Ανατ. Μεσόγειος - Μέση Ανατολή - Περσικός, με στόχο την ανάσχεση της επιρροής Κίνας και Ιράν στην περιοχή.
Με ό,τι συνέπειες θα έχουν τα παραπάνω και για τους ρόλους που θα κληθούν να αναλάβουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ακριβώς πάνω σε αυτό το δρομολόγιο. Θυμίζουμε πως το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αμερικανικό αίτημα να συμμετάσχει η Ελλάδα με πολεμικό πλοίο σε αποστολές επιτήρησης των Στενών του Κόλπου. Αντίστοιχη πρόταση έκανε η Γαλλία, που επιδιώκει να ηγηθεί πανευρωπαϊκής δύναμης γι' αυτόν το σκοπό.
Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι δεν έχει διαθέσιμο πλοίο για τέτοιες αποστολές, εξαιτίας της «αγκίστρωσης» του στόλου στην Ανατ. Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και της συμμετοχής της σε άλλες ΝΑΤΟικές αποστολές. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να συμμετάσχει αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Εκτοτε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Αλλωστε, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, η εμπλοκή της χώρας στη «νέα (ευρωατλαντική) στρατηγική ασφαλείας» που διαμορφώνεται στην περιοχή, κάνει καθημερινά άλματα: Με την εμβάθυνση των στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ και αραβικά κράτη - συμμάχους των ΗΠΑ, όπως Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ. Αλλά και με ανάληψη επιπλέον ρόλων στο «αμιγώς» ευρωΝΑΤΟικό στρατόπεδο.
Το επιβεβαίωσε, εμμέσως, και η ίδια η αναπλ. κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Ερωτηθείσα τη Δευτέρα αν η κυβέρνηση σχεδιάζει αποστολή πολεμικού πλοίου στην περιοχή για περιπολίες και επιχειρήσεις απάντησε: «Η Ελλάδα συμμετέχει με νέες συμμαχίες στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που διαμορφώνεται στην περιοχή, έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της και με το Ισραήλ, και με τα ΗΑΕ, όπως ξέρετε». «Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας έχουν παρουσιαστεί και επ' αυτού δεν έχω να πω τίποτε παραπάνω», πρόσθεσε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων σε μια περιοχή που βράζει από την ένταση των ανταγωνισμών.
Εξάλλου, όλο το επόμενο διάστημα, δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού θα βρεθούν απλωμένες από την Κεντρική Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό σε ΝΑΤΟικής κοπής επιχειρήσεις και αποστολές:
Πέρα από την ανάπτυξη της «ΥΔΡΑΣ», η φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» εντάχθηκε έως τις 10/3 και επιχειρεί στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG-2, η οποία περιπολεί σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.
Επιπλέον, έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες συνεννοήσεις ώστε προς τα τέλη Φλεβάρη ελληνική φρεγάτα να ενταχθεί στην αρμάδα συνοδείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» (φορτωμένο με 20 μαχητικά «Rafale»), από τα δυτικά της Πελοποννήσου έως κοντά στο Σουέζ. Στον πλου του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην Ανατ. Μεσόγειο θα γίνουν και συνεκπαιδεύσεις με άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και την Πολεμική Αεροπορία.
Αποστολή συνοδείας θα αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό και τον Ιούνη, όταν θα καταπλεύσει στην περιοχή το βρετανικό αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth».
«Αεροπλανοφόρα πάντα περνούσαν από την περιοχή. Απλά, πλέον, τα συνοδεύουμε κιόλας», αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αποτυπώνοντας, από τη μια, τη σημασία του διαύλου στα νότια της Κρήτης, και, από την άλλη, ακριβώς τη βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην υλοποίηση ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και αποστολών. Αλλωστε, όπως εξηγούν, αυτές οι αναπτύξεις αεροπλανοφόρων και αρμάδων εντάσσονται στις λεγόμενες επιχειρήσεις «Ελεύθερης Ναυσιπλοΐας» («Freedom of Navigation Operations» - FONOPS), όπου ιμπεριαλιστικά κέντρα παρατάσσουν μονάδες τους σε κρίσιμα σημεία, όπως το Σουέζ, ο Βόσπορος ή τα Στενά του Ορμούζ, για να ελέγξουν τα περάσματα και τους διαύλους της διαμετακόμισης, να πετύχουν τη λεγόμενη «θαλάσσια κυριαρχία» κόντρα σε άλλα κέντρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου