8 ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Στις 5.30 μ.μ. στα Προπύλαια η συγκέντρωση στην Αθήνα
Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα
«Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας»: Με το σύνθημα αυτό η ΟΓΕ, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς οργανώνουν συγκέντρωση τη Δευτέρα 8 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στα Προπύλαια, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.
Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση τη Δευτέρα 8 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, έχουν αποφασίσει Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ και εργατικά σωματεία.
Οι συγκεντρώσεις αποφασίστηκαν σε συσκέψεις που έγιναν με πρωτοβουλία της ΟΓΕ, Ομοσπονδιών και Σωματείων εργαζομένων. Δεκάδες σωματεία, Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής, ενώ κάλεσμα έχουν απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ καλεί τα σωματεία της δύναμής της να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις και τα συλλαλητήρια που οργανώνονται για τη Μέρα της Γυναίκας. Σε τηλεδιάσκεψη των σωματείων της από όλη τη χώρα αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των συνταξιούχων καθώς και η πλούσια δράση της Ομοσπονδίας.
Πολύμορφη δραστηριότητα
Εκτός από τις συγκεντρώσεις, συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις αξιοποιούν τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και άλλων συνδικαλιστικών οργάνων για στάση εργασίας στις 8 Μάρτη, με σκοπό να πραγματοποιηθούν συσκέψεις, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην κλιμάκωση του αγώνα μπροστά στο νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά, που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.
Σε άλλες πόλεις
Την Κυριακή 7 Μάρτη:
-- Χαλκίδα, στις 4.30 μ.μ., στην παλιά γέφυρα.
-- Θήβα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
-- Πτολεμαΐδα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
Τη Δευτέρα 8 Μάρτη:
-- Ηράκλειο, στις 5 μ.μ., στη λεωφ. Δικαιοσύνης.
-- Λαμία, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
-- Καρδίτσα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
-- Λάρισα, στις 5 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
-- Βόλος, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
-- Κοζάνη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
-- Ξάνθη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
-- Κομοτηνή, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
Κινητοποιήσεις για την υγεία και τα δικαιώματα
Τη Δευτέρα 8 Μάρτη:
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί σε συγκέντρωση στην ιδιωτική κλινική «Metropolitan», στις 12.30 μ.μ., στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει (12 μ. - 3 μ.μ.), διεκδικώντας την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) συμμετέχει στην πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας και καλεί σε συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, καθώς και στην απογευματινή συγκέντρωση των σωματείων και των Συλλόγων της ΟΓΕ.
Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου οργανώνουν, στις 11 π.μ., το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», ο Σύλλογος Γυναικών Λιτοχώρου (μέλος ΟΓΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων Λιτοχώρου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας.
Παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου Σερρών, στις 12 μ., οργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Σερρών.
Εξω από το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθούν ξανά τη Δευτέρα 8 Μάρτη, στις 10 π.μ., οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης και δράσης, με τις οποίες διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά.
Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας καλεί σε κινητοποίηση, στις 9 π.μ., στο Μαράσλειο (δημαρχείο).
Εκδηλώσεις
Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οργανώνει διαδικτυακή σύσκεψη, το Σάββατο 6 Μάρτη, στις 6 μ.μ., ενόψει της Μέρας της Γυναίκας.
Κυριακή 7 Μάρτη:
-- Η Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου (ΟΓΕ), η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών οργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Οι συνέπειες της πανδημίας στην ψυχολογία των παιδιών».
-- Διαδικτυακή σύσκεψη οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, στις 6.30 μ.μ., μέσω της πλατφόρμας zoom.
-- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής καλεί σε διαδικτυακή εκδήλωση μέσω zoom.
-- Το Σωματείο Καταστηματαρχών Κομμωτών - Κουρέων Αττικής «Η αδελφότης», στις 8 μ.μ., οργανώνει τηλεσύσκεψη.
-- Ο Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας οργανώνει, στις 6.30 μ.μ., διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 8 Μάρτη περιοδεία στο εργοστάσιο «Υφαντής» και στη συνέχεια εξόρμηση στο κέντρο της πόλης. Επίσης οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση την Κυριακή 14 Μάρτη, στις 6 μ.μ., με τίτλο «Αποκαλύπτουμε τους πραγματικούς ενόχους. Χτίζουμε ασπίδα προστασίας στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών».
-- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση την Πέμπτη 11 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., με τη συμμετοχή της ΕΛΕΠΑ.
-- Ο Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης οργανώνει την Παρασκευή 12 Μάρτη εκδήλωση με θέμα «Η Υγεία στον καιρό της πανδημίας».
-- Ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης προγραμματίζει διαδικτυακή εκδήλωση την Κυριακή 14 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., για την ανάγκη ενίσχυσης της ΠΦΥ στη Ροδόπη.
Δηλώσεις από στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων για την 8η Μάρτη
Συνδικαλίστριες και συνδικαλιστές, εκπρόσωποι Συνδικάτων και Ομοσπονδιών εργαζομένων, σωματείων αυτοαπασχολούμενων και φοιτητικών συλλόγων, μιλούν για το μήνυμα της φετινής 8ης Μάρτη.
Κρίκος στην αλυσίδα των αγώνων
Χριστίνα Σκαλούμπακα,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Η 8η Μάρτη, που είναι μέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους στην εργασία, για την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία, δεν είναι απλά μια επέτειος την οποία τιμούμε. Αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα των αγώνων και διεκδικήσεών μας για όσα έχουμε ανάγκη σήμερα τον 21ο αιώνα εμείς οι γυναίκες του μόχθου.
Δεν νομιμοποιούμε τη βαρβαρότητα που σκιάζει κάθε πτυχή της ζωής μας.
Γι' αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με έμφαση στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύπτει και τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, αλλά και των παιδιών για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση και προαγωγή της υγείας. Δεν συμβιβαζόμαστε με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που θεωρεί την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας «κόστος» για το κράτος και «όφελος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Δεν ανεχόμαστε στον 21ο αιώνα επιστημονικά επιτεύγματα, όπως τα εμβόλια και τα φάρμακα, αντί να είναι κοινωνικά αγαθά και να χρησιμοποιούνται προς όφελος της υγείας των οικογενειών μας να είναι πανάκριβα εμπορεύματα και να παράγονται με κριτήριο τα κέρδη που φέρνουν στους ομίλους και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.
Γι' αυτό απαντάμε αγωνιστικά στην επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα και στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, που δείχνουν τα «δόντια» τους στο 8ωρο, στη συλλογική δράση, στα σωματεία. Στέλνουμε το δικό μας ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν δεχόμαστε να γίνεται η ζωή μας λάστιχο, στο όνομα μάλιστα της «συμφιλίωσης» οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Γι' αυτό υψώνουμε φωνή καταδίκης των περιστατικών βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που θεριεύουν μέσα στις συνθήκες των οικονομικών και κοινωνικών καταναγκασμών, προβάλλοντας τη μόνη πραγματική ασπίδα προστασίας για τις γυναίκες, που βρίσκεται στη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Αποκαλύπτουμε κάθε αποπροσανατολιστική φωνή που προβάλλει την καταγγελία και καταδίκη της βίας σαν ένα ξεχωριστό κίνημα, ενώ πρέπει να αποτελούν στοιχεία ενταγμένα στην εργατική - λαϊκή πάλη και όχι απομονωμένα ή σε αντιπαράθεση μ' αυτήν. Δίνουμε μαχητική απάντηση στην κρατική και εργοδοτική βία, που δεν θα μας κλείσει το στόμα.
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η κοινή δράση της ΟΓΕ και δεκάδων εργατικών σωματείων, ενώσεων αυτοαπασχολουμένων, αγροτικών συλλόγων, φοιτητικών συλλόγων, με τις συγκεντρώσεις στις 8 Μάρτη και τις άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Στον αγώνα αυτό η ΟΓΕ, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ενώνουν τη φωνή τους και απευθύνουν στις γυναίκες το κάλεσμα: «Σπάμε τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου. Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα για υγεία και ζωή με δικαιώματα».
Στην πρώτη γραμμή και για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών
Δήμητρα Σταματέλου,παθολόγος σε κλινική Covid στο ΓΝ Νίκαιας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ
Εναν χρόνο τώρα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ ήδη εξελίσσεται σαν δεύτερη, παράλληλη πανδημία η έξαρση της λοιπής νοσηρότητας. Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, βρίσκονται σε απόλυτη σωματική και ψυχική εξουθένωση.
Και φέτος θα τιμήσουμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, θα συζητήσουμε το σύγχρονο περιεχόμενο, την πάλη για τις ανάγκες των γυναικών. Είναι κραυγαλέα η έλλειψη οποιασδήποτε κοινωνικής προστασίας που να λαμβάνει υπόψη τη θέση και τις ιδιαίτερες ανάγκες που πηγάζουν από τη μητρότητα και τον ανισότιμο καταμερισμό των οικογενειακών καθηκόντων. Οι εργαζόμενες γυναίκες στα νοσοκομεία δεν αποτελούν εξαίρεση.
Γιατρός, επικουρική, μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, που όσο διαρκεί η πανδημία δεν μπορεί να πάρει άδεια ειδικού σκοπού, γιατί αρνείται ο διοικητής του νοσοκομείου.
Νοσηλεύτρια που μήνες τώρα δουλεύει νύχτες, διπλοβάρδιες, με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό στο τμήμα.
Τραυματιοφορέας με σοβαρές κακώσεις σπονδυλικής στήλης και καρπού, γιατί συνήθως μεταφέρει μόνη της τα φορεία και τους ασθενείς, αφού δεν υπάρχει δεύτερος στη βάρδια.
Ειδικευόμενη που γυρνάει από άδεια τοκετού και λοχείας και δεν μπορεί να κάνει μειωμένες εφημερίες, ενώ το δικαιούται, γιατί δεν βγαίνει το πρόγραμμα.
Επικουρική νοσηλεύτρια που δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα κάνει οικογένεια, γιατί δεν ξέρει πού και αν θα δουλεύει σε μερικούς μήνες.
Καθαρίστρια που δεν μπορεί να φύγει από βίαιη συζυγική σχέση, γιατί ο μισθός του εργολάβου είναι 350 ευρώ.
Τα παραδείγματα δεν είναι ακραίες περιπτώσεις. Είναι ο κανόνας.
Δεν θα συμφιλιωθούμε. Συμμετέχουμε στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις 8 Μάρτη.
Συγκρουόμαστε με την πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας
Αντιγόνη Μαυρομμάτη,μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής
Η φετινή Μέρα της Γυναίκας βρίσκει τις γυναίκες του κλάδου είτε σε αναστολή των συμβάσεών τους, να παλεύουν να επιβιώσουν με ψίχουλα, είτε να δουλεύουν με πετσοκομμένο μισθό μέσα από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», είτε να έχουν ήδη πεταχτεί στην ανεργία. Ολες είμαστε αντιμέτωπες με την κατάρρευση του συστήματος Υγείας, με την εργασιακή ανασφάλεια, με τα αδιέξοδα που δημιουργούν τα χρέη και οι υποχρεώσεις που συσσωρεύονται. Τα αποκρουστικά περιστατικά παρενόχλησης που έχουν βρεθεί στην επικαιρότητα, δεν είναι αποκομμένα από την εργοδοτική και κρατική βία που ζούμε καθημερινά.
Συγκρουόμαστε λοιπόν με όσους παριστάνουν πως «κόπτονται» για μας ενώ την ίδια στιγμή ψηφίζουν νόμους για την ολοένα πιο άγρια εκμετάλλευσή μας. Είναι αυτοί που μας ανάγκασαν στην «ευέλικτη» εργασία, μας πέταξαν έξω από τα ΒΑΕ, μας στέρησαν το εφάπαξ. Είναι αυτοί που μας εξισώνουν συνταξιοδοτικά με τους άνδρες συναδέλφους μας, αλλά «δεν τους κάνουμε» και μας πετάνε στην ανεργία όταν μεγαλώνουμε ή όταν αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε.
Παίρνουμε τη θέση μας στον συλλογικό αγώνα
Ελένη Ξηρογιάννη,μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Η 8η Μάρτη δείχνει σε κάθε εργαζόμενη ότι υπάρχει διέξοδος στα προβλήματα που τη βασανίζουν. Το 2021 υπάρχουν δυνατότητες να ζούμε καλύτερα, γίνονται άλματα σε επιστήμη και τεχνολογία. Γι' αυτό η υπεράσπιση της υγείας μας μπαίνει στην κορυφή των αιτημάτων μας. Στον κλάδο του Εμπορίου ήδη μετράμε νεκρούς συναδέλφους και κρούσματα στους χώρους δουλειάς, και τα υγειονομικά «πρωτόκολλα» γίνονται κουρελόχαρτα.
Η ανασκόπηση ενός χρόνου πανδημίας δείχνει ότι κράτος και εργοδότες βρίσκουν ευκαιρία να τσακίσουν τα δικαιώματά μας, να αποδομήσουν τη ζωή της εργαζόμενης και στο Εμπόριο. Η εντατικοποίηση, η δουλειά τις Κυριακές, τα σπαστά ωράρια, το εισόδημα χαρτζιλίκι από τις εναλλαγές αναστολής των συμβάσεων εργασίας και προγράμματος «Συν-Εργασία», η τηλεργασία για όσες δουλεύουμε στα e-shop και στα γραφεία, είναι μια μικρή περιγραφή της ζωής μας. Το τοπίο συμπληρώνουν ο εγκλεισμός των παιδιών στο σπίτι, τα εμπόδια στη μόρφωση που βάζει η τηλεκπαίδευση. Οι εργαζόμενες μητέρες κυριολεκτικά έχουμε χρεωθεί την ατομική ευθύνη για όλα: Είμαστε εργαζόμενες, μητέρες, δασκάλες, γιατροί, επιβαρυνόμαστε με όλες τις δουλειές του σπιτιού. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ζητήσαμε άδεια ειδικού σκοπού και οι απειλές για απόλυση έπεσαν βροχή, ενώ δόθηκαν άδειες άνευ αποδοχών σε ευπαθείς ομάδες.
Δεν είμαστε καταδικασμένες να αποδεχτούμε αυτήν τη ζωή. Σήμερα πρέπει να ξεπεράσουμε το φόβο που δημιουργούν ο ατομικός δρόμος και η ανάθεση σε άλλους να μας λύσουν το πρόβλημα. Μπορούμε να καταφέρουμε τα όνειρά μας να γίνουν πραγματικότητα με την προσωπική συμβολή της καθεμιάς σε έναν αγώνα συλλογικό. Να δώσουμε δύναμη στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε κάθε χώρο δουλειάς.
Χωρίς μέτρα στήριξης της μητρότητας οι αυτοαπασχολούμενες
Νότης Σκούρας,αντιπρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Κομμωτών - Κουρέων Αττικής «Η Αδελφότης»
Το Σωματείο μας δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο που αποτελείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από μικρές επιχειρήσεις. Σήμερα, σε πολλά από τα καταστήματα έχει μείνει μόνο ο ιδιοκτήτης ή η ιδιοκτήτρια, ενώ 3 στις 4 επιχειρήσεις δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους. Δίνουμε το «παρών», ως σωματείο - μέλος της ΟΒΣΑ, σε όλες τις κινητοποιήσεις, με τις οποίες διεκδικούμε μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για τη στήριξη των μικρών επαγγελματιών, την ελάφρυνση από οφειλές και χρέη, την προστασία από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Μπροστά στην κινητοποίηση για τη Μέρα της Γυναίκας, αναδεικνύουμε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον κλάδο.
Οι συνθήκες δουλειάς περιλαμβάνουν εκτεταμένη ορθοστασία και χρήση χημικών. Ετσι, τα μυοσκελετικά προβλήματα, οι παθήσεις του αναπνευστικού, η έκθεση σε επιβαρυντικούς παράγοντες για την υγεία, απασχολούν τόσο τις αυτοαπασχολούμενες όσο και τις μισθωτές στα κομμωτήρια. Οι γυναίκες ιδιοκτήτριες μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν την έλλειψη μέτρων προστασίας και στήριξης της μητρότητας: Η δουλειά συνεχίζεται ακόμα και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ενώ μετά τον τοκετό κάνουν αγώνα δρόμου για να επιστρέψουν στο μαγαζί σε πολύ σύντομο διάστημα. Με αφορμή την 8η Μάρτη, έχουμε στόχο τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας για όλα τα παραπάνω να συζητηθούν με περισσότερες γυναίκες, να ακουστούν δυνατά στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να δώσουν έναυσμα για πιο μαζικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.
Οι γυναίκες της υπαίθρου ξέρουν να αντιστέκονται
Στέλλα Μανταλόβα,μέλος της Ομάδας Γυναικών Γραμματικού Καρδίτσας
Οι γυναίκες που ζούμε στην ύπαιθρο είμαστε είτε αγρότισσες κατά κύριο επάγγελμα, είτε συμβοηθούντα μέλη των αγροτικών και κτηνοτροφικών οικογενειών, και κάποιες εργάτριες γης. Παλεύουμε μαζί με τους άντρες μας για την επιβίωσή μας, αντιμετωπίζοντας από κοινού τα γενικότερα προβλήματα. Πολλές αγρότισσες είμαστε ανασφάλιστες, καθώς το αγροτικό εισόδημα δεν φτάνει για να ασφαλίζονται και ο άνδρας και η γυναίκα, αφού τα ασφάλιστρα είναι υψηλά. Ετσι, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, θεωρείται δεδομένο η πλειοψηφία απ' αυτούς που δεν ασφαλίζονται να είναι γυναίκες. Τι σημαίνει αυτό; Ελάχιστες παροχές Υγείας, έστω και από τις υποστελεχωμένες κρατικές υποδομές και υπηρεσίες Υγείας. Και η σύνταξη; Για την αγρότισσα έχει φτάσει εδώ και χρόνια στα 67 έτη! Ενώ ανασφάλιστη αγρότισσα σημαίνει μόνο εθνική σύνταξη, δηλαδή σύνταξη πείνας...
Ολα αυτά τα ζητήματα, μαζί με τις μειωμένες απαιτήσεις, επιδρούν στην αγρότισσα. Η θέση μας στην κοινωνία επιδεινώνεται και η ανισοτιμία μας μεγαλώνει. Για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, πρέπει να παλέψουμε μαζί με τους αγρότες μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, ενώ δίνουμε τη μάχη και μέσα από την Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ, δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα.
Αγωνιζόμαστε όλες μαζί να σηκώσουμε ανάστημα, σπάζοντας το φόβο και τη μοιρολατρία
Κατερίνα Οικονόμου, μέλος της Ομάδας Γυναικών από το Λεοντάρι Καρδίτσας
Η αγρότισσα, μαζί με τα γενικότερα προβλήματα, έχει στην ευθύνη της το αγροτικό νοικοκυριό, που στα δικά μας μέρη είναι αρκετά κοπιαστικό (κήποι, ζώα κ.λπ.). Ακόμα, οι καλλιέργειες (βαμβάκι) απαιτούν και χειρωνακτική δουλειά σε συνθήκες ιδιαίτερα σκληρές, που ξεκινάνε από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ιδιαίτερα ο γυναικείος οργανισμός. Η υγεία μας πέρα απ' αυτά επιβαρύνεται και με την επαφή με τα φυτοφάρμακα. Ολα αυτά, που επιδρούν και στο αναπαραγωγικό σύστημα, κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για δημόσιο σύστημα Υγείας με Πρωτοβάθμια Φροντίδα, που θα παρέχεται σε Κέντρα Υγείας και Αγροτικά Ιατρεία πλήρως εξοπλισμένα. Εκτός των άλλων έχουμε τη φροντίδα των παιδιών, στις περισσότερες περιπτώσεις και των ηλικιωμένων. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό, γιατί στα χωριά μας έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε κοινωνικές υπηρεσίες. Παιδικοί σταθμοί είναι ανύπαρκτοι στα περισσότερα χωριά, και έτσι αναγκάζεται η μητέρα να κρατάει σπίτι ή να μεταφέρει τα παιδιά, αν έχει δυνατότητα, σε άλλο χωριό. Αλλά κι εκεί, όπου υπάρχουν, δεν παίρνουν βρέφη και πληρώνεις τροφεία, γιατί αν είσαι ανασφάλιστη στον ΟΓΑ δεν παίρνουν το παιδί με ΕΣΠΑ.
Η κρίση «έσπρωξε» τις γυναίκες συνολικά πίσω στο σπίτι και η πανδημία που ζούμε εδώ και καιρό το έκανε αυτό χειρότερο. Στις κλειστές κοινωνίες, με τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής, τις ανύπαρκτες υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού, αλλά και την επίδραση των ΜΜΕ, η ζωή των γυναικών ασφυκτιά. Περιορίζεται η δυνατότητα της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης. Οι προκαταλήψεις μπαίνουν εμπόδιο.
Εμείς που δραστηριοποιούμαστε στην Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ αγωνιζόμαστε δίπλα στον αγρότη, προσπαθούμε να φέρουμε κοντά μας σ' αυτόν τον αγώνα και τις άλλες αγρότισσες, να αναλογιστούν τον πραγματικό ένοχο για τη σημερινή κατάσταση. Αγωνιζόμαστε όλες μαζί να σηκώσουμε ανάστημα, σπάζοντας το φόβο και τη μοιρολατρία.
Διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας στις σπουδές και τη ζωή
Μυρτώ Καλτικοπούλου,μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ
Η διέξοδος για να κάνουμε οι σημερινές φοιτήτριες τα όνειρά μας πραγματικότητα είναι ο συλλογικός αγώνας, η οργανωμένη διεκδίκηση. Αυτό δείχνει ο αγώνας χιλιάδων φοιτητριών και φοιτητών σε όλη τη χώρα απέναντι στον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, στην πολιτική που κρατά τα πανεπιστήμια ένα χρόνο κλειστά, βάζει εμπόδια στη μόρφωσή μας. Στείλαμε το μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με το πανεπιστήμιο - επιχείρηση, με την επίθεση στα μορφωτικά μας δικαιώματα. Μέσα σε αυτό το πανεπιστήμιο που διαμορφώνουν ΕΕ - κυβερνήσεις, η φοιτήτρια είναι ευάλωτη σε οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, εκβιασμούς, αφού τα όνειρα και η πορεία της στις σπουδές, στην εργασία με βάση το επιστημονικό αντικείμενο, εξαρτώνται από τους διάφορους παράγοντες στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις έδωσαν απάντηση στην τρομοκρατία, στην καταστολή και τις απαγορεύσεις που επιστρατεύονται ενάντια σε όσους αγωνίζονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου