Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Όχι στο επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ


Τις θέσεις του ΚΚΕ για την αξιοποίηση του χώρου της ΔΕΘ, ανέλυσαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ενημερωτικής συνάντησης που είχαν με την «Κίνηση Πολιτών για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ και Σωτήρης Αβραμόπουλος, περιφερειακός Σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του Γραφείου Περιοχής της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην ενημέρωση που έγινε με αντικείμενο τις εξελίξεις σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του χώρου της Έκθεσης, ο Γ. Δελής και ο Σ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησαν για την πρόσκληση εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα  (που την αποδέχτηκε αλλά λόγω του επιβαρυμένου προγράμματος - ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν ήταν εφικτή η προσωπική του παρουσία), αλλά και για την ενημέρωση πάνω στις προτάσεις της «Κίνησης Πολιτών» στο ζήτημα της αξιοποίησης του χώρου της ΔΕΘ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στη συνάντηση αναπτύχθηκε η θέση του Κόμματος όπως αυτή έχει γίνει γνωστή και δημόσια. Πιο συγκεκριμένα:

- Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη σχεδιαζόμενη ανάπλαση της ΔΕΘ μέσω του εγκεκριμένου ειδικού χωρικού σχεδίου (ΕΧΣ), η οποία αποτελεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την πιο κερδοφόρα αξιοποίηση ενός χώρου - φιλέτου στο κέντρο της πόλης, για την αναβάθμισή της «ΔΕΘ Helexpo ΑΕ» ως εκθεσιακού εργαλείου και οικονομικού φόρουμ που στηρίζει συνολικά τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων. Με το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο προώθησε αρχικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη του περιφερειάρχη ΠΚΜ και δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο λαός της πόλης στερείται της δυνατότητας να "αναπνεύσει" με την αξιοποίηση ενός από τους τελευταίους μεγάλους χώρους προς όφελος του.

- Το ΚΚΕ διεκδικεί τη μετατροπή όλου του χώρου της ΔΕΘ σε πάρκο με δυνατότητα για αθλητικές - πολιτιστικές δραστηριότητες και χρήσεις, την εξέταση της αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Θεσσαλονίκης και την ένταξη του χώρου της ΔΕΘ στο σχέδιο πολιτικής προστασίας ως χώρου συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού. Για τον σκοπό αυτό να διασφαλιστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κρατική χρηματοδότηση, που θα εξασφαλίσει και το αναγκαίο προσωπικό για τη συντήρηση και αναβάθμιση του πάρκου. Καμία σκέψη για ΣΔΙΤ και ανταποδοτικές χρήσεις. Ταυτόχρονα, να ενταχθούν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό, μαζί με το χώρο της ΔΕΘ, ο χώρος του Γ' ΣΣ μετά από μετεγκατάστασή του και κατάργηση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, ο χώρος του πρώην 424 ΓΣΝ και της περιοχής του πρώην συνοικισμού της Αγίας Φωτεινής, και να αξιοποιηθούν για επέκταση των χώρων πρασίνου καθώς επίσης για εγκατάσταση και άλλων απαραίτητων υποδομών, π.χ. παιδείας, φοιτητικής στέγης, αθλητικών χώρων

- Όσον αφορά τη Δυτική Θεσσαλονίκη, να ιεραρχηθούν και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία η ανάπτυξη της σχολικής στέγης, υποδομές Υγείας, η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων προς όφελος του λαού, η αντισεισμική θωράκιση και η αντιπλημμυρική προστασία. Να ενισχυθούν οι αστικές συγκοινωνίες άμεσα και με μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Προαστιακός) μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα, να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά η βιομηχανική ρύπανση και δυσοσμία, να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία, να μην προχωρήσει η εγκατάσταση της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Λαγκαδά, και των μονάδων καύσης επικίνδυνων αποβλήτων στη Σίνδο. Να ενισχυθούν οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι, να γίνουν μελέτες για την επίδραση της βιομηχανικής ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων, να υπάρξει σχεδιασμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση βιομηχανικών ατυχημάτων.

- Για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και συνολικά για τις υποδομές - λειτουργίες εκθεσιακής δραστηριότητας, να επιβαρυνθούν με το αυξημένο κόστος οι μεγάλες επιχειρήσεις, που άλλωστε επωφελούνται από τη λειτουργία της.

Το πραγματικό ερώτημα για τον λαό της περιοχής δεν είναι απλά το "μένει ή φεύγει" η ΔΕΘ, αλλά τι πρέπει να γίνει για να βγουν πραγματικά κερδισμένοι οι εργαζόμενοι και η νεολαία.

Οι Γ. Δελής και Σ. Αβραμόπουλος ενημέρωσαν ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει το δίκαιο αίτημα της μετατροπής του χώρου τη ΔΕΘ σε πάρκο, με παρεμβάσεις στη Βουλή, στην Περιφέρεια, στους Δήμους αλλά και μέσα από τη δραστηριότητα των Κομματικών Οργανώσεων.

Τέλος, ανέφεραν ότι το ΚΚΕ εντάσσει συνολικότερα τα ζητήματα των ελεύθερων χώρων, του πράσινου, των υποδομών πολιτισμού και αθλητισμού σε μια ευρύτερη οπτική που αφορά στο συνολικότερο επίπεδο ζωής των εργαζομένων και ότι από αυτήν την άποψη οι κομμουνιστές που δρουν στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα και σε άλλους φορείς θέτουν προς συζήτηση και διεκδίκηση και το ζήτημα της αξιοποίησης του χώρου της ΔΕΘ προς όφελος του λαού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου