Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, τόνισε με έμφαση:
«Αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι η εκεχειρία. Είναι επείγουσα ανάγκη να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα γιατί πεθαίνει ο λαός μου. Στη συνέχεια, να τερματιστεί η παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, που συνεχίζεται εδώ και 55 χρόνια, να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις, σε ένα διεθνές συνέδριο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη που θα εγγυάται εθνική ανεξαρτησία στο Κράτος της Παλαιστίνης, θα εγγυάται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, την επαναφορά των συνόρων στα προ του 1967, τον ασφαλή επαναπατρισμό των προσφύγων σύμφωνα με το ψήφισμα 194 και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.
Μια ειρήνη που θα διασφαλίζει το μέλλον των παιδιών μας, το δικαίωμά τους να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια χωρίς μίσος, αποικισμό και ρατσισμό , σε μια προοπτική να μεγαλώνουν μαζί, αγαπημένα, τα παιδιά των Παλαιστινίων και τα παιδιά των Ισραηλινών».Ο Μαρουάν Τουμπάσι χαιρέτησε τις μαζικές κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού και τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, προσθέτοντας ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν σε δεκάδες πόλεις όλου του κόσμου, με τους λαούς να αντιδρούν στο καθεστώς κατοχής.
Ο πρέσβης στη συνέχεια απηύθυνε δραματική έκκληση για την κατάσταση στη Γάζα, περιέγραψε την τραγική κατάσταση στην περιοχή, ανέφερε ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών αυξήθηκε σε περισσότερους από 220 (σήμερα καταγράφτηκαν 245) ανάμεσα στους οποίους τα 61 (σήμερα έφτασαν τα 65) είναι παιδιά.
Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση μιας Παλαιστίνιας μάνας που πριν τρεις μέρες έγραψε στο τουίτερ:
«Μάζεψα τα παιδιά μου να κοιμηθούμε όλοι μαζί στην κρεβατοκάμαρά μας για να μην υποχρεωθεί κανένας από μας να πενθήσει για την απώλεια του άλλου»
Επισήμανε πως δεν γίνεται δεκτή η εξίσωση θύτη και θύματος, ούτε του καταπιεστή με τον καταπιεζόμενο, υπογραμμίζοντας πως οι Παλαιστίνιοι είναι ένας λαός υπό κατοχή εδώ και δεκαετίες, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την έντονη αντίθεση της Παλαιστινιακής Αρχής στην πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για το «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ», στην οποία δεν υπάρχει λέξη για τις επιθέσεις που δέχεται ο Παλαιστινιακός λαός δεν υπάρχει καμία αναφορά στους εκατοντάδες νεκρούς Παλαιστινίους παρόλο που ο κύκλος βίας κλιμακώνεται στην πολύπαθη περιοχή. Σχολιάζοντας την εκ νέου τοποθέτηση του Ελληνα ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ «περί δικαιώματος αυτοάμυνας» είπε: «Φαίνεται ότι δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα με τον κ. Δένδια!»
Αναρωτήθηκε, επίσης, πού ήταν από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης η καταδίκη των βάρβαρων επιθέσεων που εξαπολύθηκαν από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε Παλαιστίνιους στο τέμενος Αλ Ακσα και στη συνοικία Σέιχ Τζαράχ της Ιερουσαλήμ οι οποίες προηγήθηκαν και έδωσαν αφορμή για την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Στη συνέντευξης Τύπου ρώτησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τον υπουργό του: «Μπορείτε να κάνετε μια δήλωση μόνο για τις απώλειες των Ισραηλινών χωρίς αναφορά στη δολοφονία εκατοντάδων αθώων Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, στην Δυτική Οχθη, στη Γάζα από τις κατοχικές δυνάμεις και τα κοπάδια των εποίκων; Πού είναι η καταδίκη της βίας του Ισραήλ; Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το θύμα από τον εκτελεστή;»
Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ανακοίνωσε την υποστήριξή του στο Ισραήλ: «Εχει κάθε δικαίωμα ο κ. Αδωνης να είναι φίλος με όποια χώρα θέλει, αλλά όχι σε βάρος μας και σε βάρος των δικαιωμάτων μας».
Ο πρέσβης αναφέρθηκε στη συνάντηση του Νίκου Δένδια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Παλαιστίνη, με τον πρωθυπουργό Μοχάμαντ Ιμπραχίμ Στάγεχ και καλωσόρισε τη θέση του Έλληνα υπουργού που εξέφρασε ενώπιον του Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης της Παλαιστίνης, και επιβεβαίωσε με τη διακήρυξή του στον ελληνικό Τύπο στην οποία αναφέρθηκε η δέσμευση της Ελλάδας στην αρχή της λύση δύο κρατών στα προ του ’67 σύνορα και την διασφάλιση της ίδρυσης Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
«Χρειαζόμαστε μία καθαρή θέση από την ελληνική κυβέρνηση ανάλογη με αυτή που έχει ο ελληνικός λαός», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παλαιστίνιος πρέσβης, επικρίνοντας και την αντίστοιχη στάση της ΕΕ.
Επισήμανε επίσης την παρουσία Ισραηλινών πιλότων για να εκπαιδεύσουν Έλληνες πιλότους, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε επίσημα την ελληνική πλευρά για την ανάγκη να δώσει προσοχή σε αυτό το ζήτημα, την ώρα που το Ισραήλ είναι υπόλογο για τα χτυπήματα και τους βομβαρδισμούς του για εγκλήματα πολέμου.
Ο πρέσβης Τουμπάσι, απευθυνόμενος στον ελληνικό Τύπο, επανέλαβε: « Όπου υπάρχει κατοχή, υπάρχει αντίσταση και ο λαός που αγωνίστηκε για την εθνική ανεξαρτησία του το γνωρίζει καλά, και το διεθνές δίκαιο έχει νομιμοποιήσει το δικαίωμα ενός λαού να αντιστέκεται ενάντια σε οποιαδήποτε κατοχή».
Σχέσεις Παλαιστίνης -Τουρκίας
Απαντώντας σε ερώτηση για την θερμή στήριξη του Ερντογάν στην Παλαιστίνη, ο πρέσβης είπε ότι «κάθε θέση που υποστηρίζει τα δικαιώματα του λαού της Παλαιστίνης και τον δίκαιο αγώνα του είναι με ευγνωμοσύνη καλοδεχούμενη. Η έκφραση στήριξης του αγώνα των Παλαιστινίων δεν περιορίζεται μόνο στην Τουρκία, αυτή είναι και η θέση του ελληνικού λαού και της συντριπτικής πλειοψηφίας φιλικών χωρών, οι οποίες επιλέγουν να σταθούν στο πλευρό της Παλαιστίνης για την ελευθερία της, θέση που χρειαζόμαστε και εκτιμούμε ιδιαίτερα» και πρόσθεσε «πρέπει να δώσουμε προσοχή στις επιταχυνόμενες μεταβολές των διεθνών σχέσεων στην περιοχή, και στηριζόμαστε στην άνοδο της υποστήριξης και της διεθνούς αλληλεγγύης των λαών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Τουρκία και την Παλαιστίνη, ο πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσσι διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συμφωνίας μεταξύ Παλαιστίνης και Τουρκίας για ΑΟΖ: «Αυτά προέκυψαν προέκυψαν από άρθρο Τούρκου ναυάρχου ε.α. σε τουρκική εφημερίδα και έγιναν τεράστιο θέμα από ελάχιστους Ελληνες δημοσιογράφους. Τέτοιο ζήτημα δεν είναι θέση ούτε της τουρκικής κυβέρνησης» επανέλαβε ότι «γνώμονας για την Παλαιστινιακή Αρχή είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, «το οποίο σεβόμαστε και θέλουμε να τηρούν και άλλοι».
«Γνώμονας για την Παλαιστινιακή Αρχή είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τα οποία σεβόμαστε απόλυτα και απαιτούμε την εφαρμογή τους παντού. Αλλωστε είμαστε ανοιχτοί σε συμφωνίες με Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία και οποιαδήποτε άλλη χώρα σε κοντινή απόσταση με βάση και σεβασμό στο το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου