Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στο διάστημα από 14 έως 18 Απρίλη διοργάνωσαν παρεμβάσεις έξω από τις πύλες των στρατοπέδων, σε όλη τη χώρα. Με αυτήν την ενέργεια εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι στις μονάδες τους.
Οι νέοι αυτοί που υπηρετούν τη θητεία τους, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με προβλήματα που έχουν σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης στη μονάδα, την οργάνωση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.
Με τα πρωτόγνωρα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, με τις ελλείψεις και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με ευθύνη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα ανεπαρκή μέτρα που πήρε σχετικά με την προστασία των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμη, με το μεγάλο κόστος των μετακινήσεων, τη στιγμή μάλιστα που ο στρατευμένος «αμείβεται» με το πενιχρό ποσό των 8,62 ευρώ. Επίσης, με τις απαράδεκτες εκδηλώσεις έκφρασης εθνικιστικών και ρατσιστικών απόψεων και αναφώνησης συνθημάτων, φαινόμενο που συχνά συμβαίνει στις μονάδες.Μπροστά στην επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργήθηκε οι στρατευμένοι δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Αξιοποίησαν τα δικαιώματα που έχουν, ώστε με διαμαρτυρίες, επιστολές και αναφορές απαίτησαν τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα στρατόπεδα. Παράλληλα γνωρίζουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, της ακρίβειας των προϊόντων, την οικονομική επιβάρυνσή της για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησής τους, για την αγορά ρουχισμού, αφού αυτός που χορηγείται δεν επαρκεί για όλη τη θητεία, πολύ περισσότερο μάλιστα που από την επόμενη σειρά η θητεία θα αυξηθεί.
Για να αντιμετωπίσει λοιπόν η κυβέρνηση την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, πήρε μέτρα και έβαλε εμπόδια στους στρατευμένους για να μην έρθουν σε επαφή με τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ορισμένα από αυτά ήταν η αλλαγή της ώρας εξόδου, η αλλαγή πύλης εξόδου, η προσπάθεια κλίματος αντίδρασης από μόνιμα στελέχη σε ορισμένες μονάδες, που όμως έπεσε στο κενό διότι τα κείμενα που μοιράστηκαν στους στρατευμένους είχαν αποδοχή και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης, διότι αναδείκνυαν τα καθημερινά και οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τους στρατευμένους, όπως:
- Να μην αυξηθεί η θητεία στο Στρατό Ξηράς.
- Να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των στρατευμένων από την πανδημία. Να γίνονται συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό. Να γίνει μαζικός εμβολιασμός των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους στρατευμένους.
- Να εξασφαλιστεί κατά τη διάρκεια της θητείας η δωρεάν μετακίνηση των στρατευμένων από και προς τη μονάδα τους.
Η αστική τάξη της Ελλάδας αυξάνει την επιθετικότητά της επιδιώκοντας τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας ενεργά στους στρατιωτικούς - πολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ο στόχος και τα μέσα της γεωπολιτικής αναβάθμισης υιοθετούνται και προωθούνται, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, από τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις, μονοκομματικές ή συμμαχικές, τόσο της ΝΔ σήμερα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ πριν. Αποτελεί στρατηγική επιλογή όλων των αστικών κομμάτων, βασικό στοιχείο της στρατηγικής σύμπλευσής τους.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, με την κατάργηση του 8ωρου, την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα για να αβγατίσουν κι άλλο τα κέρδη του κεφαλαίου. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση έφερε τη «Μαύρη Βίβλο της καταστολής», η οποία προστέθηκε στο νομοσχέδιο της ΝΔ για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις». Η κυβέρνηση αξιοποιεί έναν ακόμη σημαντικό νέο κρίκο στην κατεύθυνση έντασης της ποινικοποίησης και της καταστολής των εργατικών - λαϊκών αγώνων.
Μαζί με όλα αυτά αυξάνει τη θητεία των φαντάρων από τους εννιά μήνες στους δώδεκα στο Στρατό Ξηράς.
Ούτε βήμα πίσω. Καμιά επανάπαυση. Χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για τα δικαιώματα των φαντάρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου