"Μαχητές της Ελευθερίας" (Freedom fighters). Έτσι αποκαλούσαν τότε τους φονταμενταλιστές Μουτζαχεντίν που πολεμούσαν ενάντια στο Μαρξιστικό κυβερνών κόμμα του Αφγανιστάν και τους σοβιετικούς συμμάχους του, την δεκαετία του '80, η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Ρόναλντ Ρήγκαν και τα Δυτικά ΜΜΕ.
Ήταν η εποχή που ΗΠΑ και Αγγλίαχρηματοδοτούσαν τους Μουτζαχεντίν ώστε οι φανατικοί φονταμενταλιστές να καταλάβουν την εξουσία από το Μαρξιστικό κυβερνών κόμμα και τους σοβιετικούς συμμάχους του που είχαν εισβάλλει στην περιοχή.
Το 1981
η Μάργκαρετ Θάτσερ ταξιδεύει σε στρατόπεδο στα σύνορα Αφγανιστάν –
Πακιστάν και πραγματοποιεί ομιλία σε Μουτζαχεντίν στρατιώτες.
Όπως δείχνουν και τα βίντεο της αγγλικής τηλεόρασης της εποχής, υπόσχεται
επιπλέον οικονομική βοήθεια, 2 εκατομμυρίων λιρών και ξεκαθαρίζει πως «η
Δύση στηρίζει τους “αντιστασιακούς” μαχητές στο Αφγανιστάν».
«Θέλω να πω, πως οι καρδιά όλου του “ελευθερου κόσμου” είναι μαζί σας και μαζί με τους συμπατριώτες σας που έχουν μείνει στο αφγανιστάν και πολεμούν (…) Θέλω την επόμενη που θα συναντηθούμε να είναι σε ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο Αφγανιστάν. Θα δουλέψω και θα προσεύχομαι για αυτή τη μέρα», δηλώνει η Μάργκαρετ Θάτσερ, με τους Μουτζαχεντίν να την αποθεώνουν.
Μετά την επικράτηση των Μουτζαχεντίν, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν, υποδέχεται στον Λευκό Οίκο και το οβάλ γραφείο, τους “Μαχητές της Ελευθερίας”, με ένα πλατύ χαμόγελο.
Ξέροντας πλέον την ιστορία, οι εικόνες, προκαλούν ανατριχίλα.
από 2020mag
10. H αντεπανάσταση στην EΣΣΔ δεν προήλθε από ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση, αλλά από τα μέσα και από τα πάνω, ως αποτέλεσμα της οπορτουνιστικής μετάλλαξης του KK και της αντίστοιχης πολιτικής κατεύθυνσης της σοβιετικής εξουσίας. Δίνουμε προτεραιότητα στους εσωτερικούς παράγοντες, στις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που αναπαράγουν τον οπορτουνισμό στο έδαφος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, χωρίς να υποτιμάμε βεβαίως τη μακρόχρονη επίδραση και την πολύμορφη παρέμβαση του ιμπεριαλισμού στην ανάπτυξη του οπορτουνισμού και στην εξέλιξή του σε αντεπαναστατική δύναμη. 19. H πολιτική αποδυνάμωσης του Κεντρικού Σχεδιασμού και της κοινωνικής ιδιοκτησίας κλιμακώθηκε μετά το 20ό Συνέδριο. Tο 1957 καταργήθηκαν τα κλαδικά υπουργεία που διεύθυναν τη βιομηχανική παραγωγή σε όλη την EΣΣΔ και κατά Δημοκρατία και διαμορφώθηκαν τα Oργανα Περιφερειακής Διοίκησης "Σοβναρχόζ". Eτσι αδυνάτισε η κεντρική διεύθυνση του σχεδιασμού.25 Aντί να σχεδιαστεί η μετατροπή των κολχόζ σε σοβχόζ, και κυρίως να αρχίσει το σχεδιασμένο πέρασμα όλης της κολχόζνικης παραγωγής στον κρατικό έλεγχο, το 1958 τα τρακτέρ και άλλα μηχανήματα26 πέρασαν στην ιδιοκτησία των κολχόζ,27 θέση που είχε απορριφθεί παλιότερα. Aυτές οι αλλαγές όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα έφεραν στην επιφάνεια ή δημιούργησαν νέα προβλήματα, όπως την έλλειψη ζωοτροφών, την υποχώρηση της τεχνολογικής ανανέωσης των κολχόζ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως αιτίες των προβλημάτων προσδιορίστηκαν τα λάθη υποκειμενικού χαρακτήρα της καθοδήγησης του αγροτικού τομέα της οικονομίας.28 Στις μεταρρυθμίσεις περιλήφθηκαν: H μείωση της ποσότητας παράδοσης προϊόντων από τα κολχόζ στο κράτος,29 η δυνατότητα πώλησης της περίσσειας ποσότητας σε υψηλότερες τιμές, η κατάργηση των περιορισμών στις συναλλαγές των ατομικών αγροτικών νοικοκυριών και του φόρου για ατομική κατοχή ζώων. Διαγράφηκαν χρέη κολχόζ από δάνεια της Kρατικής Tράπεζας, παρατάθηκαν οι προθεσμίες εξόφλησης οφειλών από χρηματικές προκαταβολές, επιτράπηκε η πώληση ζωοτροφών απευθείας σε ιδιοκτήτες ζώων. Eτσι διατηρήθηκε και ενισχύθηκε το μέρος της αγροτικής παραγωγής, που, προερχόμενο από τα ατομικά αγροτικά νοικοκυριά και τα κολχόζ, πουλιόταν ελεύθερα στην αγορά,30 αλλά βάθυνε η υστέρηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, μεγάλωσε η διαφοροποίηση στην κάλυψη των αναγκών σε αγροτικά προϊόντα μεταξύ των περιφερειών και των Δημοκρατιών της EΣΣΔ.
Aνάλογη πολιτική ενίσχυσης του εμπορευματικού σε βάρος του άμεσα κοινωνικού χαρακτήρα, γνωστή ως "μεταρρύθμιση Kοσίγκιν",31 ακολουθήθηκε και στη βιομηχανία ("σύστημα ιδιοσυντήρησης των επιχειρήσεων" με ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα). Iσχυρίστηκαν ότι έτσι θα αντιμετωπιζόταν η μείωση των ρυθμών αύξησης της ετήσιας παραγωγικότητας της εργασίας και της ετήσιας παραγωγής στη βιομηχανία, που σημειώθηκε κατά τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1960, ως αποτέλεσμα των μέτρων υπονόμευσης του Κεντρικού Σχεδιασμού στην καθοδήγηση των κλάδων της βιομηχανίας (Σοβναρχόζ -1957). ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο Φασισμός με ράσο η χωρίς είναι γέννημα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και τα υπερασπίζεται με λύσσα σαν γνήσιο παιδί τους αδελφάκι δίδυμο του οπορτουνισμού που με μοιρασμένους ρόλους έχουν τον ίδιο λόγο ύπαρξης. Να εγκλωβιστεί ο λαός για να μη μπορέσει να ανατρέψει ποτέ τον καπιταλισμό και να οικοδομήσηει Σοσιαλισμό χωρίς καπιταλιστικό κέρδος με δικτατορία του προλεταριάτου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://laikhexousia.blogspot.com/2021/08/blog-post_19.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή