Στρατιωτική συνεργασία, Μαύρη Θάλασσα και «πράσινες» επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Μπάιντεν - Ζελένσκι
Η προσπάθεια των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν πολύμορφα την Ουκρανία και την παρέμβασή τους σε αυτήν ως «μοχλό» για τη συνολικότερη προσπάθειά τους να διατηρήσουν τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, με το «βλέμμα» στη Ρωσία και άλλους ανταγωνιστές και με τον λαό να μπλέκεται όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι των επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αποτυπώθηκε και κατά την πολυήμερη επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στις ΗΠΑ, όπου την Τετάρτη το βράδυ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.
Ο Ζελένσκι, συνοδευόμενος από υπουργούς της κυβέρνησης, είχε μπαράζ επαφών με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που ολοκληρώνεται την Κυριακή.
Η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ουκρανίας και ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ, οι οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2», αλλά και αμερικανικές επενδύσεις στην «πράσινη» ανάπτυξη για τον «ενεργειακό μετασχηματισμό» της Ουκρανίας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των επαφών.
Να σημειωθεί δε ότι η επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον έγινε σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία για τη «στρατηγική σταθερότητα» και τους εξοπλισμούς, ενώ μετά από έντονες αντιθέσεις και σκληρό παζάρι έχει προηγηθεί μια συμβιβαστική συμφωνία με τη Γερμανία σχετικά με τον ρωσικό αγωγό «Nord Stream 2» που καταλήγει στη βόρεια Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι την αμέσως προηγούμενη περίοδο, αφότου ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση Μπάιντεν, κλιμακώθηκαν η ένταση και τα «επεισόδια» στην Ανατολική Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ τόσο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όσο και η Ρωσία κινητοποίησαν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.
«Οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσουν να εργάζονται ώστε η Ρωσία να λογοδοτήσει για την επιθετικότητά της. Η υποστήριξη της Αμερικής στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι απαρασάλευτη», ανακοίνωσε ενόψει της επίσκεψης Ζελένσκι ο Λευκός Οίκος.
Σημαντικό μέρος των συνομιλιών και των επαφών αφορούσε στους «τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία», ως «ανάχωμα» απέναντι στη Ρωσία, ενώ η ΝΑΤΟική προοπτική της χώρας παραμένει «στο τραπέζι».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει επιπλέον αντιπυραυλικά συστήματα «Javelin» και άλλα «θανατηφόρα και μη όπλα», για να «αμυνθεί πιο αποτελεσματικά έναντι της ρωσικής επιθετικότητας».
Από το 2014, μετά την «πραξικοπηματική» αλλαγή της διακυβέρνησης στην Ουκρανία με τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν δώσει 2,5 δισ. δολάρια για την υποστήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μόνο φέτος έχουν δώσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια.
Αντίστοιχα, με στόχο τη μεγαλύτερη εναρμόνιση και συνεργασία των αμερικανικών και ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Αντρέι Ταράν, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Λόιντ Οστιν, υπέγραψαν στο Πεντάγωνο διακυβερνητική συμφωνία στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης καθώς και συμφωνία αναβάθμισης της Αμυντικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - Ουκρανίας.
Μεταξύ άλλων, η διμερής αμυντική συμφωνία περιλαμβάνει τη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» της Ουκρανίας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, αλλά και εμβάθυνση της συνεργασίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, «προκειμένου να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις εξωτερικές απειλές και προκλήσεις» από τη Ρωσία. Επίσης προβλέπεται να ενισχυθούν η συνεργασία στην κυβερνοασφάλεια και η ανταλλαγή πληροφοριών, παράλληλα με ένα πλήρες πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης και ασκήσεων.
Από τις συνομιλίες των δύο Προέδρων δεν προέκυψε χρονικό πλαίσιο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με τον Ζελένσκι ωστόσο να αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος υποστηρίζει προσωπικά την Ουκρανία για τη χορήγηση ένταξης στο ΝΑΤΟ».
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, βέβαια, θεωρείται «κόκκινο πανί» για τη Ρωσία, ενώ αποτυπώνονται διαφοροποιήσεις και μεταξύ των ΝΑΤΟικών «συμμάχων», μεταξύ άλλων και εξαιτίας της εξελισσόμενης σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία.
«Η Ουκρανία πρέπει να εκσυγχρονίσει τον αμυντικό της τομέα και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου προκειμένου να πληροί τα πρότυπα ένταξης στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, μετά τη συνάντηση.
Από την πλευρά της Ρωσίας, σχολιάζοντας τη συνάντηση Μπάιντεν - Ζελένσκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και τις ανησυχίες της Μόσχας για τη «στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ που συνεχίζει να πλησιάζει τα σύνορά μας» λέγοντας ότι δεν θα μείνει αναπάντητη.
Πρόσθεσε επίσης ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ «μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες ενέργειες από την ουκρανική πλευρά, προσπάθεια επίλυσης της εσωτερικής σύγκρουσης στο Ντονμπάς με τη βία. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο». Εξάλλου, ανέφερε, «δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε οποιεσδήποτε συστάσεις από την Ουάσιγκτον προς τον κ. Ζελένσκι για την εκπλήρωση των Συμφωνιών του Μινσκ» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς.
«Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει το Κίεβο ως αντι-ρωσικό όπλο μπορεί να έχουν πολύ προβλέψιμες και πολύ θλιβερές συνέπειες για την Ουκρανία», συμπλήρωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος επανέφερε το αίτημα να εμπλακούν οι ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, ενδεχομένως και με συμμετοχή τους στο ίδιο το «σχήμα της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), πρόταση την οποία έχουν απορρίψει στο παρελθόν τα άλλα μέρη.
«Καλέσαμε τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε διάφορα μοντέλα (σ.σ. διευθέτησης της σύγκρουσης στο Ντονμπάς) και σκεφτόμαστε πώς να το κάνουμε σωστά και με ασφάλεια για την περιοχή», δήλωσε ο Ζελένσκι, λέγοντας πως θα θέσει το ζήτημα και στον Μπάιντεν.
Εξάλλου, το ζήτημα της Ουκρανίας «δεν είναι ζήτημα μόνο στην Ουκρανία. Αφορά ολόκληρη την περιοχή, τη Μολδαβία, τα κράτη της Βαλτικής, καθώς και την ανεξαρτησία της Λευκορωσίας», υπογράμμισε ο Ουκρανός Πρόεδρος.
Οι δυο Πρόεδροι συζήτησαν επίσης επιχειρηματικές και διακρατικές συμπράξεις «για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας».
Για αυτόν το σκοπό υπεγράφη νωρίτερα συμφωνία «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ - Ουκρανίας «για την Ενέργεια και το κλίμα».
Με φόντο την επικείμενη ολοκλήρωση του «Nord Stream 2», που αναμένεται να μειώσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου που διέρχονται μέσω Ουκρανίας, με οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις, η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να προασπίζει τον ρόλο της Ουκρανίας» στη διέλευση φυσικού αερίου και την «ενεργειακή της ασφάλεια αυτή την περίοδο ενεργειακής μετάβασης», καθώς και να αποτρέψει «τη χρήση της Ενέργειας ως γεωπολιτικού όπλου από το Κρεμλίνο», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος.
Οπως προβλέπει και ο συμβιβασμός ΗΠΑ - Γερμανίας για τον «Nord Stream 2», σχεδιάζονται ευρωπαϊκές και αμερικανικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, πυρηνικούς σταθμούς και άλλους τομείς, ώστε να «αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος του Nord Stream 2», ενώ η Γερμανία αναλαμβάνει να «συμβάλει» ώστε η Ρωσία να ανανεώσει τη συμφωνία για μεταφορά αερίου μέσω Ουκρανίας.
Ο δε Στρατηγικός Διάλογος «για την Ενέργεια και το κλίμα» που υπέγραψαν την Τρίτη οι υπουργοί Ενέργειας ΗΠΑ και Ουκρανίας εστιάζει στην επιτάχυνση της «ενεργειακής μετάβασης» της Ουκρανίας. Στο όνομα της κλιματικής αλλαγής και ουσιαστικά θέλοντας να ενισχύσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό διοχετεύοντας κεφάλαια σε «πράσινες» επενδύσεις, οι ΗΠΑ θα προωθήσουν επενδύσεις «στη χρήση πυρηνικών και άλλων μορφών καθαρής ενέργειας, όπως ηλιακή, αιολική, υδρογόνο, βιομάζα, στην αποθήκευση Ενέργειας, ενσωμάτωση ΑΠΕ, κατασκευή και εκσυγχρονισμό βασικών ενεργειακών υποδομών».
Ηδη, στο πλαίσιο της επίσκεψης Ζελένσκι υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ουκρανικής εθνικής εταιρείας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας «Energoatom» και της αμερικανικής «Westinghouse Electric» για την από κοινού κατασκευή μιας μονάδας ισχύος του πυρηνικού σταθμού «Khmelnytskyi» πιλοτικά και άλλων τεσσάρων μονάδων στο μέλλον, συνολικής αξίας έως 30 δισ. δολαρίων.
Επίσης συζητήθηκαν οι «μεταρρυθμίσεις» της Ουκρανίας στον τομέα της οικονομίας, της διοίκησης και της «καταπολέμησης της διαφθοράς», «με στόχο να ευθυγραμμιστεί η χώρα με τις ευρωατλαντικές αρχές».
Από το 2014 οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία σχεδόν 2 δισ. δολάρια σε «αναπτυξιακή βοήθεια» και σχεδιάζουν να δώσουν άλλα 463 εκατ. δολάρια φέτος, με στόχο μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ουκρανία πιο ελκυστική και προβλέψιμη αγορά για επενδύσεις.
Εξάλλου, κατά τη συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, ο τελευταίος δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα «υποστηρίξει» την Ουκρανία στη μεταρρύθμιση της γης, δηλαδή στην άρση των περιορισμών για την αγοραπωλησία μεγάλων εκτάσεων αγροτικής γης, την αλλαγή χρήσης γης κ.λπ. Επίσης η Παγκόσμια Τράπεζα είναι έτοιμη να επενδύσει κεφάλαια «σε έργα υποδομής, ενεργειακά προγράμματα και βελτίωση του τραπεζικού τομέα».
Ως μέσο πίεσης και ενσωμάτωσης του ουκρανικού λαού συνεχίζεται και η «ανθρωπιστική βοήθεια» σε περίπου 3,4 εκατ. ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των εκτοπισμένων από τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν επιπλέον περίπου 45 εκατ. δολάρια, ανεβάζοντας τη συνολική «βοήθεια» στα 351 εκατ. από το 2014.
Ε. Μ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου