Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, με τον ιστορικό περίπατο στο Γεντί Κουλέ το διήμερο δράσης που οργάνωσε η ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, με τίτλο «ΚΚΕ: Νους - καρδιά -οργανωτής της εργατικής, λαϊκής πάλης».
Δεκάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ συμμετείχαν σήμερα στον ιστορικό περίπατο, και περιηγήθηκαν στον τόπο μαρτυρίων που αποτέλεσε για τους αγωνιστές το Γεντί Κουλέ, στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης, και στο μνήμα της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης Κούλας Ελευθεριάδου.
Στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης, αναφέρθηκαν ορισμένα λόγια γύρω από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και την μετέπειτα πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη φασιστική, τριπλή κατοχή μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, που αποτελεί πηγή έμπνευσης, αλλά και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα, που γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, ακόμα και γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων.
Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στις απαρχές της εποποιΐας των
ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ, και την οργάνωσή της από το ΚΚΕ: «Εκμεταλλευόμενοι την
αναμπουμπούλα από τον πόλεμο γίνονται οι πρώτες αποδράσεις με την
καθοδήγηση του Κόμματος φυλακισμένων και εξόριστων με 1η την
απόδραση 12 μελών από το σανατόριο στο Ασβεστοχώρι στις 09/04/1941
ακολουθούν μαζικές αποδράσεις από τα ξερονήσια τους επόμενους μήνες.
Αυτός ο πυρήνας Κομματικών μελών αποτέλεσε και την καρδιά της
αντίστασης. Ανασυγκροτείται η ΚΕ και η ΟΚΝΕ δημιουργούνται οι πρώτες
αντιστασιακές Οργανώσεις. Για παράδειγμα, στα τέλη του Απρίλη του 1941
οι δραπέτες από το Ασβεστοχώρι μαζί και με το Μακεδονικό Γραφείο του
Κόμματος σε σύσκεψη για την οργάνωσης της απελευθερωτικής πάλης εκδίδουν
σχετικό μανιφέστο. Στην συνέχεια στις 15 Μάη του 1941 σε σπίτι στο
κουλέ καφέ στην άνω πόλη σε σύσκεψη Κομματικών στελεχών μαζί με άλλους
αγωνιστές και αξιωματικούς του στρατού συγκροτείται η αντιστασιακή
Οργάνωση Ελευθερία που λίγες μέρες μετά 20/05/1941 πραγματοποιεί την
πρώτη αντιστασιακή πράξη με την δολιοφθορά γερμανικών αυτοκινήτων στο
Κορδελιό».
Το Γεντί Κουλέ, ή αλλιώς Επταπύργιο, αποτέλεσε έναν τόπο μαρτυρίου για εκατοντάδες αγωνιστές, πολιτικούς κρατούμενους που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν εκεί, τον «υγρό τάφο» όπως χαρακτηριστικά το ονόμαζαν, τόσο τις περιόδους της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, όπως και αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν η φυλακή άνοιξε ξανά από την χούντα.
Όπως αναφέρθηκε στην ξενάγηση που πραγματοποίησαν μέλη της ΚΝΕ, μόνο την περίοδο της ναζιστικής κατοχής υπολογίζεται πως περίπου 500 αγωνιστές εκτελέστηκαν εκεί, ενώ ακόμα και μετά τη λήξη του εμφυλίου οι πολιτικοί κρατούμενοι ήταν περίπου 450.
Μεταξύ των αγωνιστών που μαρτύρησαν στις φυλακές αυτές βρίσκονταν και πολλοί νέοι, μαθητές, φοιτητές, οι οποίοι άντεξαν σε βασανιστήρια και συνολικά με τη στάση τους, έγραψαν κάποιες από τις πιο λαμπρές σελίδες της αγωνιστικής ιστορίας του τόπου. «Οι νέοι αυτοί δεν ήταν υπερήρωες. Οι νέοι αυτοί διαπαιδαγωγήθηκαν απ’ τα ιδανικά και της αξίες του επανανστατικού νεολαιίστικου κινήματος στη χώρα μας, απ’ την οργανωμένη πρωτοπορία που πάντα έμπαινε μπροστά στην οργάνωση της πάλης στη νεολαία».
Κατά την διάρκεια της ξενάγησης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τόσο την γυναικεία πτέρυγα, όπως και την πτέρυγα απομόνωσης του κολαστηρίου, αλλά και τον χώρο του επισκεπτηρίου, εκεί όπου ο μετέπειτα γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης πραγματοποίησε με τέχνασμα την απόδρασή του από τη φυλακή.
Αφού ακούστηκαν λίγα λόγια για τη ζωή και τη δράση της μεγάλης αγωνίστριας, που έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, ενάντια στους κατακτητές και τους συνεργάτες τους, για την αλύγιστη στάση της απέναντι στους βασανιστές και τους δικαστές της, την οποία κράτησε ακλόνητη, πιστή στα ιδανικά της μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Ακολούθησε η ανάγνωση του γράμματος που έστειλε η ίδια στην οικογένειά της την παραμονή της εκτέλεσής της:
"Αγαπημένοι μου,
Ο τέτοιος θάνατός μου ίσως να σας φανεί σαν ένα γερό χτύπημα. Όμως αν καλοσκεφτείτε θα βρείτε ότι καλύτερα που πεθαίνω για τα ιδανικά μου τίμια, που είναι και ιδανικά όλων των εργαζομένων, παρά να ζήσω άτιμη προδίδοντας το κόμμα μου, που στέκει πρωτοπόρο και καθοδηγεί το λαό μας στην πάλη του για Εθνική Ανεξαρτησία και Λαϊκή Λευτεριά. Είμαι περήφανη γιατί πεθαίνω σαν λαϊκή αγωνίστρια και μέσα από τις γραμμές του ηρωικού ΚΚΕ.
Στερνή μου επιθυμία για σας τους σπιτικούς μου είναι να πονέσετε, αγαπήσετε και δώσετε ότι μπορείτε στο Κόμμα που παλεύει για τα καθολικά λαϊκά συμφέροντα, στο Κόμμα που έλαχε σε μένα η τιμή να είμαι μέλος του.Πες τε σ' όλες τις γνωστές κομμουνίστριες, ΕΑΜίτισσες, ΕΠΟΝίτισσες και όλες τις Δημοκράτισσες που παλεύουν για τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση της Ελληνίδας, ότι τα φονικά βόλια του νεοφασισμού που τρύπησαν το στήθος μου, τους βάζουν καινούργια καθήκοντα για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική απολύτρωση της Ελληνίδας.
Μην κλαίτε για το χαμό μου. Δεν χάθηκα. Επιτελώντας το εθνικό, λαϊκό, κομματικό μου καθήκον, πότισα κι εγώ με το λιγοστό μου αίμα, το δέντρο της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Ενότητας και Λευτεριάς.
Εσύ Σοφία, ό,τι έκανες για μένα που δούλευα στο Κόμμα να συνεχίσεις να προσφέρεις ό,τι μπορείς σ' αυτό με τη βεβαιότητα ότι εκπληρώνεις με τη σειρά σου το καθήκον για την πραγμάτωση των ιδανικών που μ' ανέβασαν στη μεγάλη τιμή να πεθάνω γι' αυτά. Εσύ, αγαπημένη μου αδελφούλα Εφη, στέριωσε γερά τα πόδια σου στο έδαφος που πατάς, ακολούθησε με συνέπεια το δρόμο που άνοιξαν χιλιάδες ήρωες, λαϊκοί αγωνιστές. Σου αφήνω το ρολόγι μου για να με θυμάσαι για πάντα.
Πολλά-Πολλά φιλιά, Κούλα."
Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε επίσης στο πλαίσιο του διημέρου
δράσης Προβολή του Ντοκιμαντέρ «Καινούριος ουρανός. Οι γυναίκες του
Δημοκρατικού Στρατού», ενώ επίσης είναι προγραμματισμένη και η προβολή
του ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος..; Εμείς θα νικήσουμε!» την Παρασκευή 29/10 στις 20.30 στον κινηματογράφο «Μακεδονικό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου