Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια ... επιταχύνοντας την πολιτική που την προκαλεί


Επιταχύνοντας την πολιτική που φέρνει περισσότερη ενεργειακή φτώχεια στους λαούς «απαντάει» η ΕΕ στην «ενεργειακή κρίση».

Χαρακτηριστικά ήταν όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που εν μέσω σοβαρών αντιθέσεων κατέληξε σε ένα ευχολόγιο για την αξιοποίηση της λεγόμενης «εργαλειοθήκης» της Κομισιόν, η οποία προβλέπει κρατικές ενισχύσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα έχουν οι αυξήσεις στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, καθώς και ορισμένα εφάπαξ ελάχιστα μέτρα για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των συνεπειών στα λαϊκά νοικοκυριά.

Μέτρα τα οποία, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, παίρνονται υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι προσωρινά και «στοχευμένα» στους πιο φτωχούς, με αυστηρές οδηγίες «απόσυρσής» τους «μόλις η κατάσταση σταθεροποιηθεί».

Στα Συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί:

-- Την Κομισιόν «να μελετήσει τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», και ακολούθως να «αξιολογήσει αν ορισμένες εμπορικές συμπεριφορές απαιτούν περαιτέρω ρυθμιστικά μέτρα».

- Τα κράτη - μέλη και την Κομισιόν «να κάνουν επειγόντως την καλύτερη δυνατή χρήση της εργαλειοθήκης, για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

- Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άμεσα να εξετάσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την «ανθεκτικότητα» του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ, την ασφάλεια εφοδιασμού και την «υποστήριξη στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα».

-- Την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εξετάσει πώς θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις στις «πράσινες» ενεργειακές μπίζνες, για την «ικανοποίηση των παγκόσμιων φιλοδοξιών της Ευρώπης για συνδεσιμότητα».

Σημειωτέον, στη σχετική συζήτηση υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών - μελών, οι οποίες αντανακλούν διαφορετικά συμφέροντα ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, αλλά και διαφορετικές συμμαχίες ή σχέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Π.χ. η πλειοψηφία των «27» τάχθηκε την Πέμπτη υπέρ της αναγνώρισης του ρόλου του - ολοένα και πιο ακριβού - φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας για την «πράσινη μετάβαση». Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Σε αυτό το φόντο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει πριν από το τέλος της χρονιάς κατάλογο με μορφές Ενέργειας οι οποίες θα θεωρούνται «φιλικές» για το περιβάλλον (τη λεγόμενη «πράσινη ταξινομία»). Ταξινόμηση που θα συνδέεται και με τη λεγόμενη «πράσινη» χρηματοδότηση. Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει βέβαια ότι το κριτήριο με το οποίο βαφτίζονται «πράσινες» ή αποκλείονται ως «ρυπογόνες» οι όποιες τεχνολογίες δεν είναι άλλο από το πώς θα ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας, μεταξύ άλλων και με την «πρόωρη» απαξίωση παραγωγικών δυνάμεων.

Σημειωτέον, ο Ελληνας πρωθυπουργός μετέβη στη Σύνοδο ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του «έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις στις τιμές και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά», την ώρα που τα ελάχιστα εφάπαξ ψίχουλα που ανακοίνωσε πρόσφατα έχουν ήδη εξανεμιστεί από τις τεράστιες αυξήσεις, και ενώ σταθερά η κυβέρνηση αρνείται ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, όπως αυτά που έχει επανειλημμένα θέσει το ΚΚΕ, για την κατάργηση όλων των ειδικών φόρων στα καύσιμα και στην Ενέργεια.

Παραπέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας και τα «θέλω» της αστικής τάξης στη σχετική συζήτηση, ζήτησε η Κομισιόν να προχωρήσει σε αγορές καυσίμου για όλα τα κράτη - μέλη, όπως και να προχωρήσει ο μηχανισμός για την τμηματική αποπληρωμή των χρεών από την ενεργειακή κρίση που ζητάνε από κοινού με την Ιταλία. Μίλησε επίσης για «τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο», παρουσιάζοντας και τα σχετικά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για την υπόγεια εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Καβάλα, όπως και για την προσπάθεια μετατροπής της χώρας σε κόμβο Ενέργειας από την Αφρική, στον απόηχο και της σχετικής πρόσφατης συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Για τη συζήτηση για το Μεταναστευτικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου χαιρέτισε το γεγονός ότι στα Συμπεράσματα υπάρχει επίκληση προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ για το θέμα, όπως και το ότι καταγγέλλεται η εργαλειοποίηση του Προσφυγικού, με τον πρωθυπουργό να στηλιτεύει ως προς αυτό Τουρκία και Λευκορωσία.

Σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά, τέλος, ανέφερε ότι μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο ενημέρωσαν για τη στάση της Αγκυρας στην Ανατ. Μεσόγειο, θέμα που όπως είπε αποκτά και μια γεωστρατηγική διάσταση εν μέσω ενεργειακής κρίσης, και ενώ μπορεί να υπάρξει ενεργειακός ανεφοδιασμός της ΕΕ από την περιοχή. Εστειλε πάντως μήνυμα ότι η Τουρκία έχει την επιλογή για συνεργασία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, προκειμένου να λυθεί η «όποια διαφορά», όπως είπε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου