Σε εκκλήσεις προς τους ομίλους που αλωνίζουν σε βάρος της υγείας του λαού να αναλάβουν τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, στο πνεύμα των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), επιδόθηκε χτες από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Ικαρίας, ειδικά μετά τις αναστολές των υγειονομικών.
«Φυσικά και θα προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε συμπράξεις χρειαστούν. Δεν αφορά συγκεκριμένα την Ικαρία, αλλά αν υπήρχε - και μακάρι να υπήρχε - μία τέτοια πρόταση και ενδιαφερόταν κάποιος να πάρει τμήμα για να μπορέσει να το κάνει σύμπραξη στην Ικαρία, εμείς οπωσδήποτε θα εγκρίναμε μια τέτοια θέση», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του υπουργού, που περιγράφει την προσήλωση της κυβέρνησης στην πολιτική της εμπορευματοποίησης, η οποία όπως αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας φέρνει την κατάρρευση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.
Νωρίτερα η Μ. Κομνηνάκα είχε επισημάνει ότι το Νοσοκομείο Ικαρίας και οι άλλες δομές Υγείας του νησιού είχαν ήδη τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις σε βάρος της δημόσιας Υγείας. Ωστόσο με τις αναστολές δόθηκε η χαριστική βολή, με το νοσοκομείο να μετράει 23 απώλειες σε υγειονομικούς και να μην μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε τα πιο απλά περιστατικά, που σημαίνει ότι μπαίνουν ζωές σε άμεσο κίνδυνο, ενώ οι διακομιδές είναι πια καθημερινό φαινόμενο.
Εντελώς ενδεικτικά, συνέχισε, σε μια σειρά ειδικότητες υπάρχει μόνο ένας γιατρός (π.χ. 1 καρδιολόγος, 1 παιδίατρος, 1 γυναικολόγος) ή δεν υπάρχουν καθόλου γιατροί (π.χ. πνευμονολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος κ.λπ.). Δεν υπάρχει καν ακτινολόγος, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονο αξονικό τομογράφο. Και, βέβαια, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που δημιουργήθηκε μετά από διεκδικήσεις πολλών ετών, ακόμα δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς του νησιού να συνεχίζουν να πηγαίνουν στη Σάμο.
Αν παράλληλα ληφθεί υπόψη ότι ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων (περίπου το ένα τέταρτο) είναι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους μέχρι τέλη του χρόνου, γίνεται αντιληπτό ότι θα μείνει μόνο το κτίριο. Ούτε λόγος, βέβαια, για ΜΕΘ και ΜΑΦ.
Η Μ. Κομνηνάκα κάλεσε τον υπουργό να πει συγκεκριμένα τι θα κάνει η κυβέρνηση για την ασφαλή λειτουργία στην καθημερινή εφημερία του Νοσοκομείου Ικαρίας. Ζήτησε επίσης να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή, να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, και βέβαια να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι υλικοτεχνικές του ανάγκες.
Στην απάντηση ο υπουργός Υγείας, κοροϊδεύοντας απροκάλυπτα τους κατοίκους της Ικαρίας και των Φούρνων, που βλέπουν να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή η δική τους και των παιδιών τους, άφησε να εννοηθεί ότι λίγο πολύ ...δεν υπάρχει και τόσο σοβαρό πρόβλημα. Είπε π.χ. ότι «η χειρουργική κλίνη λειτουργεί κανονικά», όταν ο ένας αναισθησιολόγος που υπήρχε συνταξιοδοτήθηκε. Αναφέρθηκε στις γνωστές εξαγγελίες για «διορισμούς και προσλήψεις» στο δημόσιο σύστημα Υγείας - που τελικά δεν έρχονται ποτέ - για να καταλήξει στις εκκλήσεις σε ιδιώτες να αναλάβουν τμήματα των νοσοκομείων, λέγοντας ξανά πόσο πολύ υποστηρίζει η κυβέρνηση τις ΣΔΙΤ.
Η Μ. Κομνηνάκα, σχολιάζοντας τα ανυπόστατα που είπε ο υπουργός, έθεσε το ερώτημα: «Αν τελικά είναι διαφορετική η εικόνα για το νοσοκομείο, για ποιο λόγο οι βασικές ανάγκες συνεχώς καλύπτονται με αεροδιακομιδές, ακόμα και με τη λύση μεταφοράς των γιατρών από το ένα νησί στο άλλο;», χωρίς να πάρει απάντηση.
Μπαίνοντας στην ουσία, ανέδειξε ότι ΣΔΙΤ σημαίνει άνοιγμα και νέων πεδίων κερδοφορίας υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της υγείας του λαού, ο οποίος θα κληθεί να πληρώνει ακόμα πιο ακριβά τη «νύφη». Κάλεσε σε οργάνωση της πάλης για δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου