Από την κατάρρευση του γιατρού την ώρα των δηλώσεων |
Η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας και οι καθημερινές δυσκολίες με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι αναδείχθηκαν στη Γενική Συνέλευση που οργάνωσε σήμερα το πρωί το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Λάρισας, στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου. βίντεο
Ενδεικτικό της πίεσης και της εντατικοποίησης που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί είναι το γεγονός ότι την ώρα που έκανε δηλώσεις ένας γιατρός της πρώτης γραμμής, ο Γιάννης Γκαμπράνης -υπεύθυνος στη μία κλινική Covid, από τις δύο που διαθέτει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας- «λύγισε» από την κόπωση και μεταφέρθηκε μέσα στο νοσοκομείο για εξετάσεις και για να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες.
Το νοσοκομείο και το προσωπικό έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας, Νίκος Νταφούλης, επισήμανε μεταξύ άλλων πως «το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει καταρρεύσει. Έχουν ξεπεραστεί οι αντοχές του σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν επαρκούν ούτε οι παροχές οξυγόνου».
Σημείωσε ακόμα πως στο Γενικό Νοσοκομείο λειτουργούν με δυο μόνο γιατρούς η Ογκολογική Κλινική, η Ουρολογική, η Νεφρολογική, η Παιδιατρική η οποία εξυπηρετεί και άλλες περιοχές εκτός Λάρισας.
Εξέφρασε την αντίθεσή του στα μέτρα που αποφασίστηκαν για μείωση κατά 50% των εξωτερικών χειρουργείων και αναστολή των απογευματινών ιατρείων, τονίζοντας ότι στην ουσία προχωρά η επίσημη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «η κυβέρνηση γνώριζε τα προβλήματα, γνώριζε πως θα υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας, μετέτρεψε τον αναγκαίο εμβολιασμό σε μέσο εκβιασμού και εμπέδωσης της αποκλειστικότητας της ατομικής ευθύνης και ταυτόχρονα δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής του λαού, δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα Υγείας με νέες κλίνες ΜΕΘ, δεν έκανε προσλήψεις υγειονομικών για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις. Αντίθετα, με το "νέο ΕΣΥ", προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας».
Σε σχέση με
τις διεκδικήσεις των υγειονομικών επισήμανε πως «πρέπει να παρθούν
μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να
επιταχθούν οι μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημίωση των
επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους, για να ενισχυθεί
με τις απαραίτητες -πολύ περισσότερες απ' ό,τι σήμερα- νέες κλίνες ΜΕΘ, για να
ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών
εργαστηρίων και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και rapid test για τον
κορονοϊό δωρεάν σε όλους. Να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης του συγχρωτισμού σε
κρίσιμους τομείς, όπως σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους τόπους δουλειάς». βίντεο
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα, ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει 1.984 κρεβάτια, αλλά το υπουργείο Υγείας υπέγραψε -πάντα με το αζημίωτο- συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές μόνο για 30 ασθενείς Covid και 30 non Covid.
Οι υγειονομικοί, λόγω του περιστατικού με την κατάρρευση του συναδέλφου τους, δεν ολοκλήρωσαν τη Γενική τους Συνέλευση, ανακοίνωσαν ότι αυτή θα γίνει την Πέμπτη και κάλεσαν τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς σε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της Υγείας και της ζωής του λαού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου