Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Δαλυμένο το σύστημα υγείας και ανύπαρκτα τα μέτρα προστασίας


Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η εξάπλωση της πανδημίας, με την αναζωπύρωση της να έχει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής και γενικότερα μιας πολιτικής που βάζει στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» την υγεία του λαού.

Τα νούμερα δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Πέρσι, τέτοια εποχή, που υπήρχε έξαρση κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα, η κυβέρνηση παρουσίαζε ως πανάκεια τους εμβολιασμούς, αξιοποιούσε, δηλαδή, ένα αναγκαίο όπλο της επιστήμης ως υποκατάστατο για να μην πάρει κανένα μέτρο.

Ένα χρόνο μετά, η αναζωπύρωση της πανδημίας βρίσκει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε χειρότερη κατάσταση, το προσωπικό του λιγότερο (πάνω από 5.000 σε αναστολή εργασίας, 6.500 συμβασιούχοι αναμένεται να απολυθούν μέχρι τέλος Δεκέμβρη). Ετσι, χτες ήταν κενά μόνο το 19,37% των κρεβατιών ΜΕΘ Covid της χώρας. Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας διασωληνωμένοι μένουν εκτός ΜΕΘ και τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε μιας νόσου.

Από πέρσι έως φέτος δεν άλλαξε τίποτα στους εργασιακούς χώρους, παρά μόνο απογειώθηκε η λογική της «ατομικής ευθύνης» και του διαχωρισμού των εργαζομένων σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με τα κυβερνητικά στελέχη να καθυβρίζουν με κάθε ευκαιρία το λαό. Το στριμωξίδι συνεχίζεται στα ΜΜΜ που παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης, ενώ στα σχολεία αντί να ληφθούν μέτρα προωθούνται εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων.

Κατόπιν όλων αυτών, φτάσαμε στο χθεσινό θλιβερό ρεκόρ των 5.449 νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε ένα 24ωρο. Την ίδια ώρα, η «λίστα» των θυμάτων αυξάνεται όλο και περισσότερο (15.990) και τείνει να γίνει «κανονικότητα» ο μεγάλος αριθμός νεκρών κάθε ημέρα.

Αντί έστω και τώρα η κυβέρνηση να λάβει κάποια ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και να θωρακίσει το σύστημα υγείας, αναπαράγει με κάθε ευκαιρία τη λογική της ατομικής ευθύνης, όχι από «ιδεοληψία», αλλά γιατί το σύστημα και το κράτος που υπηρετεί, αντιμετωπίζουν ως «κόστος» κάθε δαπάνη που δεν φέρνει κέρδη στο κεφάλαιο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αξιοποιεί τις λαϊκές ανάγκες ως πεδίο κερδοφορίας, όπως επιβεβαιώνουν οι σχεδιασμοί για το «νέο ΕΣΥ».

Έτσι, σήμερα θα πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τα όποια μέτρα εξετάζονται να αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους (περισσότερα rapid, κ.α.).

ΣΥΡΙΖΑ: (ξανα)βάζει πλάτη στα δύσκολα...

Για άρνηση συνεννόησης και συναίνεσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ, βλέποντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, πρότεινε ξανά «πρόσωπα κοινής αποδοχής» για τη διαχείριση της πανδημίας, αυτήν τη φορά όχι για το υπουργείο Υγείας όπως πριν από λίγο καιρό, αλλά για «ολιγομελή επιστημονική επιτροπή».

Θύμισε μάλιστα ότι «για τρίτη φορά σε έναν χρόνο τείναμε χείρα βοηθείας με πρόταση για μίνιμουμ συναίνεση, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία», δείχνοντας τη διάθεσή του να «βάλει πλάτη» στο έργο της κυβέρνησης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου