«Ο Τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας», «ο Τουρισμός είναι εθνική μας υπόθεση», «ο Τουρισμός αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και συμβάλλει καθοριστικά και στην οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας» ήταν οι φράσεις που κυριάρχησαν από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης», που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 20 Δεκέμβρη.
Πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο, μαζί με προηγούμενα (περιβαλλοντικός νόμος, στρατηγικές επενδύσεις, δασικός νόμος κ.λπ.) με τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει, από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, να εξασφαλίζει το απαραίτητο νομοθετικό οπλοστάσιο στους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού. Μετατρέποντας έτσι παραλίες, βουνά, δάση, ποτάμια, ιαματικές πηγές και αρχαιολογικούς θησαυρούς σε χρυσοφόρα πεδία δράσης ώστε να βρίσκουν κερδοφόρα διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους. Πλέον στην υπόθεση της διευκόλυνσης των τουριστικών επενδύσεων εντάσσει και τους ΟΤΑ.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη είπε χαρακτηριστικά ότι «ο Τουρισμός είναι εθνική μας υπόθεση και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης, γιατί αποτελεί σημαντικό εισόδημα για τη χώρα και αυτό που επιθυμούμε όλοι είναι την εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας», για να προσθέσει πως «ο τρόπος με τον οποίο προσπαθείτε να αναπτύξετε τον Τουρισμό δεν συνιστά σχήμα βιώσιμης ανάπτυξης», αφού «από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελεί την ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας για να αποκτήσει υποδομές, για να αλλάξει αν θέλετε ακόμα και παραγωγικό μοντέλο, μόλις 320 εκατομμύρια πηγαίνουν στον Τουρισμό, δηλαδή το 0,6% του προϋπολογισμού του Ταμείου».
Απαντώντας, ο υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας ανέφερε ότι «το 2021, πέρα και πάνω από κάθε προσδοκία, τα έσοδα που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό ήταν της τάξης των 5 - 6 δισ. Εχουμε φτάσει στο δεκάμηνο με νούμερα τέτοια που μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι θα ξεπεράσουμε τα 10 δισ. έσοδα από τον Τουρισμό» και ότι η κυβερνητική στρατηγική «απλώνει ένα δίκτυο εργαλείων τουριστικής ανάπτυξης σε όλες τις Περιφέρειες», ενώ διαβεβαίωσε πως η ανάπτυξη του Τουρισμού είναι μία «προσπάθεια εθνική».
Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΟΣΚ υπερψήφισε το νομοσχέδιο, με επιμέρους παρατηρήσεις.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν καταρχάς ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπά αστικά κόμματα προσπαθούν να παρουσιάσουν τον Τουρισμό «με ουδέτερα χαρακτηριστικά, ως μία οικονομική δραστηριότητα που οι επιπτώσεις της έχουν τον ίδιο αντίκτυπο είτε ο άλλος είναι μεγαλοξενοδόχος, είτε εργαζόμενος, είτε επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο του Τουρισμού. Χαρακτηριστικά, τα αστικά κόμματα θεωρούν κατόρθωμα ότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ προέρχεται από τον Τουρισμό, όταν σε καμία άλλη καπιταλιστικά ανεπτυγμένη οικονομία δεν συμβαίνει αυτό. Και λένε ότι το 2030 πρέπει να φτάσουμε τα 50 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα; Ομως δεν λένε πού θα πάει αυτός ο κόσμος. Οτι θα πρέπει να αλλάξει η χρήση γης και να συγκεντρώνεται η γη σε λίγα χέρια. Αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν τους. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα είναι να κερδίσουν οι tour operators και οι μεγάλοι ξενοδόχοι».
«Πώς θα ζήσει ο κόσμος; Μετατρέποντάς τον σε ξενοδοχοϋπαλλήλους, λες κι αυτοί βιώνουν υπέροχες στιγμές; Δεν είδατε πώς σηκώνονται και φεύγουν από υψηλούς τουριστικούς προορισμούς εργαζόμενοι, γιατί δεν αντέχουν εν μέσω σεζόν; Πόσοι εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη ή τη Μύκονο γιατί δούλευαν επτά μέρες τη βδομάδα, χωρίς ρεπό, δέκα και δώδεκα ώρες τη μέρα και κάτω από συνθήκες διαβίωσης απαράδεκτες, στοιβαγμένοι ακόμα και είκοσι άτομα σε ένα δωμάτιο ή ακόμα και σε αποθήκες, γιατί τους χώρους που προορίζονταν στα ξενοδοχεία να διαμένουν οι εργαζόμενοι τους νοικιάζουν κι αυτούς στους τουρίστες την υψηλή σεζόν; (...) 'Η ότι ξενοδοχοϋπάλληλοι μένουν μέσα σε κοντέινερ το καλοκαίρι και χωρίς κλιματισμό;» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Ανέδειξαν ακόμα ότι ο Τουρισμός είναι προς όφελος των πολύ μεγάλων πολυεθνικών, των πολύ μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, και απόδειξη είναι ότι η ξενοδοχειακή υποδομή συγκεντρώνεται όλο και σε λιγότερα χέρια, σε μεγάλες αλυσίδες, με τα ξενοδοχεία μικρής κατηγορίας, όπου πάει ο πιο απλός κόσμος, να κοντεύουν να εξαφανιστούν. Αλλωστε υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πόσα ξενοδοχεία πουλήθηκαν στην περίοδο της κρίσης στις μεγάλες αλυσίδες, και πόσα είναι υπερχρεωμένα στις τράπεζες για να οδηγηθούν κι αυτά στις μεγάλες αλυσίδες. Παρεμβαίνουν άμεσα οι tour operators, οι μεγάλες πολυεθνικές που καθορίζουν τα τουριστικά ρεύματα.
Παρά την τεράστια τουριστική ανάπτυξη, ο ελληνικός λαός - οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων - είναι αποκλεισμένος από τέτοιες οργανωμένες τουριστικές μονάδες. Οι διάφορες μικρές επιχειρήσεις, π.χ. εστιατόρια που είναι δίπλα στις μεγάλες μονάδες οι οποίες απορροφούν όλη τη δραστηριότητα, παρά την αύξηση του τουριστικού προϊόντος τα βγάζουν πέρα όλο και δυσκολότερα. Ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουν άθλιες συνθήκες εργασίας, από την άγρια εκμετάλλευση, την απλήρωτη δουλειά και τη μαύρη εργασία μέχρι τον ηλικιακό ρατσισμό.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ κάλεσαν σε αντίσταση και ρήξη με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, αναδεικνύοντας ότι μόνο με την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, θα εξασφαλιστούν ελεύθερος χρόνος και οργανωμένος κοινωνικός τουρισμός, θα εξαλειφθεί η αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής.
Πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι να τεθεί στη διάθεση του λαού όλος αυτός ο τεράστιος πλούτος υποδομών, χώρων, κτιρίων, να γίνουν κοινωνική περιουσία η γη, τα δάση, οι ορεινοί όγκοι, οι αιγιαλοί, οι ιαματικές πηγές, οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα σιδηροδρομικά δίκτυα, η ναυσιπλοΐα και τα αεροδρόμια.
Η εργατική εξουσία μπορεί με κεντρικό σχέδιο και αντίστοιχους νόμους να κατανέμει αναλογικά παραγωγικούς πόρους, να απλώνει ισόμετρα σε όλη την Ελλάδα ένα δίκτυο από ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, καταλύματα, θέρετρα, χώρους αναψυχής, κέντρα διασκέδασης και πολιτισμού. Θα μπορεί να σχεδιάζει, προστατεύοντας το περιβάλλον και αξιοποιώντας ισορροπημένα τη γη, για τις παραγωγικές ανάγκες, την Ενέργεια, τις διατροφικές λαϊκές ανάγκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου