Και φέτος αποσπασματικά μέτρα και ελλιπή μέσα
«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες (...)» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδης, ξεκινώντας την ενημέρωση για τα κυβερνητικά μέτρα στη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Με αυτή τη φράση ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε «στίγμα» πως τίποτα δεν είναι σίγουρο και αυτήν τη χρονιά, αφού είναι γνωστό πως τα αποσπασματικά μέτρα τα οποία παίρνονται και από αυτή την κυβέρνηση, δεν είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών ούτε και ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, διότι η διαχείριση του δασικού πλούτου και η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι ενταγμένες στα πλαίσια μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει το δάσος ως εμπόρευμα. Στην ουσία, πρόκειται για αντιπυρικό σχεδιασμό με «κόλλυβα» τα εναέρια μέσα. Πέρσι αυτή η πολιτική κόστισε 1.300.000 στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων, νεκρούς και κατεστραμμένες περιουσίες.
Η Πυροσβεστική, που θυμίζουμε ότι από το 1998 ανέλαβε και τη δασοπυρόσβεση με απαξιωμένη τη Δασική Υπηρεσία, βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπη με 3.600 οργανικά κενά, προσωπικό εξουθενωμένο, στο οποίο οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα. Ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών (σ.σ. με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη), όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, φτάνει σε 14.616 υπαλλήλους, (μόνιμοι: 9.189, πενταετείς: 2.427 και εποχικοί: 2.500) με 500 νέους «δασοκομμάντος» (σ.σ. ΕΜΟΔΕ) -θα είναι έτοιμοι επιχειρησιακά στις αρχές του Ιούνη- σε αυτή την αντιπυρική περίοδο. Όπως έχει αποδειχτεί, οι πυροσβέστες δεν είναι αρκετοί σε σχέση με τις ανάγκες, και απ' αυτούς περίπου 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport», του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων κ.λπ.
Την ώρα που στη συνέντευξη αναφέρονταν τόσο από τον υπουργό όσο και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ε. Τουρνά, ότι τις φωτιές τις σβήνουν οι επίγειες δυνάμεις σε συνεργασία με τα εναέρια μέσα, ο τελευταίος ανέφερε πως «δεν μπορούν να προσληφθούν 3500», παραδεχόμενος το κενό που υπάρχει σε προσωπικό. «Χρειάζεται άλλος τρόπος δόμησης, είναι έτοιμο το ΠΔ για το πώς θα βγαίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, οι στρατιώτες...Θα βάλουμε με κάποιο τρόπο πενταετούς ή επταετούς, όπως πήραμε τους ΕΜΟΔΕ», ανοίγοντας «παράθυρο» που θα υπονομεύει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά στην Πυροσβεστική. «Φέτος πήραμε αυτούς. Του χρόνου θα προχωρήσουμε στον σχεδιασμό όπως τον έχει κάνει το Πυροσβεστικό Σώμα για να το ενισχύσουμε και να μειώσουμε το όριο ηλικίας». Παράλληλα, «βρήκαμε τους εθελοντές» που όπως ειπώθηκε από 2.000 φέτος θα είναι 4.000 «που μας δίνουν 400 8ωρες βάρδιες». Ο τελευταίος σχεδιασμός, βέβαια, θα ανοίξει για άλλη μια φορά την «όρεξη» ορισμένων που θέλουν να ενισχύσουν τη λεγόμενη εθελοντική «εργασία» και στην Πυροσβεστική. Άλλωστε, «έδαφος» υπάρχει αφού έχουν γίνει αιτήσεις για 74 νέα πυροσβεστικά κλιμάκια σε περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχουν. Συνολικά στην επικράτεια υπάρχουν 320 πυροσβεστικές υπηρεσίες. Παράλληλα, στον σχεδιασμό έχουν ενταχθεί -όπως τονίστηκε- και 470 οργανώσεις πολιτικής προστασίας, ενώ εκπαιδεύτηκαν (σ.σ. 90 ώρες) 2.100 εθελοντές στο πλαίσιο δήμων και περιφερειών.
Όσον αφορά τα επίγεια μέσα θα διατεθούν 1.955 υδροφόρα οχήματα, 1.222 βοηθητικά και 232 ειδικού σκοπού. Στη συνέντευξη δεν αναφέρθηκε ότι τα περισσότερα από αυτά έπρεπε να έχουν «συνταξιοδοτηθεί» προ πολλού.
Από την άλλη, στη συνέντευξη αναφέρθηκε πως φέτος το κόστος των ενοικιαζόμενων εναέριων μέσων θα αυξηθεί κατά 30% και θα φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για 42 εναέρια μέσα (σ.σ. συν χορηγία 4 από ιδιωτικά επιχειρηματικά ιδρύματα), 31 περισσότερα σε σχέση με το 2021, που θα προστεθούν σε 40 εναέρια του εθνικού στόλου. Τα 50 από αυτά είναι αεροσκάφη και τα 36 ελικόπτερα. Θα αυξηθούν δε οι εναέριες περιπολίες τις μέρες της υψηλής επικινδυνότητας με ελαφριά αεροσκάφη.
O υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Αμυράς, ανακοίνωσε, ως... προληπτικά μέτρα τον καθαρισμό 38.000 στρεμμάτων κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων και τη διάνοιξη ή συντήρηση 1.625 χιλιομέτρων αντιπυρικών ζωνών, αλλά και 10.719 χιλιομέτρων δασικών δρόμων. Όμως, οι εκτάσεις που θα καθαριστούν αποτελούν ένα ανεπαρκές μέτρο, αν σκεφτεί κάποιος πως μόνο στον Υμηττό πρέπει να καθαριστούν 30.000 στρέμματα. Τα 1.625 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών δε μπορεί να αποδειχτούν σε αυτή τη βάση άχρηστα από μόνα τους, αν δεν συνοδεύονται και με άλλα δασοκομικά και διαχειριστικά μέτρα και φυσικά την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων και την εξασφάλιση υποδομών, αφού είναι γνωστό πως η φωτιά μπορεί να ξεπεράσει και μια αντιπυρική ζώνη ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες κάθε πυρκαγιάς. Επί πλέον, τα 10.719 χιλιόμετρα δασικών δρόμων είναι ελάχιστα. Τα μέτρα αυτά θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου