Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Για έναν «μακρύ πόλεμο φθοράς» προετοιμάζεται η Δύση


 Ενώ η Ρωσία πιέζει με τον κίνδυνο επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης

Για έναν «μακρύ πόλεμο φθοράς» που «κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα τελειώσει» προετοιμάζεται η Δύση, καθώς κλιμακώνεται καθημερινά σε διάφορα μέτωπα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρύ ταξίδι. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει πολύ (...) κανείς δεν μπορεί να πει πόσο καιρό, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο capital.gr.

«Αυτός είναι πλέον όλο και περισσότερο ένας πόλεμος φθοράς», υπογράμμισε, αναφερόμενος στις συνέπειες των κυρώσεων, στον ενεργειακό πόλεμο, στη στρατιωτική φθορά. Κάλεσε δε τους «συμμάχους» να παρέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στήριξη στην Ουκρανία και να ανεφοδιάζονται...

Περιγράφοντας τον ρόλο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε πως στόχος είναι να παρέχεται στήριξη, αλλά το ΝΑΤΟ να αποφύγει την άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα, υπερασπίστηκε δηλαδή την αντιπαράθεση μέσω «αντιπροσώπων»: Από τους εξοπλισμούς της σοβιετικής εποχής, «τώρα παρέχουμε όλο και περισσότερο από τον τυποποιημένο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Και, φυσικά, υπάρχει επίσης μεγαλύτερη ανάγκη για εκπαίδευση σε αυτόν τον νέο σύγχρονο εξοπλισμό, και παροτρύνω τους συμμάχους να συνεχίσουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους», ανέφερε, ενώ ισχυρίστηκε ότι για «να αποτρέψουμε την κλιμάκωση», «υποστηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά όχι με το να εμπλεκόμαστε άμεσα στη σύγκρουση στέλνοντας στρατεύματα του ΝΑΤΟ».

Την ίδια ώρα, εκφράζοντας τη «δυσαρέσκεια» του Κιέβου, σε μια τοποθέτηση που «σπρώχνει» και για την προοπτική μιας άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δεν κάνει «απολύτως τίποτα» ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας (την ώρα που ενισχύεται συνεχώς και πολύμορφα η πολεμική εμπλοκή...), ενώ σε αυτήν τη φάση επέλεξε να «χαιρετίσει» τις «επαναστατικές αποφάσεις» της ΕΕ.

Σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας, ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς μιλώντας στο Νταβός είπε πως ο Πούτιν «θα διαπραγματευτεί για ειρήνη μόνο όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να σπάσει την άμυνα της Ουκρανίας». Ωστόσο, έθεσε ένα όριο στην εμπλοκή στη σύγκρουση με τη Ρωσία, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα που να μετατρέπει το ΝΑΤΟ σε εμπόλεμο μέρος». Ο ίδιος βέβαια πριν κάμποσες βδομάδες είχε παραδεχτεί ότι καθώς βαθαίνει η ΝΑΤΟική εμπλοκή, δεν υπάρχουν ξεκάθαρα όρια για το πότε η λυκοσυμμαχία θα θεωρηθεί εμπόλεμο μέρος.

Ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι στον πόλεμο δεν διακυβεύεται μόνο η μοίρα της Ουκρανίας, αλλά και η διεθνής τάξη. «Γι' αυτό ο στόχος μας είναι πολύ ξεκάθαρος: Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο. Και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα κερδίσει!».

Ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα ικανά να πλήξουν το ρωσικό έδαφος θα συνιστούσε ένα «σοβαρό βήμα προς μια απαράδεκτη κλιμάκωση», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, ελπίζοντας πως «οι λογικοί άνθρωποι στη Δύση» θα το κατανοήσουν αυτό και προσθέτοντας: «Υπάρχουν ακόμα κάποιοι λογικοί εκεί».

Γεμίζει στρατεύματα η Ανατολική Ευρώπη

Στο μεταξύ η Ανατολική Ευρώπη μετατρέπεται σε «πυριτιδαποθήκη». Οπως υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ, η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, έχει αυξηθεί σημαντικά από τη ρωσική εισβολή και μετά: «Τώρα είναι 40.000 στρατιώτες και η άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ υποστηρίζεται από σημαντική ναυτική και αεροπορική δύναμη, εκατοντάδες αεροπλάνα και πλοία που υποστηρίζουν τις χερσαίες δυνάμεις».

Από την πλευρά της και η Λευκορωσία προχωρά στη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής διοίκησης στο νότιο τμήμα της χώρας, που συνορεύει με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Πρόεδρός της Αλ. Λουκασένκο.

Η Λευκορωσία σχεδιάζει να αναπτύξει μονάδες ειδικών δυνάμεων σε τρεις περιοχές κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία, ενώ ο Λουκασένκο εξήρε τη συμβολή των ρωσικής κατασκευής πυραύλων στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας του. Την προηγούμενη βδομάδα ο Λουκασένκο είχε ανακοινώσει την αγορά από τη Ρωσία αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 και πυραύλων «Iskander».

Παζάρια και διεργασίες για την «έκβαση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης

Την αντίδραση της Ουκρανίας προκάλεσε η τοποθέτηση του «βετεράνου» Αμερικανού ΥΠΕΞ Χ. Κίσινγκερ, ο οποίος εδώ και χρόνια είναι από τους «θιασώτες» της λεγόμενης «φινλανδοποίησης» της Ουκρανίας.

Μιλώντας στο Νταβός, ο Κίσινγκερ υποστήριξε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος και προειδοποίησε ότι μια ταπεινωτική ήττα για τη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση.

Υποστήριξε πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες, προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο status quo ante», δηλαδή ότι η Κριμαία είναι στη Ρωσία και τα ανατολικά εδάφη ελέγχονται από τη Ρωσία ανεπίσημα.

«Η συνέχιση του πολέμου πέρα από αυτό το σημείο δεν θα αφορά την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι παραλλήλισε τις απόψεις του Κίσινγκερ με τον «κατευνασμό» της ναζιστικής Γερμανίας στο Μόναχο το 1938.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα σχόλια του Κίσινγκερ απηχούν ένα κύριο άρθρο των «New York Times» την περασμένη βδομάδα, το οποίο υποστήριζε πως η Ουκρανία θα έπρεπε να δεχτεί ότι πρέπει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Με φόντο τις δηλώσεις Κίσινγκερ, η Μόσχα αναμένει από το Κίεβο να εκπληρώσει τους όρους της, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει συναίσθηση της κατάστασης προκειμένου να πραγματοποιηθούν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στο μεταξύ οι ΗΠA κατήγγειλαν την απόφαση της Ρωσίας να διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων για τους κατοίκους της νότιας Ουκρανίας. Το σχέδιο αυτό είναι «μια τακτική της Ρωσίας για να υποτάξει τον ουκρανικό λαό, για να επιβάλει τη βούλησή της με τη βία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ρωσία έχει ήδη παραδώσει από το 2019 εκατοντάδες χιλιάδες διαβατήρια σε φιλορώσους κατοίκους του Ντονμπάς, στην Κριμαία, στις αποσχισθείσες από τη Γεωργία περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας και στην Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

Την ίδια ώρα, με φόντο τη συζήτηση στον ευρωατλαντικό άξονα για την «αντοχή» που πρέπει να επιδείξει η Δύση απέναντι στις οικονομικές και ενεργειακές συνέπειες του πολέμου και των κυρώσεων, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζ. Σόρος αναφέρει σε επιστολή του προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ντράγκι ότι η διαπραγματευτική θέση του Ρώσου Προέδρου «δεν είναι τόσο ισχυρή όσο προσποιείται» και η Ευρώπη έχει δύναμη εναντίον του.

Ο Πούτιν «εκβίαζε προφανώς την Ευρώπη» απειλώντας να παρακρατήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου. «Αυτό έκανε την περασμένη σεζόν. Αποθήκευε αέριο αντί να προμηθεύει αέριο στην Ευρώπη. Αυτό δημιούργησε έλλειψη, αύξησε τις τιμές και έτσι κέρδισε πολλά χρήματα», σημειώνει ο Σόρος. Πάντως, τονίζει, η ΕΕ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για το Κρεμλίνο και ο Πούτιν χρειάζεται τα έσοδα από το φυσικό αέριο για να στηρίξει την οικονομία του. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει «επείγουσες προετοιμασίες» πριν χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη. «Χωρίς αυτό ο πόνος της ξαφνικής διακοπής δεν θα αντέχεται πολιτικά», είπε.

Πάντως σε χτεσινή τηλεφωνική συνομιλία ο Βλ. Πούτιν δήλωσε στον Μ. Ντράγκι ότι η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει την αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Εντείνεται η αντιπαράθεση και στο μέτωπο της επισιτιστικής κρίσης

Στο μεταξύ οξύνεται καθημερινά η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση και στο μέτωπο της επαπειλούμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του οικονομικού πολέμου.

Ο Ντμ. Πεσκόφ απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ και της ΕΕ ότι η Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, και κατηγόρησε τη Δύση ότι εκείνη προκάλεσε την κατάσταση αυτή, με τις κυρώσεις που επέβαλε στη Μόσχα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε στον Ιταλό πρωθυπουργό ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης, με την προϋπόθεση ότι η Δύση θα άρει κυρώσεις, ανέφερε το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν είπε ακόμα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο ότι «προσπαθεί να κρατήσει όμηρο τον κόσμο και ουσιαστικά εργαλειοποιεί την πείνα και την έλλειψη τροφίμων μεταξύ των φτωχότερων ανθρώπων αυτού του κόσμου». «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Ο Πούτιν πρέπει να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών για την εξαγωγή σιτηρών από τη χώρα», τόνισε.

Η Τουρκία διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία προκειμένου να ανοίξει ένας διάδρομος μέσω του Βοσπόρου για εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Α. Ρουντένκο είχε δηλώσει προχτές πως η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει έναν διάδρομο για σκάφη τα οποία μεταφέρουν τρόφιμα, σε αντάλλαγμα για την άρση μερικών από τις δυτικές κυρώσεις. Επίσης, πως η περιοχή πρέπει να αποναρκοθετηθεί.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε ένα είδος εποπτείας αυτών των εξαγωγών από την Οδησσό μέσω της Μαύρης Θάλασσας, διότι η Τουρκία είναι παραδοσιακά πολύ ισχυρή στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, ο οποίος τον περασμένο μήνα επισκέφτηκε τη Μόσχα και το Κίεβο, είναι σε επαφή με τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, προσπαθώντας να μεσολαβήσει γι' αυτό που αποκαλεί μια «συμφωνία πακέτο» έτσι ώστε να ξαναρχίσουν τόσο οι ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων όσο και οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Κοντά στον πλήρη έλεγχο του Λουγκάνσκ οι ρωσικές δυνάμεις

Στο πεδίο, σφοδρές μάχες διεξάγονται στο Ντονμπάς και ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ. Ο βομβαρδισμός της πόλης Σεβεροντόνετσκ, που είναι το κλειδί για τον έλεγχο της περιφέρειας, έχει αυξηθεί «εκθετικά».

Η Ρωσία έχει στείλει χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή και διεξάγει επίθεση από τρεις πλευρές, σε μια απόπειρα να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις που κρατούν το Σεβεροντονέτσκ και τη δίδυμη πόλη Λισιτσάνσκ. Η πτώση των πόλεων αυτών θα σήμαινε ότι ολόκληρη η επαρχία του Λουγκάνσκ βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

«Ο εχθρός υπερέχει σαφώς ως προς τον εξοπλισμό και τον αριθμό των στρατιωτών», παραδέχτηκε προχτές το βράδυ ο Ουκρανός Πρόεδρος, ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις άντεξαν στην «εξαιρετικά βίαιη επίθεση».

Σε εξέλιξη ήταν και η πολιορκία της στρατηγικής σημασίας πόλης Λιμάν στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν χτες το βράδυ ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο της πόλης. Το Λιμάν είναι ένας σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος και αν οι Ρώσοι καταφέρουν να τον ελέγξουν, η κοντινή πόλη Σλαβιάνσκ γίνεται πιο ευάλωτη και τα ουκρανικά στρατεύματα στα νοτιοανατολικά της πόλης κινδυνεύουν περισσότερο με περικύκλωση.

Σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ έχουν συλληφθεί περίπου 8.000 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Λουγκάνσκ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου