Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, που θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 1972, είναι αφιερωμένη στην «ευαισθητοποίηση για την προστασία» του. Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα για το περιβάλλον από κράτη, κυβερνήσεις, επιχειρηματικούς ομίλους και διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποκρισίας όλων αυτών που έχουν την πρώτη και κύρια ευθύνη για την καταστροφή του. Το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Μέρας είναι «Μόνο Μια Γη», θέλοντας να υποδηλώσει ότι σε περίπτωση καταστροφής του πλανήτη, δεν υπάρχει εναλλακτική.
Μόνο που είναι πρόκληση οι υπαίτιοι για το έγκλημα να παριστάνουν τους σωτήρες της Γης και του περιβάλλοντος. Το καπιταλιστικό κέρδος είναι ο «νούμερο 1» κίνδυνος, όπως αποδεικνύουν και οι εκατοντάδες νόμοι των κυβερνήσεων, με τους οποίους, στο όνομα της επιχειρηματικής αξιοποίησης, αφαιρούν και τις τελευταίες δικλίδες προστασίας του περιβάλλοντος, ενθαρρύνουν και διευρύνουν τις «πράσινες» μπίζνες στα δάση, στις θάλασσες και στα βουνά, νομιμοποιούν αυθαιρεσίες, μετατρέποντάς τες σε επενδυτικές «ευκαιρίες» και πηγή εισπράξεων για τα κρατικά ταμεία.
Αυτό κάνουν και στη χώρα μας όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα. Ενδεικτικά και μόνο:
- Στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», προωθούν την καύση των απορριμμάτων και του RDF, οδηγώντας σε δηλητηριασμό του αέρα της ατμόσφαιρας που εισπνέουν εκατομμύρια συνάνθρωποί μας.
- Με τους επενδυτικούς και άλλους νόμους, παραδίδουν παραλίες και δάση υψηλής αισθητικής αξίας στις ορέξεις κατασκευαστικών και τουριστικών ομίλων. Δίνουν κίνητρα για επενδύσεις ακόμα και σε περιοχές NATURA!
- Με τον κλιματικό νόμο θεσπίζουν κι άλλα βάρη για τον λαό, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο.
- Λόγω της συνειδητής ανυπαρξίας ουσιαστικών ελέγχων και ρυθμίσεων της βιομηχανικής ρύπανσης, η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου καταστρέφει ολόκληρες περιοχές, όπως τον Ασωπό, τον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη, το Πέραμα, το Θριάσιο.
Η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, που αποτελεί πηγή κέρδους για το κεφάλαιο, είτε με την καταστροφή είτε με την εκμετάλλευσή του, είναι η βαθύτερη αιτία για την υποβάθμισή του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα της ζωής του λαού, την υγεία, την περιουσία του, την ίδια τη ζωή του. Πόσο μάλλον που ακόμα και η στοιχειώδης προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές, που εντείνονται στο φόντο των μεταβολών στο κλίμα και της παλαιότητας των υποδομών, αντιμετωπίζεται με τη λογική του «κόστους - οφέλους», εκθέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τον λαό.
Στο σημερινό αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, πέρα από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει δύο άρθρα με ειδικότερες πτυχές γύρω από το περιβάλλον. Δημοσιεύει επίσης το ρεπορτάζ από πρωτοβουλίες που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη Στερεά Ελλάδα για την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, σε μια πολύπαθη περιοχή σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, στο όνομα του κέρδους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου