ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο απυρόβλητο το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ που βυθίζει τα λαϊκά νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια και την τεράστια ακρίβεια
Καθώς πληθαίνουν τα σημάδια και οι εκτιμήσεις για μια επικείμενη νέα οικονομική κρίση σε κομβικές χώρες της Ευρωζώνης - πρώτα απ' όλα στην ίδια τη Γερμανία - και η όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας «απογειώνει» παραπέρα τις τιμές της Ενέργειας, εντείνονται προβληματισμοί, αντιθέσεις και αντίστοιχες διεργασίες σε κυβερνήσεις και αστικά επιτελεία για τη στήριξη των μονοπωλίων τους, καθώς και τη διασφάλιση της λεγόμενης «κοινωνικής συνοχής», σε συνθήκες παραπέρα μεγάλης αύξησης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.
Σε ένα
τέτοιο φόντο, η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που
είχε προαναγγείλει η τσεχική προεδρία, «για να συζητηθούν συγκεκριμένα έκτακτα
μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κατάστασης», ορίστηκε για τις 9
Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε χτες ο Τσέχος υπουργός
Βιομηχανίας Γ. Σικέλα. Κάνοντας λόγο για ανάγκη μιας «πανευρωπαϊκής
λύσης» σε ένα «πραγματικά πανευρωπαϊκό πρόβλημα», ο Σικέλα ανέφερε ότι η
σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού
αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ή άλλες
παρεμβάσεις, για να αποτραπούν «δυσλειτουργίες» στην αγορά.
Προαναγγελία «επείγουσας παρέμβασης» από την Κομισιόν
Η δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας χτες σε φόρουμ στη Σλοβενία, ανέφερε ότι η Επιτροπή ετοιμάζει «μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνοντας ότι «οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτουν τώρα τους περιορισμούς του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτός αναπτύχθηκε για διαφορετικές συνθήκες». Πηγές ανέφεραν ότι είναι πιθανόν η Κομισιόν να παρουσιάσει ένα σχετικό σχέδιο εντός της βδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» στο ευρωενωσιακό πλαίσιο στοχεύουν στην προσαρμογή του στις σημερινές ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και δεν αλλάζουν ούτε στο ελάχιστο τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Κ. Νεχάμερ κάλεσε χτες την ΕΕ «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου», ώστε να μειωθεί, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό «το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη» της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας.
Το Βέλγιο, επίσης, σύμφωνα με σημείωμα που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ανώτατων ορίων τιμών στους κόμβους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, καθώς και την αναστολή των διαπραγματεύσεων σε περίπτωση «παράλογης συμπεριφοράς στην αγορά».
Ο δε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρ. Λίντνερ, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι απαιτείται ταχεία δράση, διαφορετικά «ο πληθωρισμός θα οδηγείται όλο και περισσότερο από μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας», προσθέτοντας ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναθεωρηθεί έτσι ώστε οι τιμές να μην είναι πλέον συνδεδεμένες με το ολοένα και ακριβότερο φυσικό αέριο, δημιουργώντας κέρδη δισ. ευρώ για τους διαχειριστές αιολικών, ηλιακών και ανθρακικών εγκαταστάσεων, «σε βάρος των καταναλωτών», όπως ανέφερε.
Πέρα από τις υπαρκτές αντιθέσεις μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου, η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού δεν αντικατοπτρίζει βέβαια κανέναν «πόνο» για τη λαϊκή κατανάλωση, αλλά τις «ανησυχίες» του Βερολίνου για τα συνολικότερα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων, με φόντο προειδοποιήσεις όπως αυτή του S. Dullien, διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών IMK, ο οποίος ανέφερε ότι «η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα γιγαντιαίο μακροοικονομικό σοκ», υπολογίζοντας το πρόσθετο ενεργειακό κόστος για το 2023 στα 200 δισ. ευρώ ή περίπου 5% του ΑΕΠ.
Χτες ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρ. Χάμπεκ δήλωσε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας γεμίζουν «γρηγορότερα από το αναμενόμενο», παρά τις δραστικές μειώσεις στις ρωσικές παραδόσεις. Εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε ότι ο στόχος του 85% έως τον Οκτώβρη θα έχει πιθανότατα επιτευχθεί στις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ έως την 1η Νοέμβρη η πληρότητα θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 95%. Σε κάθε περίπτωση, το Βερολίνο παραδέχεται ότι ακόμα και με 100% πληρότητα των δεξαμενών η Γερμανία έχει επάρκεια για περίπου 2,5 χειμερινούς μήνες. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η «Gazprom» ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη λειτουργία του αγωγού «Nord Stream 1» για συντήρηση από αύριο Τετάρτη έως την Παρασκευή.
Νέα μέτρα στήριξης των μονοπωλίων και συνέχεια στις «πράσινες» μπίζνες
Η «ενεργειακή κρίση» θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του διήμερου υπουργικού συμβουλίου της γερμανικής κυβέρνησης που ξεκινά σήμερα. Στη σημερινή συνεδρίαση μάλιστα θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, με φόντο την προσέγγιση των δύο χωρών σε ενεργειακά θέματα.
Η Μαδρίτη προωθεί εδώ και χρόνια - και ακόμα περισσότερο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία - την κατασκευή του αγωγού «Midcat», που θα συνδέει μέσω των Πυρηναίων τη βορειοανατολική Ισπανία με τη Γαλλία και την κεντρική Ευρώπη. Το έργο ξεκίνησε το 2013, αλλά εγκαταλείφθηκε το 2019, καθώς δεν βρέθηκε κάποια συμφωνία για τη χρηματοδότησή του και η Γαλλία δεν το στήριζε. Ο Σολτς τάχθηκε υπέρ της κατασκευής του «Midcat» στις 11 Αυγούστου. Αυτήν τη βδομάδα ο Σάντσεθ αναφέρθηκε και σε ένα «σχέδιο Β», δηλαδή στην κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με την Ιταλία, εάν η Μαδρίτη δεν καταλήξει σε συμφωνία με το Παρίσι.
Παράλληλα, μαζί με τα χαράτσια σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών και τις περικοπές στη θέρμανση, συνεχίζεται απαρέγκλιτα η πολιτική στήριξης των μονοπωλίων. Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός «Uniper» γνωστοποίησε χτες ότι έχει ζητήσει διεύρυνση της κρατικής γραμμής πιστωτικής «διευκόλυνσης» κατά επιπλέον 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύει τη ρευστότητά του που έχει πιεστεί λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου. Η «Uniper» πρόσθεσε ότι έχει ήδη αξιοποιήσει πλήρως την πιστωτική «διευκόλυνση» ύψους 9 δισ. ευρώ που της έχει χορηγήσει η κρατική KfW, λαμβάνοντας επιπλέον 2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η «Uniper» έχει συνάψει τον προηγούμενο μήνα με το γερμανικό κράτος συμφωνία «διάσωσης» ύψους 15 δισ. ευρώ.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνει την προθεσμία του πακέτου ενισχύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ για τις «ενεργοβόρες» επιχειρήσεις, οριστικοποιώντας παραμέτρους του προγράμματος. Οι εταιρείες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιδοτήσεις ύψους έως 50 εκατ. ευρώ για το αυξημένο κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Την ίδια ώρα, «τρέχουν» και οι μπίζνες της «πράσινης» ανάπτυξης. Ρεπορτάζ του δικτύου «Bloomberg» αναφέρει ότι Γερμανία και Δανία προχωρούν στην κατασκευή ενός υπεράκτιου κόμβου αιολικής ενέργειας στη Βαλτική, έργο ύψους 9 δισ. ευρώ. Το λεγόμενο ενεργειακό νησί Bornhold θα συνδέει διάφορα αιολικά πάρκα και θα διανέμει την Ενέργεια που παράγουν μεταξύ των δύο χωρών. Το έργο θα παράγει περισσότερα από 3 γιγαβάτ, αφού ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2030. Την κατασκευή και την εκμετάλλευση του έργου θα έχουν ο γερμανικός πάροχος δικτύου «50Hartz» και η αντίστοιχη δανική εταιρεία «Energinet».
Στο μεταξύ,
λίγες μέρες μετά τη συμφωνία της Ουγγαρίας για την επέκταση του
πυρηνικού εργοστασίου στην πόλη Πακς, με κατασκευή δύο αντιδραστήρων από το ρωσικό
μονοπώλιο «Rosatom», ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Π. Σγιάρτο - σε μία ακόμα
διαφοροποίηση με τις Βρυξέλλες - ανακοίνωσε χτες ότι η Βουδαπέστη θα συνεχίσει
συνομιλίες με τη Μόσχα για την παροχή επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου και
αναμένει ότι θα καταλήξει σε σχετική συμφωνία με τον ρωσικό ενεργειακό
κολοσσό «Gazprom» για την αύξηση των ροών από τον Σεπτέμβρη.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο φάσμα του ολικού μπλακάουτ εκατομμύρια νοικοκυριά
Με το φάσμα του ολικού μπλακάουτ να απλώνεται πάνω από εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες και τους φτωχούς αγρότες να έχουν ήδη πάρει μια πρώτη γεύση από τον νέο τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων μέσω των λογαριασμών που λαμβάνουν καθημερινά, εντείνεται ο εφιάλτης της ενεργειακής φτώχειας, με τους ίδιους τους μηχανισμούς να προετοιμάζουν το έδαφος ενόψει του χειμώνα.
Χτες, Δευτέρα 29 Αυγούστου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στο εξωπραγματικό 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα με αύξηση κατά 54,84% μέσα σε μια μέρα (την Κυριακή ήταν στα 450,30 ευρώ). Για σήμερα Τρίτη 30 Αυγούστου, οι τιμές έχουν διαμορφωθεί στα 671,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Την ώρα λοιπόν που ο λαός ζει τις επιπτώσεις της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, με τις συνεχείς αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια Ενέργειας, καθώς και επιβολή «εξοικονομήσεων» - περικοπών στην κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών στη θέρμανση, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ταβάνι στις λαϊκές διεκδικήσεις για άμεσα μέτρα ανακούφισης, προτάσσοντας τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων.
Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση χτες των δημοσιογράφων, ισχυριζόμενος από τη μια ότι η κυβέρνηση «έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ (ως ποσοστό του ΑΕΠ της) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια», χρήματα που όχι μόνο δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω», αλλά αφήνουν άθικτες και ταΐζουν όλες τις αιτίες της ενεργειακής φτώχειας, επιδοτώντας έμμεσα τους ομίλους με τα λεφτά των εργαζομένων, έσπευδε από την άλλη να διαβεβαιώσει τα μονοπώλια ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι αναγνωρίζει τη σημασία της δημοσιονομικής αξιοπιστίας. Αλλωστε, εξακολουθεί να παραμένει βασικός μας στόχος η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα το 2023. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν είμαστε και δεν θα επιτρέψουμε να βρεθούμε ποτέ ξανά μπροστά σε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό», τόνιζε, επιχειρώντας να βάλει φρένο στα αιτήματα του λαού και των εργαζομένων.
Παρέπεμπε, δε, αόριστα σε σχετικές «ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα» και θα γίνουν από τον πρωθυπουργό με την ομιλία του στη ΔΕΘ στις 10/9, ενώ έστελνε εκ νέου μήνυμα στο κεφάλαιο πως αυτά θα είναι «χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας», «ψαλιδίζοντας» και τις όποιες προσδοκίες προσπαθεί να καλλιεργήσει στον λαό στα «μέτρα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Εκεί δηλαδή που πρέπει να στοχεύσει και η λαϊκή πάλη και διεκδίκηση για: Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
Για άμεση αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων - λιγνίτη κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων, προς όφελος του λαού, για τις δικές του ανάγκες, όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων, για να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου