Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Ποιοι «πέφτουν από τα σύννεφα» για τις υποκλοπές;


Οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές ιδιωτικών τηλεφωνικών συνομιλιών είναι, χωρίς αμφιβολία, εξαιρετικά σοβαρές.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός οφείλουν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις και να πάψουν να κρύβονται πίσω από τις «θυσίες» της κάθε «Ιφιγένειας», τις αστειότητες του τύπου «δεν ήξερα, δεν άκουσα» και τα υποκριτικά περί «ασυγχώρητου λάθους» που διαρρέονται.

Και αυτό γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με «κακούς χειρισμούς» και «λάθη», όπως λέει η κυβέρνηση, ούτε με κάτι το «πρωτοφανές», όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Έχουμε να κάνουμε μονάχα με την «κορυφή του παγόβουνου» της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά και η οποία περιγράφεται από την πλήρη ασυδοσία των διάφορων κέντρων, μηχανισμών και υπηρεσιών, επίσημων και ανεπίσημων, εγχώριων και ξένων, «στο πιάτο» των οποίων βρίσκονται οι ιδιωτικές συνομιλίες και τα προσωπικά δεδομένα του καθενός και της καθεμιάς.

Η ελληνική νομοθεσία, έχοντας ενσωματώσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προβλέπει μαζικές άρσεις του απορρήτου της επικοινωνίας στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας». Πρόκειται για μια αστική νομική έννοια - «ομπρέλα», που μπορεί να χωρέσει κυριολεκτικά τα πάντα, πόσο μάλλον τις θέσεις και τη δράση, που η αστική τάξη θεωρεί πραγματικά επικίνδυνες για την εξουσία της.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), «η άρση του συνταγματικώς προστατευόμενου δικαιώματος στην απόρρητη, ελεύθερη ανταπόκριση είναι νοητή μόνο υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα, στο άρθρο 19 και εξειδικεύει ο σχετικός εκτελεστικός νόμος (ν. 2225/1994, ΦΕΚ 121Α/20.07.1994)».

Με άλλα λόγια, οι «νόμιμες παρακολουθήσεις» για τις οποίες μιλάει η κυβέρνηση, βασίζονται σε νόμο που υπάρχει από το 1994, δηλαδή εδώ και 28 χρόνια και συνεχίζει να υπάρχει με όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τότε μέχρι σήμερα.

Καμία δεν τον «έθιξε», αντίθετα όσες παρεμβάσεις έγιναν ήταν στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης «απλοποίησης» των σχετικών διαδικασιών, με κατάργηση «περιττών» και «χρονοβόρων» προϋποθέσεων, που αποτελούσαν, δήθεν, «δικλείδες ασφαλείας».

Πρακτικά, μια άρση του απορρήτου για «λόγους εθνικής ασφαλείας» μπορεί να γίνει χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολόγηση, με μια απλή εισαγγελική διάταξη που αποστέλλεται στην ΑΔΑΕ και η οποία δεν χρειάζεται να αναφέρει καν το όνομα του στόχου, παρά μόνο τον αριθμό της τηλεφωνικής σύνδεσης.

Στο γράφημα που επεξεργάστηκε το 902.gr και το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία των ετήσιων εκθέσεων πεπραγμένων της ΑΔΑΕ, φαίνεται η διαχρονική τάση αλματώδους αύξησης που παρουσιάζει ο αριθμός τέτοιων εισαγγελικών διατάξεων.

Ενδεικτικά:

  • το 2010, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, παρατηρείται αύξηση κατά 115,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 
  • το 2018, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρείται αύξηση 54,7% σε σχέση με το 2017 και 
  • το 2020, με κυβέρνηση ΝΔ καταγράφεται νέα μεγάλη αύξηση 17,7% σε σχέση με το 2019.

Σαν αποτέλεσμα, το 2020 φτάσαμε να έχουμε κατά μέσο όρο 38 τέτοιες εισαγγελικές διατάξεις την ημέρα! Κανονική «υπόθεση ρουτίνας» δηλαδή...

Σημειωτέον ότι οι αριθμοί αφορούν στο πλήθος των εισαγγελικών διατάξεων και όχι των ατόμων για τα οποία διατάσσεται η άρση του απορρήτου. Κι αυτό γιατί στο πλαίσιο κάθε διάταξης μπορεί να περιλαμβάνεται πάνω από ένας τηλεφωνικός αριθμός.

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των προσώπων, το απόρρητο των οποίων αίρεται είναι υπερπολλαπλάσιος και απροσδιόριστος, αφού μία άρση μπορεί να αφορά ακόμα και ολόκληρες περιοχές.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, μάλιστα, δεν θα μάθουν ποτέ ότι υπήρξαν στόχοι υποκλοπών και μάλιστα αυτό πλέον γίνεται «κανονικά και με τον νόμο», αφού με τροπολογία που έφερε τον Μάρτιο του 2021 η κυβέρνηση της ΝΔ, καταργήθηκε η υποχρέωση ενημέρωσης του «στόχου» μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εφόσον η άρση απορρήτου είχε γίνει με την επίκληση λόγων «εθνικής ασφαλείας».

Τραγική ειρωνεία: τη συγκεκριμένη τροπολογία υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου φέρεται να έπεσε και θύμα της…

Τα παραπάνω, βέβαια, περνούν «στα ψιλά» της προσχηματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα, η οποία, όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στη μεταφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού το καλοκαίρι του 2019, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εντοπίζει τη λύση σε μία ακόμα «διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή» που θα έχει την ευθύνη…

ΥΓ1: Οι διάφοροι «έκπληκτοι» καλό θα ήταν να εξηγήσουν γιατί έχουν «θάψει» εδώ και 6 χρόνια -είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση- τις συνεχείς καταγγελίες του ΚΚΕ για περιστατικά συνακροάσεων στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του.

ΥΓ2: Αν τα παραπάνω συμβαίνουν νόμιμα, μπορεί κανείς να βάλει με το μυαλό του τι «πανηγύρι» γίνεται παρασκηνιακά, σε συνθήκες, μάλιστα, ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή και μετατροπής της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, στο έδαφος της οποίας «σουλατσάρουν» κάθε μέρα στρατεύματα και εξοπλισμοί, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

ΥΓ3: Το «φακέλωμα» σήμερα περιλαμβάνει πολλές περισσότερες και πιο σύγχρονες μεθόδους από την παρακολούθηση μιας τηλεφωνικής συνομιλίας και επεκτείνεται σε όλο το φάσμα αυτού που ονομάζεται «προσωπικά δεδομένα». Ο σχετικός νόμος για την «προστασία» των προσωπικών δεδομένων, που επίσης αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα των εξαιρέσεων με την απλή επίκληση «λόγων εθνικής ασφαλείας»ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2019 από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Μέρα25.

ΥΓ4: Πριν τοποθετηθεί με τόση σιγουριά ο ΣΥΡΙΖΑ για το ότι «σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα» τέτοια περιστατικά θα οδηγούσαν σε άμεση παραίτηση της κυβέρνησης, ας ρωτήσει το «προοδευτικό» πρότυπό του, την κυβέρνηση της Ισπανίας, όπου μόλις τον περασμένο Μάιο αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση 65 πολιτικών, ακαδημαϊκών και άλλων ατόμων που συνδέονται με το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, με το ισραηλινό λογισμικό Pegasus.

11 σχόλια:

  1. ...και θα συμπλήρωνα, πηγαίνοντας παρακάτω, στο διαφωτιστικότατο σχόλιο του 902:
    Εδώ ο κόσμος καίγεται, λογαριασμοί ενέργειας, βενζίνες, πληθωρισμός, νοίκια στα ύψη, πανδημίες, φωτιές, πλημμύρες, ένα Περιβάλλον, που όλο και πιο αβίωτο γίνεται, και στο καπάκι η Γενική Κρίση να μας φέρνει ξανά ένα γενικευμένο πόλεμο σαν ..."λύση"...
    ....και το "&&&&&" χτενίζεται!
    Ολοι αυτοί, που προετοιμάζουν το επόμενο δικομματικό η, ξέρω-γώ, τρικομματικό σχήμα "κυβέρνησης", τσιρίζουν ενορχηστρωμένα για κάτι, που ξέρουν ότι γίνεται εδώ και τουλάχιστον 80 χρόνια, από την Κατοχή και μετά, έχει βγεί δεκάδες φορές στον αέρα, αλλά παριστάνουν τους ..."έκπληκτους-αγανακτισμένους" για ...αναπάντεχη(;!) "παραβίαση της Δημοκρατίας" και άλλες βαρύγδουπες μπούρδες.
    Την ώρα, που ξεβρακώνονται ότι το έχουν ψηφίσει/θωρακίσει και νομοθετικά, επεκτείνοντας το και σε όλα τα σύγχρονα δίκτυα. Πριν από μόλις τρία (3!) χρόνια, από κοινού και αδελφωμένοι οι σημερινοί φωνακλάδες "ασυμβίβαστοι αντίπαλοι". "Ποιός θα θυμηθεί τώρα", σου λέει...
    Μανούβρες για να απασχολείται η προσοχή του πόπολου μακρυά από τα φλέγοντα.
    Και, στην ανάγκη, θυσιάζουμε και το "ανέμελο-ά(χ)ριστο", για να μην απειληθεί το σύστημα, σπρώχνοντας και το καινούργιο μας πουλέν, μιας και το προηγούμενο της ΠΦΑ είναι ψιλοκαμμένο και χρειάζεται επικουρική ανακαίνιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H εισαγγελέας επόπτρια της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου ήταν η εισαγγελέας της έδρας στην δίκη του noor1, με το πέρας της δίκης, εντελώς τυχαία, ανέλαβε την ΕΥΠ.
    Βάσει νόμου, πέρα από την ηγεσία της κυβέρνησης και τον πρώην πλέον αρχηγό της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, κομβικό πρόσωπο στην ιστορία είναι και η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου
    Ο νόμος 3649/2008 για τη λειτουργία της ΕΥΠ, η οποία επί κυβέρνησης ΝΔ έχει υπαχθεί στον πρωθυπουργό προβλέπει το εξής: «Η υπηρεσία μπορεί να συλλέγει πληροφορίες, τηρουμένων και των διατάξεων του ν. 3115/2003, όπως κάθε φορά ισχύει, για ζητήματα εθνικής ασφαλείας με διείσδυση, ύστερα από εντολή του Διοικητή της Ε.Υ.Π. και έγκριση του ασκούντος την εποπτεία εισαγγελέα»
    Επομένως η Βλάχου, είναι ένα από τα κλειδιά της ιστορίας όσον αφορά την απόδοση ευθυνών για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και ίσως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να πρέπει να στρέψει τις έρευνες και προς την υφιστάμενή του (για το τι έχει υπογράψει και τι όχι) αντί να αγωνιά για το πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση.
    Ενώ και ο Οικονόμου αρχικά ισχυρίστηκε πως η παρακολούθηση του έγινε από ιδιώτες ενώ στη συνέχεια, μόλις αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση από την ΕΥΠ ανασκεύασε, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να γνωρίζει διότι αυτό θα ήταν προβληματικό», προσθέτοντας ότι το βάρος της απόφασης και της τεκμηρίωσης την έχει η εισαγγελέας της ΕΥΠ. Δηλαδή η Εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, έχει υπογράψει και εγκρίνει την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη.
    Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες δικαστικές πηγές, η Βλάχου αναμένεται να κληθεί και να καταθέσει στην τριπλή έρευνα, που διενεργείται από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Κώστα Σπυρόπουλο (που διερευνά τα καταγγελλόμενα στη μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη), και τους Αντώνη Ελευθεριάνο και Γιώργο Νούλη, που διερευνούν την παρακολούθηση του κινητού Κουκάκη.
    Μόνο το 2021 η Βλάχου ενέκρινε 15.000 παρακολουθήσεις. Καμία όμως για τη διαλεύκανση των υποθέσεων του Noor1, της δολοφονίας Καραϊβάζ, του σκανδάλου της Novartis, του λαθρεμπορίου όπλων, του Λιγνάδη, του trafficking ανηλίκων, της διαφθοράς στην ΕΛΑΣ, των εμπόρων ναρκωτικών, του ξεπλύματος χρήματος στο Άγιο Όρος, των εμπρησμών της «πράσινης ανάπτυξης».
    Η Βλάχου προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών το 2011 επι Σαμάρα και στη συνέχεια σε εισαγγελέα Εφετών. Το διάστημα αυτό βρίσκεται στην έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει σε εξαιρετικά αργούς ρυθμούς σε δεύτερο βαθμό (από το 2018) την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης που βρέθηκαν στο πλοίο του Βαγγέλα.
    Πριν μετατεθεί στον Πειραιά υπηρετούσε στην Κρήτη, όπου το 2014, σε άλλη υπόθεση ναρκωτικών (την ονομαζόμενη τότε «μαφία των ναρκωτικών»), είχε κρίνει ότι δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση, χαρακτηρίζοντας ελλιπείς τις αστυνομικές έρευνες. «Κλείστηκαν στα γραφεία τους, άκουσαν τις απομαγνητοφωνήσεις και με βάση μόνο αυτές, έφτιαξαν μια δικογραφία με ελλιπή αποδεικτικά στοιχεία» είχε πει μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της.
    15.000 παρακολουθήσεις σε ένα μόλις χρόνο. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί αντίπαλοι, επιχειρηματίες, κτλ. Όλα φαντάζομαι για την ασφάλεια της χώρας.
    Στάθης Θεοχάρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χα, χα!
    Ωστε η "ανεξάρτητη Δικαιοσύνη" είναι διεφθαρμένη και μέσα κει αλωνίζουν τα συμφέροντα, ε;!!!
    Που να το φανταστούμε....
    ....ότι οι αρκούδες χέζουν στο δάσος!
    Αυτά είναι συγκλονιστικά νέα, πράγματι!
    Κι αν μάλιστα παρατηρήσουμε ότι (τώρα...) πρωταγωνιστεί και η "επάρατη" σε αυτό το όργιο, ε, τότε έχουμε και τον μπούσουλα για την ..."εξυγίανση" της "Δικαιοσύνης" και την λύση των προβλημάτων του Λαού.
    "Να φύγει η Δεξιά"!
    Ε;!
    Αυτό θέλεις να μας πεις, "Στάθη Θεοχάρη";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαια ο "Σταθης Θεοχαρης" (μπορει και Στάθης Θεοχαρης) δεν λεει πουθενα "να φυγει η Δεξια". Δεν μπορει σιγουρα κανεις ν' αποκλεισει οτι το υπονοει αλλα αλλου ειναι το ζητημα. Οτι ο "πολυς" σεχταρ βαζει στο η στα στοματα οποιου η οποιων βλεπει στο ταραγμενο μυαλο του σαν αντιπαλο η αντιπαλους ο,τι του "επιβαλλει" κι "υπαγορευει" ο νευρωτικος σεχταρισμος του κι απο κει και περα οποιον παρει ο "διαβολος" του σεχταρισμου. Ο τρελος με την τρελαρα του κι ο σεχταρ με την σεχτα του (και τα φαντασματα του η τους ανεμομυλους του για να μην ξεχναμε και τον Δον Κιχωτη). Με τις υγειες του και καλα κρασια...
      β. μ.

      Διαγραφή
    2. Μια ερώτηση έκανα δτον "Σ. Θ.". Εσύ γιατί μυγιάστηκες και βγάζεις όλην αυτή τη χολή;

      Διαγραφή
  4. ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
    "Ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες περί «λάθους» και «ολισθήματος», να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού.
    Αυτό το θεσμικό πλαίσιο, όχι μόνο δε ρίχνει «άπλετο φως», αλλά είναι αυτό που οδηγεί στο απόλυτο «σκοτάδι» τη δράση των διάφορων κέντρων, μηχανισμών και υπηρεσιών, επίσημων και ανεπίσημων, εγχώριων και ξένων. Είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που, αξιοποιώντας ως «λάστιχο» την έννοια της «εθνικής ασφάλειας», νομιμοποιεί και διευκολύνει πρακτικές παρακολουθήσεων, οδηγώντας στην αλματώδη αύξηση των εισαγγελικών διατάξεων για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Είναι αυτό το πλαίσιο, το οποίο εδώ και χρόνια καταγγέλλει και καταψηφίζει το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
    Δίπλα, λοιπόν, στην ανάγκη διαλεύκανσης της υπόθεσης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και της υπόθεσης των «συνακροάσεων» στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ -όσο αυτό είναι δυνατόν μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που προβλέπονται- προκύπτει μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτή της κατάργησης όλης αυτής της νομοθεσίας, των ευρωενωσιακών οδηγιών και των διακρατικών συμφωνιών που έχει οδηγήσει στον σημερινό «βούρκο».
    Αυτό φυσικά δεν μπορεί να το εγγυηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με προτάσεις περί «εγγυήσεων», «φίλτρων» και «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», ούτε κανένα από τα κόμματα που έχουν συνδιαμορφώσει το σημερινό καθεστώς. Είναι υπόθεση του ίδιου του λαού, με τη δράση του και τις πολιτικές επιλογές του, να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, κόντρα στη «νομιμότητα» της καταστολής, του αυταρχισμού, των παρακολουθήσεων, κόντρα στην ίδια τη δικτατορία του κεφαλαίου.
    "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εν ολίγοις, οι πλασιέδες του Κεφαλαίου, στήνουν από τα πριν και από κοινού το πλαίσιο της σαπίλας, για να αξιοποιούν μετά αυτή τη σαπίλα παραπλανητικά και αποπροσανατολιστικά για το "σόου" των κούφιων αλληλοκαταγγελιών τους, αποκρύβοντας την πραγματική αιτία της, και κυρίως, συσκοτίζοντας τις βαθύτερες αιτίες της κακοδαιμονίας του Λαού.
    Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.
    Και τα συμπτώματα να συσκοτίζουν τις αιτίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου