ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, από την 1η Οκτώβρη, οι επιδοτήσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους θα είναι συνδεδεμένες με το ύψος της κατανάλωσης. Ο μηχανισμός επιχορήγησης λοιπόν των οικιακών, επαγγελματικών και επιχειρηματικών τιμολογίων αλλάζει και εισάγεται ένα καινούργιο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο οι επιδοτήσεις θα καθορίζονται από έναν αλγόριθμο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη και τον παράγοντα της κατανάλωσης Ενέργειας.
Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:
-- Να χορηγείται χαμηλότερο ύψος επιδότησης σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και επιπλέον ενίσχυση σε όσους καταναλωτές πετύχουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης της κατανάλωσης.
-- Να παρέχεται ενίσχυση στους λογαριασμούς, η οποία θα κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή, όσο πιο χαμηλή είναι η κατανάλωση τόσο υψηλότερη θα είναι και η επιδότηση.
-- Η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος να δίνεται μόνο σε όσους πετυχαίνουν τη μείωση της κατανάλωσης κατά συγκεκριμένους στόχους.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εισάγει ουσιαστικά μία άλλη εκδοχή της «ατομικής ευθύνης» και λέει στις λαϊκές οικογένειες: ότι η κυβέρνηση ό,τι έδωσε έδωσε - κι αυτά στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας βέβαια -, τώρα τα λαϊκά νοικοκυριά ας κόψουν τον λαιμό τους. `Η κόβουν από τις ανάγκες τους σε φως, θέρμανση και λειτουργία συσκευών για να γλιτώσουν μερικά ευρώ ή πληρώνουν «τα μαλλιά της κεφαλής τους» στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Πέρα από αυτό, τα σενάρια που μελετώνται για τους επόμενους μήνες περιλαμβάνουν ακόμη περιοδικές διακοπές ρεύματος, αλλά και μείωση του οδοφωτισμού.
Εξάλλου, σήμερα στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, θα εξεταστούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανάμεσα σε άλλα προβλέπουν και επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου. Η πρόταση αυτή φαίνεται πως προκαλεί αρκετές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, αφού το αποτέλεσμα θα είναι να κοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου και στις χώρες όπου μέχρι σήμερα συνεχίζονται κανονικά οι παραδόσεις, μέσω του «Turkish Stream», όπως π.χ. η Ελλάδα.
Παράλληλα, οι υπουργοί Ενέργειας θα εξετάσουν και άλλα μέτρα όπως πλαφόν στις τιμές ηλεκτρισμού που παράγονται από μονάδες εκτός του φυσικού αερίου (ΑΠΕ, πυρηνικά εργοστάσια κ.ά.), μείωση της ζήτησης για ηλεκτρισμό και φυσικά μέτρα χρηματοδοτικής στήριξης των ηλεκτροπαραγωγών που αντιμετωπίζουν... προβλήματα ρευστότητας με νέες κρατικές επιδοτήσεις. Κι εδώ όμως φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από τους ηλεκτροπαραγωγούς των ΑΠΕ που όλο αυτό το διάστημα έχουν δει τεράστια αύξηση κερδών και ήδη έχει ξεκινήσει το «παζάρι» για το ύψος της φορολόγησης και του τρόπου αναδιανομής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου