ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΕΝΑΡΗΣ - ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2022
Στα ύψη ο πληθωρισμός και τα επόμενα χρόνια
Με βάση τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το 11μηνο Ιανουάριος - Νοέμβριος 2022, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 50,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 502 εκατ. ευρώ ή 1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023. Ενα μέρος αυτής της οικονομικής αφαίμαξης αποτελεί τις όποιες επιδοτήσεις της κυβέρνησης για το ρεύμα ή τα διάφορα pass, που και αυτά πλέον από το 2023 θα κοπούν, μιας και η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι στην πρώτη γραμμή πλέον είναι «η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και η δημοσιονομική ισορροπία».
Για τον μήνα Νοέμβριο 2022 τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 454 εκατ. ευρώ ή 10,7% έναντι του στόχου. Το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 152 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 342 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023.
Μέσα σε συνθήκες ακρίβειας και φτώχειας και με την κυβέρνηση να προσπαθεί να «παραμυθιάσει» τον λαό ότι παίρνει μέτρα αντιμετώπισης, στοιχεία από έρευνα της MRB δείχνουν ότι τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κυριολεκτικά.
Συγκεκριμένα, το 90% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις αγορές ακόμα και για βασικά καταναλωτικά προϊόντα, εκ των οποίων το 60,4% δηλώνει πως παρά τον περιορισμό έχει περισσότερα έξοδα, ενώ το 29,5% πως πληρώνει τα ίδια ή λιγότερα. Το 42,2% δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λόγω της ακρίβειας. Ακόμα, το 90,6% δηλώνει ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Οσον αφορά το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού», επιβεβαιώνεται πλέον ότι είναι σκέτος ...καπαμάς, αφού: Το 72,9% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι «καθόλου» ή «όχι και τόσο» αποτελεσματικό σαν μέτρο. Και το 60% δηλώνει ότι ψωνίζει ελάχιστα ή καθόλου από το «καλάθι», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι όσα λέει η κυβέρνηση περί «εξοικονόμησης 1,5 μισθού τον χρόνο» είναι φούμαρα και δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.
Στο μεταξύ, σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά από δύο προηγούμενες διαδοχικές αυξήσεις κατά 0,75%, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαχείρισης του πολύ υψηλού πληθωρισμού.
Ανακοινώνοντας μάλιστα τη χτεσινή αύξηση των επιτοκίων, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προανήγγειλε ότι «αναμένουμε να τα αυξήσουμε περισσότερο, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο του 2%» για τον πληθωρισμό.
Ο «λογαριασμός» βέβαια, με όλα τα «μείγματα» και τα «εργαλεία» της αστικής διαχείρισης, καταλήγει στα λαϊκά νοικοκυριά, που συμπιέζονται ανάμεσα στην τεράστια ακρίβεια, αλλά και στη μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού από τις αυξήσεις των επιτοκίων.
«Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, πολύ υψηλότερος από τον στόχο και αναμένουμε πως έτσι θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, αποτυπώνοντας τη μακρόχρονη διατήρηση της ακρίβειας που εξανεμίζει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα. Προειδοποίησε δε ότι το επίπεδο στο οποίο η αγορά θεωρεί ότι θα κορυφωθούν τα επιτόκια (3%-3,25%), δεν επαρκεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός.
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 8,4% το 2022 και θα παραμείνει πολύ ψηλά, στο 6,3% το 2023 (μόλις τον Σεπτέμβρη η πρόβλεψη της ΕΚΤ για το 2023 ήταν στο 5,5%). Για το 2024 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 3,4% και το 2025 σε 2,3%.
Η Κρ. Λαγκάρντ επισήμανε ακόμα ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συνεχίζει να εξασθενεί, τονίζοντας ότι το ΑΕΠ μπορεί να συρρικνωθεί και το επόμενο τρίμηνο, ενώ προειδοποίησε πως οι «καθοδικοί κίνδυνοι» στην οικονομία της Ευρωζώνης παραμένουν, προσδιορίζοντας ως βασικότερους παράγοντες τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, τις υψηλές τιμές στην Ενέργεια και τα τρόφιμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μόλις κατά 0,5% το 2023, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης τον περασμένο Σεπτέμβρη για ανάπτυξη για 0,9%.
Στη Βρετανία, σε ανάλογη αύξηση κατά 0,50% των επιτοκίων προχώρησε νωρίτερα και η Τράπεζα της Αγγλίας. Πλέον, το βασικό επιτόκιο ανέρχεται στο 3,5%, έπειτα από εννέα αυξήσεις.
Σε ανακοίνωσή της η βρετανική κεντρική τράπεζα αναφέρει πως η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή» και πως υπήρξαν «ενδείξεις πληθωριστικών πιέσεων σε εγχώριες τιμές και μισθούς», που ίσως υποδηλώνουν «μεγαλύτερη επιμονή και ως εκ τούτου να δικαιολογούν μια περαιτέρω δυναμική απάντηση στη νομισματική πολιτική».
Στη Γερμανία, η Κάτω Βουλή υπερψήφισε χτες νομοσχέδιο για το τεράστιο πακέτο 100 δισ. ευρώ για το «φρένο» στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Γύρω από το εν λόγω σχέδιο εκφράζονται έντονες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και «γκρίνιες» στην ΕΕ, για «στρέβλωση του ανταγωνισμού» υπέρ των γερμανικών μονοπωλίων.
Χαρακτηριστικά, για περίπου 25.000 μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι τιμές θα καθοριστούν από τον επόμενο μήνα για το 70% της κατανάλωσης στα 7 σεντ ανά κιλοβατώρα για το φυσικό αέριο και στα 13 σεντ ανά κιλοβατώρα για το ηλεκτρικό ρεύμα.
«Φρένο τιμών» προβλέπεται και για τα νοικοκυριά, σε υψηλότερες τιμές (στα 12 σεντ ανά κιλοβατώρα για το φυσικό αέριο και στα 40 σεντ για το ηλεκτρικό ρεύμα), με τη «λυπητερή» βέβαια να φορτώνεται και πάλι στα λαϊκά νοικοκυριά μέσω της φορολογίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου