Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

«Ο μαουτσετουνγκισμός αποτελεί αντιθεωρία στο μαρξισμό-λενινισμό, οι κουκουέδες δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση μαζί του…»


Δύο από τα πιο κοσμοϊστορικά γεγονότα που όχι απλώς σημάδεψαν αλλά καθόρισαν την μετέπειτα πορεία του παγκόσμιου εργατικού και επαναστατικού κινήματος υπήρξαν το 20
ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) το 1956 και το «Γράμμα με τα 25 σημεία» που απέστειλε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) και ο Μάο Τσετούγκ στο ΚΚΣΕ εκφράζοντας την διαφωνία τους ως προς την «ρεβιζιονιστική στροφή» της ΕΣΣΔ και κάνοντας έκκληση για πρώτη φορά για τη δημιουργία ξεχωριστών κομμάτων.  Η ρήξη των σχέσεων μεταξύ του ΚΚΣΕ και του ΚΚΚ προκάλεσε δριμύτατους ιδεολογικοπολιτικούς κλυδωνισμούς στο εγχώριο και διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, το οποίο είχε ήδη διχαστεί από την  δεξιά οπορτουνιστική πολιτική που εφάρμοζε το ΚΚΣΕ από το 1956 και ύστερα. Αξιοποιώντας το πλαίσιο που είχε δημιουργηθεί εντός του σοσιαλιστικού στρατόπεδού, το ΚΚΚ αποφάσισε να παρέμβει στο εσωτερικό των ΚΚ και να προσεγγίσει δυνάμεις που είχαν εναντιωθεί στον οπορτουνισμό, οδηγώντας έτσι στη διάσπαση του παγκόσμιου κινήματος. Η ΛΔ Κίνας εκμεταλλευόμενη την οπορτουνιστική γραμμή της Μόσχας, επιδίωξε να παρουσιάσει τον εαυτό της ως συνεχιστή και τελευταίου υπερασπιστή των βασικών αρχών και νομοτελειών της μαρξιστικής-λενινιστικής κοσμοθεωρίας, συγκροτώντας έτσι το «γνήσιο μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα» το οποίο ερχόταν σε αντιπαράθεση με τον «Σοβιετικό ρεβιζιονισμό». Το κλίμα εχθρότητας και ανταγωνισμού που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο σοσιαλιστικών κρατών μπορεί να περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά και συνοπτικά από τη δήλωση του Κινέζου πρωθυπουργού Τσου Εν Λάι: «Ένας συνοριακός πόλεμος ανάμεσα στη Κίνα και την ΕΣΣΔ θα ξεσπάσει νωρίτερα απ’ ότι ένας πόλεμος με τις ΗΠΑ» (Μάρτης 1967). Μάλιστα, στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΚ (1-24/04/1969) η πολιτική της ΕΣΣΔ χαρακτηρίστηκε ως «νεοτσαρικός σοβιετικός ρεβιζιονιστικός σοσιαλ-ιμπεριαλισμός» και αγνοώντας πλήρως την βασική αντίθεση καπιταλισμού-σοσιαλισμού διατυπώθηκε η περιβόητη αντιεπιστημονική «θεωρία των τριών κόσμων». Η συγκεκριμένη θεωρία του ΚΚΚ και του μαοϊκού ρεύματος της δεκαετίας του 1960 και 1970 κατηγοριοποιούσε τον κόσμο σε τρεις ομάδες κρατών, ανεξάρτητα από το κοινωνικοπολιτικό τους πλαίσιο. Στη πρώτη ομάδα περιλαμβανόταν οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ που «ηγεμόνευαν» στον κόσμο. Στη δεύτερη ανήκαν  η Ιαπωνία, οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τα σοσιαλιστικά κράτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, ενώ στην τρίτη ομάδα, η Κίνα και οι χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Αυτή η θεωρία δικαιολογούσε την επιλογή της κινεζικής ηγεσίας να εξισώνει τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ και να στηρίζει αντιδραστικές δυνάμεις στην Ασία, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική. Κάθε στήριξη από την ΕΣΣΔ των αντιιμπεριαλισπκών και αντιαποικιοκρατικών λαϊκών κινημάτων θεωρούνταν επιβουλή της εθνικής ανεξαρτησίας από τη «σοσιαλ-ιμπεριαλιστική» ΕΣΣΔ. Με αυτό το κριτήριο υποστηρίχτηκαν από την Κίνα οι ισλαμιστές Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, η ΟΥΝΙΤΑ στην Αγκόλα κ.ά.

Στο εγχώριο κομμουνιστικό κίνημα, ήδη από το 1956 και με τη καθαίρεση του Νίκου Ζαχαριάδη από ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τη 6η Ολομέλεια αρχίζει να δημιουργείται ένα κλίμα αντίδρασης και ανυπακοής στην οπορτουνιστική στροφή του Κόμματος από αρκετά μέλη και στελέχη τόσο στη παρανομία και την εξορία στην Ελλάδα όσο και στη πολιτική προσφυγιά στα σοσιαλιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Το 1963 μια ομάδα κομμουνιστών που υποστήριζαν τις θέσεις της Κίνας, υπό την ηγεσία των Ισαάκ Ιορδανίδη και Γιάννη Χοτζέα, πρώην μέλη του ΚΚΕ, ίδρυσαν τις Ιστορικές Εκδόσεις, που ξεκίνησαν την έκδοση στα ελληνικά έργων του Μάο Τσετούνγκ και ντοκουμέντων του ΚΚ Κίνας. Τον Ιούνη του 1964 αποφασίστηκε η έκδοση του περιοδικού Αναγέννηση, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, μέχρι τον Απρίλη του 1967, ενώ το Σεπτέμβρη του 1964 μία μερίδα πολιτικών προσφύγων διαγραμμένων από το ΚΚΕ συγκροτούν τη Προσωρινή Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ(μ-λ), με πρόεδρο τον Πολύδωρο Δανιηλίδη, πρώην μέλος της ΚΕΕ του ΚΚΕ. Στις 17 Νοεμβρίου 1964 ο Δανιηλίδης διαγράφεται για «αντικομματική δραστηριότητα» με απόφαση του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Ρουμανίας (Αρχείο ΚΚΕ, Έγγραφο 473969, Απόφαση Γραφείου ΚΟ Ρουμανίας ΚΚΕ για τη διαγραφή από μέλος του ΚΚΕ του Πολύδωρου Δανιηλίδη, 17.11.64.). Οι συγκεκριμένες οργανώσεις παρόλο που δημιούργησαν μια βάση στο κίνημα της νεολαίας,  απέκτησαν ελάχιστο έρεισμα στις γραμμές της εργατικής τάξης και σταδιακά περιθωριοποιήθηκαν. Σε θεωρητικό και ιδεολογικοπολιτκό επίπεδο ταλαντευόντουσαν μεταξύ ενός διαρκούς οπορτουνιστικού πλαισίου, έχοντας υιοθετήσει αντιμαρξιστικά και αντιλενινιστικά ιδεολογήματα όπως τη «θεωρία των τριών κόσμων» και την ύπαρξη «εθνικής αστικής τάξης» που την ονόμαζαν μεσαία. Πρόκειται δηλαδή για πιστή αντιγραφή των οπορτουνιστικών θέσεων του Μάο και του ΚΚΚ. 

Να δούμε, όμως, ποια ήταν η θέση του Νίκου Ζαχαριάδη για το ΚΚ Κίνας και τις θεωρητικές θέσεις του Μάο: Σε γράμμα του προς την «Κομματική Οργάνωση (μ-λ.)» των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη, με τίτλο «Σκέψεις και προτάσεις για μια κουκουέδικη γραμμή στην Ελλάδα» (23 Μαΐου 1967), ο Ζαχαριάδης έγραψε ανάμεσα σε άλλα: 

«(…) 2. Ο Μάο Τσε Τουγκ με τη θεωρία του δεν έδωσε και δεν δίνει μαρξιστική – λενινιστική απάντηση στα προβλήματα της εποχής μας, γιατί ξεκινά και εκφράζεται σε μικροαστική – σωβινιστική μεγαλοκινέζικη βάση. Η εσωτερική γραμμή του Μάο, τα τρία κήτη: το μεγάλο άλμα – λαϊκή κομμούνα – γενική γραμμή, αποτέλεσαν ανεδαφική, εξωπραγματική προσπάθεια να πιάσει πουλιά στον αέρα, να πραγματοποιήσει το “κομμουνιστικό όνειρο” χωρίς στήριγμα στις αντικειμενικές δυνατότητες και έκφρασε μικροαστική αδυναμία μπροστά στις δυσκολίες, ανικανότητα για επιστημονική σκέψη και πράξη. Αυτό έριξε την κινεζική επανάσταση πίσω και είχε διαλυτική επίδραση στο ΚΚ Κίνας. Μέσα στις γραμμές του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος ο μαουτσετουνγκισμός είχε και έχει αποσυνθετική επιρροή. Ενα παράδειγμα από τα πολλά, η τραγική ήττα μας στην Ινδονησία. Και στο Βιετνάμ αντικειμενικά παίζει το παιχνίδι των Αμερικάνων. Υπολογίζοντας την κρίση που η θεωρία και η πράξη του Μάο προκάλεσε στο παγκόσμιο κομμουνιστικό και προοδευτικό κίνημα ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, όπου βασίζεται σ’ όλον τον κόσμο ο μαουτσετουνγκισμός αποτελεί αντιθεωρία στο μαρξ. – λενινισμό, οι κουκουέδες δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση μαζί του». [Αρχείο ΚΚΕ, Έγγραφο 50943, Επιστολές του Νίκου Ζαχαριάδη, εξόριστου στο Σοργκούτ, στην ΚΟ Τασκένδης (1967)]

Πέρα από τη εύστοχη και πλήρως μαρξιστική κριτική στη θεωρία και πολιτική του Μάο ως μικροαστική – σοβινιστική μεγαλοκινεζική, σε παρέκκλιση από το μαρξισμό – λενινισμό , ο Νίκος Ζαχαριάδης απέδειξε με αυτό την επιστολή ότι παρέμεινε αφοσιωμένος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ και στον προλεταριακό διεθνισμό. Η σύγκρουσή του με το ΚΚΣΕ δεν ταυτιζόταν με την πολεμική του ΚΚ Κίνας. Αυτό φαίνεται να ενόχλησε τους εκπροσώπους του μαοϊκού ρεύματος στην Ελλάδα που με επιστολή τους απάντησαν ως εξής: «Ο Ν. Ζαχαριάδης με τις επινοήσεις, συκοφαντίες και βρισιές του ενάντια στον Μάο Τσε Τουνγκ και το ΚΚ Κίνας δεν κάνει τίποτα το καινούργιο παρά αυτά που κάνει ο κάθε αποστάτης του μαρξισμού- λενινισμού, όταν για να βολέψει τον εαυτό του δίνει εξετάσεις υποταγής στον χρουστσωφικό ρεβιζιονισμό σαν απολογητής της ιμπεριαλιστορεβιζιονιστικής συνωμοσίας ενάντια στα επαναστατικά κινήματα των λαών για την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή δημοκρατία και το σοσιαλισμό».

Οι εξελίξεις των επόμενων ετών που συντελέστηκαν στη ΛΔ Κίνας απέδειξε το ποιος είχε δίκιο ή άδικο. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Κίνα βίωσε τη βίαιη καπιταλιστική παλινόρθωση αποδεικνύοντας ότι οι μικροαστικές θέσεις του Μάο* οδήγησαν στη διατήρηση και στην διαιώνιση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

*Ήδη από το 1939 ο Μάο Τσετούγκ  στο βιβλίο του «Η Κινεζική Επανάσταση και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας είχε εκφράσει το εξής:  «..οι κύριοι εχθροί της κινεζικής επανάστασης είναι ακόμα ο ιμπεριαλισμός και οι φεουδαρχικές δυνάμεις και το καθήκον της κινεζικής επανάστασης συνίσταται στην πραγματοποίηση της εθνικής και δημοκρατικής επανάστασης που αποσκοπεί στην ανατροπή αυτών των δύων εχθρών, η επανάσταση στην οποία συμμετέχει κατά διαστήματα η αστική τάξη στρέσει την αιχμή της όχι ενάντια του καπιταλισμού και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας..»  (Μαό Τσετούνγκ, Η Κινεζική Επανάσταση και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, σελ.47, Ιστορικές Εκδόσεις, 1975)  

Οπορτουνιστολόγος

 

38 σχόλια:

  1. Αξιοποιώντας το πλαίσιο που είχε δημιουργηθεί εντός του σοσιαλιστικού στρατόπεδού, το ΚΚΚ αποφάσισε να παρέμβει στο εσωτερικό των ΚΚ και να προσεγγίσει δυνάμεις που είχαν εναντιωθεί στον οπορτουνισμό, οδηγώντας έτσι στη διάσπαση του παγκόσμιου κινήματος. Η ΛΔ Κίνας εκμεταλλευόμενη την οπορτουνιστική γραμμή της Μόσχας, επιδίωξε να παρουσιάσει τον εαυτό της ως συνεχιστή και τελευταίου υπερασπιστή των βασικών αρχών και νομοτελειών της μαρξιστικής-λενινιστικής κοσμοθεωρίας, συγκροτώντας έτσι το «γνήσιο μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα» το οποίο ερχόταν σε αντιπαράθεση με τον «Σοβιετικό ρεβιζιονισμό». ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «(…) 2. Ο Μάο Τσε Τουγκ με τη θεωρία του δεν έδωσε και δεν δίνει μαρξιστική – λενινιστική απάντηση στα προβλήματα της εποχής μας, γιατί ξεκινά και εκφράζεται σε μικροαστική – σωβινιστική μεγαλοκινέζικη βάση. Η εσωτερική γραμμή του Μάο, τα τρία κήτη: το μεγάλο άλμα – λαϊκή κομμούνα – γενική γραμμή, αποτέλεσαν ανεδαφική, εξωπραγματική προσπάθεια να πιάσει πουλιά στον αέρα, να πραγματοποιήσει το “κομμουνιστικό όνειρο” χωρίς στήριγμα στις αντικειμενικές δυνατότητες και έκφρασε μικροαστική αδυναμία μπροστά στις δυσκολίες, ανικανότητα για επιστημονική σκέψη και πράξη. Αυτό έριξε την κινεζική επανάσταση πίσω και είχε διαλυτική επίδραση στο ΚΚ Κίνας. Μέσα στις γραμμές του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος ο μαουτσετουνγκισμός είχε και έχει αποσυνθετική επιρροή. Ενα παράδειγμα από τα πολλά, η τραγική ήττα μας στην Ινδονησία. Και στο Βιετνάμ αντικειμενικά παίζει το παιχνίδι των Αμερικάνων. Υπολογίζοντας την κρίση που η θεωρία και η πράξη του Μάο προκάλεσε στο παγκόσμιο κομμουνιστικό και προοδευτικό κίνημα ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, όπου βασίζεται σ’ όλον τον κόσμο ο μαουτσετουνγκισμός αποτελεί αντιθεωρία στο μαρξ. – λενινισμό, οι κουκουέδες δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση μαζί του». [Αρχείο ΚΚΕ, Έγγραφο 50943, Επιστολές του Νίκου Ζαχαριάδη, εξόριστου στο Σοργκούτ, στην ΚΟ Τασκένδης (1967)] ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γκαγκάριν ένα μεγάλο Μπράβο για την ανάρτηση ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 18. Mε την εσωκομματική διαπάλη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 εκφράστηκε, σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, η κοινωνική αντίσταση (κολχόζνικοι αγρότες, διευθυντικά στελέχη στην αγροτική παραγωγή και στη βιομηχανία) στην ανάγκη επέκτασης και εμβάθυνσης των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής. H οξυμένη διαπάλη, που κατέληξε με τη θεωρητική αποδοχή του νόμου της αξίας ως νόμου του σοσιαλισμού, σήμαινε πολιτικές επιλογές με πιο άμεσες και ισχυρότερες επιπτώσεις στην πορεία της σοσιαλιστικής ανάπτυξης, συγκριτικά με το προπολεμικό διάστημα, όπου η υλική καθυστέρηση έκανε την επίδραση αυτών των θεωρητικών θέσεων πιο ανώδυνη.

    Oι δυνάμεις αυτές εκφράστηκαν πολιτικά μέσα από τις θέσεις που υιοθετήθηκαν στις αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου του KKΣE, που τελικά αποτέλεσε συνέδριο κυριαρχίας της δεξιάς οπορτουνιστικής παρέκκλισης. Σταδιακά υιοθετήθηκαν πολιτικές επιλογές που διεύρυναν τις εμπορευματοχρηματικές (δυνάμει καπιταλιστικές) σχέσεις, στο όνομα της διόρθωσης των αδυναμιών του Κεντρικού Σχεδιασμού και της διεύθυνσης των σοσιαλιστικών παραγωγικών μονάδων.

    Για τα προβλήματα που ανέκυπταν στην οικονομία, χρησιμοποιήθηκαν ως λύσεις τρόποι και μέσα που ανήκαν στο παρελθόν. Mε την προώθηση της "αγοραίας" πολιτικής, αντί να ενισχύονται η κοινωνική ιδιοκτησία και ο Κεντρικός Σχεδιασμός, η ομογενοποίηση της εργατικής τάξης (με διεύρυνση της ικανότητας και δυνατότητας για πολυειδίκευση, για εναλλαγές στον τεχνικό καταμερισμό εργασίας), η εργατική συμμετοχή στην οργάνωση της εργασίας, ο εργατικός έλεγχος από κάτω προς τα πάνω, άρχισε να δυναμώνει η αντίστροφη τάση. Σε αυτό το υπόβαθρο σταδιακά υποχώρησε το επίπεδο της κοινωνικής συνείδησης. Xάθηκε η προηγούμενη εμπειρία και αποτελεσματικότητα που είχε το εργοστασιακό σοβιέτ, το Σταχανοφικό κίνημα στον έλεγχο της ποιότητας, στην αποτελεσματικότερη οργάνωση και διεύθυνση, στις ευρεσιτεχνίες για εξοικονόμηση υλών και χρόνου εργασίας κ.λπ.

    Oι "αγοραίοι" οικονομολόγοι (Λίμπερμαν, Nεμτζίνοφ, Tραπέζνικοφ κ.ά.) ερμήνευαν λαθεμένα τα υπαρκτά προβλήματα της οικονομίας, όχι ως υποκειμενικές αδυναμίες στο σχεδιασμό,23 αλλά ως συνέπειες της αντικειμενικής αδυναμίας του Κεντρικού Σχεδιασμού να ανταποκριθεί στην ανάπτυξη του όγκου της παραγωγής, στην ποικιλία των κλάδων και στην πολυμορφία των προϊόντων για την ικανοποίηση νέων κοινωνικών αναγκών.

    Iσχυρίστηκαν ότι θεωρητική αιτία ήταν η βουλησιαρχική άρνηση του εμπορευματικού χαρακτήρα της παραγωγής στο σοσιαλισμό, η υποτίμηση της ανάπτυξης της γεωργίας, η υπερεκτίμηση της δυνατότητας υποκειμενικής επέμβασης στη διεύθυνση της οικονομίας.

    Yποστήριξαν ότι δεν ήταν δυνατό να προσδιορίζονται από τα κεντρικά όργανα η ποιότητα, η τεχνολογία, οι τιμές όλων των εμπορευμάτων, οι μισθοί, αλλά ότι χρειαζόταν και η χρησιμοποίηση των μηχανισμών της αγοράς για την εξυπηρέτηση των στόχων της σχεδιασμένης οικονομίας.

    Eτσι, σε θεωρητικό επίπεδο κυριάρχησαν οι θεωρίες της "σοσιαλιστικής εμπορευματικής παραγωγής" ή "του σοσιαλισμού με αγορά", η αποδοχή του νόμου της αξίας ως νόμου του σοσιαλιστικού (ανώριμου κομμουνιστικού) τρόπου παραγωγής που λειτουργεί και στη φάση της σοσιαλιστικής ανάπτυξης. Aυτές οι θεωρίες αποτέλεσαν τη βάση διαμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής.24 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 19. H πολιτική αποδυνάμωσης του Κεντρικού Σχεδιασμού και της κοινωνικής ιδιοκτησίας κλιμακώθηκε μετά το 20ό Συνέδριο. Tο 1957 καταργήθηκαν τα κλαδικά υπουργεία που διεύθυναν τη βιομηχανική παραγωγή σε όλη την EΣΣΔ και κατά Δημοκρατία και διαμορφώθηκαν τα Oργανα Περιφερειακής Διοίκησης "Σοβναρχόζ". Eτσι αδυνάτισε η κεντρική διεύθυνση του σχεδιασμού.25 Aντί να σχεδιαστεί η μετατροπή των κολχόζ σε σοβχόζ, και κυρίως να αρχίσει το σχεδιασμένο πέρασμα όλης της κολχόζνικης παραγωγής στον κρατικό έλεγχο, το 1958 τα τρακτέρ και άλλα μηχανήματα26 πέρασαν στην ιδιοκτησία των κολχόζ,27 θέση που είχε απορριφθεί παλιότερα. Aυτές οι αλλαγές όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα έφεραν στην επιφάνεια ή δημιούργησαν νέα προβλήματα, όπως την έλλειψη ζωοτροφών, την υποχώρηση της τεχνολογικής ανανέωσης των κολχόζ.

    Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως αιτίες των προβλημάτων προσδιορίστηκαν τα λάθη υποκειμενικού χαρακτήρα της καθοδήγησης του αγροτικού τομέα της οικονομίας.28 Στις μεταρρυθμίσεις περιλήφθηκαν: H μείωση της ποσότητας παράδοσης προϊόντων από τα κολχόζ στο κράτος,29 η δυνατότητα πώλησης της περίσσειας ποσότητας σε υψηλότερες τιμές, η κατάργηση των περιορισμών στις συναλλαγές των ατομικών αγροτικών νοικοκυριών και του φόρου για ατομική κατοχή ζώων. Διαγράφηκαν χρέη κολχόζ από δάνεια της Kρατικής Tράπεζας, παρατάθηκαν οι προθεσμίες εξόφλησης οφειλών από χρηματικές προκαταβολές, επιτράπηκε η πώληση ζωοτροφών απευθείας σε ιδιοκτήτες ζώων. Eτσι διατηρήθηκε και ενισχύθηκε το μέρος της αγροτικής παραγωγής, που, προερχόμενο από τα ατομικά αγροτικά νοικοκυριά και τα κολχόζ, πουλιόταν ελεύθερα στην αγορά,30 αλλά βάθυνε η υστέρηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, μεγάλωσε η διαφοροποίηση στην κάλυψη των αναγκών σε αγροτικά προϊόντα μεταξύ των περιφερειών και των Δημοκρατιών της EΣΣΔ.

    Aνάλογη πολιτική ενίσχυσης του εμπορευματικού σε βάρος του άμεσα κοινωνικού χαρακτήρα, γνωστή ως "μεταρρύθμιση Kοσίγκιν",31 ακολουθήθηκε και στη βιομηχανία ("σύστημα ιδιοσυντήρησης των επιχειρήσεων" με ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα). Iσχυρίστηκαν ότι έτσι θα αντιμετωπιζόταν η μείωση των ρυθμών αύξησης της ετήσιας παραγωγικότητας της εργασίας και της ετήσιας παραγωγής στη βιομηχανία, που σημειώθηκε κατά τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1960, ως αποτέλεσμα των μέτρων υπονόμευσης του Κεντρικού Σχεδιασμού στην καθοδήγηση των κλάδων της βιομηχανίας (Σοβναρχόζ -1957).

    Tο πρώτο κύμα των μεταρρυθμίσεων προωθήθηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 23ου (1966) και 24ου (1971) Συνεδρίου. Σύμφωνα με το Nέο Σύστημα, οι πρόσθετες αμοιβές των διευθυντών (πριμ) θα υπολογίζονταν όχι με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου σε όγκο παραγωγής,32 αλλά με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου των πωλήσεων και θα ήταν συνάρτηση του ποσοστού του κέρδους της επιχείρησης. Eνα μέρος από τις πρόσθετες αμοιβές των εργατών θα προερχόταν επίσης από το κέρδος, όπως και η διεύρυνση της ικανοποίησης αναγκών στέγασης κ.ά. Eτσι, το κέρδος υιοθετήθηκε ως κίνητρο για την παραγωγή. Bάθυνε η διαφοροποίηση στο εργασιακό εισόδημα. Δόθηκε η δυνατότητα οριζόντιων εμπορευματοχρηματικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων, άμεσων συμφωνιών με "καταναλωτικές μονάδες και εμπορικές οργανώσεις", καθορισμού τιμών, διαμόρφωσης κέρδους στη βάση αυτών των συναλλαγών κ.λπ. Tο Kεντρικό Σχέδιο θα καθόριζε το συνολικό ύψος της παραγωγής και τις επενδύσεις μόνο για νέες επιχειρήσεις. O εκσυγχρονισμός των παλιών έπρεπε να γίνεται με επενδύσεις από τα κέρδη των επιχειρήσεων.

    Oι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούσαν όλο το λεγόμενο τομέα της "παλλαϊκής ιδιοκτησίας", δηλαδή και τη λειτουργία των σοβχόζ (κρατικών αγροκτημάτων). Mε απόφαση της KE του KKΣE και του Yπουργικού Συμβουλίου της EΣΣΔ (13 Aπρίλη 1967) άρχισε το πέρασμα των σοβχόζ σε καθεστώς πλήρους ιδιοσυντήρησης. Tο 1975 όλα τα σοβχόζ λειτουργούσαν "ιδιοσυντηρούμενα εξ ολοκλήρου"33.

    https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το 1975 όλα τα Σοβχόζ λειτουργούσαν πλήρως με νόμους του καπιταλισμού. Το 1985 η Περεστρόικα και η Γκλάσνοστ ήταν η τελική πράξη του δράματος που ήρθε να ολοκληρώσει την ανατροπή του Σοσιαλισμού έχοντας μετατρέψει το ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων σε όχημα της αντεπανάστασης μέσα σε 35 χρόνια. Αυτοί που βρίσκονται στην ηγεσία της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας τα τελευταία 30 χρόνια ήταν μέλη και στελέχη του ...ΚΚΣΕ... την περίοδο 1956 1991. Οπορτουνιστική 5η Φάλαγγα. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και ουσιαστικές, εμπεριστατωμένες και θεμελιωμένες στις πρωτογενείς πηγές κριτικές αποτιμήσεις του μαοτσετουνγκισμού, όπως η παρακάτω του Άγρυπνου σε παρέμβασή του τον περασμένο Οκτώβρη:

    https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/10/1956.html

    Όχι όπως μερικοί (όνομα και μη χωριό) που έχουν εδώ και χρόνια πάθει επιλεκτική αμνησία ξεχνώντας το μαοϊκό παρελθόν τους και, υποδυόμενοι τον κουκουέ, κάνουν δήθεν αγώνα ενάντια στους οπορτουνιστές…

    Χρήστος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του άγρυπνου που βάφτισε ΛΕΝΙΝ και ΔΗΜΗΤΡΩΦ σαν Σοσιαλσωβινιστές αποκαλύπτοντας ανοιχτά πλέον τον Κεντρίστικο οπορτουνισμό του Κάουτσκι που έκρυβε μέσα του. Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε. Δεν τσιμπάμε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ο Άγρυπνος, βέβαια, δεν γράφει τίποτ’ απ’ όλ’ αυτά που ισχυρίζεται ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, φτάνει μια προσεκτική ανάγνωση των οποιοδήποτε εμπεριστατωμένων γραφομένων του. Αλλά να ζητάει κανείς από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ να κατανοήσει τι γράφει ο Άγρυπνος είναι σαν να προσπαθεί κανείς να εξηγήσει σε αμοιβάδα τι εστί μοριακή βιολογία. Κατά τα άλλα φαίνεται να τσούζει ακόμα τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και το μαοϊκό παρελθόν του και η μόρφωση του Άγρυπνου. Καλά επομένως του γράψανε στο μπλογκ του teddy πως δεν συγκρίνεται ούτε με μια τρίχα απ’ τ’ @ρχί@@@ του Άγρυπνου. Ανίατος ο τύπος, ανίατος και ταυτόχρονα μασκαράς…

      Χρήστος Κ.

      Διαγραφή
    3. Τα σχόλια είναι εκεί και ο καθέ άνθρωπος που διαβάζει καταλαβαίνει. ο άγρυπνος είπε ΛΕΝΙΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΟΦ ...σοσιαλσωβινιστές... με αποτέλεσμα να ξεβρακωθεί σαν γνήσιος Σοσιαλφασίστας.... και είναι απόλυτα λογικό όταν οι σπουδές έγιναν στη Μόσχα... την περίοδο της οπορτουνιστικής αντεπανάστασης 1956 1991 που κατέστρεψε τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9533994 Καλή χώνεψη στο χαφιέ του Μανιαδάκη Αγρυπνο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ νομίζει πως όσοι δεν ξημεροβραδιάζονται στα μπλογκ σαν του λόγου του, δεν τα διαβάζουν κιόλας. Κάνει μεγάλο λάθος: τα διαβάζουν κι αν δεν αντιδρούν (όσοι δεν βαριούνται να ασχολούνται μαζί του πράγμα εύλογο και κατανοητό), είναι γιατί έχουν και το μεροκάματο και δεν είναι και δημοσιογράφοι. Αλλά καταλαβαίνουν και κουτόχορτο του κάθε προβοκάτορα που μασκαρεύεται κουκουές δεν μασάνε. Είπα για τα κόμπλεξ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ λόγω μαοϊκού παρελθόντος και αγραμματοσύνης, αλλά πού σπούδασε ο Άγρυπνος και πότε (αν αληθεύουν όσα ισχυρίζεται ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ), πώς το ξέρει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ; Είναι γνωστό ότι ποιοί ή ποιές και πότε σπούδαζαν στις παλιές σοσιαλιστικές χώρες, το γνώριζαν μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ασφάλειας και μάλλον από εκεί ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ως παλιός (γιατί τώρα δεν υπάρχουν αυτές οι χώρες) συνεργάτης αυτών των υπηρεσιών αντλεί τις πληροφορίες του…

      Χρήστος Κ.

      Διαγραφή
    6. Αφησε να περάσουν 9 μέρες και σηκώθηκε ξημερώματα με εφιάλτες να σερβίρει τα παραμύθια του λες και δεν βλέπουμε πως ο Παναγιώτης λέει αλήθεια για την αθλιότητα του άγρυπνου. Τουλάχιστον πήρες διπλό μεροκάματο 3.37 το πρωί.... Κώστας Χ.

      Διαγραφή
    7. Τα σχόλια είναι εκεί και ο καθέ άνθρωπος που διαβάζει καταλαβαίνει. ο άγρυπνος είπε ΛΕΝΙΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΟΦ ...σοσιαλσωβινιστές... με αποτέλεσμα να ξεβρακωθεί σαν γνήσιος Σοσιαλφασίστας.... και είναι απόλυτα λογικό όταν οι σπουδές έγιναν στη Μόσχα... την περίοδο της οπορτουνιστικής αντεπανάστασης 1956 1991 που κατέστρεψε τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. 16/12/1991

      Το Καζακστάν γίνεται η τελευταία Σοβιετική Δημοκρατία που αποσχίζεται και ανεξαρτητοποιείται, ολοκληρώνοντας τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Πρώτος Πρόεδρος της αστικής δημοκρατίας πλέον του Καζακστάν γίνεται ο Ν. Ναζαρμπάγιεφ, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος του Καζακστάν την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών.16/12/1964

      Την αποπυρηνικοποίηση των Βαλκανίων προτείνει, με μήνυμά του προς τον Γ. Παπανδρέου, ο Σοβιετικός πρωθυπουργός Α. Κοσίγκιν........ Η Οπορτουνιστική 5η φάλαγγα που κατέστρεψε την ΕΣΣΔ την περίοδο 1956 1991 μετατρέποντας το ...ΚΚΣΕ.... πρώην Μπολσεβίκων σε όχημα της αντεπανάστασης. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. Καλύτερα θα είναι να μας πεις γιατί δεν υπάρχουν οι σοσιαλιστικές χώρες τι έγινε και εξαφανίστηκαν... Ο Παναγιώτης και οι θέσεις του ΚΚΕ το απαντάνε ξεκάθαρα. Εσυ... Οχι μόνο σε νοιάζει τι σχόλια γράφει ο Παναγιώτης αλλά σε τσούζει αφάνταστα αλλιώς δεν θα έγραφες ασυναρτησίες... Μέσα όμως στην απόγνωση σου δικαιώνεις τους Κομμουνιστές απόλυτα. Συνέχισε προσφέρεις άφθονο γέλιο.. Κώστας Χ.

      Διαγραφή
    10. Εξακολουθεί ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ να νομίζει ότι οι αναγνώστες του μπλογκ μασάνε κουτόχορτο και γι' αυτό "μεταμορφώνεται" σε "Κώστα Χ." για να δείξει πως δήθεν έχει... οπαδούς, αλλά αυτά τα κόλπα δεν περνάνε. Και το ερώτημα παραμένει αμείλικτο: Από πού ξέρει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ποια είναι η πραγματική ταυτότητα του Άγρυπνου και διαβεβαιώνει ότι έχει κάνει σπουδές στην Μόσχα μεταξύ 1956 και 1991;;; Ο Άγρυπνος δεν έχει ποτέ αποκαλύψει την ταυτότητά του κι ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ούτε καφετζού είναι ούτε χαρτορίχτρα ούτε μέντιουμ για να το μαντέψει. Επομένως πηγές των πληροφοριών του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ μπορεί να είναι μόνο εκείνοι που αδιάκοπα παρακολουθούσαν την εποχή του υπαρκτού σοσιαλισμού όσους κι όσες σπούδαζαν στις σοσιαλιστικές χώρες και ιδίως στην ΕΣΣΔ, δηλ. οι αστυνομικοί των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους (Σπουδαστικό της Ασφάλειας κλπ.). Άρα αποδεικνύεται ότι ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ πρέπει να έχει κάνει συνεργάτης Ασφάλειας για να έχει πρόσβαση σε τέτοια πληροφόρηση. Τα υπόλοιπα (μεταμορφώσεις σε "Κώστα Χ.", μπαρούφες για Μανιαδάκη, σοσιαλφασισμό και τα ρέστα) είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες που πουλάει για να εξαπατά... Αμ δε...

      Χρήστος Κ.

      Διαγραφή
    11. Τα σχόλια είναι εκεί και ο καθέ άνθρωπος που διαβάζει καταλαβαίνει. ο άγρυπνος είπε ΛΕΝΙΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΟΦ ...σοσιαλσωβινιστές... με αποτέλεσμα να ξεβρακωθεί σαν γνήσιος Σοσιαλφασίστας.... και είναι απόλυτα λογικό όταν οι σπουδές έγιναν στη Μόσχα... την περίοδο της οπορτουνιστικής αντεπανάστασης 1956 1991 που κατέστρεψε τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    12. Καλύτερα θα είναι να μας πεις γιατί δεν υπάρχουν οι σοσιαλιστικές χώρες τι έγινε και εξαφανίστηκαν... Ο Παναγιώτης και οι θέσεις του ΚΚΕ το απαντάνε ξεκάθαρα. Εσυ... Οχι μόνο σε νοιάζει τι σχόλια γράφει ο Παναγιώτης αλλά σε τσούζει αφάνταστα αλλιώς δεν θα έγραφες ασυναρτησίες... Μέσα όμως στην απόγνωση σου δικαιώνεις τους Κομμουνιστές απόλυτα. Συνέχισε προσφέρεις άφθονο γέλιο.. Κώστας Χ.

      Διαγραφή
    13. 3.08 ξημερώματα σχόλιο. Να ζητήσεις διπλό μεροκάματο απο τους καπιταλιστές για τις υπερωρίες... Κώστας Χ.

      Διαγραφή
    14. ...Εξακολουθεί ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ να νομίζει ότι οι αναγνώστες του μπλογκ μασάνε κουτόχορτο και γι' αυτό "μεταμορφώνεται" σε "Κώστα Χ." για να δείξει πως δήθεν έχει... οπαδούς, αλλά αυτά τα κόλπα δεν περνάνε.... Κοίταξες στο καθρέφτη σου και μπερδεύτηκες. Σε χει κάνει ο Παναγιώτης αλλού να πατάς αλλού να βρίσκεσαι και να βλέπεις φαντάσματα. Κώστας Χ.

      Διαγραφή
    15. Ανώνυμος17 Δεκεμβρίου 2021 - 3:08 π.μ. Να προσέχεις γιατί εκτός όλων των άλλων προκαλεί και ...τύφλωση. Να κόψεις τη μεσημεριανή χαφιεδάκο

      Διαγραφή
  8. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό όταν έχεις κάνει σπουδές στη Μόσχα... την περίοδο 1956 1991 που η οπορτουνιστική αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ ετοίμαζε την καταστροφή του Σοσιαλισμού. Αυτή η στάνη αυτό το γάλα έβγαζε. Οπορτουνιστικά ...λουλούδια.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. https://www.imerodromos.gr/einai-o-kapitalismos-ilithie-apelyse-900-ergazomenoys-me-vinteoklisi-afoy-prota-pire-750-ekat-kratiki-enischysi/ Ασφαλώς και είναι ο Καπιταλισμός ηλίθιε και οι καλύτεροι υπηρέτες του είναι όλοι οι μεταβατικοί σταδιολόγοι με τις μπούρδες και τις παπάτζες τους... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://prin.gr/2021/12/garganas/ Ο Οπορτουνιστικός συρφετός όλων των αποχρώσεων πάντα στην υπηρεσία της ...πασοκάρας.... και του Καπιταλισμού. Τους βόλευαν απόλυτα οι ιδεολογικές στρεβλώσεις και η θεωρία των ...σταδίων... που υπήρχαν στο ΚΚΕ μέχρι το 1991. Τα 30 χρόνια που πέρασαν με το ΚΚΕ να αποκαθιστά πλήρως τα Μπολσεβίκικα χαρακτηριστικά του τους έχει φέρει σε απόλυτο αδιέξοδο. Σταμάτησε πλήρως η παραγωγή τέτοιων σκουπιδιών πετάχτηκαν έξω για πρώτη φορά στην ιστορία τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι. Η άρνηση των Κομμουνιστών να εγκλωβιστούμε στον καπιταλισμό το 2012 δικαιώθηκε απο την ζωή απόλυτα. Συνεχίζουμε με την γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός που κατακτήσαμε στο 15ο συνέδριο το 1996 σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία για να ενώσουμε τον λαό σε ταξική βάση διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας για έξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου αφού πρώτα τσακίσουμε τους φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων σαν 5η φάλαγγα. Την θεωρία των σταδίων που σερβίρουν ο λαός την πλήρωσε με το αίμα του εγκλωβισμένος στον καπιταλισμό δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και οδηγήθηκε στη σφαγή. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 08/12/1944

    Η γενική απεργία συνεχίστηκε στην Αθήνα και τον Πειραιά με απόλυτη επιτυχία, ενώ εκδηλώσεις και απεργίες αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

    Το βράδυ της 7ης προς 8ης Δεκέμβρη ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τις φυλακές των παραπηγμάτων στην οδό Βουλιαγμένης. Η Καισαριανή δέχτηκε και πάλι γενικευμένη επίθεση με αεροπλάνα, όλμους, πυροβολικό και άρματα μάχης, ωστόσο αποκρούστηκε με επιτυχία από τον ΕΛΑΣ. Εκδικούμενη, η Ορεινή Ταξιαρχία, που υπέστη σοβαρές απώλειες, έβαλε φωτιά στις παράγκες του συνοικισμού. Στου Μακρυγιάννη, δυνάμεις των Βρετανών και της Χωροφυλακής, με τη συνδρομή αρμάτων μάχης, αύξησαν τις πιέσεις προκειμένου να σπάσει ο κλοιός του ΕΛΑΣ.

    Στον Πειραιά σημειώθηκε ο πρώτος μαζικός κανονιοβολισμός των συνοικιών από τον βρετανικό στόλο. ........Τα καταστροφικά αποτελέσματα της θεωρίας των ...σταδίων... και του παραμυθιού της ανολοκλήρωτης επανάστασης του 1821. Είχαμε ακόμα ...Φεουδαρχία και είμαστε ...αποικία σε εξάρτηση.... Πιο οπορτουνιστής πεθαίνεις.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ....Ας αφήσουμε λοιπόν τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και ας καταλήξουμε σε εκείνα τα απλά μεστά λόγια του Φρίντριχ Ένγκελς “Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα”.https://www.imerodromos.gr/alla-logia-na-agapiomaste/....... Σοσιαλισμός με κοινωνικοποιημένα τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. Αυτά είπαν ΜΑΡΞ ΕΝΓΚΕΛΣ ΛΕΝΙΝ σε αντίθεση με τον ...ημερόδρομο που σερβίρει ...ανθρώπινο... καπιταλισμό. Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. https://teddygr.blogspot.com/2021/06/blog-post.html ....Θαυμάστε το κεντρίστικο οπορτουνιστικό βαρίδι του Κάουτσκι άγρυπνο που τόλμησε να πει τους ΛΕΝΙΝ ΔΗΜΗΤΡΩΦ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ κ.α ....σοσιαλσωβινιστές.... για να κρύψει τον Σοσιαλφασισμό του αλλά είπαμε αυτά σπούδασε στην ...Μόσχα την περίοδο της οπορτουνιστικής αντεπανάστασης 1956 1991... Τι άλλο να μάθαινε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. https://gkagkarin.blogspot.com/2021/12/blog-post_16.html Καλή χώνεψη στο Σοσιαλφασίστα άγρυπνο και όλο τον οπορτουνιστικό συρφετό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Ιμρε Νάγκι, που εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού της ΛΔ Ουγγαρίας, από τις 24 Οκτώβρη 1956 αποδείχτηκε ότι δεν ήταν απλά ένας οπορτουνιστής ή - όπως η αστική προπαγάνδα τους ονομάζει - ένας «μεταρρυθμιστής», προκειμένου να... αναπνεύσει η δημοκρατία και η ελευθερία που δήθεν καταστέλλονται από την επανάσταση και το σοσιαλισμό. Αυτή η προπαγάνδα άλλωστε ήταν αιχμή της αντικομμουνιστικής - αντισοσιαλιστικής εκστρατείας του ιμπεριαλισμού, αμέσως μετά τον πόλεμο. Ο Ιμρε Νάγκι ήταν ένας αντεπαναστάτης, αφού υποστήριζε ανοιχτά τις ενέργειες για την ανατροπή της εργατικής εξουσίας. Πήρε ο ίδιος μέτρα για την ενίσχυση, και μάλιστα σε δυνάμεις και όπλα από το εξωτερικό, της αντεπανάστασης. Ηταν αυτός που σαν πρωθυπουργός, με το ξέσπασμα των γεγονότων στις 23 Οκτώβρη 1956 άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία και μπήκαν ανεξέλεγκτα όλα τα φασιστικά, αντιδραστικά στοιχεία που είχαν εγκαταλείψει την Ουγγαρία μετά την επανάσταση και τη νίκη της λαϊκής δημοκρατίας. Ετσι διείσδυσαν στην Ουγγαρία χιλιάδες οπλισμένοι φυγάδες από το εξωτερικό. Δηλαδή δυνάμεις οργανωμένες από τους καπιταλιστές και τσιφλικάδες της Ουγγαρίας που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επανάσταση. Ετσι εξελίχτηκε ανοιχτό ένοπλο πραξικόπημα για την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ο εξοπλισμός και ο ανεφοδιασμός των αντεπαναστατών γινόταν μέσω της αερογέφυρας Βιέννης - Βουδαπέστης, κύρια από αμερικανικά αεροπλάνα. Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ κι άλλων καπιταλιστικών κρατών έδιναν άμεσες οδηγίες στην ηγεσία τους.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5953155........ Σε ποια φυλακή θα ήταν ο οπορτουνιστής αντεπαναστάτης ...ΝΑΓΚΙ.... μέχρι το 1953 χωρίς τον κόκκινο στρατό εκεί... Σε καμία. Θα είχαν πνίξει τα πάντα στο αίμα το 1945 όπως έκαναν το 1918 20. Λούφαξαν και περίμεναν την επικράτηση τους στην ΕΣΣΔ όπως και έγινε 5 του Μάρτη του 1953 με το ...θάνατο... του Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ. Αφιερωμένο στο Μανιαδάκη άγρυπνο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ... Η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και στέλεχος του ΚΚΕ, π.χ δήλωσε δημόσια: "Δεκάδες εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι ασθενών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχε ενισχυθεί πραγματικά το δημόσιο σύστημα υγείας και αν η χώρα μας διέθετε τον αναγκαίο αριθμό κλινών ΜΕΘ. Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα και οι ευθύνες είναι διαχρονικές".

    Μπορεί να είναι κάπως αόριστη η δήλωση της κ Ρέτζιου αλλά από την στιγμή που μιλάει για έγκλημα, αυτοί που το διαπράττουν είναι εγκληματίες. Ποιο "στρογγυλεμένα" είπε αυτό που οδήγησε στην διαγραφή του Συριζαίου βουλευτή.http://tsak-giorgis.blogspot.com/2021/12/blog-post_152.html...... Η Αθλιότητα του Κουρουπλή δεν θα κρυφτεί πίσω απο διαστρέβλωση και προβοκάτσια στα λόγια της σ.Ρέτζιου που είπε ξεκάθαρα τις θέσεις του ΚΚΕ. Πρόκειται για έγκλημα που ο δολοφόνος είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής γιατί ότι δολοφονίες γίνονται εδώ με ...δεξιά κυβέρνηση ακριβώς ίδιες δολοφονίες γίνονται σε ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ με ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ με την συμμετοχή ...Κ.Κ. Ανθρακες λοιπόν ο θησαυρός για τον ΑΘΛΙΟ Κουρουπλή και τα εξαπτέρυγα τους. ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ισχυρές βρετανικές δυνάμεις προελαύνουν κατά μήκος της Λ. Συγγρού. Το βασικό «οχυρό» του ΕΛΑΣ στο εργοστάσιο του «ΦΙΞ» εμβολίζεται με άρματα μάχης. Όλοι οι υπερασπιστές του πέφτουν μαχόμενοι. Ωστόσο, παρά το αυξανόμενο πλεονέκτημα του αντιπάλου σε άντρες και όπλα, ο ΕΛΑΣ συνεχίζει να σημειώνει νίκες, καταλαμβάνοντας την έπαυλη Θων, ανακαταλαμβάνοντας το Δημαρχείο, κ.α. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε επίσης τον Αρδηττό.

    Οι περιοχές που καταλαμβάνονται από τις εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις, «εκκαθαρίζονται» και «πειθαρχούνται» με πρωτοφανή αγριότητα. Το «έργο» αυτό αναλαμβάνουν κυρίως δυνάμεις της Εθνοφυλακής, αλλά συχνά «συμμετέχουν» και Βρετανοί - αποικιακοί στρατιώτες....... Η Λαοκρατία Ευρωκομουνισμός με την θεωρία των ...σταδίων κατέστρεψαν τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/ideologia/2846-i-xrimatistiriaki-oligarxia Σύμφωνα με το αθάνατο έργο του μεγάλου δάσκαλου ΛΕΝΙΝ που ...δεν πάγωσε στο χρόνο.... ο καπιταλισμός είναι στο ιμπεριαλιστικό στάδιο σχεδόν παγκόσμια στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και διαφορετική θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Με άρθρο του ο ΛΕΝΙΝ αρχές του 1917 εξηγεί στον Γκρόιλιχ γιατί είναι ιμπεριαλιστική χώρα η ...ΕΛΒΕΤΙΑ....https://laikhexousia.blogspot.com/2015/10/blog-post_2.html Στη χώρα μας έχουμε καπιταλισμό απο το 1830https://www.902.gr/eidisi/politiki/235055/1821-i-epanastasi-kai-oi-aparhes-toy-ellinikoy-astikoy-kratoys που πέρασε στο ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882https://cognoscoteam.gr/1882-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B7%CF%82-%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2/ Ο ΛΕΝΙΝ λοιπόν μέσα απο το τάφο φτύνει στο πρόσωπο τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι τους Μανιαδάκηδες. ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ..Στις 16 Δεκεμβρίου 1944 είχαμε άλλον έναν πονοκέφαλο αντί για βοήθεια από Αμερικανούς και Άγγλους σε σχέση με το άνοιγμα του «δεύτερου μετώπου»: Οι Σύμμαχοι έπαθαν νίλα από τους Γερμανούς στις Αρδέννες. Ναζιστικά στρατεύματα κατάφεραν να διαπεράσουν το μέτωπο των αγγλοαμερικανικών στρατευμάτων σε βάθος 80 χιλιομέτρων και συνέλαβαν 30.000 Αμερικανούς στρατιώτες και αξιωματικούς..... Φωτίζεται με προβολείς το έγκλημα να μη διεκδικήσει το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Χρειαζόταν ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. https://gkagkarin.blogspot.com/2021/12/blog-post_17.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η επανέκδοση της ΚΟΜΕΠ και η κυκλοφορία της κανονικά σε μηνιαία βάση πραγματοποιήθηκε το Μάη του 1942 (αριθμ. φύλλου 1), ενώ είχε προηγηθεί ένα και μοναδικό τεύχος τον Οκτώβρη 1941 με τον τίτλο «ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, θεωρητικό όργανο της ΚΕ (Ν) του Κομμουνιστικού Κόμματος (ΕΤΚΔ)». Σε άρθρο της Σύνταξής του, με τίτλο «Η επανέκδοσή μας, το ιδεολογικό μας μέτωπο», αναφερόταν:

    «Μέσα στο νεφέλωμα της παλλαϊκής εξέγερσης ο ηγετικός ρόλος του προλεταριάτου είναι καθορισμένος από την ιστορία την ίδια. Μα με τον κατηγορηματικό όρο να μπορέσει το προλεταριάτο να παρατάξει επικεφαλής την αποφασιστική φωτισμένη πρωτοπορία του το Κομμουνιστικό Κόμμα. Και Κομμουνιστικό Κόμμα χωρίς ξεκαθαρισμένη γραμμή, χωρίς θεωρητική σιγουριά βασισμένη στη διαλεχτική και όχι δογματική μελέτη του μαρξισμού - λενινισμού δεν γίνεται».https://gkagkarin.blogspot.com/2021/11/100_0171760078.html Η ...διαλεχτική.... των σταδίων με τον Μανιαδάκη.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. https://prin.gr/2021/12/covid-22/ Για αυτούς ακριβώς του λόγους χρειάζεται ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας που χωράμε όλοι με μοναδικό κριτήριο το ταξικό σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των Κομμουνιστών για έξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου τσακίζοντας τους φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων σαν 5η φάλαγγα. Ταξική ενότητα και αγώνας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. https://iskra.gr/%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%89%cf%82-%cf%8c%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%81%cf%89%cf%83/ ΧΑΧΑΧΑΧΑ Η οπορτουνιστική παπάτζα πάει σύννεφο. ...αποικία προτεκτοράτο εξάρτηση φεουδαρχία.... και άλλα τέτοια μπαρμπούτσαλα σε μία χώρα που έχουμε καπιταλισμό απο το 1830 που πέρασε στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882 στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Η Αστική τάξη συμμετέχει συνειδητά στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της και όπως όλες προσπαθεί συνεχώς για την αναβάθμιση της. Ο Λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να διαλέξει ποιο τμήμα της αστικής του τάξη η ιμπεριαλιστική συμμαχία θα τον σφάξει. Πρέπει να παλέψει κάτω απο την δική του ταξική σημαία ενισχύοντας παντού την κοινωνική συμμαχία μακριά απο Ε.Ε ΝΑΤΟ ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ ΙΡΑΝ κ.α για την ανατροπή του καπιταλισμού με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Είναι μονόδρομος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. https://www.imerodromos.gr/silver-alert-gia-ton-paralipti-tis-meletis-tsiodra-lytra-i-pandimia-skotonei-ki-aytoi-paizoyn-tis-koympares/ Σε ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ με Αριστερές Κυβερνήσεις και συμμετοχή ....Κ.Κ ποιός τους δολοφόνησε ...η κακιά δεξιά.... Η Μεγαλύτερη ξεφτίλα είναι να είσαι εξαπτέρυγο της ...πασοκάρας... και να προσπαθείς να ξεπλύνεις το Καπιταλισμό ΗΛΙΘΙΕ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου