Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Στον Πειραιά το αεροπλανοφόρο «George W. Bush»


 ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΟ Η ΕΜΠΛΟΚΗ

..και αμερικανική απόβαση στη Θεσσαλονίκη

Στον Πειραιά και στο Βόρειο Αιγαίο έρχεται το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS George W. Bush» που επιχειρεί στη Μεσόγειο, ενταγμένο στη Δύναμη του 6ου Στόλου των Αμερικανών. Ολα στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της εμπλοκής της χώρας μας στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή κι ενώ κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την αποστολή και πρόσθετων ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (π.χ. enikοs.gr, newpost.gr) το αεροπλανοφόρο ναυλοχεί στο λιμάνι του Πειραιά την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, έως και τις 6 του μήνα. Γι' αυτόν τον σκοπό στο λιμάνι του Πειραιά έχουν έρθει ήδη πλοία του αμερικανικού Λιμενικού, ασφαλίζοντας τον χώρο.

Ακολούθως το αεροπλανοφόρο αναμένεται να βάλει πλώρη βορειοανατολικά, πιθανά μέχρι και την αποκαλούμενη πλέον «Σούδα του Βορρά», Αλεξανδρούπολη, μια ανάσα από τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα. Στον προγραμματισμό είναι να ενταχθεί στη δύναμη συνοδείας του και φρεγάτα του
Πολεμικού Ναυτικού.

Θα είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο θα δέσει σε λιμάνι της Ελλάδας, σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Η προηγούμενη ήταν στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, στο λιμάνι της Σούδας.

Ενώ πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, που αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ με την τεράστια δύναμη συνοδείας του αναμένεται να βρεθούν στο Βόρειο Αιγαίο. Η προηγούμενη ήταν στις αρχές Μάρτη του 2022, με το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» να αναπτύσσει τα μαχητικά του έως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, για «να αποδείξουμε ότι αυτή η δυναμική ανάπτυξη ενός αεροπλανοφόρου - σε αρκετά περιοριστικά ύδατα - θα μπορούσε να γίνει».

Σημειωτέον, το γιγαντιαίο πλοίο έχει εκτόπισμα 100.000 τόνων και μήκος που ξεπερνά τα 330 μέτρα. Μεταφέρει περισσότερα από 80 μαχητικά F/A-18 C Hornet και E/F Super Hornet, ιπτάμενα ραντάρ και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Διαθέτει πλήρωμα 5.000 μέλη και φέρει το προσωνύμιο «Εκδικητής».

«Αμ' έπος αμ' έργον» η «αναβάθμιση» στη Β. Ελλάδα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», οι Αμερικανοί ετοιμάζουν «απόβαση» στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία το επόμενο διάστημα. Αλλωστε, έχουν βγει στη γύρα και αναζητούν εταιρείες που θα τους προμηθεύσουν υποδομή για να στήσουν ένα κανονικό στρατόπεδο, ζητώντας μεταξύ άλλων σκηνές για πάνω από 250 άτομα προσωπικό, εστιατόριο με τραπεζοκαθίσματα για 150 άτομα, δύο κοντέινερ ψύξης, μονάδες θέρμανσης και ψύξης κ.ά. Ζητούν επίσης να προμηθευτούν, με leasing, μια σειρά οχήματα, όπως βαν, σεντάν, SUV και φορτηγά.

Θυμίζουμε, τέλη Νοέμβρη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη συμπρωτεύουσα, για τις ανάγκες σε προϊόντα και υπηρεσίες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Β. Ελλάδα, στελέχη του αμερικανικού στρατού προανήγγειλαν την αναβάθμιση της δραστηριότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή. Μετά την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλία, όπου πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες εκδηλώσεις, «ο αμερικανικός στρατός θα κάνει πράγματα εδώ. Εχουμε σταματήσει από το 2018, ίσως από τις αρχές του 2019, αλλά θα ξαναρχίσουμε», διαβεβαίωνε σχετικά ο συνταγματάρχης Μ. DiNenna, διοικητής του Area Support Group Balkans, με έδρα το στρατόπεδο «Camp Bondsteel» στο Κόσοβο.

Στο μεταξύ, νέα έργα αναβάθμισης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δρομολογεί η κυβέρνηση με τη συνδρομή της ΕΕ, προκειμένου να αναβαθμιστούν μεταξύ άλλων και οι δυνατότητές του ως ορμητήριου πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, που ολοκλήρωσε πρόσφατα τις απαλλοτριώσεις στο λιμάνι, έχει συντάξει το σχετικό σχέδιο που αφορά την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών στο δίαυλο του λιμανιού έως 2,5 χιλιόμετρα, προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται μεγάλα πολεμικά πλοία, με τα σχετικά σχέδια να αναμένεται να εξεταστούν το επόμενο διάστημα από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου