Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης για την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές σε «εγκληματικές οργανώσεις», με την οποία εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές. Ετσι, αφήνει ανοιχτό το πεδίο για να βρει στέγη η απαράδεκτη θεωρία των «δύο άκρων».
Στην τροπολογία προβλέπεται ότι «στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.
- Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα (...) Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.
- Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.
Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου».
Το θέμα συζητήθηκε χτες και στο υπουργικό συμβούλιο, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να λέει ότι αφορά «την προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα. Εγκληματικές οργανώσεις που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων». Σημείωσε ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση «στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας. Αυτό προφανώς θα κρίνεται από τον Αρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα. Στα κριτήριά του, ωστόσο, θα συμπεριλαμβάνονται τώρα και οι σαφείς προϋποθέσεις που θέτει το νέο νομοθέτημα».
Οπως ανέφερε, εξάλλου, προηγουμένως, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, η σχετική νομοθετική διάταξη θα σταλεί για διατύπωση γνώμης στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Αργότερα έγινε γνωστό ότι θα εισαχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που προγραμματίσθηκε να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Τρίτη.
Την ίδια ώρα το αντίστοιχο σχέδιο νόμου που αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ανοίγει εξίσου επικίνδυνους δρόμους παραπέμποντας στον περιβόητο «τρομονόμο» (187Α) προκειμένου να εμποδίζεται η κάθοδος κομμάτων στις εκλογές. Πρόκειται για τον νόμο που ποινικοποιεί τον ριζοσπαστισμό, αξιοποιείται για την ένταση της καταστολής σε μια σειρά χώρες της ΕΕ, για την απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης. Ενώ με τις αναφορές του περί απαγόρευσης που συντρέχει «ακόμα και για απλό μέλος», ανοίγει επικίνδυνους δρόμους ελέγχου από το κράτος και στο εσωτερικό των κομμάτων.
Η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές -μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα- κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να "στεγαστεί" η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει τον φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Άλλωστε η ποινικοποίηση του λεγόμενου "ριζοσπαστισμού" αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ.
Αντίστοιχα, με την νεοεισερχόμενη έννοια της “πραγματικής ηγεσίας” και με άλλες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων.
Ίδιους επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται τον απαράδεκτο “τρομονόμο” και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο σε μια σειρά χώρες της ΕΕ απαγορεύονται ήδη κομμουνιστικά κόμματα, νεολαίες, σύμβολα.
Αποδεικνύεται ότι ο φασισμός και οι διάφορες παραφυάδες του δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιες επικίνδυνες διατάξεις, όταν μάλιστα οι ίδιοι που τις εισηγούνται δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις ανοχή απέναντι στη δράση τέτοιων ομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εξαιτίας της οποίας δεν υπάρχει ακόμα αμετάκλητη καταδίκη της ηγεσίας και των μελών της.
Μόνο ο λαός και η νεολαία, με τη δράση τους και με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, μπορούν πραγματικά να τσακίσουν το ρατσισμό και το φασισμό παλεύοντας για την ανατροπή της καπιταλιστικής σαπίλας που τους γεννά και τους θρέφει.
Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου