Πληρωμένη απάντηση στις αναγγελίες κυβερνητικών στελεχών και της διοίκησης του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για το «τέλος των ράντζων» δίνει η ΕΣΑΚ «Ευαγγελισμού» χαρακτηρίζοντάς τες «υποκριτικές και ύποπτες».
Οπως σημειώνει, «η κανονικότητα των άθλιων συνθηκών νοσηλείας στα ράντζα και τους διαδρόμους που εδώ και πολλά χρόνια και με πολλές διαφορετικές κυβερνήσεις και διοικήσεις βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς στον "Ευαγγελισμό", αποτελεί προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενώ η παροχή σωστής ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας είναι πρακτικά αδύνατη, με κινδύνους για την υγεία των ασθενών αλλά και τεράστια εντατικοποίηση δουλειάς του υγειονομικού προσωπικού».
Προσθέτει ότι χαρακτηριστική εικόνα για το νοσοκομείο είναι οι κλινικές με δύναμη 30 ατόμων να φιλοξενούν 60 και 70 ασθενείς, σε διαδρόμους και σαλόνια αναμονής, με τους ελάχιστους νοσηλευτές και ιατρούς της βάρδιας να αδυνατούν να προλάβουν ακόμη και τα στοιχειώδη.
Οι υγειονομικοί που συσπειρώνονται στην ΕΣΑΚ τονίζουν ότι προβληματίζονται από κάτι τέτοιες ανακοινώσεις περί «τέλους των ράντζων», καθώς καταρχάς, «αυτά τα έχουν ξανακούσει», βιώνοντας τα γνωστά «μπαλώματα».
Ετσι, απευθύνουν το εύλογο ερώτημα: «Πώς σε 10 μέρες λύθηκε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τόσο πολύ και τόσα χρόνια ασθενείς και εργαζόμενους;». Θυμίζουν μάλιστα ότι αντίστοιχα «μαγικά» συνέβαιναν και κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν έκλειναν ολόκληρα νοσοκομεία για τις ανάγκες νοσηλείας Covid περιστατικών, ενώ το πρόβλημα λυνόταν με μετακινήσεις εργαζομένων και υπερεντατικοποίηση της εργασίας των ήδη υπαρχόντων.
«Στους πανηγυρισμούς λοιπόν ανακοίνωσαν ότι αυτό επιτεύχθηκε λόγω της συνεφημέρευσης του νοσοκομείου με το ΝΙΜΤΣ. Κι εδώ προκύπτουν ερωτήματα, αφού αφενός μεν το ΝΙΜΙΤΣ μπορεί να παραλάβει μόνο έναν μικρό αριθμό ασθενών, αφετέρου δε και εκεί δεν έχει υπάρξει κάποια πρόβλεψη για πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις», σημειώνουν οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ και αναδεικνύουν χαρακτηριστικά ως «απορίας άξιο» το ότι «στις τελευταίες εφημερίες προέκυψε μια ανεξήγητη μείωση της προσέλευσης στο ΤΕΠ που αγγίζει το 50% και μάλιστα σε μια περίοδο που και η νόσος COVID συνεχίζει να υπάρχει και συνολικά οι λοιμώξεις αναπνευστικού βρίσκονται σε έξαρση».
«Πού πήγαν λοιπόν αυτοί οι ασθενείς;» είναι το ερώτημα που θέτει η ΕΣΑΚ, μεταφέροντας παράλληλα την παραδοχή από άλλα νοσοκομεία, όπως το «Αττικόν», ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η προσέλευση και εκεί, εννοείται, τα ράντζα ζουν και βασιλεύουν...
Επομένως, υπογραμμίζει, «η ανάγκη για σύγχρονες δομές και παροχές υπηρεσιών Υγείας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο προεκλογικών παιχνιδιών στις πλάτες ασθενών και υγειονομικών. Οι δομές του συστήματος Υγείας είναι συγκοινωνούντα δοχεία και δεν μπορεί να αποτελεί λύση η ανακατανομή του βάρους μεταξύ των νοσοκομείων. Η βασική και διαχρονική αιτία του προβλήματος είναι η αναντιστοιχία των δημόσιων δομών Υγείας και του υγειονομικού προσωπικού σε σχέση με τις ανάγκες των ασθενών, κατάσταση που επιδεινώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο την περίοδο της πανδημίας».
Οπως υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ «Ευαγγελισμού», «η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί "φυσικό φαινόμενο", αλλά αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως κόστος και τους ασθενείς ως πελάτες για να θησαυρίζουν τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας, που τα τελευταία χρόνια βλέπουν τα κέρδη τους συνεχώς να εκτοξεύονται...
Αλλωστε σε όλη αυτήν τη συζήτηση δεν ακούστηκε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ούτε μια κουβέντα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για δημιουργία νέων δομών ή για επαναλειτουργία άλλων κλειστών δομών. Ωστόσο βρήκαν ευκαιρία να μιλήσουν για ένταξη και ιδιωτικών νοσοκομείων όπως χαρακτηριστικά στην περίπτωση του "Αττικού" που σχεδιάζουν σύμβαση με το Ιατρικό Περιστερίου, την ίδια ώρα που εδώ και χρόνια υπάρχει το αίτημα της επαναλειτουργίας του Νοσοκομείου Λοιμωδών "Αγ. Βαρβάρα" που θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη των πάγιων αναγκών της περιοχής της Δυτικής Αθήνας».
Την ίδια ώρα, το προσωπικό στον «Ευαγγελισμό» και τα άλλα νοσοκομεία εξακολουθεί να υποφέρει από τις τραγικές ελλείψεις, με την καθημερινή εξουθένωση των υγειονομικών, με εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, σε υπερεντατικές συνθήκες, σε μια περίοδο μάλιστα που το πρόβλημα επιδεινώνεται όχι μόνο από τις συνταξιοδοτήσεις του μόνιμου προσωπικού αλλά από κύμα παραιτήσεων λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας.
Ακόμη, σκόπιμα παραλείπουν να αναφέρουν τον αποκλεισμό χιλιάδων ασθενών από εξωτερικά ιατρεία και διαγνωστικές εξετάσεις λόγω των τεράστιων αναμονών, των πολύμηνων λιστών αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις. Για παράδειγμα, την ώρα που ετοιμάζεται πυρετωδώς το νέο πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία, στον «Ευαγγελισμό» πάνω από μία δεκαετία 8 σύγχρονες χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
«Ολοι αυτοί οι ασθενείς δεν θα μετρηθούν σε ράντζα αφού δεν θα περάσουν ποτέ την πόρτα του νοσοκομείου και με μαθηματική βεβαιότητα, όσοι τουλάχιστον έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα καταλήξουν στον ιδιωτικό τομέα», σχολιάζει η ΕΣΑΚ.
Στη συνέχεια καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό να μη δείξουν την παραμικρή ανοχή και αναμονή σε αυτήν την κοροϊδία. «Να απορρίψουν τις δυνάμεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που είτε από θέση κυβέρνησης είτε "αντιπολιτευόμενοι" έχουν διαμορφώσει τη σημερινή τραγική κατάσταση αλλά συνεχίζουν πιστά, ο ένας "κόβοντας" και ο άλλος "ράβοντας", την πολιτική της εμπορευματοποίησης του συστήματος Υγείας, με μόνους κερδισμένους τα μεγαθήρια της ιδιωτικής Υγείας. Είναι επιτακτικό στις μέρες μας να μπούμε όλοι, εργαζόμενοι και ασθενείς, στον αγώνα για σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις, με επαναλειτουργία κλειστών δομών και λειτουργία νέων, για την πάγια κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού μας σε πρόληψη, περίθαλψη και παροχές Υγείας και την εξασφάλιση αξιοπρεπών και ανθρώπινων συνθηκών εργασίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου