Καθημερινό φαινόμενο είναι τα εργατικά «ατυχήματα», δολοφονίες, στους χώρους δουλειάς, με τους εργάτες να σκοτώνονται ή να σακατεύονται, καταδεικνύοντας ότι οι τόποι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες και παγίδες θανάτου, ότι η υγεία και η ζωή τους θυσιάζονται προκειμένου να μεγαλώσουν τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.
Δεν πρόκειται για «ατυχή» γεγονότα. Η έλλειψη των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί που οδηγούν στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης έχουν μετατρέψει τους χώρους σε αρένες θανάτου. Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα θυσιάζει την υγεία και τη ζωή των εργατών στο βωμό του κέρδους των μονοπωλίων.
Από τα ίδια τα πράγματα, καθίσταται επιτακτική ανάγκη το κάλεσμα των ταξικών συνδικάτων σε συλλογικό και οργανωμένο αγώνα απέναντι στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, σε πάλη για όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς.
«Ριζοσπάστη» της Τετάρτης, 27 Οκτωβρίου 2021
«279 ήταν οι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους την τετραετία 2014 - 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα σήμερα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Ενα νούμερο που σοκάρει, καθώς μιλάμε για ένα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» ανά τέσσερις εργάσιμες μέρες!
Είναι θάνατοι που δεν χωράνε στις έντυπες και ηλεκτρονικές σελίδες του αστικού Τύπου, οι οποίες είτε τηρούν «σιγή ιχθύος» είτε - στην καλύτερη περίπτωση - τους περνάνε στα «ψιλά», αποσπασματικά, σε κάποια γωνία ενός αστυνομικού δελτίου, όπως κάνουν και με το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στις προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά. Ο στόχος τους «βγάζει μάτι»: Να κρυφτεί η γενική εικόνα, να παρουσιάζονται σαν «μεμονωμένα περιστατικά», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για προδιαγεγραμμένα εγκλήματα, με υπαίτιους τη δολοφονική, ακόρεστη δίψα των εργοδοτών για κέρδη και το κράτος που τους προστατεύει.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά και για τα όσα συμβαίνουν την επόμενη
τετραετία, καθώς το ΣΕΠΕ δεν έχει δημοσιοποιήσει τις ετήσιες Εκθέσεις
Πεπραγμένων των ετών 2018 - 2021, στις οποίες περιλαμβάνονται τέτοια στοιχεία.
Και αυτό συμβαίνει με ακέραιη την ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ
όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ.
Κι αυτά ακόμα τα στοιχεία βέβαια δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα στο σύνολό
της, καθώς πολλές φορές οι εργοδότες δεν δηλώνουν θανάτους εργατών στις
αρμόδιες υπηρεσίες, με διάφορα προσχήματα.
Ακόμα χειρότερα, η τάση που αποτυπώνεται στα δημοσιοποιημένα στοιχεία είναι αυξητική. Συγκεκριμένα, το 2017 καταγράφηκαν 7.357 εργατικά «ατυχήματα», ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000, πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΣΕΠΕ! Αντί δηλαδή να μειώνονται τα εργατικά «ατυχήματα», αφού πλέον η ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να παράσχει περισσότερα μέτρα προστασίας, συμβαίνει το αντίθετο!
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» σημειώνεται συνεχής αύξησή τους από το 2014 και μετά, ενώ τα 76 θανατηφόρα που καταγράφονται το 2017 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εργατών από το 2011!
Εργοδοτικά εγκλήματα
Μόνο με βάση όσα έχει καταγράψει ο «Ριζοσπάστης» - αφού επίσημα στοιχεία, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν δίνονται - τους πρώτους 10 μήνες του 2021 έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 18 θάνατοι εργαζομένων την ώρα της δουλειάς. Με ελλιπή στοιχεία, δηλαδή, σχεδόν δύο θάνατοι τον μήνα, τους οποίους και θυμίζουμε:
7 Γενάρη: 53χρονος εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Τριφυλίας χάνει τη ζωή του όταν το απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαινε ανατρέπεται και τον καταπλακώνει.
16 Γενάρη: Τραυματίζεται θανάσιμα 44χρονος αλλοδαπός ναυτεργάτης σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων που έπλεε νότια των Κυθήρων, μετά από πτώση από ύψος.
28 Γενάρη: 46χρονος μαρμαράς σκοτώνεται μετά από πτώση στο φρεάτιο ασανσέρ, κατά τη διάρκεια εργασιών σε ανεγειρόμενη οικοδομή στη Βάρκιζα.
29 Γενάρη: Οικοδόμος χάνει τη ζωή του αφότου βρέθηκε στο κενό ενώ δούλευε σε εργασίες για την εγκατάσταση θερμοπρόσοψης στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στο Ιλιον.
15 Φλεβάρη: 65χρονος εργαζόμενος σε επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας (πρώην «Σελόντα» και νυν όμιλος «Avramar») εντοπίζεται νεκρός στη νησίδα Τρίκερι.
2 Μάρτη: Δύο εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους σε ισάριθμα «ατυχήματα» στην Αχαΐα: Ενας 66χρονος σκοτώνεται ακαριαία μετά από πτώση κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης των εγκαταστάσεων φαρμακοβιομηχανίας στη ΒΙΠΕ, ενώ 58χρονος σε μαρμαράδικο καταπλακώνεται, τραυματίζεται σοβαρά και εκπνέει λίγη ώρα αργότερα.
1η Απρίλη: Τρεις εργολαβικοί εργαζόμενοι, 45, 54 και 57 ετών, βρίσκουν ακαριαίο θάνατο στο χωριό Γυμνό Ερέτριας. Κεραυνοβολήθηκαν από 20 χιλιάδες βολτ, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
6 Απρίλη: Εργάτης χάνει τη ζωή του σε εργοτάξιο επέκτασης επιχείρησης στον Ασπρόπυργο, όταν τον καταπλακώνει μια μεγάλη σιδερένια πόρτα.
16 Απρίλη: Δύο εργάτες σκοτώνονται ενώ απασχολούνταν σε έργο αποθείωσης στην 5η Μονάδα του «ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου» στην Κοζάνη.
28 Απρίλη: 39χρονος εργάτης πέφτει από ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών, σε περιοχή της Κω, δουλεύοντας σε εργολαβικό συνεργείο που είχε αναλάβει το κλάδεμα δέντρων.
31 Αυγούστου: 57χρονος αυτοαπασχολούμενος υδραυλικός χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών σε οικοδομή στην Ξάνθη.
11 Σεπτέμβρη: 48χρονος εργαζόμενος χάνει τη ζωή του στο εργοστάσιο «Atlas Tapes» στην Αταλάντη Φθιώτιδας.
10 Οκτώβρη: 18χρονος διανομέας με καταγωγή από το Πακιστάν τραυματίζεται θανάσιμα όταν το δίκυκλο που οδηγούσε συγκρούεται με ταξί.
22 Οκτώβρη: 53χρονος εργαζόμενος σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ στη Βοιωτία χάνει τη ζωή του μετά από πτώση του φορτηγού που οδηγούσε σε γκρεμό 60 μέτρων».
Τέρμα σε έρευνες για «ατυχήματα ήσσονος σημασίας»από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου