11/05/1686
Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Οτο Γκέρικε
11/05/1771
Γεννιέται η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης του 1821.
11/05/1867
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πρωσία, Ρωσία και Μ. Βρετανία) εγγυώνται την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα του Λουξεμβούργου με τη Συνθήκη του Λονδίνου.
11/05/1894
Ξεσπά μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών τρένων της Πούλμαν στο Ιλινόις, ενάντια στις μειώσεις μισθών.
Η Αμερικανική Ένωση Σιδηροδρόμων, της οποίας ηγείτο ο σοσιαλιστής συνδικαλιστικής Ευγένιος Ντεμπς, σε αλληλεγγύη με τους απεργούς της Πούλμαν σταμάτησε κάθε βαγόνι της εταιρίας που κινούνταν στους σιδηροδρόμους. Έτσι η κινητοποίηση της εργατιάς επεκτάθηκε γρήγορα σε 27 Πολιτείες των ΗΠΑ με τη συμμετοχή πάνω από 250.000 εργατών.
Σχεδόν 12.000 στρατιώτες καθώς και χιλιάδες αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν κατά των απεργών. Ως αποτέλεσμα της βίαιης καταστολής της απεργίας, 30 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 57 τραυματίστηκαν. Πολλοί από τους συνδικαλιστές ηγέτες της απεργίας συνελήφθησαν, ενώ ο ίδιος ο Ντεμπς καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση.
11/05/1904
Γεννιέται ο Ισπανός ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί, κλασικός εκπρόσωπος του κινήματος του σουρεαλισμού.
11/05/1939
Ιαπωνικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Μογγολίας. Σε τήρηση της συμφωνίας της με τη Μογγολία για αμοιβαία βοήθεια (Μάρτης 1936) η Σοβιετική Ένωση στέλνει τμήματα του Κόκκινου Στρατού, τα οποία, έπειτα από σκληρές μάχες και παρά την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου, κύκλωσαν και τελικά συνέτριψαν τους εισβολείς (16 Σεπτεμβρίου 1939).
11/05/1944
Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ αντεπιτίθενται και ανακαταλαμβάνουν τις κωμοπόλεις Μακρακώμη και Σπερχειάδα.
11/05/1944
Οι ναζί εκτέλεσαν οκτώ αντιστασιακούς νέους 20-30 ετών, στην περιοχή Καΐστρι της Ξηροκρήνης, στο σημείο όπου διασταυρώνονται η σημερινή οδός 28ης Οκτωβρίου με τη λεωφόρο Καλλιθέας
11/05/1949Το Ισραήλ γίνεται δεκτό στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
11/05/1958
Βουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα έρχεται η ΕΡΕ με 41,17%. Η ΕΔΑ συγκεντρώνει το 24,42% των ψήφων, εκλέγει 78 βουλευτές και αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση.
11/05/1964
Ξεκινά τις εργασίες του το Α’ Συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ), που κράτησαν έως τις 17/5.
Η ΕΦΕΕ συζήτησε και χάραξε πρόγραμμα δράσης και πάλης της φοιτητικής νεολαίας και αποφάσισε την ένταξή της στις δύο μεγάλες φοιτητικές οργανώσεις (COSEC και IUS). Ενέκρινε χαιρετιστήρια ψηφίσματα προς τους φοιτητές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που πάλευαν ενάντια στον φασισμό, στους φοιτητές διαφόρων χωρών που ζούσαν σε απολυταρχικό ή αποικιοκρατικό καθεστώς, όπως και στην Εθνική Φοιτητική Ένωση των ΗΠΑ για των αγώνα της κατά των φυλετικών διακρίσεων.
11/05/1967
Βρετανία, Δανία και Ιρλανδία ζητούν επίσημα να ενταχθούν στην ΕΟΚ. Στην ένταξη της Βρετανίας, όμως, αντιτίθεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας, στρατηγός Ντε Γκολ.
11/05/1973
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας συγκεντρώνονται στο κτήριο της Νομικής ζητώντας την απελευθέρωση των φυλακισμένων συναδέλφων τους. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικυκλώνουν το κτήριο, συγκρούονται με τους φοιτητές και προχωρούν σε δεκάδες συλλήψεις.
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας συγκεντρώνονται στο κτήριο της Νομικής
11/05/1981
Πεθαίνει ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγγε Μπομπ Μάρλεϊ.
11/05/1990
Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου.
11/05/2005
Έφυγε από τη ζωή ο ρεμπέτης, συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής Μιχάλης Γενίτσαρης.
Οι ναζί εκτέλεσαν οκτώ αντιστασιακούς νέους 20-30 ετών, στην περιοχή Καΐστρι της Ξηροκρήνης
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://gkagkarin.blogspot.com/2023/05/11-1944.html
11 Μαίου 1981, πεθαίνει, σε ηλικία μόλις 36 χρονών, ο Μπόμπ Μάρλεϊ, Τζαμαϊκανός συνθέτης, τραγουδιστής, κιθαρίστας, ακτιβιστής,που μετέτρεψε τη ρέγκε σε παγκόσμιο ρεύμα. Πέρασε στην ιστορία ως ένας τραγουδιστής του έρωτα, της αγάπης και του κινήματος ενάντια στη φυλετική καταπίεση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιος ενός λευκού επιστάτη και μιας αφροαμερικανής, μετακόμισε, σε ηλικία 10 ετών (με τη μητέρα του) στη φτωχογειτονιά του Κίνγκστον, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του. Μεγάλωσε μέσα στο ρατσισμό και την φτώχεια. Σε ηλικία 14 ετών,εγκατέλειψε το σχολείο και άρχισε να δουλεύει ως βοηθός οξυγονοκολλητή. Αργότερα, δούλεψε ως εργάτης στη χημική βιομηχανία Ντιπόν και την αυτοκινητοβιομηχανία Κράισλερ. Απο μικρός έπαιζε μουσική.
Το 1972 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με το συγκρότημα του Γουέιλερς, με τίτλο Catch A Fire(Stir It Up, Kinky Reggae). Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε το Burnin' με τραγούδια όπως το Get Up,Stand Up και το I Shot the Sheriff, που έγινε παγκόσμια επιτυχία με την διασκευή του Έρικ Κλάπτον και βοήθησε στην εκτόξευση της δημοτικότητας του.
Το 1975 σημειώνει την πρώτη παγκόσμια επιτυχία του με το τραγούδι No Woman, No Cry από το άλμπουμ Natty Dread. Τον επόμενο χρόνο το Rastaman Vibration γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ. Τώρα, ο Μάρλεϊ είναι ένας καλλιτέχνης παγκοσμίου βεληνεκούς, με γεμάτες συναυλίες όπου εμφανίζεται. Η ρέγκε (ένα κράμα σκα, ρυθμ εντ μπλουζ και ροκ) γίνεται παγκόσμια και επηρεάζει πολλούς καλλιτέχνες.
Όμως το 1977, ο Μάρλεϊ θα διαγνωσθεί με κακοήθες μελάνωμα. Ο καρκίνος γρήγορα εξαπλώθηκε στα ζωτικά του όργανα. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1980 έδωσε την τελευταία του συναυλία. Έφυγε από τη ζωή πολύ νωρίς, σε ηλικία 36 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο, στις 11 Μαΐου του 1981.
Η φήμη του συνέχισε να μεγαλώνει, ειδικά από τους φτωχούς,για τα δικαιώματα των οποίων έγραψε τραγούδια.To 1994,το όνομά του μπήκε στο Rock N' Roll Hall of Fame.Το 1999 το Time χαρακτήρισε το Exodus ως το καλύτερο άλμπουμ του 20ου αιώνα. Η ημέρα γέννησής του, 6/2/1945,γιορτάζεται στην Τζαμάικα ως εθνική επέτειος.
Ο Γκέρικε, με το πείραμά του, απέδειξε ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας ασκεί πίεση, ενώ στηριγμένος στα αποτελέσματα του πειράματος προχώρησε στην κατασκευή της αεραντλίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γκέρικε εφάρμοσε το βαρόμετρο στην πρόγνωση του καιρού, μια σημαντική προσφορά στη Μετεωρολογία. Τα όψιμα έργα του επικεντρώθηκαν στον ηλεκτρισμό, αλλά λίγα πράγματα σώθηκαν από τα αποτελέσματά του. Επινόησε την πρώτη ηλεκτροστατική γεννήτρια.
https://gkagkarin.blogspot.com/2023/05/blog-post_82.html
11 Μαίου 1894, ξεσπά μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών τρένων της Πούλμαν στο Ιλινόις, ενάντια στις μειώσεις μισθών. Ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν ο Τζορτζ Πούλμαν (1831-1897) εφευρέτης του βαγκόν-λι και όνομα οικείο και στις μέρες μας (ακόμα και σήμερα συχνά τα λεωφορεία τα αποκαλούμε "Πούλμαν").
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν η κρίση στα τέλη του 19ου αιώνα έπληξε την εταιρεία, ο Πούλμαν προσπάθησε-όπως κάνουν πάντα οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους-να την φορτώσει στους εργάτες. Ανακοίνωσε μειώσεις μισθών και όταν οι εργάτες αντέδρασαν, απέλυσε συνδικαλιστές τους. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν απεργία διαρκείας από 11/5/1894, με την κάλυψη της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ARU), της οποίας ηγείτο ο Γιουτζίν Ντεμπς.
Η Ένωση Σιδηροδρόμων, σε αλληλεγγύη με τους απεργούς της Πούλμαν, σταμάτησε κάθε βαγόνι της εταιρίας που κινούνταν στους σιδηροδρόμους. Έτσι, η κινητοποίηση επεκτάθηκε γρήγορα σε 27 Πολιτείες των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή πάνω από 250.000 εργατών.
Μεγάλο μέρος του σιδηρορδρομικού δικτύου της χώρας παρέλυσε. Η αλληλεγγύη στους απεργούς επεκτάθηκε σε όλη την χώρα. Η κυβέρνηση κινητοποιήσε 12.000 στρατιώτες και χιλιάδες αστυνομικούς εναντίον των απεργών. Το αποτέλεσμα της καταστολής ήταν 30 νεκροί απεργοί και 57 τραυματίες.
Πολλοί συνδικαλιστές συνελήφθησαν,ο Ντεμπς καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση. Όμως οι εργατικοί αγώνες συνεχίστηκαν.
Ο Γιουτζίν Ντεμπς, πρώην θερμαστής στα τραίνα,στην φυλακή διάβασε Μαρξ, έγινε σοσιαλιστής και αργότερα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο σοσιαλιστικό κίνημα των ΗΠΑ.
Πηγές: "Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ" Χέρμπερτ Μόρε, Ρίτσαρντ Μπόγιερ, Σύγχρονη Εποχή, "Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών", Χάουαρντ Ζιν, Εκδόσεις Αιώρα, 902
11 Μαίου 2008,ο 24χρονος φοιτητής Νίκος Σακελλίων, ομογενής απο την Τασκένδη, κατά τη διάρκεια αστυνομικού "ελέγχου" πέφτει σε κώμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αστυνομικοί τον άφησαν αναίσθητο στο δρόμο και πέθανε στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Το νεκρό σώμα εξαφανίστηκε για 12 ώρες, όταν παραδόθηκε από την αστυνομία σε γραφείο τελετών της επιλογής της. Ο ιατροδικαστής παρέλαβε στην νεκροψία το πτώμα σε σήψη και πλήρη παραμόρφωση, ενώ βρήκε στο άνω στόμιο του λάρυγγα συσκευασία ναρκωτικών.
Ο πατέρας του, θέλοντας να συγκεντρώσει πληροφορίες για το θάνατο του γιου του, καθώς η αστυνομία δεν του έδωσε καμία εξήγηση, κόλλησε μόνος του αφίσες στο σημείο της δολοφονίας, καλώντας όποιον γνώριζε κάτι να επικοινωνήσει. Αυτόπτης μάρτυρας είδε την αφίσα και αργότερα κατέθεσε στο δικαστήριο.
Τελικά η κατηγορία για τους αστυνομικούς ήταν ανθρωποκτονία από αμέλεια και η δίκη πήγαινε από αναβολή σε αναβολή. Έγινε μετά από χρόνια. Ο ιατροδικαστής απεβίωσε και δεν κατέθεσε ποτέ. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είδε τους αστυνομικούς να χτυπούν το κεφάλι του νεαρού στον τοίχο μέχρι να καταρρεύσει "Ήταν δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και οι αστυνομικοί τον χτυπούσαν με μπουνιές, και αγκωνιές πίσω από το κεφάλι". Υπήρχε και βίντεο που το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη.
Οι κατηγορούμενοι έπεσαν σε τόσες αντιφάσεις,που εξόργισαν ακόμα και τον Εισαγγελέα που είπε ότι"ούτε παιδιά δημοτικού δεν θα μπορούσαν να τους πιστέψουν"(πρότεινε όμως,τελικά,την απαλλαγή τους).
Ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης βρέθηκε και..κατηγορούμενος επειδή κατέθεσε όσα είδε, παρά το γεγονός ότι η αφήγησή του είχε γίνει δεκτή στα βασικά της σημεία από όλα τα δικαστήρια που δίκασαν. Η αστυνομικός που του έκανε μήνυση του ζήτησε συγνώμη στο δικαστήριο. Όι κατηγορούμενοι αστυνομικοί αθωώθηκαν.
Στη δίκη δευτέρου βαθμού η απόφαση ήταν ίδια. Με το άκουσμα
της ο πατέρας φώναξε: "η κοινωνία πρέπει να ξέρει ότι η ζωή των ανθρώπων βρίσκεται σε χέρια αστυνομικών, που έχουν μάθει να σκοτώνουν και να μην έχουν ευθύνη. Δεν έχω πια καμιά εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη".
Ο Άρειος Πάγος έκρινε την απόφαση αμετάκλητη. Η υπόθεση έκλεισε.
Πηγές: "Αθώοι ξανά οι αστυνομικοί για το θάνατο του Ν. Σακελλίωνα", Ριζοσπάστης, "Υπόθεση Ν Σακελλίων: Όλοι αθώοι, ένοχο..το θύμα", Εφσυν, "Νίκος Σακκελίων: η πιο άγρια δολοφονία της ΕΛ.ΑΣ", kar