Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, αντεπιτίθενται και ανακαταλαμβάνουν τις κωμοπόλεις Μακρακώμη και Σπερχειάδα

Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, 11/5/1944, αντεπιτίθενται και ανακαταλαμβάνουν τις κωμοπόλεις Μακρακώμη και Σπερχειάδα.

Το Μάιο του 1944, επίλεκτη γερμανική μονάδα με γερμανοτσολιάδες και μαύρους(Μαροκινούς), επιχείρησε αιφνιδιαστική επίθεση στη Μακρακώμη και στη Σπερχειάδα, όπου παρέμεινε λίγες μέρες, προβαίνοντας σε
βιαιοπραγίες σε βάρος των λίγων αμάχων που είχαν απομείνει εκεί.

Σημαντική για την περιοχή, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ήταν και η συμβολή του εφεδρικού Συντάγματος του ΕΛΑΣ Δυτικής Φθιώτιδας.
 
Οι εμπειροπόλεμοι αξιωματικοί του στρατού, που είχαν ενταχθεί στις γραμμές του ΕΛΑΣ και που με τις πλούσιες θεωρητικές τους γνώσεις, αλλά και την πείρα που απόχτησαν από τον αντάρτικο πόλεμο, οδήγησαν σε νίκη τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Η εντολή που είχαν δώσει ήταν: Καθένας στη θέση που έχει οριστεί. Οικονομία στα πυρομαχικά και καμία σφαίρα να μη φεύγει χαμένη, παρά μόνο όταν θα έβρισκε το στόχο της, που ήταν ο φασίστας εχθρός.

Ετσι στη μάχη που κράτησε όλη μέρα, όλοι οι μαχητές αξιωματικοί και οπλίτες, μόνιμοι και εφεδρικοί, καθώς και κάτοικοι της περιοχής, επέδειξαν την αντρειοσύνη και το πάθος τους για τη συντριβή της πανίσχυρης γερμανικής μηχανής.

Από τη μεριά των Γερμανών 700 πάνοπλοι στρατιώτες, άρματα μάχης, βαρύς οπλισμός, εφεδρείες, ασύρματη επικοινωνία με τα κέντρα τους, γενικά μια πανίσχυρη πολεμική δύναμη, που όταν ξεκίνησε από τη Λαμία προκάλεσε τρόμο και δέος, γύριζαν ηττημένοι.

Από τα αρχεία του εφεδρικού συντάγματος παραθέτουμε πίνακα με τα θύματα και τις καταστροφές που προξένησαν οι Ιταλογερμανοί στην περιοχή μας. (Κώστα Καραγιώργου «Η Ρούμελη στις φλόγες», Αθήνα1979, σελ. 291-292) :
 
ΧωριάΠυρποληθέντα σπίτιαΚαμένοι αχυρώνεςΕκτελεσμένοι πολίτες
Σπερχειάδα            700
35
Παλιοβράχα 180
9
Κλωνί 75
4
Λευκάδα 136 122 1
Φτέρη 118
2
Καμπιά 51

Άνω Καλλιθέα 10

Κάτω Καλλιθέα 7

Δίλοφο 29

Μεσοποταμία

2
Ανατολή 53
2
Γαρδίκι 94 74
Πίτσι 5 4
Κανάλια 1 3
Άγιος Σώστης

2
Περιβόλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου