«Η UNCLOS δεν μας δίνει 12 μίλια, μας δίνει μέχρι 12 μίλια», λέει ο Ν. Δένδιας, «δεν φοβάται το πολιτικό κόστος» των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, απαντώντας στο «Βήμα» για το «σημείωμα» που θα αφήσει στον διάδοχό του, τονίζει ότι, μεταξύ άλλων, θα πρότεινε «συγκεκριμένους τρόπους για το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διάλογος με την Τουρκία, για την επίλυση της μίας διαφοράς που έχουμε, σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
Ο ίδιος, εξάλλου, μιλώντας στο «Newsbomb» επέμεινε ότι μετά από 63 «άκαρπες» διερευνητικές επαφές σε βάθος περίπου 20ετίας, πρέπει να γίνουν αλλαγές στα «διαδικαστικά», όταν πολλές φορές με αυτές αλλάζει και το περιεχόμενο, η ουσία των συζητήσεων. Διόλου τυχαία, ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, έδωσε μια ιδέα τού τι εννοούν λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη να «αντιστραφεί ο διάλογος» με την Τουρκία εκκινώντας από την «εξομάλυνση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι από το Κυπριακό, προκειμένου να επιλυθούν πρώτα τα «πιο εύκολα ζητήματα», όπως είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ!
Πάνω σε αυτό ο Δένδιας διαβεβαίωσε, μέσω του «Newsbomb», ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη θάλασσα, «δηλαδή τη δημιουργία ενός δικτύου ελληνικών χωρικών υδάτων που δεν θα επιτρέπει στην Τουρκία να έχει επαφή με την ανοιχτή θάλασσα».
Ερωτηθείς, δε, «αν θα ήταν μια λύση τα κλιμακωτά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο» (έχει συζητηθεί επανειλημμένα στις διερευνητικές όλα αυτά τα χρόνια), ο Δένδιας είπε μεταξύ άλλων ότι «η UNCLOS (σ.σ. η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας), γιατί θέλω να είμαι πάντα ακριβής, δεν μας δίνει 12 μίλια, μας δίνει μέχρι 12 μίλια. Αυτή είναι η διατύπωση της UNCLOS»...
Σημειωτέον, για το θέμα των «κλιμακωτών» χωρικών υδάτων ο Δένδιας ρωτήθηκε και στο Φόρουμ των Δελφών, ωστόσο απέφυγε ξανά να ξεκαθαρίσει τι συζητάνε πίσω από κλειστές πόρτες: «Δεν υπάρχει πιθανότητα να μπω στον δημόσιο διάλογο, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι στον τρόπο διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, μετά από 63 γύρους διερευνητικών συνομιλιών, πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Διότι αυτές οι αλλαγές θα διευκολύνουν το να φτάσουμε γρηγορότερα, εάν αυτό είναι δυνατόν, σε κατανοήσεις», είπε.
Ολα αυτά με τη συνυπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ. Διόλου τυχαία, ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Καλπαδάκης, είπε στο Φόρουμ ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει «ανάπτυξη διαλόγου με την Τουρκία, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, με μια σαφή ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών».
Ενώ ακόμα πιο γλαφυρά στο πρόγραμμά του, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» σε αστική τάξη και ιμπεριαλιστικά κέντρα πως εκείνος δεν «φοβάται το πολιτικό κόστος», όπως η ΝΔ, λέει ότι οι σεισμοί «δημιουργούν μια νέα δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί», ζητώντας παραπομπή στη Χάγη με «σαφείς κόκκινες γραμμές»... «την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το αναφαίρετο δικαίωμα αμυντικής προάσπισής της και ιδίως των ελληνικών νησιών» (!), ενώ βάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ακόμα πιο μέσα στα ιμπεριαλιστικά παζάρια ΕΕ - Τουρκίας ζητώντας μεταξύ άλλων «αναθεώρηση της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας, με την κατάθεση συνυποσχετικού Ελλάδας - Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Τοποθετήσεις σαν κι αυτή, άλλωστε, ήταν που έκαναν τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, να λέει στο Φόρουμ ότι «η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί εκπληκτική συνεργασία με την ελληνική», ξεκαθαρίζοντας πως «αυτό δεν θα αλλάξει, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών». Υπενθύμισε, άλλωστε, με νόημα ότι «η εξαιρετική αυτή συνεργασία διατηρείται εδώ και πάνω από μία δεκαετία παρά τις τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις», εξ ου και μέσα σε αυτά τα χρόνια η Ελλάδα έγινε «ένας εξαιρετικά αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ΗΠΑ για να λυθούν τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής»...
Τέθηκαν προβλήματα όπως η περιλάλητη ενεργειακή διαφοροποίηση, με τον τ. πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις ενεργειακές πηγές, Τζ. Πάιατ, παρεμβαίνοντας στο Φόρουμ να τονίζει ότι «υπάρχουν ανεξάντλητες πηγές Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή».
Στο ίδιο φόντο ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ τόνισε στο Φόρουμ ότι η «συμμαχία ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα συμβάλλει ακριβώς σε αυτόν τον σκοπό, δηλαδή στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής», διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την υλοποίηση έργων για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ανατολικής Μεσογείου και την απεξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία.
Δεν περνά, άλλωστε, απαρατήρητο ότι τα νέα ενεργειακά ευρήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο και «ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν στην αλλαγή των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή» τέθηκαν επί τάπητος στο Φόρουμ, όπου παρουσιάστηκε σχετική εργασία, την οποία εκπόνησαν από κοινού το New Strategy Center, το Greek Energy Forum και το Delphi Economic Forum. Οπως τόνισε, δε, χαρακτηριστικά ο Μιχ. Μαθιουλάκης, ακαδημαϊκός διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ, πρόκειται για δύο περιοχές που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν μέρος των ενεργειακών αναγκών, αποτελούν, δε, το αριστερό σκέλος του ΝΑΤΟ και μπορούν να λειτουργήσουν ως σύνορο για ό,τι ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν να αποτρέψουν, π.χ. την απειλή της Ρωσίας.
Σε ένα τέτοιο φόντο, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mehmet Kemal Bozay, μιλώντας στο Φόρουμ, επέμεινε ότι «πρέπει να δουλέψουμε ώστε να βρούμε τον συγχρονισμό μας με την ΕΕ», τόνισε πως «πρέπει να συνεργαστούμε και αυτή η συνεργασία ξεκινά σε επίπεδο γειτονιάς», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε και να κάνουμε αυτές τις συνεργασίες να ανθίσουν. Να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή το ήδη υπάρχον πλαίσιο συμφωνιών, σύνδεσης, τελωνειακής ένωσης, το καθεστώς υποψήφιου μέλους. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να αναζωογονήσουμε αυτές τις διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου