Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Τσακισμένοι μισθοί, ακρίβεια και πλειστηριασμοί φέρνουν ρεκόρ κερδοφορίας


Ρεκόρ κερδών κατέγραψαν την περασμένη χρονιά οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, με ενίσχυση πάνω από 303% ή καθαρά κέρδη 10,41 δισ. ευρώ σε έναν μόλις χρόνο!

Πρόκειται για την «άλλη όψη»:

-- Των τσακισμένων μισθών, με τον μέσο μισθό την ίδια περίοδο να καταγράφει μείωση 7,4%. Συνολικά των τσακισμένων εργατικών δικαιωμάτων, όπως δείχνει π.χ. η εκτίναξη της «ευελιξίας», όπου σε κάθε εργαζόμενο πέρυσι αντιστοιχούσε μία απόλυση.

-- Της «υπεραπόδοσης» της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, εργαζομένων, που πλήρωσαν 4,8 δισ. ευρώ πάνω από τους στόχους, ώστε να γίνουν φοροαπαλλαγές και προνόμια για τους «επενδυτές». Και ενώ ήδη από φέτος έρχεται και η μονιμοποίηση των «πλεονασμάτων» με βάση το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, στο οποίο ορκίζονται όλα τα αστικά κόμματα.

-- Της ακρίβειας που εξανεμίζει τα λαϊκά εισοδήματα μέχρι τις 15 του μήνα, με τον πληθωρισμό να «τρέχει» το 2022 με 9,3%. Σύμφωνα δε με τα προχτεσινά στοιχεία, και παρά τα κυβερνητικά παραμύθια περί «αποκλιμάκωσης», ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Μάρτιο «έτρεχε» με 14,1%.

-- Της εκτίναξης της ενεργειακής φτώχειας, με τις τιμές Ενέργειας και καυσίμων να πιάνουν «ταβάνι» ελέω «πράσινης μετάβασης» και ιμπεριαλιστικού πολέμου. Οσο για τα μέτρα - κοροϊδία της υποτιθέμενης στήριξης, αποσύρονται κι αυτά, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει χτες «επιδοτήσεις» 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή ...7,5 ευρώ επιδότηση για το 90% των νοικοκυριών.

-- Και, βέβαια, του ξεσπιτώματος και των εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια, με τους δανειολήπτες να πληρώνουν πάνω από 3 δόσεις κάθε χρόνο παραπάνω στις τράπεζες, εξαιτίας και της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων. Αυτά ενώ χτες η ΕΚΤ ανακοίνωνε και νέα αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης - που βέβαια δεν θα είναι η τελευταία, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Και κάλεσε άμεσα τις κυβερνήσεις να κόψουν τα όποια μέτρα στήριξης υπάρχουν για την Ενέργεια (π.χ. επιδοτήσεις), προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων. Αν δεν γίνει αυτό η αύξηση των επιτοκίων θα συνεχιστεί, οδηγώντας τα χρεωμένα νοικοκυριά στην εξαθλίωση.

Δεν προλαβαίνουν να μετράνε...

Ολη αυτή η «ευτυχής συγκυρία» - αποτέλεσμα της πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου, που υλοποιούν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις - είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία που δημοσιεύονται τις μέρες αυτές, την εκτίναξη των κερδών, επιβεβαιώνοντας ότι τα συνθήματα περί «ανάπτυξης για όλους» που επιστρατεύουν ξανά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί είναι μόνο στη σφαίρα της φαντασίας, ότι για να ανασάνει ο λαός πρέπει να χάσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Με βάση τα παραπάνω, οι 150 εισηγμένες εταιρείες:

  • Κατέγραψαν λειτουργικά κέρδη 14 δισ. ευρώ (+35,6%) και καθαρή κερδοφορία 10,4 δισ. ευρώ.
  • Είχαν τζίρο 106,84 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 48,8% σε σχέση με το 2021. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά που ο τζίρος τους φτάνει το 55% του ΑΕΠ (192 δισ.), χαρακτηριστικό κι αυτό της συγκέντρωσης σε όλο και λιγότερα χέρια.
  • Διένειμαν 2,502 δισ. ευρώ σε μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου, έναντι 2,18 δισ. ευρώ το 2021.
  • Είχαν αύξηση 7,7% στα ταμειακά διαθέσιμα, που έφτασαν στα 17,8 δισ.

Ειδικότερα:

-- Οι Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική και Eurobank ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν θέσει, με τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να ανέρχονται στα 3,7 δισ. ευρώ.

-- «Πρωταθλητές» κερδοφορίας η «Motor Oil» με 967 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και η «HelleniQ Energy» (πρώην ΕΛΠΕ) με 889,5 εκατ. ευρώ.

-- Επίσης, ο ΟΠΑΠ με 592,3 εκατ. ευρώ και αύξηση 128%, η «Ελλάκτωρ» με 496,9 εκατ. ευρώ, η «Mytilineos» με 465,89 εκατ. ευρώ και αύξηση 187%, η «Coca Cola» με 415,4 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ με 388,6 εκατ. ευρώ, η «Βιοχάλκο» με 266 εκατ. ευρώ (36,5%), η «Jumbo» με 248,6 εκατ. ευρώ (αύξηση σχεδόν 15%), η «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ» με 159,28 εκατ. ευρώ (42,62%), η «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» με 136,5 εκατ. ευρώ (173,3%), η «Prodea» με 128,6 εκατ. (-27,68%) και η «ΤΙΤΑΝ» με 109,7 εκατ. (19,37%). Πάνω από ...2.000% αύξηση κερδών, στα 106,7 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν λόγω lockdown «ελεήθηκε» με 120 εκατ. από το αστικό κράτος, κατέγραψε η «Aegean».

Από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στο πάρτι της κερδοφορίας ήταν ...η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, κάτι που εξηγεί και την πρεμούρα για «επανακρατικοποίηση» που έχει πιάσει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου μέσω αυτής να «τρέξουν» την πολιτική της «απελευθέρωσης» και του νερού - εμπόρευμα.

2 σχόλια:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου