ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή από το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν άφησε ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Ανέφερε ότι στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας (11-12/7/23) «δεν θα αποφύγουμε να συναντηθούμε» και πρόσθεσε: «Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Εφόσον δεν υπάρχουν αμφίσημα μηνύματα, επιδιώκουμε να μειώσουμε την εχθρότητα αντί να την αυξήσουμε. Θα τα πούμε λοιπόν και εκεί».
Μεταξύ άλλων είπε ότι «ξέρουμε και το τι θα πούμε: "Κύριε πρωθυπουργέ σταματήστε τώρα τα εξοπλιστικά. Πού θα φτάσετε με αυτά τα εξοπλιστικά; Η Αμερική σού δίνει συνέχεια πολλά όπλα. Γιατί τα αγοράζετε; Μήπως σας τα δίνουν δωρεάν και δεν σας ζητούν χρήματα;". Μάλλον θα μιλήσουμε για αυτά», ενώ κατέληξε λέγοντας πως θα τονίσει ειδικά: «Να ξέρετε επίσης ότι υπάρχουμε για να μειώσουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξήσουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν».Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στην «υφιστάμενη κυβέρνηση στη ρωμαίικη πλευρά» της Κύπρου, εκτίμησε ότι αυτή «είναι σε μια πιο φιλειρηνική ατμόσφαιρα σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Εάν συνεχίσουν αυτή τη φιλειρηνική ατμόσφαιρα και πούνε "ναι" στην προστασία των δικαιωμάτων κυριαρχικής ισότητας της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" (σ.σ. όπως η Αγκυρα χαρακτηρίζει το ψευδοκράτος στην Κύπρο), χωρίς να παρασύρονται από ορισμένες προσκλήσεις με πρώτα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε και εμείς θα πούμε "γιατί όχι;"», και κατέληξε: «Η ΕΕ δεν είναι ειλικρινής. Και εμείς αφήσαμε πίσω 50 χρόνια, αυτή η ΕΕ είναι ακόμη στο ίδιο σημείο. Θα θέσουμε αυτά στο τραπέζι. Και εμείς πρέπει να το επανεξετάσουμε αυτό».
Ακόμα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «η Τουρκία βρίσκεται στην ίδια απόσταση τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση» και αναγγέλλοντας όξυνση των πολύπλευρων παζαριών, υποστήριξε ότι την επόμενη περίοδο προτεραιότητα της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική θα είναι ο διάλογος και η διπλωματία.
Ολα αυτά ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα Τζέφρι Φλέικ έσπευσε πάλι να τονίσει ότι «η Τουρκία αποτελεί την 2η ισχυρότερη χώρα στο ΝΑΤΟ και θέλουμε να βεβαιωθούμε πως θα παραμείνει ισχυρή και θα συνεχίσει να εργάζεται με το ΝΑΤΟ».
Ενώ από την άλλη μεριά, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, παρεμβαίνοντας σε διαδικτυακή υπουργική συνάντηση του Φόρουμ για την Οικονομική Συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα, εκτίμησε ότι «η δημιουργία ενός κέντρου διανομής αερίου στην Τουρκία» θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της «τρέχουσας κρίσης στην Ενέργεια».
Την ίδια ώρα ο πρ. υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στο «Newsbomb», σηματοδοτώντας την πρεμούρα τους να προχωρήσουν σε συζητήσεις με την Αγκυρα αμέσως μετά τις εκλογές, ο Δένδιας ζητούσε από την γείτονα «να εκμεταλλευτεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που τώρα υπάρχει», ενώ απευθυνόμενος στο εσωτερικό, ζητώντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση μπρος στις επιχειρούμενες διευθετήσεις, συνέστησε «να μην δυναμιτίσουμε το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε από τους σεισμούς και να αφήσουμε στην επόμενη κυβέρνηση να δοκιμάσει αν μπορεί να βρει μια λύση», ακόμα κι αν οι πιθανότητες που δίνει για επίτευξή της είναι μικρές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου