«Εγγυήσεις ασφαλείας», παραπέρα στρατιωτική ενίσχυση και διευκόλυνση της διαδικασίας ένταξης βρίσκονται στο τραπέζι ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
Φουντώνουν οι διαπραγματεύσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να δοθούν στο Κίεβο για μακροχρόνια στρατιωτική στήριξη και «εγγυήσεις ασφαλείας» στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις 11 - 12 Ιούλη στο Βίλνιους.
Το βέβαιο είναι ότι οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν θα είναι «φωτιά» τόσο για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και για τη συνολικότερη γεωπολιτική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, με ανυπολόγιστους κινδύνους για όλους τους λαούς της Ευρώπης.
Ανάμεσα σε άλλα δρομολογείται η ντε φάκτο ΝΑΤΟποίηση της Ουκρανίας με μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη, ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις της να μετασχηματιστούν στα ΝΑΤΟικά πρότυπα, θα συζητηθούν οι «εγγυήσεις ασφαλείας» στο Κίεβο από ισχυρά δυτικά κράτη, καθώς και η δημιουργία του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας για μεγαλύτερη διασύνδεση και ενσωμάτωση.
«Τροχιοδεικτικές» προς την κλιμάκωση ήταν άλλωστε οι συζητήσεις και αποφάσεις των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και της «Ομάδας Επαφής» για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, τις περασμένες μέρες, στις Βρυξέλλες.
Η Ουκρανία ζητεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και μάλιστα ο Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ισχυρίστηκε ότι η ένταξη θα ενισχύσει τη λυκοσυμμαχία. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρωτοστατούν η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, ενώ Γερμανία, ΗΠΑ και άλλα κράτη - μέλη εκφράζονται πιο επιφυλακτικά μπροστά στο ενδεχόμενο μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.
Πολωνία και κράτη της Βαλτικής επιδιώκουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για ένταξη στο ΝΑΤΟ με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένους στόχους, ωστόσο μετά το τέλος του πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η πλήρης και τυπική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι εφικτή, όσο διαρκεί η ένοπλη σύγκρουση.
Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συνόψισε τις εργασίες των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, το βασικό ζήτημα αυτήν τη στιγμή είναι «πώς να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία» καθώς «όσο περισσότερο έδαφος μπορεί να κερδίσει η Ουκρανία μέσω της αντεπίθεσης, τόσο ισχυρότερη θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οσο πιο επιτυχημένη είναι η ουκρανική αντεπίθεση, τόσο πιο πιθανό είναι ο Πρόεδρος Πούτιν σε κάποιο στάδιο να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης».
Το θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης των ουκρανικών δυνάμεων συζητήθηκε στη συνεδρίαση της υπό αμερικανική καθοδήγηση «Ομάδας Επαφής», την Πέμπτη, αλλά και στην Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, με τη συμμετοχή και του Ουκρανού υπουργού Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ, όπως και του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.
Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ, «από το περασμένο φθινόπωρο, ήταν προφανές ότι πρόκειται πλέον για πόλεμο φθοράς. Και ένας πόλεμος φθοράς είναι μια μάχη υλικοτεχνικής υποστήριξης». Πρόσθεσε ότι «η παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία εξάντλησε τα αποθέματα» των κρατών - μελών σε πυρομαχικά «αποφασιστικής σημασίας» και πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω η παραγωγή πολεμικού υλικού. Γι' αυτό άλλωστε πραγματοποιήθηκε και μια «άτυπη συνάντηση» των ΝΑΤΟικών υπουργών με στελέχη πολεμικών βιομηχανιών.
Στο μεταξύ, η «Ουάσιγκτον Ποστ» ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν ένα δοκιμαστικό σχέδιο που θα άρει ορισμένα εμπόδια για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να βρεθούν συμβιβασμοί και να μη διαρραγεί η «ενότητα» του ευρωατλαντικού άξονα, καθώς οξύνονται αντιθέσεις και ανταγωνισμοί και στο εσωτερικό του.
Είναι ενδεικτικό πως Πολωνία και Βαλτικές χώρες φέρεται να απειλούν ότι αν δεν δοθεί σαφής πορεία ένταξης στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να στείλουν ακόμη και δικά τους στρατεύματα να πολεμήσουν στο πλευρό του Κιέβου.
Σύμφωνα με Αμερικανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα, οι ΗΠΑ πιθανόν θα υιοθετήσουν την πρόταση του Στόλτενμπεργκ που θα επιτρέψει στο Κίεβο να παρακάμψει το λεγόμενο Σχέδιο Δράσης Μέλους (MAP), συντομεύοντας τη διαδικασία, χωρίς όμως να οριστεί χρονοδιάγραμμα ένταξης. Επιπλέον η πρόταση αυτή εξακολουθεί να απαιτεί από την Ουκρανία να προβεί σε «μεταρρυθμίσεις».
Το MAP χαρακτηρίζεται «πρόγραμμα συμβουλών, βοήθειας και πρακτικής υποστήριξης προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες των χωρών» και προφανώς η Ουκρανία βρίσκεται ήδη σε αυτό το στάδιο με τόση ΝΑΤΟική υποστήριξη σε όπλα, εκπαίδευση, πληροφορίες κ.ά. που παρέχονται εντατικά εδώ και ενάμιση χρόνο.
Συναινετικό σε αυτό το ενδεχόμενο εμφανίστηκε το Βερολίνο. «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις» ότι οι «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν να διευκολύνουν τις διαδικασίες για την ένταξη της Ουκρανίας, σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, και «θα ήμουν ανοιχτός σε αυτό».
Επίσης, συζητιέται να δοθούν «εγγυήσεις ασφαλείας» από ισχυρά ΝΑΤΟικά κράτη, κατά το «πρότυπο» του Ισραήλ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «μαραθώνιος, όχι σπριντ» και οι ΗΠΑ «θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, στη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής». Πάνω σε αυτήν τη διαπίστωση οι αποφάσεις της «Ομάδας Επαφής» αφορούν τόσο την άμεση στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας για την αντεπίθεσή της, όσο και τον μακρύ ορίζοντα της γεωπολιτικής σύγκρουσης.
Η Ολλανδία και η Δανία ηγούνται εντός του ΝΑΤΟ στον «συνασπισμό δυτικών μαχητικών αεροσκαφών» που περιλαμβάνει σε αυτήν τη φάση την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων. Οπως δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Αμυνας, Κ. Ολογκρεν, η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16 θα μπορούσε να ξεκινήσει το συντομότερο, αυτό το καλοκαίρι, με στόχο το πρόγραμμα να λειτουργεί πλήρως εντός έξι μηνών.
Η Δανία, όπου υπάρχουν προσομοιωτές πτήσης, είναι μια πιθανή τοποθεσία για να φιλοξενήσει το πρόγραμμα, ενώ εξετάζεται και η δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου F-16 σε κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Η Δανία σχεδιάζει να ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 τον Αύγουστο.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, θα περιλαμβάνει το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ η Γαλλία και η Βρετανία έχουν προσφέρει βοήθεια, είπε η Ολλανδή υπουργός.
Το γεγονός ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε F-16 και άλλα δυτικά μαχητικά θα πάρει πολλούς μήνες, όπως και η πρόθεση κρατών του ΝΑΤΟ να προμηθεύσουν το Κίεβο κάποια στιγμή με δυτικά μαχητικά, επιβεβαιώνουν πως το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο προετοιμάζεται για μακρόχρονη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη, ακόμη και μετά από μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός.
Παράλληλα ανακοινώθηκαν νέες ΝΑΤΟικές αποστολές όπλων για τον εξοπλισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αντεπίθεσή τους για ανακατάληψη εδαφών από τη Ρωσία.
Ενδεικτικά, ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία και Δανία θα συνεργαστούν για την αποστολή - μεταξύ άλλων - εκατοντάδων πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς και άλλου εξοπλισμού αεράμυνας «υψηλής προτεραιότητας».
Η Γερμανία θα παραδώσει «άμεσα» άλλους 64 πυραύλους εδάφους - αέρος «Patriot» στο Κίεβο, Νορβηγία και Δανία θα στείλουν ακόμη 9.000 βλήματα πυροβολικού «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα». Τον περασμένο μήνα, η Γερμανία ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας σχεδόν 3 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
«Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει την επίθεσή της και σημειώνει σταθερή πρόοδο. Είναι μια πολύ δύσκολη, πολύ βίαιη μάχη και πιθανότατα θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος με υψηλό κόστος», σχολίασε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μ. Μίλεϊ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με αναλυτές, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις φαίνεται ότι θα συνεχίσουν εντονότερα τις επιθετικές ενέργειες. Οι κύριες εφεδρικές μονάδες του Κιέβου, που αριθμούν έως και 9 ταξιαρχίες ή σχεδόν 50.000 στρατιώτες, εξοπλισμένες με δυτικά όπλα, αναφέρεται ότι δεν έχουν ακόμη εμπλακεί σε μάχη.
Σε ένα τέτοιο φόντο, Αφρικανοί ηγέτες και αξιωματούχοι (από Νότια Αφρική, Σενεγάλη, Ζάμπια, Αφρικανική Ενωση) επισκέφτηκαν την Παρασκευή το Κίεβο, όπου συναντήθηκαν με τον Β. Ζελένσκι, ενώ το Σάββατο έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, στην Αγία Πετρούπολη, προτείνοντας διαμεσολάβηση για διαπραγματεύσεις και «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Από την πλευρά του, ο Τσέχος Πρόεδρος, Π. Πάβελ, προχώρησε σε δηλώσεις κλιμάκωσης της πίεσης προς τη Ρωσία - ενδεικτικές συνολικά για την κλιμάκωση της σύγκρουσης - λέγοντας πως οι Ρώσοι πολίτες που ζουν σε δυτικές χώρες «θα πρέπει να παρακολουθούνται πολύ περισσότερο απ' ό,τι προηγουμένως, διότι είναι πολίτες ενός έθνους που διεξάγει επιθετικό πόλεμο».
Θα πρέπει να τελούν «υπό την παρακολούθηση των υπηρεσιών ασφαλείας», είπε, αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα των πολιτών ιαπωνικής καταγωγής στις ΗΠΑ μεταξύ 1942 - 1945, όταν περίπου 120.000 άνθρωποι ιαπωνικής καταγωγής στις ΗΠΑ είχαν οδηγηθεί σε στρατόπεδα εγκλεισμού.
Στη συνέχεια η τσεχική προεδρία επιχείρησε να «μετριάσει» τις δηλώσεις του Πάβελ, σημειώνοντας ότι «δεν μίλησε σε καμία περίπτωση για εγκλεισμό ή δίωξη» για τους Ρώσους πολίτες, αλλά παρακολούθησή τους από τις υπηρεσίες ασφαλείας....
Ε. Μ
Εδώ κι ένα χρόνο συντελείται ένα έγκλημα στην Ουκρανία, που βέβαια δεν έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό, αλλά έχει ξεκινήσει από παληά. Ο πόλεμος ξεκίνησε τυπικά από το 2014 στο Ντονμπάς, αλλά η προετοιμασία του πάει πολύ πιο πίσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμφανίζεται σαν "πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας" στην πιο αντιδραστική "δυτική" εκδοχή του, που αναπαράγεται από όλα τα "δυτικά" συστημικά μέσα προπαγάνδας, εφημερίδες, κανάλια κλπ.
Η, σαν "πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας" στην εκδοχή της τάχατες "αντίθετης" πλευράς, που διεκδικεί (=καπηλεύεται) και δάφνες .."προοδευτικότητας", ευκαιριακά και ..."αντιναζισμού"!!!
Υπήρχαν πολλές ενστάσεις και ενδείξεις ότι και οι δυο εκδοχές είναι διαβλητές και αμφισβητήσιμες.
Αλλά τις τελευταίες μέρες βγήκαν στον αέρα δυο ειδήσεις, που αδειάζουν εκκωφαντικά αυτά τα "αφηγήματα":
1. ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να πληρώνει δισεκατομμύρια στη Μόσχα
2. Αποκάλυψη Πούτιν: Εδειξε συμφωνία με την Ουκρανία που αθετήθηκε όταν «αποσυρθήκαμε από το Κίεβο»
Να αρχίσω από τη δεύτερη.
Ωραία, τον πούλησε ο ...Ζελένσκι και το ΝΑΤΟ, όταν αποσύρθηκε από το Κίεβο.
Γιατί δεν επανερχόταν με τον στρατό του στο Κίεβο;
Θα μου πείτε, "έχασε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού" κλπ. Και ρωτάω, καλά, τόσο αφελής ήταν όταν αποσυρόταν, στηριζόμενος στο κωλόχαρτο, που τώρα επισείει;!
Ηταν η πρώτη φορά, που (υποτίθεται...) τον πούλαγαν;
Δεν είχε προηγηθεί η Συνθήκη του Μίνσκ, που κι αυτή την αθέτησαν οι ΝΑΤΟϊκοί;
Μάλλον τρελλίτσα μας πουλάει ο παπατζής της Μόσχας.
Κι έρχομαι στην πρώτη και μπουμπουνιστή είδηση: Τι σόϊ "πόλεμος" είναι αυτός, όπου ο ένας "εμπόλεμος" ...χρηματοδοτεί(!!!) τον άλλον, εναντίον του οποίου, τάχατες έχει θεσπίσει και πολλές ..."κυρώσεις", ανάμεσά τους και οικονομικές;!
Και μάλιστα ο ..."κυρούμενος"(;!) πουλάει στον "εχθρό" του και υλικά τόσο στρατηγικής σημασίας όπως του Ουράνιο;!
Μήπως, άλλα παζαρεύουν μεταξύ τους οι αντιμαχόμενοι ιμπεριαληκόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει";
Εχουμε ήδη αρκετή εμπειρία από "Παράξενους Πολέμους" μεταξύ ιμπεριαληστών.....
Τι έχουν να πουν και οι διάφοροι εγχώριοι παπατζήδες, μείζονες και ελάσσονες (και ...παπατζούδες!) για όλα ετούτα;
Να σημειώσω, ότι οι δημοσιεύσεις αυτές στο "in.gr", του πρώην ΔΟΛ, που τώρα ανήκει στον ιδιοκτήτη του "Γκιαούρ -One", δείχνουν ότι τη γραμμή των τριών συστημικών κομμάτων, (ΝΔ, Σύριζα, ΠασοκοΤρινάλ) για στοίχιση με το ΝΑΤΟ δεν συμμερίζονται απόλυτα όλες οι πλευρές της εγχώριας κεφαλαιοκρατίας, που μάλλον καλοβλέπουν και την "απέναντι" πλευρά σαν συμφέρουσα γι αυτούς, ή, απλούστερα, παζαρεύουν κι αυτοί κάποια δικά τους ανταλλάγματα... Κι αυτό ίσως είναι άλλη μια πρόσθετη εξήγηση της πληθώρας των "μικρών" κομματιδίων, μιας χρήσης, που μας προέκυψαν ξαφνικά σε τούτη τη συγκυρία....
(Διόρθωση ημαρτημένου)
ΔιαγραφήΜήπως, άλλα παζαρεύουν μεταξύ τους οι αντιμαχόμενοι ιμπεριαληστές και απλά όλο αυτό το πολεμικότατο αιματηρό στήσιμο είναι για καλύτερες θέσεις στα πλαίσια της οριοθετημένης στην πραγματικότητα "κόντρας" τους;!
Μήπως να θυμηθούμε το λαϊκό θυμοσοφικό, ότι "κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει";