7 Ιουλίου 1960, η αστυνομία της Ιταλίας πυροβολεί εργατική αντιφασιστική διαδήλωση στην Ρέτζο-Εμίλια και δολοφονεί πέντε κομμουνιστές εργάτες-συνδικαλιστές, (τρείς ήταν βετεράνοι παρτιζάνοι της αντιφασιστικής αντίστασης στον πόλεμο).
Τον Ιούνιο του 1960 ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί στην Γένοβα συνέδριο του φασιστικού MSI ("Movimento Sociale Italiano"), του κόμματος που ίδρυσαν το 1946 οι υποστηρικτές του Μουσολίνι.
Το "δημοκρατικό" αστικό κράτος της Ιταλίας και η κυβέρνηση (με Πρωθυπουργό Χριστιανοδημοκράτη) επιτρέπουν το συνέδριο και στην Γένοβα-περιοχή με ιστορία στην αντιφασιστική αντίσταση-πραγματοποείται εργατικός ξεσηκωμός.
Ξεσπούν απεργίες, που δέχονται την επίθεση της αστυνομίας και στις συγκρούσεις σκοτώνεται ένας συνδικαλιστής. Τα Συνδικάτα απαντούν με προκήρυξη γενικής απεργίας. Στην πόλη της Ρέτζο-Εμίλια, 20.000 εργάτες απεργοί γεμιζουν τους δρόμους.
Η αστυνομία έχει δώσει άδεια μόνο για μια αίθουσα 600 θέσεων, που δεν μπορεί να χωρέσει το πλήθος. 300 εργάτες καταλαμβάνουν τον χώρο μπροστά απο το μνημείο για τα θύματα του πολέμου και αρχίζουν να τραγουδούν αντιφασιστικά τραγούδια. Η αστυνομία επιτίθεται με δακρυγόνα και "Αύρες"για να τους διαλύσει. Οι απεργοί συγκροτούν οδοφράγματα και αντιστέκονται.
Και τότε οι αστυνομικοί βγάζουν τα όπλα και πυροβολούν πάνω στο άοπλο πλήθος. Πέντε εργάτες δολοφονούνται και δεκαέξι τραυματίζονται. Οι πέντε δολοφονημένοι κομμουνιστές εργάτες συνδικαλιστές ήταν οι: Lauro Farioli, 22 χρονών, πατέρας ενός παιδιού, Ovidio Franchi 19 χρονών, Marino Serri, 41 χρονών, βετεράνος παρτιζάνος της αντιφασιστικής αντίστασης, Afro Tondelli, 36 χρονών, επίσης βετεράνος παρτιζάνος της αντιφασιστικής αντίστασης, όπως και ο Emilio Reverberi, 39 χρονών.
Όι αντιφασίστες παρτιζάνοι κατάφεραν να επιζήσουν απο τον πόλεμο και τους δολοφόνησε το Ιταλικό "δημοκρατικό"αστικό κράτος που κάλυπτε τους φασίστες.
Η σφαγή πέρασε στην ιστορία και μέσα απο το τραγούδι του Fausto Amodei με τίτλο "Per i morti di Reggio Emilia" ( "Για τους νεκρούς της Ρέτζο-Εμίλα")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου