Δεν θα χρειαστεί καν – τελικά- να φθάσουμε μέχρι την αυριανή συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για να γίνει κατανοητό το πόσο βαθύς θα είναι ο πολιτικός εκφυλισμός στην 8κομματική Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Τα «δείγματα γραφής» που δόθηκαν μόνον από τις δυο πρώτες τυπικές συνεδριάσεις του σώματος, μία για την ορκωμοσία και μία ακόμη για την εκλογή προεδρείου ανέδειξαν όχι μόνον τι θα συμβεί, αλλά και προς ποια κατεύθυνση θα λειτουργήσει ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων.
Συνδυασμός που «σκοτώνει»
Το πρώτο και βασικό στοιχείο που προέκυψε, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι ο «εκρηκτικός» συνδυασμός των τεκταινομένων στο νέο κοινοβούλιο με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μια Βουλή στην οποία θα βρίσκεται το νεοναζιστικό μόρφωνα των «Σπαρτιατών», το θρησκόληπτο ακροδεξιό κόμμα «Νίκη», η ξενοφοβική ακροδεξιά Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, αλλά και το κόμμα του «κανονιστικού σχολαστικισμού», δηλαδή η Πλεύση Ελευθερίας, «κουμπώνει» με τις εντυπωσιοθηρικές διαθέσεις που κυριαρχούν στα δελτία ειδήσεων και τους ιστότοπους των «clickbaits».
Η Πλεύση Ελευθερίας άλλωστε κατάφερε να υπερκεράσει τους πάντες τα δύο πρώτα 24ωρα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Έτσι λοιπόν περίοπτη θέση στην ειδησεογραφία κατέκτησε το βαθυστόχαστο ερώτημα του «γιατί έχει παπαγάλους το πουκάμισο του Σπύρου Μπίμπιλα». Όπως και το αν άρμοζε ή όχι το να φορέσει κανείς στο κοινοβούλιο το πράσινο φόρεμα της Τζώρτζιας Κεφαλά, που όπως πληροφορηθήκαμε πιστεύει πως οι Σπαρτιάτες «αντιπροσωπεύουν ένα κομμάτι της κοινωνίας πουθέλει να προχωρήσει λίγο πιο δυναμικά».
Μάλιστα η πρόεδρος του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου επισφράγισε αυτή την …καθοριστική παρουσία στα πολιτικά πράγματα, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής προκειμένου να μιλήσει λίγα λεπτά παραπάνω στην αίθουσα της Ολομέλειας και στην συνέχεια να δηλώσει θύμα …bullying. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν την πρώην πρόεδρο της Βουλής να προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες κοινοβουλευτικού show με τον εξής τρόπο: Μένοντας στην αίθουσα μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων για την εκλογή προεδρείου, σε μια στιγμή που συνήθως οι βουλευτές αποχωρούν, προκειμένου να εγείρει ένσταση με βάση εδάφιο του κανονισμού που λέει πως η Βουλή, προκειμένου να εγκρίνει το αποτέλεσμα μια ψηφοφορίας πρέπει να έχει παρόντες 75 βουλευτές. Κάτι που απέφυγε η Ν.Δ καλώντας τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών να επιστρέψει στα έδρανα.
Από την μάχη της άνευ νοήματος εντυπωσιοθηρίας δεν θα μπορούσε να λείψει η Ελληνική Λύση. Με τον Κυριάκο Βελόπουλο, που με την εμπειρία του από την πώληση κηραλοιφών, φαίνεται πως αντιλήφθηκε γρήγορα το «επικοινωνιακό στίγμα» του νέου κοινοβουλίου. Έτσι λοιπόν, η Ελληνική Λύση εμφάνισε …θεσμικό προφίλ και πριν καν ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής και κατέθεσε 5 προτάσεις για την σύσταση …Εξεταστικών Επιτροπών. Αφορούν το πρώτο 6μηνο του 2015 και την οικονομική ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την «διερεύνηση των επιπλοκών, θανάτων και διαφόρων ασθενειών που προκάλεσε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες το εμβόλιο mRNA και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών στα μέλη της κυβέρνησης της Ν.Δ», τις πολιτικές ευθύνες για την πυρκαγιά στο Μάτι, την Συμφωνία των Πρεσπών και το δυστύχημα στα Τέμπη. Με απλά λόγια … «ό,τι να ‘ναι», μιας και προφανώς η Ελληνική Λύση με τους 10 βουλευτές της δεν έχει καν την δυνατότητα να καταθέσει τυπικά πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής και η κυβέρνηση ούτε καν θα …ασχοληθεί με την συζήτηση αυτής της πρωτοβουλίας!
Επίσης το κόμμα «Νίκη» θρυλείται την ίδια στιγμή ότι ετοιμάζει «νομοθετικές πρωτοβουλίες» με πρώτη όπως ακούγεται να είναι μια πρόταση νόμου κατά των αμβλώσεων. Για την ώρα ο επικεφαλής του κόμματος Δημήτρης Νατσιός περιφέρει τις απόψεις του αυτές στα τηλεοπτικά κανάλια. Αυτά που με τον ένα μετά το άλλο βρίσκουν τηλεοπτικό χώρο και χρόνο για να τις φιλοξενήσουν. Υποθέτουμε για να «απορούν», μετά από λίγο καιρό, οι παρουσιαστές των εκπομπών για το πώς «επεκτείνονται» και «βρίσκουν απήχηση» σκοταδιστικές και αναχρονιστικές απόψεις στην ελληνική κοινωνία.
Τα φαινόμενα αυτά κάθε άλλο παρά άγνωστα ή απρόσμενα είναι για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει ήδη διαμορφώσει με τους συμβούλους ένα σαφές επικοινωνιακό σχέδιο, για να εκμεταλλευθεί την νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα. Μέρος του σχεδίου αυτού ήταν τα «καψόνια» του Κώστα Τασούλα στον ΣΥΡΙΖΑ που τοποθέτησε την κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τρία σημεία της αίθουσας και το κυριότερο μετέφερε τους νεοναζιστές των «Σπαρτιατών» από την δεξιά πλευρά της αίθουσας στην αριστερή αφήνοντας μόνη στα δεξιά της Κ.Ο της Ν.Δ. Προφανώς, για να δίνει στο Κυριάκο Μητσοτάκη τη δυνατότητα να δείχνει προς τα αριστερά και να αναφέρεται με μια λέξη ή έναν χαρακτηρισμό συνολικά στην αντιπολίτευση, τσουβαλιάζοντάς την ως «τοξική» η ως «ανεύθυνη». Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε έντονα για το συγκεκριμένο θέμα στον Πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, όμως μόλις μία ημέρα αργότερα φρόντισε να τον ψηφίσει ώστε να επανεκλεγεί με 249 ψήφους.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται στο κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν αυτή που διέβλεψε πως η Βουλή μετατρέπεται σε «τσιρκο» αλλά και τις – υποτιθέμενες- παραδόσεις της Ν.Δ υπέρ του κοινοβουλευτικού θεσμού.
Οι λόγοι είναι δύο:
– Ο πρώτος αφορά την συσκότιση μέσω ενός …επικοινωνιακού χάους των όποιων πραγματικών συγκρούσεων υπάρξουν σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου και αντιπαράθεσης.
– Ο δεύτερος σχετίζεται με τη γενικότερη στρατηγική για την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας ως τη μόνη «σοβαρή» και «αξιόπιστή» λύση για τη διαχείριση της διακυβέρνησης της χώρας, η οποία θέλουν να υπηρετείται και από την κοινοβουλευτική εικόνα. Το έργο αυτό θα αναλάβει να συντονίσει ο Μάκης Βορίδης ως αρμόδιος για κοινοβουλευτικά ζητήματα, από το επιτελείο του πρωθυπουργού, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να «αραιώσει» τις εμφανίσεις του στην Βουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου