ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ
Την Παρασκευή η παράσταση διαμαρτυρίας και η συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εργασίας
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι συνδικαλιστικοί φορείς θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ενώ τα συνδικάτα προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση που οργανώνεται το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη (βλ. σελ. 16 - 17).
Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στις αντεργατικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, καλεί να οργανωθεί η συζήτηση στα συνδικάτα και τις συνελεύσεις των εργαζομένων, να κλιμακωθεί η απάντηση στους χώρους δουλειάς και τις πόλεις όλης της χώρας, να δώσουν οι εργαζόμενοι «μαχητική, αγωνιστική απάντηση ενάντια στο νομοσχέδιο - όλεθρο που δυναμώνει την ομηρία και τη σύγχρονη σκλαβιά!».
Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι το νομοσχέδιο συμπληρώνει τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με στόχο την πλήρη κατάργηση του 8ωρου - 5ήμερου - 40ωρου. Η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, 78 τη βδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη. Με δεδομένο μάλιστα ότι με τον νόμο Χατζηδάκη το διάλειμμα δεν περιλαμβάνεται στο ωράριο εργασίας, η πρόβλεψη για 13 ώρες δουλειάς σημαίνει και την ουσιαστική κατάργησή του, ενώ στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στην ώρα που θα μεσολαβεί για τον εργαζόμενο που θα πηγαίνει από τη μια δουλειά στην άλλη, άρα ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εξάντληση.
Επόμενη αντιδραστική ρύθμιση είναι η προώθηση νέων «ευέλικτων» μορφών εργασίας, όπως οι συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία.
Ακόμα τορπιλίζεται η πενθήμερη εργασία όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 μέρες τη βδομάδα με το σύστημα των βαρδιών.
Και για να πατήσει πιο γερά στα ποδάρια της η σύγχρονη σκλαβιά απαιτείται σιγή νεκροταφείου. Το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες να εισέλθουν στον χώρο δουλειάς.
«Σύγχρονο δικαίωμα είναι να μπορεί κάθε εργαζόμενος να ζει με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και τον μισθό του», σημειώνει το ΠΑΜΕ, «να απολαμβάνουν ο ίδιος και η οικογένειά του ό,τι μπορεί να τους προσφέρει η άνοδος της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας αλλά τους το στερούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος τους.
Καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής σκλαβιάς. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε επιφυλακή για να δοθεί άμεση, αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο που περνάει αλυσίδες στη ζωή μας, για να εμποδίσουμε την κατάθεσή του στη Βουλή. Για να φέρουμε στο προσκήνιο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα. Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας. Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων. Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς».
Τρίωρη στάση εργασίας, απαιτώντας την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, αποφάσισε για αύριο, Πέμπτη, από τις 7 π.μ. έως τις 10 π.μ. το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, για τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας.
Οπως τονίζει ο συνδικαλιστικός φορέας, η δημοτική αρχή, «ταυτιζόμενη με την πολιτική της κυβέρνησης, αρνείται να καλύψει τις 110 οργανικές θέσεις εργασίας με μόνιμο προσωπικό. Εφαρμόζει "ελαστικές" σχέσεις εργασίας όλων των τύπων. Αρνείται να εφαρμόσει την κλαδική σύμβαση εργασίας της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ (τροφεία εργαζομένων), καθώς και την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης».
Απαιτούν, μεταξύ άλλων, εφαρμογή της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ και υπογραφή νέας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ΔΕΥΑ για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών θέσεων, αλλά και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου