Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Στην ατζέντα η «αντιμετώπιση διμερών ζητημάτων», ενώ φουντώνει ο ανταγωνισμός

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ

 Κίνα και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο κανάλι επικοινωνίας με θέμα την «αντιμετώπιση διμερών ζητημάτων» σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων, σε μια περίοδο που εντείνεται συνεχώς ο ανταγωνισμός τους σε όλα τα πεδία, επιδρώντας σε ευρύτερες εξελίξεις στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Κίνα, η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο συναντήθηκε χτες με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ.

Με φόντο τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους σε εξαγωγές προηγμένων ημιαγωγών στην Κίνα στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» - με το Πεκίνο να προχωρά ήδη σε αντίστοιχα αντίμετρα, όπως η επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου - ο Κινέζος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η πολιτικοποίηση των οικονομικών και εμπορικών θεμάτων και η υπερβολική επέκταση της έννοιας της ασφάλειας όχι μόνο θα επηρεάσουν σοβαρά τις διμερείς σχέσεις και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλλά θα υπονομεύσουν και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των ανθρώπων των δύο χωρών, με καταστροφικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία».

Καθώς οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές υψώνονται για μια σειρά ζητήματα (από την Ταϊβάν και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα μέχρι τον διεθνή εφοδιασμό με πρώτες ύλες για κρίσιμες βιομηχανίες, όπως αυτή των ημιαγωγών), ο Λι εξέφρασε την ελπίδα «η πλευρά των ΗΠΑ να συνεργαστεί με την Κίνα προκειμένου να λάβει πιο πρακτικές και επωφελείς ενέργειες για τη διατήρηση και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων», σπεύδοντας να προσθέσει ότι η Κίνα προωθεί ενεργά το «άνοιγμά της σε υψηλό επίπεδο» και καταβάλλει προσπάθειες για να προσφέρει ένα «επιχειρηματικό περιβάλλον παγκόσμιας κλάσης», προσανατολισμένο στην αγορά, το οποίο «θα διέπεται από ένα υγιές νομικό πλαίσιο».

Από τη μεριά της η Ραϊμόντο δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να καταστείλουμε την ανάπτυξη της Κίνας και να κόψουμε τους δεσμούς μαζί της», εκφράζοντας ετοιμότητα για περαιτέρω «σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πλευρά έθεσε ζητήματα που προκαλούν ανησυχίες σε μια σειρά αμερικανικά μονοπώλια (όπως οι «Intel» και «Micron»), εκφράζοντας προβληματισμό για τους περιορισμούς στις κινεζικές εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου. Προβληματισμοί τέθηκαν φυσικά και από την κινεζική πλευρά, μεταξύ άλλων για περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών και στις επενδύσεις, καθώς και για κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε κινεζικές εταιρείες.

Αναφερόμενη δε σε «επίσημη ομάδα εργασίας» που το Πεκίνο συμφώνησε να συσταθεί με την Ουάσιγκτον, η Ραϊμόντο εξήγησε ότι πρόκειται για «μηχανισμό διαβούλευσης» με στόχο την αναζήτηση «λύσεων σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων» και την προώθηση «των εμπορικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Κίνα». Οι δύο πλευρές, ανάμεσα σε άλλα, θα συγκαλούν ειδικούς εκατέρωθεν για τεχνικές συζητήσεις «αναφορικά με την ενίσχυση της προστασίας των εμπορικών μυστικών και των εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών».

Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στην Κίνα και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία θα έχει επίσημες επαφές μέχρι την Κυριακή. Ακολούθως θα μεταβεί σε Ινδονησία και Ινδία, για τις Συνόδους Κορυφής της ASEAN και του G20.

Τέλος, επίσκεψη στο Πεκίνο έχει προγραμματίσει σήμερα και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέιμς Κλέβερλι και θα έχει «συνομιλίες σε βάθος για θέματα ενδιαφέροντος», όπως είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Ουενμπίν.

Δυναμώνει η κούρσα των εξοπλισμών

Την ίδια ώρα που το διπλωματικό παζάρι φουντώνει σε διάφορα επίπεδα, δυναμώνει και η κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών στην περιοχή.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Γιοσίντα, ότι «δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την ασφάλεια της Ιαπωνίας με τις τρέχουσες δυνατότητές μας» μπροστά στις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υπερασπίστηκε τα νέα «αμυντικά» σχέδια του Τόκιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ.

Ο δε ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στη διάρκεια επίσκεψης στο αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, είπε ότι σύντομα κάποια πλοία θα εξοπλιστούν με «τακτικά πυρηνικά όπλα» και θα αποτελέσουν μέρος της «κρατικής πυρηνικής δύναμης». Πρόσθεσε πως «το Ναυτικό μας θα πρέπει να διαδραματίσει τον μεγαλύτερο ρόλο στην υπεράσπιση της κυριαρχίας, της ανάπτυξης της αξιοπρέπειας και των συμφερόντων» της χώρας και πως «είναι δυνατό να υπερασπιστούμε την ασφάλεια της χώρας μόνο με μια πλήρως προετοιμασμένη ναυτική δύναμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου