ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ενδεικτικά, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν μέσα στη βδομάδα για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο 7μηνο του χρόνου αποτυπώνουν νέο «άλμα» στη φοροληστεία, με τον λαό να καλείται να πληρώσει πάνω από 30 δισ. ευρώ σε φόρους (33,768 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου το σύνολο των φορολογικών εσόδων), 4 δισ. στους έμμεσους φόρους - που είναι και οι πιο άδικοι - και τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα να εκτοξεύονται στα 3,5 δισ. ευρώ, τρεις φορές παραπάνω από πέρυσι και διπλάσια σε σχέση με τους στόχους!
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, ενόψει και της ΔΕΘ, στέλνει σήμα «μηδενικής χαλάρωσης» σε ό,τι αφορά τη φοροληστεία, όπως και τις περικοπές δαπανών για βασικές κοινωνικές ανάγκες, για τη διασφάλιση της «δημοσιονομικής σταθερότητας», που αποτελεί «εγγυητική επιστολή» για την έξοδο στις αγορές, ώστε να υπάρχουν περιθώρια και νέων «μποναμάδων» και προνομίων για την προσέλκυση επενδύσεων.
Επιπλέον, παρουσιάζει ως δήθεν «ανάσες ανακούφισης» τα μέτρα που μπήκαν στο οικονομικό νομοσχέδιο του Ιούλη και στην πραγματικότητα δίνουν «ανάσα» σε επιχειρηματικούς ομίλους (π.χ. με την ασφάλιση των σπιτιών σε ιδιωτικούς ομίλους, για μια μικρή μείωση στον ΕΝΦΙΑ) και ορισμένα εφάπαξ ψίχουλα κοροϊδίας στον λαό, που κι αυτά θα αποσυρθούν το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ, όπως η επέκταση του καλαθιού της κοροϊδίας για τα σούπερ μάρκετ, την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές «τρέχουν» με διψήφιους ρυθμούς.
Και ενώ ο λαός ματώνει, στην άλλη άκρη του νήματος βρίσκονται τα τεράστια κέρδη των ομίλων, με «χορηγό» την πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και τη στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, μετατρέποντας κάθε λαϊκή ανάγκη σε πεδίο κερδοφορίας τους.
Η αντίθεση βγάζει μάτι: Την ώρα που οι εργαζόμενοι μετράνε και το τελευταίο ευρώ για το σούπερ μάρκετ και για άλλα είδη πρώτης ανάγκης, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε μεταποίηση και εμπόριο καταγράφουν καθαρά κέρδη πάνω από 6,5 δισ. ευρώ.
Ο λαός μπορεί να μην έχει ασθενοφόρα και να πεθαίνει στις καρότσες των αγροτικών, αλλά στην «άλλη όψη» του νομίσματος τα περιθώρια κέρδους των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας αυξήθηκαν κατά 18,8% και των φαρμακοβιομηχάνων κατά 10,3%.
Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα καθαρά έσοδα των τραπεζών από τόκους αυξήθηκαν κατά περίπου 40%, ενώ άλμα καταγράφουν και τα καθαρά κέρδη τους, που μόνο το πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τα 2,2 δισ. ευρώ. Στην άλλη μεριά της «τραμπάλας», τα χρεωμένα νοικοκυριά πληρώνουν δυο και τρεις δόσεις παραπάνω τον χρόνο για τα στεγαστικά τους δάνεια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το πογκρόμ πλειστηριασμών σε λαϊκά σπίτια, που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση «ακονίζει μαχαίρια» και για τους πάνω από 1,7 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που χρωστάνε ποσά έως 10.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχει στα σκαριά και την «αναμόρφωση» και «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης, σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν και τα «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης, που σηματοδοτούν νέα επέλαση σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με προμετωπίδα την υποτιθέμενη «πάταξη της φοροδιαφυγής».
Αυτά τη στιγμή που οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν «με τη βούλα» των νόμων όλων των κυβερνήσεων «νόμιμη» και πλήρη φοροασυλία και εισφοροαπαλλαγές, που φορτώνονται στα ταμεία και τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι, ενώ το αστικό κράτος θεωρεί «ανεπίδεκτα είσπραξης» το 80% των ληξιπρόθεσμων χρεών (85 δισ. ευρώ) που χρωστάνε το 0,2% των ΑΦΜ, δηλαδή οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
Κι αυτά είναι μόνο η αρχή, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα έρχονται:
- Νέος γύρος από «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, όπως το νέο βάρβαρο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για 16ωρη δουλειά και «συμβόλαια μηδενικών ωρών», με βάση την ευρωενωσιακή «κανονικότητα», για παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης.
- Νέες αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ - που, σύμφωνα με τα αστικά επιτελεία, δήθεν θα σταθεροποιούνταν στα σημερινά υψηλά επίπεδα - σηματοδοτώντας νέο χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα, ιδιαίτερα στα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά δάνεια.
- Μονιμοποίηση των ματωμένων πλεονασμάτων ήδη από το τέλος του χρόνου, όπως και συνολικά επιστροφή στη «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική, στο πλαίσιο και του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, τα παζάρια για το οποίο εντατικοποιούνται. Ηδη από τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη φτάνουν στην Ελλάδα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ για εφ' όλης της ύλης συζήτηση γύρω από τους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι και το 2027 και σχετικά με τα μέτρα που θα έρθουν να «κουμπώσουν» με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, όταν και όποτε συμφωνηθεί, με την κυβέρνηση να ζητάει μεγαλύτερη «ευελιξία» για την αξιοποίηση των ματωμένων πλεονασμάτων, για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, και τον λαό να πληρώνει τον λογαριασμό.
- Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς κόβονται και τα ελάχιστα που έδινε το κράτος ως «επιδότηση» (και που στην ουσία ήταν στήριξη των ομίλων της Ενέργειας), ενώ επιστρέφει η περιβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς και επιβάλλονται νέες αυξήσεις στις ΥΚΩ, με τις οποίες ο λαός θα πληρώσει από την άλλη τσέπη τα επιδόματα του προηγούμενου διαστήματος.
Ολα αυτά ενώ ο «ορίζοντας» της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας σκοτεινιάζει από τα σύννεφα μιας νέας κρίσης, με τις «ατμομηχανές» της Ευρωζώνης, Γερμανία και Ολλανδία, να βρίσκονται ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους σε ύφεση, οξύνοντας παραπέρα τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά για τη θωράκιση του κεφαλαίου.
Ενδεικτικά για το πώς οι όποιες «αβεβαιότητες» ετοιμάζεται να φορτωθούν στις πλάτες του λαού είναι και τα όσα ανέφερε μέσα στη βδομάδα ο οίκος αξιολόγησης «Scope», σχετικά με την απόφασή του για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας: «Το αυξημένο επίπεδο του δημόσιου χρέους παραμένει μια βασική πρόκληση (...) εκθέτει την Ελλάδα σε συνεχή κίνδυνο κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή του κλίματος της αγοράς (...) οι τράπεζες και ο εξωτερικός τομέας εμφανίζουν αδυναμίες. Μια άλλη πρόκληση είναι η μέτρια μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη, της τάξης του 1%».
Με βάση αυτά, έχει ξεκινήσει ήδη η «προετοιμασία εδάφους» από τα αστικά επιτελεία, που σπεύδουν να παρουσιάσουν ως δήθεν θωράκιση της καπιταλιστικής οικονομίας την επιτάχυνση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων», τα νέα προνόμια και λοιπές διευκολύνσεις στους «επενδυτές».
Απέναντι σε έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται μπροστά, δεν χωράει καμία αναμονή από τους εργαζόμενους, τον λαό, απέναντι στις ψεύτικες προσδοκίες που προσπαθούν να καλλιεργήσουν η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία.
Αντίθετα, είναι ώρα χωρίς καθυστέρηση να δυναμώσει η παρέμβαση του λαού, η οργανωμένη δράση σε σύγκρουση με την πολιτική που τσακίζει τον λαό για τα κέρδη των ομίλων.
Η πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με την υπογραφή ΣΣΕ, κατάργηση όλων των αντιλαϊκών φόρων, στήριξη του εισοδήματος επαγγελματιών και φτωχών αγροτών, ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια σε Ενέργεια, καύσιμα, διατροφή, κατάργηση των πλειστηριασμών λαϊκών σπιτιών, με πρώτο σταθμό την κινητοποίηση σωματείων και φορέων στη ΔΕΘ το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη.
Ο αγώνας αυτός περνάει και μέσα από τις τοπικές εκλογές, με την καταψήφιση σε δήμους και Περιφέρειες των υποψηφίων όλων των κομμάτων που στηρίζουν την ανάπτυξη για τα συμφέροντα των λίγων, όλων όσοι αντιμετωπίζουν τις λαϊκές ανάγκες σαν «κόστος» και επικαλούνται την «έλλειψη πόρων», την ίδια ώρα που ταράζουν τα λαϊκά στρώματα στη φορολογία για να χρηματοδοτήσουν προγράμματα που στηρίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Απέναντι σ' αυτήν την αντιλαϊκή ομοβροντία από κυβέρνηση, δήμους και Περιφέρειες, ο λαός μπορεί να βγει ακόμα πιο δυνατός!
Ενισχύοντας παντού το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εκλέγοντας περισσότερους αγωνιστές δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, δυναμώνοντας τη μόνη γνήσια εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, με πιο ισχυρό ΚΚΕ και στις τοπικές εκλογές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου