Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 29/08/1632

Γεννιέται ο Βρετανός (Άγγλος) φιλόσοφος Τζον Λοκ, «πατέρας» του Κλασσικού Φιλελευθερισμού.

29/08/1824

Ο ελληνικός επαναστατικός στόλος υπό τον Α. Μιαούλη πετυχαίνει σημαντική νίκη επί του οθωμανικού στη ναυμαχία του Γέροντα.

29/08/1842

Με τη Συνθήκη του Νανκίν ολοκληρώνεται ο «Α’ πόλεμος του οπίου» μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και της Κίνας. Η νικήτρια Βρετανία αποσπά από την Κίνα το Χονγκ Κονγκ.

29/08/1918

Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Φιλανδίας.

29/08/1922

Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Ζορζ Σορέλ.

29/08/1931

Γεννήθηκε, στη Νέα Ιωνία ο λαϊκός τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης 

Γεννήθηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης

29/08/1941

Δημοσιεύεται η γερμανοϊταλική διακήρυξη για την εγκαθίδρυση της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» στην Ευρώπη.

29/08/1943

Ισχυρές ιταλικές δυνάμεις διενεργούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο βουνό Κέρκη της Σάμου. Ο ΕΛΑΣ, αφού προκάλεσε στον εχθρό σοβαρές απώλειες (80 νεκροί), πέρασε στο βουνό Καρβούνη. Οι Ιταλοί εκτελούν σε αντίποινα 40 κατοίκους των χωριών Κάστανος, Κοσμαδαίοι, Μαραθόκαμπος και Λέκη.

29/08/1947

Η πρώτη μάχη, του ΔΣΕ, στην Σάμο, απελευθερώνοντας το χωριό των Γκιναίων. ενώ το επόμενο διάστημα απελευθερώθηκαν 22 χωριά. 

Η πρώτη μάχη παράταξης του ΔΣΕ στην Σάμο

29/08/1949

Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή, σπάζοντας το μονοπώλιο της κατοχής του ατομικού όπλου από της ΗΠΑ.

29/08/1949

Με την πτώση του υψώματος Κάμενικ λήγει στις 29 με 30 Αυγούστου η τελική φάσης της μάχης στο Γράμμο ανάμεσα στο Δημοκρατικό Στρατό και τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο Δημοκρατικός Στρατός υποχωρεί συντεταγμένα προς τη Λ. Δ. της Αλβανίας, ακυρώνοντας τη βασική επιδίωξη της αστικής τάξης να τον εκμηδενίσει.

Ο τρίχρονος ένοπλος αγώνας, η κορυφαία αυτή περίοδος της ταξικής πάλης στη χώρα μας τον αιώνα που μας πέρασε, έλαβε τέλος. Ωστόσο, τα διδάγματά του παραμένουν φωτεινά: Δόξα και Τιμή στους ήρωες του ΔΣΕ. 

«Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»

Συντεταγμένη υποχώρηση του ΔΣΕ

 Η λήξη της τρίχρονης ένοπλης ταξικής αναμέτρησης (1946 - 1949)

29/08/1955

Ο Νίκος Καρδαμήλας, μετά τη σχετική του καταδίκη από το Διαρκές Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης, εκτελείται με την κατηγορία της κατασκοπίας.

29/08/1956

«Εφυγε» , σε ηλικία μόλις 47 ετών, ο Γιώργος Κοτζιούλας.

Εργάσθηκε και στον «Ριζοσπάστη. Δημοσίευσε ποιήματα, διηγήματα, αναμνήσεις και επιφυλλίδες. Σε μια από τις τελευταίες απάντησε με οξύτητα στον επιφυλλιδογράφο των αντιδραστικών εφημερίδων Ανδρέα Καραντώνη, ο οποίος δεν θεωρούσε ενάρετους τους ποιητές που τραγουδούσαν το αντάρτικο έπος.

 Γιώργος Κοτζιούλας

29/08/1977

Πειράματα σε καταδίκους πραγματοποιούσε η CIA από το 1948 έως το 1973 αποκαλύπτει ο νέος αρχηγός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Στόχος των πειραμάτων, που στοίχησαν συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια, ήταν η ανακάλυψη τρόπων ελέγχου της διανοητικής κατάστασης του ανθρώπου.

29/08/1995

Τρεις νεκροί και 13 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, από την έκρηξη, που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, στην Ελευσίνα.

3 σχόλια:

  1. Τζον Λοκ. Αγγλος διαφωτιστής, φιλόσοφος και πολιτικός στοχαστής που ανέπτυξε μια εμπειρική θεωρία για την πολιτική φιλοσοφία του φιλελευθερισμού.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/08/blog-post_272.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 29 Αυγούστου 1944, αυτοκτονεί ο Αττίκ, (πραγματικό όνομα Κλέων Τριανταφύλλου), συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του Ελληνικού ελαφρού τραγουδιού στις αρχές του 20ού αιώνα.
    Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1885, από εύπορη οικογένεια Αιγυπτιωτών. Τέλειωσε το Λύκειο και αμέσως μετά σπούδασε πιάνο στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. Ηταν μαθητής διάσημων συνθετών.
    Η μουσική του σταδιοδρομία άρχισε στα 1905 στη Γαλλία. Αργότερα, έκανε πολλές περιοδείες στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αφρική και τελικά, το 1930, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα.
    Το καλοκαίρι του 1931 δημιουργεί την περίφημη "Μάντρα του Αττίκ", τον μουσικό θίασο που στην αρχή στεγαζόταν επί της οδού Μηθύμνης στην τότε Πλατεία Αγάμων, σημερινή πλατεία Αμερικής.
    Η Μάντρα του Αττίκ κάθε καλοκαίρι έδινε παραστάσεις στην Αθήνα και το χειμώνα περιόδευε στην περιφέρεια μέχρι το 1938 οπότε και απέκτησε μόνιμη έδρα σε μια αθηναϊκή ταβέρνα, την "Μονμάρτη",στη διασταύρωση των οδών Αχαρνών και Ηπείρου.
    Λειτούργησε μέχρι το 1939 και έγινε ένα μουσικό φυτώριο, απ' όπου αναδείχτηκαν μεγάλοι καλλιτέχνες όπως; η Νινή Ζαχά, ο Νίκος Μοσχονάς, ο Τραϊφόρος, ο Ορέστης Λάσκος, ο Αρίας, η Δανάη, η Καλή Καλό, η Ντιριντάουα και άλλοι.
    Το ταλέντο του Αττικ τον έκανε να περνά με άνεση από το ρομαντισμό στον αυτοσαρκασμό, από τη σάτιρα στο κοινωνικό τραγούδι και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της Ελληνικής ελαφράς μουσικής του μεσοπολέμου.
    Το 1935, όταν ο θίασος του Αττίκ σατίριζε τον δεξιό Πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη, ομάδα τραμπούκων ροπαλοφόρων και σμηνιτών εισέβαλλαν στη Μάντρα και την έκαναν γυαλιά – καρφιά, τραυματίζοντας θαμώνες και καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και τον ίδιον τον Αττίκ στο κεφάλι.
    Το 1944, ο Αττίκ πρωταγωνίστησε στην ταινία "Χειροκροτήματα" του Γιώργου Τζαβέλλα που είχε κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία. Εκείνη την περίοδο ήταν ήδη κουρασμένος απο τις κακουχίες της και είχε βαριά κατάθλιψη.
    Τον Αύγουστο του 1944 σκούντηξε κατά λάθος έναν Γερμανό ναζί με το ποδήλατο του και αυτός του επιτέθηκε και τον ξυλοκόπησε άγρια στην μέση του δρόμου. Αιμόφυρτος, γύρισε σπίτι του. Εκεί βρέθηκε νεκρός απο υπερβολική δόση υπνωτικών. Ήταν 59 χρονών.
    Τα τραγούδια του Αττίκ ("Ζητάτε να σας πω", "Της μιας δραχμής τα γιασεμιά", κ,α) αγαπήθηκαν όχι μόνο από σύγχρονους του αλλά και από μεταγενέστερους. Την δεκαετία του 1980 προβλήθηκε η τηλεοπτική σειρά "Η ζωή του Αττίκ". Ακολούθησαν και άλλα αφιερώματα για την ζωή και το έργο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 29 Αυγούστου 1970, η χούντα του Παπαδόπουλου δημοσιεύει τον νόμο "περί ευθύνης υπουργών" που περιείχε "μεταβατική διάταξη" βάσει της οποίας δίωξη υπουργού ή υφυπουργού της χούντας μπορούσε να γίνει μόνο με απόφαση ...συναδέλφων τους.
    Επιπλέον, όλα τα "εγκλήματα δια τα οποία δεν ησκήθη ποινική δίωξις μέχρι της ημέρας συγκλήσεως" της μελλοντικής Βουλής, θεωρούνταν αυτομάτως παραγεγραμμένα!
    Οι διεφθαρμένοι χουντικοί, που τρωγόπιναν στις πλάτες του λαού βουτηγμένοι στα σκάνδαλα, "νομοθέτησαν" οι ίδιοι την..απαλλαγή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου